Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.165
Máme býka na výkrm, momentálně týden starého. Přemýšlíme o kastraci. Jaké jsou její negativní vlivy na výtěžnost?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.158.147
Pokud máte býky na výkrm tak bych ho nekastrovala rychleji poroste a jestli ho budete prodávat na jatka tak máte 100% že vám ho ve mou . Doma jsme měli dva býky stejně staré a byli i stejně velicí a jednoho jsme vykastrovali byl od mala lump . A když rostli tak byl docela veliký rozdíl v rychlosti růstu a když jsme je dávali na jatka tak býka nám vzali ale kastráta nám nechtěli vzít nakonec jsme ho nechali zabít a dali si ho do mražáku . Za mě bych ho nekastrovala .
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.2
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Máme býka na výkrm, momentálně týden starého. Přemýšlíme o kastraci. Jaké jsou její negativní vlivy na výtěžnost?
Pokud chcete dát býka na jatka a máte vhodné ustájení, nechala bych býka, jak uvádí příspěvek nade mnou vola vám na jatkách nevezmou, zatím nemají tak doboru reklamu. Pokud chcete mít maso pro sebe, na jatkách si jej necháte pouze porazit, či si uděláte domácí zabijačku, jsem pro kastraci. Výtěžnost bude sice nižší, pokud ale budete zabíjet ve stejném věku jako byste zabíjeli býka, ale maso je kvalitnější.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.238.140
Já bych nekastroval ani pro sebe ani pro jatky. Jednou jsem si nechal vykastrovat holštýna v měsíci věku a bylo to příšerné. Byl to můj první kus a bál jsem se agrese, udělal jsem chybu. Do 1,5 roka chodící kostra, já se mohl přetrhnout s krmením a podstrojováním a nic platné. Opravil se až později, maso měl dobré ale dívat se na něj nedalo dlouho! Už bych to nikdy neudělal.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.2
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já bych nekastroval ani pro sebe ani pro jatky. Jednou jsem si nechal vykastrovat holštýna v měsíci věku a bylo to příšerné. Byl to můj první kus a bál jsem se agrese, udělal jsem chybu. Do 1,5 roka chodící kostra, já se mohl přetrhnout s krmením a podstrojováním a nic platné. Opravil se až později, maso měl dobré ale dívat se na něj nedalo dlouho! Už bych to nikdy neudělal.
Oni ti holštýni nejsou moc na výkrm. Přesto je tu teď také máme, jsou vykastrováni, jen na pastvě a jsou to pěkné kouličky. Chyby byla někde jinde, ne v kastraci.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.137
Měla jsem vlastní tele býčka, z jerseyky po charolais, pěkný, jersey na něm vidět nebylo, ale zabít jsme museli už na půl roce- začal hodně zlobit a zkoušet si sílu na všem. Takže až se zase povede býček, kastruji bez debat a počkám si, až bude starší, ať ta porážka stojí zato, bude to maso pro nás. To, že jatky volky nechtějí brát, nebo slušněji platit, jejich mínus. U nás to holt v dnešní době zažité není.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.208.100
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já bych nekastroval ani pro sebe ani pro jatky. Jednou jsem si nechal vykastrovat holštýna v měsíci věku a bylo to příšerné. Byl to můj první kus a bál jsem se agrese, udělal jsem chybu. Do 1,5 roka chodící kostra, já se mohl přetrhnout s krmením a podstrojováním a nic platné. Opravil se až později, maso měl dobré ale dívat se na něj nedalo dlouho! Už bych to nikdy neudělal.
Holštýn i nekastrovaný je chodící kostra, to je plemeno dnes šlechtěné jen na mléko.
Testosteron dělá z býka masu svalů, pokud nejde o extrémně dojné plemeno, jako je holštýn či jersey.
Pokud býčka vykastrujete, poroste jako jalovice, pomaleji a svalstvo bude jemnější s více tukovými vlákny. Ono se o tom moc nepíše, ale obě pohlaví se prostě vyvýjejí jinak, je to biologicky dané, samec s testosteronem roste rychleji a je lépe osvalen..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.208.100
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Holštýn i nekastrovaný je chodící kostra, to je plemeno dnes šlechtěné jen na mléko.
Testosteron dělá z býka masu svalů, pokud nejde o extrémně dojné plemeno, jako je holštýn či jersey.
Pokud býčka vykastrujete, poroste jako jalovice, pomaleji a svalstvo bude jemnější s více tukovými vlákny. Ono se o tom moc nepíše, ale obě pohlaví se prostě vyvýjejí jinak, je to biologicky dané, samec s testosteronem roste rychleji a je lépe osvalen..
Pokud tedy chcete býčka na maso, měl by být kombinovaného typu, jako je čestr, nebo ještě lépe býček masných plemen...Ten poroste i kastrovaný, protože tam jsou osvaloné i jalovice či krávy
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.3.94
No tak, když se pohledá, tak se najde i dobrý holštýn. Konkrétně od tohoto býka mám plno potomstva a jak býčci, tak jalovice - krávy jsou dobře osvalení.
My nekastrujeme, ale k býkům se neleze. Do roka jsou v boxech bez fixační pomoci, později už s. Do 2let jdou na jatka, lepší kusy mají šanci i připouštět. Tam však hraje i charakter velkou roli a s bláznivcem se nespolupracuje. Za 13let mě napadl pouze jeden býk. Musí se holt dodržovat pravidla. A jestliže si majitel netroufá, nebo nemá podmínky pro ustájení býka, jsem rozhodně pro kastraci.
Z hlediska kvality masa nemohu posoudit, jak říkám, prodáváme dál. Velkostatek v nedalekém okolí kastruje všechno, volci se pasou venku a pak si je zpracujou ve vlastním řeznictví.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.208.100
Tak ten vypadá dobře, jen se fakt musí hledat.....On byl holštýn ještě před 40 lety lépe osvalen http://www.macaulay.ac.uk/aboutus/history/farming.php
http://www.news.ucdavis.edu/search/news_detail.lasso?id=10213
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.206.1
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak ten vypadá dobře, jen se fakt musí hledat.....On byl holštýn ještě před 40 lety lépe osvalen http://www.macaulay.ac.uk/aboutus/history/farming.php
http://www.news.ucdavis.edu/search/news_detail.lasso?id=10213
Jojo, jsou tu momentálně i snahy nakřížit staro-Holštýna z dnešním Holštýnem. V Německu jim říkají Altdeutsches Schwarzbuntes Niederungsrind. Malý výběr, býci jsou si často příbuzní. Přiznám se, že jsem je taky zkusila, jistého Allant 10.830615. Problém je, že jsou maličcí oproti dlouhonohému Holštýnu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.206.1
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jojo, jsou tu momentálně i snahy nakřížit staro-Holštýna z dnešním Holštýnem. V Německu jim říkají Altdeutsches Schwarzbuntes Niederungsrind. Malý výběr, býci jsou si často příbuzní. Přiznám se, že jsem je taky zkusila, jistého Allant 10.830615. Problém je, že jsou maličcí oproti dlouhonohému Holštýnu.
PS: ještě, ten obrázek toho bílého masňáka. Vanstein se jmenuje ten dobrák. Mě teda vůbec nenadchnul, potomstvo nic moc a v hlavě nesrovnáno. A to pominu špatnou inseminační způsobilost :)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.0.226
Dobrý den. Mohl bych se zeptat těch co kastrovali, kolik to stojí ? Aspoň zhruba. Díky
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.170.147
My se vejdem kolem 500kč i s narkozou a cestou.Letos jsme kastrovali tři naše býčky,pasou se s jalovičkama.Když srovnám dva pravé bratry jeden kastrovaný,druhý ne,tak figurou jsou nastejno povahou je volek oproti býkovi zlatíčko...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.194.90
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
My se vejdem kolem 500kč i s narkozou a cestou.Letos jsme kastrovali tři naše býčky,pasou se s jalovičkama.Když srovnám dva pravé bratry jeden kastrovaný,druhý ne,tak figurou jsou nastejno povahou je volek oproti býkovi zlatíčko...
Taky tak, vejdeme se do pětistovky. S tím, že jsou figurou nastejno, ale nesouhlasím, býk je býk a vůl vypadá spíše jako kráva.