Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.11
Dotaz na odborníky, máme 2 mangalice již v jateční váze, zkušenosti máme pouze se zabijačkou klasického bílého čuníka. Nemá někdo radu jak očistit mangalici od štětin? Obavám se že zřejmě nepůjde spařit a odrbat zvonky a řetízky, máte někdo zkušenost? Určitě nehodlám opalovat jako maďaři, to nám jde proti srsti. Poradí zde někdo? Jak nejlépe očistit?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.11
To fakt nikdo neporadíte!?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.231.30
Normálně spařit ale v neckach (trokach) a nechat to ve vodě chvíli než to pustí, ne jak to dělávaj někteří (hlavně na moravě) Jen na stole polejou kropáčem nebo jak to dělaj. Je to víc práce ale půjde to. Normálně se spaří. . . Samo že se smolou!!! Pak napište jaká byla mangalice, váhy a množství masa sádla a celková kvalita. Třeba by to člověk taky zkusil.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.13.129
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dotaz na odborníky, máme 2 mangalice již v jateční váze, zkušenosti máme pouze se zabijačkou klasického bílého čuníka. Nemá někdo radu jak očistit mangalici od štětin? Obavám se že zřejmě nepůjde spařit a odrbat zvonky a řetízky, máte někdo zkušenost? Určitě nehodlám opalovat jako maďaři, to nám jde proti srsti. Poradí zde někdo? Jak nejlépe očistit?
a proč to prase normálně nestáhnete a pak ten zůstalý špek z kůže ořežete na převráceném sudě ? ty 1 - 2 kůže jsou stejně k ničemu. jak jsem zabíjel svoje, tak jsem to taaky tak udělal nakonec jsem tu kůžu uvařil psům a jiným prasatům.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.219
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dotaz na odborníky, máme 2 mangalice již v jateční váze, zkušenosti máme pouze se zabijačkou klasického bílého čuníka. Nemá někdo radu jak očistit mangalici od štětin? Obavám se že zřejmě nepůjde spařit a odrbat zvonky a řetízky, máte někdo zkušenost? Určitě nehodlám opalovat jako maďaři, to nám jde proti srsti. Poradí zde někdo? Jak nejlépe očistit?
Zdravím. Jedná-li se o tyto dvě prasata na obrázku, tak z toho bych strach teda neměl. Myslím si, že to ani nejsou čisté mangalice a proto ani ta srst není nikterak "divoká ". Dobře nasmolit, správně horká voda a určitě se zadaří. Zdraví St. Toman
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.211.38
Kanečka Mangalice mám jako plemeníka ve svém chovu pastevních prasátek,připouštím jim větnamské sviňky.Zabíjel jsem před čtrnácti dny několik jedinců,každý šel oškrabat od štětin úplně jinak.Jeden kus jsem raději ztáhl z kůže (nepařil),něboť byl zarostlejší jak samotná Mangalice (matka kříženec divočák X landrace X větnamské).Ti ostatní sli oškrabat stejně jako normální větnamské.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.235.90
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dotaz na odborníky, máme 2 mangalice již v jateční váze, zkušenosti máme pouze se zabijačkou klasického bílého čuníka. Nemá někdo radu jak očistit mangalici od štětin? Obavám se že zřejmě nepůjde spařit a odrbat zvonky a řetízky, máte někdo zkušenost? Určitě nehodlám opalovat jako maďaři, to nám jde proti srsti. Poradí zde někdo? Jak nejlépe očistit?
Stáhnout!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.11
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím. Jedná-li se o tyto dvě prasata na obrázku, tak z toho bych strach teda neměl. Myslím si, že to ani nejsou čisté mangalice a proto ani ta srst není nikterak "divoká ". Dobře nasmolit, správně horká voda a určitě se zadaří. Zdraví St. Toman
Na fotce jsou z března 2013 kdy jsme je přivezli, tmavý je vepř a zrzek sviňka, dnes mají cca 140kg
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.11
Za cca 14 dní budu porážet mangalici, tak sem zvědav jak půjde opařit, dám vědět jak to dopadlo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.19.147
zabijeli jsme vepříka dle řezníka cca 170kg.. Pařily jsme ho v neckách,chce to chvilku nechat a jde to krásně.. byl vykrmen v chlívku vším možnym hlavně dostával hodně kukuřice a výsledek asi 40l sádla ,špek na hřbetě tak 6cm,buček dost prorostlí,ale ostatní maso opravdu nemá konkurenci!! Krásně tmavé jako zvěřina a štavnaté Ještě máme jednoho tak 150kg ten pujde ted,,a pak asi zvolíme stejné plemeno. Na vykrm opravdu nenáročné,co jim dáte to sezerou jen pozor at je nerozmazlíte
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.58.114
Proč varujete před jejich rozmazlením?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.33
Že by proto, že by bylo líto je zabít?
Kittikit
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.19.147
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Proč varujete před jejich rozmazlením?
Ze začátku jsme krmily přesně tak jak tomu malo kdo veří,sirové brambory,seno,trava,občas zbytky z domova,,,pohoda! Pak jsme začali brát zbytky z hospody,omáčky,vařené brambory,kaše,těstoviny a samé mnamky a věřte či ne ale opravdu se rozmazlí,těd jim hodit sirové brambory tak zbouraj chlívek
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.11
Tak jsme v sobotu s úspěchem porazili mangalici, svini. dle řezníka 150kg, rostla nám přesně rok, co se týče očištění od štětin tak to šlo docela dobře, klasika necky, vařicí voda, řetízky a zvonky. Masíčko pěkně tmavé, viz foto.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.11
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak jsme v sobotu s úspěchem porazili mangalici, svini. dle řezníka 150kg, rostla nám přesně rok, co se týče očištění od štětin tak to šlo docela dobře, klasika necky, vařicí voda, řetízky a zvonky. Masíčko pěkně tmavé, viz foto.
Paření
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.54.247
No tak to mám bohužel stejnou zkušenost,nosí mi kámoš zbytky z jídelny ,jako knedlíky,omáčky a tak a dokonce kuřecí kosti či maso a ty svině si teď tak vybírají,že mě s tím už serou !! Ale jinak jedou trávu i seno ,chleba šrot v pohodě.Zabíjím 11 dubna a taky netuším,jak je zbavím té srsti.No uvidím
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.11
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No tak to mám bohužel stejnou zkušenost,nosí mi kámoš zbytky z jídelny ,jako knedlíky,omáčky a tak a dokonce kuřecí kosti či maso a ty svině si teď tak vybírají,že mě s tím už serou !! Ale jinak jedou trávu i seno ,chleba šrot v pohodě.Zabíjím 11 dubna a taky netuším,jak je zbavím té srsti.No uvidím
Jde to dobře, mám za sebou již 2 pašíky, viz výše. Ale už mě to nesmí do baráku, nyní mám 3 duroc/pietrain křížený tak uvidíme. Manga je hrozně mastná a žádný maso. Asi tím výkrmem.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.146.140
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jde to dobře, mám za sebou již 2 pašíky, viz výše. Ale už mě to nesmí do baráku, nyní mám 3 duroc/pietrain křížený tak uvidíme. Manga je hrozně mastná a žádný maso. Asi tím výkrmem.
To není výkrmem, ale plemenem. Mangalice byli vyšlechtěný jako bagouni - půlka jejich živé váhy by měl být špek.
To je jako byste si pořídil chrta a pak se divil, že rychle běhá...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.211.38
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To není výkrmem, ale plemenem. Mangalice byli vyšlechtěný jako bagouni - půlka jejich živé váhy by měl být špek.
To je jako byste si pořídil chrta a pak se divil, že rychle běhá...
Jdete z jednoho extrému do druhého,nejdřív typově sádelnaté prase,pak pouze maso,snažím se spíše o kompromis,mám rád jak šťavnaté maso,tak i pěkný kus prorostlého boku.Vidím to spíše na chov přeštíka,nebo by mohl sednout i duroc připuštěný mangalicí
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.146.140
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jdete z jednoho extrému do druhého,nejdřív typově sádelnaté prase,pak pouze maso,snažím se spíše o kompromis,mám rád jak šťavnaté maso,tak i pěkný kus prorostlého boku.Vidím to spíše na chov přeštíka,nebo by mohl sednout i duroc připuštěný mangalicí
Nějak jste si to popletl - já z extrému do extrému nejdu, celou dobu tvrdím, že mangalica je čistý sádelňák. Bagouni tradičně jateční váhy dosahovali v 3-4 letech, bylo to z poloviny (cca 150 kg) sádlo, ze třetiny maso (zhruba 100 kg) - pochopitelně musela mít každá mangalica i nějaké maso - svaly ze sádla nejsou, sádlo nechodí - to není žádný extrém. No, a zbytek tvořil z našeho hlediska odpad (štětiny, kopyta, nestravitelné vnitřnosti) - to bylo cca 50 kg. Lidi tehdy ovšem využili prakticky všechno - sice na jako stravitelné části, ale nevyhodilo se ani pověstné ň.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.211.38
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nějak jste si to popletl - já z extrému do extrému nejdu, celou dobu tvrdím, že mangalica je čistý sádelňák. Bagouni tradičně jateční váhy dosahovali v 3-4 letech, bylo to z poloviny (cca 150 kg) sádlo, ze třetiny maso (zhruba 100 kg) - pochopitelně musela mít každá mangalica i nějaké maso - svaly ze sádla nejsou, sádlo nechodí - to není žádný extrém. No, a zbytek tvořil z našeho hlediska odpad (štětiny, kopyta, nestravitelné vnitřnosti) - to bylo cca 50 kg. Lidi tehdy ovšem využili prakticky všechno - sice na jako stravitelné části, ale nevyhodilo se ani pověstné ň.
To nebylo na Vás,tomu rozumím co jste uvedl a plně s vámi souhlasím.Reakce byla na pisatele co tvrdil,že mu Mangalice nesmí do baráku.Myslím,že podlehl modnímu trendu a je rozladěn z výsledku,hold se člověk někdy nesejde s představou.Na fotu sele matka Duroc otec Mangalice,zatím spokojenost,dobře roste a vyžaduje pastvu,což je zcela dle mých představ o chovu.