Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.0.0
Dobrý den. Jak byste mi poradili, Mám suroviny na výkrm prasete, ale jde o to, že sám porážku nesvedu a nechci nebo nemusím dělat klasickou zabijačku. Jde mi hlavně o maso. Uvažuji nad tím, že na místo jednoho klasického prasete vykrmím třeba dvě nebo tři vietnamská. Nechat je do 50 kilo a jedno po druhém porazit. Nechalo by se takové prase zpracovat na stole? Ta váha 50 kilo odpovídá realitě? Vím, klasický vepřík je klasický vepřík. Ale myslím si, že je s tím při bourání o dost více práce. Jak byste mi poradili? Prasata bych krmil ve chlívku. Děkuji za odpověď.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.145.255
V podstatě na to mate už svůj názor. Ano vietnamské prase se se da takto zpracovat na stole. Ale zaleží taky co od toho čekáte. Bile prase má rozhodně větší užitkovost při výkrmu ve chlívku. Na druhou stranu jestli zase máte přístup k levnému krmivu vietnamce proč ne? Má to výhodu že na maso si je můžete zabíjet postupně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.145.255
V podstatě na to mate už svůj názor. Ano vietnamské prase se se da takto zpracovat na stole. Ale zaleží taky co od toho čekáte. Bile prase má rozhodně větší užitkovost při výkrmu ve chlívku. Na druhou stranu jestli zase máte přístup k levnému krmivu vietnamce proč ne? Má to výhodu že na maso si je můžete zabíjet postupně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.145.255
V podstatě na to mate už svůj názor. Ano vietnamské prase se se da takto zpracovat na stole. Ale zaleží taky co od toho čekáte. Bile prase má rozhodně větší užitkovost při výkrmu ve chlívku. Na druhou stranu jestli zase máte přístup k levnému krmivu vietnamce proč ne? Má to výhodu že na maso si je můžete zabíjet postupně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.194.90
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den. Jak byste mi poradili, Mám suroviny na výkrm prasete, ale jde o to, že sám porážku nesvedu a nechci nebo nemusím dělat klasickou zabijačku. Jde mi hlavně o maso. Uvažuji nad tím, že na místo jednoho klasického prasete vykrmím třeba dvě nebo tři vietnamská. Nechat je do 50 kilo a jedno po druhém porazit. Nechalo by se takové prase zpracovat na stole? Ta váha 50 kilo odpovídá realitě? Vím, klasický vepřík je klasický vepřík. Ale myslím si, že je s tím při bourání o dost více práce. Jak byste mi poradili? Prasata bych krmil ve chlívku. Děkuji za odpověď.
Vietnamské prase je pastevní prase a tak se má také chovat. Pokud ho zavřete do chlívku a budete ho krmit stejně jako bílé prase, jeho maso nebude dobré a bude příliš tučné. Několik lidí si od nás sele koupilo s tím, že je budou takto chovat, ani jeden nebyl spokojen s kvalitou masa ani sádla. Nadávali, že se vietnamci nedají jíst. Dali jsme jim ochutnat naše výrobky a nevěřili, že je to je vyrobeno z vietnamského prasete.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.168.139
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den. Jak byste mi poradili, Mám suroviny na výkrm prasete, ale jde o to, že sám porážku nesvedu a nechci nebo nemusím dělat klasickou zabijačku. Jde mi hlavně o maso. Uvažuji nad tím, že na místo jednoho klasického prasete vykrmím třeba dvě nebo tři vietnamská. Nechat je do 50 kilo a jedno po druhém porazit. Nechalo by se takové prase zpracovat na stole? Ta váha 50 kilo odpovídá realitě? Vím, klasický vepřík je klasický vepřík. Ale myslím si, že je s tím při bourání o dost více práce. Jak byste mi poradili? Prasata bych krmil ve chlívku. Děkuji za odpověď.
Do chlívka patří bílé prase a na pastvu vietnamská a jiná pastevní prasata.
Souhlasím s názorem předešlého pisatele,že pokud budete krmit vietnamské prase ve chlívku jako bílé bramborami,šrotem a pod. nebude to maso dobré ale příliš tučné.
Chovali jsme vietnamská venku v ohradě a nyní máme jen bílé na výkrm ve chlívku.
Bílé také doma neporážíme ale odvážíme je v cca 130-150 kg na jatka,kde nám je do druhého dne za rozumný peníz a bez starostí připraví.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.147
Nikdy nechovajte vietnamské v chlieviku,budete nespokojný!!!
to je ten zásadný rozddiel,medzi bielymi prasatami mali by sa hlavne pásť
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.145.255
Já mam na to jiny názor, vietnamec ve chlívku má určitě své nevýhody z hlediska přírůstku proti bílému praseti ale jak už jsem uvedl dříve pokud máte dostupné levné krmivo (třeba zbytky z hospody) a chcete pouze čerstvé maso je to ideální kombinace. Pro rýpaly musím dodat ,že to chce zpestřit jídelníček , kosenou travou, ovocem, zeleninou. Ano vietnamec bude mít velkou vrstvu sádla, bude mít mezisvalové , sádlové mramorovaní ale to neznamená,že to zrovna vám nevyhovuje. Rozhodně pokud zvolíte tento způsob odchovu to neznamená, že to maso je nechutné nebo nepoživatelné.
Je to jen na vás co od toho čekáte, nic vám nebráni tomu to vyzkoušet a udělat si svůj vlastní názor.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.145.255
Ještě bych rad dodal, že uzené maso z mladého vietnamce odchovaného v chlívku nemá konkurenci.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.0.0
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ještě bych rad dodal, že uzené maso z mladého vietnamce odchovaného v chlívku nemá konkurenci.
Potvrzuju. Prorostlé uzené - mňam... Je to podle mne nejlepší způsob zpracování vietnamců...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.130.146
Dobrý den, za mě bych vám doporučil klasické prase, lepší přírůstek, rychlost výkrmu. Ale vietnamské ve chlívku taky bez problému jde. Měl jsem je i přes zimu a nebyli nijak tlustí cca 1,5 cm pod kůží v 50 kg, ale nedával jsem skoro žádný šrot. Krmnou dávku tvořili hlavně jablka, řepa, brambory, zbytky plus přes léto tráva. Výhodou vietnamců je ekonomičtější chov u nás doma vychází cca 800 kč/ks, za 500 koupíte, něco stojí doprava a trocha šrotu. Benzín do sekačky nepočítám, stejnak bych sekal, řepu a brambory pěstuju sám a jablka mi rostou na zahradě. Hlavní nevýhodou větnamáků podle mého je menší výtěžnost masa. Vietnamské prase je vhodné na vepřoknedlozelo, uzení, čínu, ale řízků si moc neužijete.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.75.92
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den, za mě bych vám doporučil klasické prase, lepší přírůstek, rychlost výkrmu. Ale vietnamské ve chlívku taky bez problému jde. Měl jsem je i přes zimu a nebyli nijak tlustí cca 1,5 cm pod kůží v 50 kg, ale nedával jsem skoro žádný šrot. Krmnou dávku tvořili hlavně jablka, řepa, brambory, zbytky plus přes léto tráva. Výhodou vietnamců je ekonomičtější chov u nás doma vychází cca 800 kč/ks, za 500 koupíte, něco stojí doprava a trocha šrotu. Benzín do sekačky nepočítám, stejnak bych sekal, řepu a brambory pěstuju sám a jablka mi rostou na zahradě. Hlavní nevýhodou větnamáků podle mého je menší výtěžnost masa. Vietnamské prase je vhodné na vepřoknedlozelo, uzení, čínu, ale řízků si moc neužijete.
Přesně tak. Chovala jsem obojí a z vietnamců jsem byla dost zklamaná. Výtěžnost mi přišla opravdu malá na dobu krmení... Se zabíjačkou klas. prasete je sice víc práce, ale taky víc muziky
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.35
Vietnamské prase je z podstaty věci vyšlechtěno na tropickou pastvu - to znamená především na zelené krmení. Potřebuje trávu, listí, apod. Zároveň je málo odolné vůči zimě - stačí větší pokles teploty a přestane přibírat.
Do chlívku se hodí klasické prase - holandský topix, český přeštík, apod.
Na stole se dá zpracovat každé prase, záleží jen do jaké váhy ho necháte dorůst. Pokud nechete dělat klasickou zabijačku, stačí ho venku porazit, vyvrhnout a rozpůlit. Po půlkách už na stole zpracujete cokoliv.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.222
Dobrý den,
zadavatel už se pravděpodobně rozhodl, jen po přečtení této diskuze bych chtěla přidat svůj názor a to, že rozhodně nesouhlasím s tím, že vietnamec ve chlívku nebude dobrý.
Je to perfektní maso i na klasickém krmení, po rozdání na zkoušku ho po mě každý chtěl. Takže klidně doporučuju. Je to samozřejmě otázka vkusu, ale neříkejte jako jistotu, že to maso nebude dobré, není to pravda. (krmíme brambory se šrotem a pečivo, bez hospodských zbytků)
Lucka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.106.99
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den,
zadavatel už se pravděpodobně rozhodl, jen po přečtení této diskuze bych chtěla přidat svůj názor a to, že rozhodně nesouhlasím s tím, že vietnamec ve chlívku nebude dobrý.
Je to perfektní maso i na klasickém krmení, po rozdání na zkoušku ho po mě každý chtěl. Takže klidně doporučuju. Je to samozřejmě otázka vkusu, ale neříkejte jako jistotu, že to maso nebude dobré, není to pravda. (krmíme brambory se šrotem a pečivo, bez hospodských zbytků)
Lucka
Souhlasím,spíše jde o to,že nevhodným krmením (překrmování šroty) ,jde větnamské prase hodně do sádla,což vede k nespokojenosti s výkrmem jinak vcelku nenáročných prasat.Pokud chovatel podřídí krmnou dávku jeho potřebám,bude s prasátkem spokojen,zrovna tak, jako Vy a Vaši známí.Na jaře (březen-duben) jsem nechával kamarádům svůj odstav větnamáků (cca 10kg) selata.Krmili je venku v ohradě většinou trávou ze sekačky (úklid kolem domu a zahradní travnaté plochy),taky něco na přilepšenou.Zabíjeli před 14ti dny ,hmotnost cca 65kg,což je ideální,jak co se týče doby výkrmu (krmí se v době kdy není starost o krmnou dávku,trávy je všude dost),velikost větnamáka na zabití v této hmotnosti považuji za ideální.
V době kdy není dostatek trávy je lépe ji nahradit senem a trochou krmné řepy,či těmi bramborami a šrot dávat pouze na ukázku (obrazně,myšleno v malé dávce),ne po kg,ale dkg.