Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

20.3.2014 15:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.86.245

da se doma udělat sýr typu eidam?

Neregistrovaný uživatel

20.3.2014 15:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.22

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
da se doma udělat sýr typu eidam?

takovej humus!!!smajlík něco lepšího!! zadejte Dobry kurz termín kurzu a vydejte se tam byla jsem tam a stojí to za to!! zavolejte si a paní poradí!! Ilonasmajlík

Neregistrovaný uživatel

21.3.2014 16:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.117.17

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
takovej humus!!!smajlík něco lepšího!! zadejte Dobry kurz termín kurzu a vydejte se tam byla jsem tam a stojí to za to!! zavolejte si a paní poradí!! Ilonasmajlík

Zas takový humus to snad nebude. Teď mi jeden zraje v lednici, vyrobený dle receptu : http://www.dobrysyr.cz/products/edam/. Kurz také velmi doporučuji :))

Neregistrovaný uživatel

22.3.2014 09:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.127.2

Ano, tvrdé sýry jdou vyrábět i doma, pokud máte vhodné vybavení (na tvrdé sýry to již chce kvalitní sklep nebo volné místo v lednici...). Doporučuji buď pečlivě nastudovat literaturu a zdroje na internetu a počítat s pár nepovedenými experimenty, nebo se přihlásit na nějaký praktický kurz.

Nevím, co je na eidamu špatného. Je to jeden ze základních druhů tvrdého sýra, s dobrou trvanlivostí i chutí. Jóó, ale pokud v nejmenovaném marketu kupujete "EDAM" nebo "Sýr eidamského typu", pak se nedivte, že to chutná hnusně, když to je "uzralé" za týden a je v tom x% rostlinných tuků.

Sám si dělám Balkán, Hermelín (správně Camembert, já vím), broccio / riccotu, mascarpone, již delší dobu experimentuji s nivou a eidamem / goudou. K tomu samozřejmě smetana, máslo a jogurty. Dřív jsem dělal i tavený sýr, ale časem jsem od toho upustil a raději si dávám na chleba máslo nebo broccio. V tuto chvíli hlavně pro vlastní potřebu. Téměř všechny sýry podle nálady i v ochucených variantách: S pepřem, chili papričkou, zeleným kořením, domácí šunkou...
Žádný z těchto sýrů bych nenazval hnusem, naopak mi velmi chutnají. Ač se přiznám, pár nepovedených kusů již skončilo ve chřtánu naší nenasytné zvěře...

Neregistrovaný uživatel

22.3.2014 23:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.180.126

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ano, tvrdé sýry jdou vyrábět i doma, pokud máte vhodné vybavení (na tvrdé sýry to již chce kvalitní sklep nebo volné místo v lednici...). Doporučuji buď pečlivě nastudovat literaturu a zdroje na internetu a počítat s pár nepovedenými experimenty, nebo se přihlásit na nějaký praktický kurz.

Nevím, co je na eidamu špatného. Je to jeden ze základních druhů tvrdého sýra, s dobrou trvanlivostí i chutí. Jóó, ale pokud v nejmenovaném marketu kupujete "EDAM" nebo "Sýr eidamského typu", pak se nedivte, že to chutná hnusně, když to je "uzralé" za týden a je v tom x% rostlinných tuků.

Sám si dělám Balkán, Hermelín (správně Camembert, já vím), broccio / riccotu, mascarpone, již delší dobu experimentuji s nivou a eidamem / goudou. K tomu samozřejmě smetana, máslo a jogurty. Dřív jsem dělal i tavený sýr, ale časem jsem od toho upustil a raději si dávám na chleba máslo nebo broccio. V tuto chvíli hlavně pro vlastní potřebu. Téměř všechny sýry podle nálady i v ochucených variantách: S pepřem, chili papričkou, zeleným kořením, domácí šunkou...
Žádný z těchto sýrů bych nenazval hnusem, naopak mi velmi chutnají. Ač se přiznám, pár nepovedených kusů již skončilo ve chřtánu naší nenasytné zvěře...

Dobrý den.
prosím Vás mohl(a) by jste napsat recept na ten tavený sýr? A jestli mohu poprosit, tak krok za krokem (kolik, čeho a kdy), prostě návod pro blbce.
Chodí k nám lidé ke kozlům a tak než si kozel vrzne, tak projednáváme všechno možné a mnohdy děláme i degustaci sýrů a jeden dědula přinesl kozí tavený sýr. Nic lepšího jsem snad ještě nejedl. Dávala se tam údajně jen zažívací soda. Zkoušeli jsme to x krát, ve vodní lázni i v mikrovlnce a nikdy se nám nepodařilo ten sýr rozpustit. Buď to bylo jak guma (v mikrovlnce), nebo v tom byly takové špagáty jak jak námořní lana. Prostě buď dědáček na něco zapomněl, nebo jsme asi něco ošulili. Po několika dnech snažení to přestal požívat už i pes. Ještě štěstí, že neumí mluvit.

Neregistrovaný uživatel

23.3.2014 08:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.127.2

Tavený sýr:
Smetana + co nejjemněji nastrouhaný tvrdý sýr (eidam, gouda, třeba i trochu nivy...), místo tavící soli používám karanengan na špičku nože (mořská řasa). Jakmile se vše v hrnci rozpustí, přidám požadované dochucovadlo (koření, šunku nasekanou na malé kousíčky, cokoliv, co vás napadne...). Dám do ledničky ztuhnout. Toť vše. Během tavený pečlivě míchat samozřejmě.

Přesnější recepty najdete určitě na webu, stačí zadat domácí tavený sýr a podobně. Jak jsem psal, taveňák už víc než půl roku nedělám a místo něj si mažu třeba broccio (měkký syrovátkový sýr) - zdravější, levnější, chutnější smajlík

Tavený sýr by měl jít tímto způsobem vyrobit prakticky z jakéhokoliv sýru: kravského, ovčího, kozího... akorát se může třeba lehce měnit poměr ingrediencí kvůli rozdílům v tučnosti a obsahu sušiny.

Neregistrovaný uživatel

23.3.2014 09:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.180.126

Moc, moc, moc Vám děkuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík