Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

15.5.2006 21:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.146.238

Tak mě napadlo,zveřejnit náš dlouholetý spor s dětskou lékařkou.Ta tvrdí,že děti mohou doma dojené mléko jen převařované.Já tvrdím ,že stačí minutku nechat proběhnout mikrovnkou.Doma jinak pijeme jen čerstvé neupravené mléko.Jen dětem ho ohříváme v mikrovlce.Převařujete nebo ne???Mě totiž to (převařené)mléko pak připadá jako mrtvé.

Neregistrovaný uživatel

15.5.2006 22:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.43.4

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak mě napadlo,zveřejnit náš dlouholetý spor s dětskou lékařkou.Ta tvrdí,že děti mohou doma dojené mléko jen převařované.Já tvrdím ,že stačí minutku nechat proběhnout mikrovnkou.Doma jinak pijeme jen čerstvé neupravené mléko.Jen dětem ho ohříváme v mikrovlce.Převařujete nebo ne???Mě totiž to (převařené)mléko pak připadá jako mrtvé.

jen jsem se chtěla zmínit před rokem jsme prodali krávy z důvodu otcovy smrti a moji kluci osmiletý a tříletý jsou na mléko dost naučení krávy jsme měli od roku 1994 a nebyl problém s nějakými zažívacími problémy kluci chodili hlavně na smetanu a dnes musím kupovat karton mléka na týden takže do budoucna uvažuji o koupi džersejky měli jsme pět krav červeno i černostrakatých vím co to obnáší tak uvidím jak to dopadne jo kluci pili mléko syrové jen zehřáté na teplotu pro vypití bez převaření maminka z jižní moravy

Neregistrovaný uživatel

17.5.2006 10:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.108.14

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak mě napadlo,zveřejnit náš dlouholetý spor s dětskou lékařkou.Ta tvrdí,že děti mohou doma dojené mléko jen převařované.Já tvrdím ,že stačí minutku nechat proběhnout mikrovnkou.Doma jinak pijeme jen čerstvé neupravené mléko.Jen dětem ho ohříváme v mikrovlce.Převařujete nebo ne???Mě totiž to (převařené)mléko pak připadá jako mrtvé.

Převařené mléko je úplně stejné, jako kupované UHT, ale zas někdo tvrdí, že malým dětem se vůbec nemají dávat potraviny z mikrovlnky, tak těžko říct, kde je pravda.

Neregistrovaný uživatel

18.5.2006 14:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.187.3

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak mě napadlo,zveřejnit náš dlouholetý spor s dětskou lékařkou.Ta tvrdí,že děti mohou doma dojené mléko jen převařované.Já tvrdím ,že stačí minutku nechat proběhnout mikrovnkou.Doma jinak pijeme jen čerstvé neupravené mléko.Jen dětem ho ohříváme v mikrovlce.Převařujete nebo ne???Mě totiž to (převařené)mléko pak připadá jako mrtvé.

Dobrý den, jsem sice chovatelka koz, ale mléko produkují také. S převařováním mléko neboli pasterace je krátkodobé zahřátí mléka, ono stačí i na 60 °C, obvykle se zahřívá na 71,7°C. Ono je to spíše z důvodu toho, že nikdy nemáte jistotu, co v mléce je. Pasterací se zničí nežádoucí škodlivé bakterie, jinak vše v mléce jako vitaminy, minerální látky a další zůstávají bezezměny. Neboli u koz, v mém chovu provádím kontrolu užitkovosti a každým rokem jsem povina provést zkoušky na TBC,maedivisnu, klusavku atd., takže z jedné strany kontrolu mám, ale kdo vám zaručí, že například přisátá klíšťata na zvířeti nepřenáší borélii?
Stalo se to celkem nedávno, že se rodina z čerstvého mléka nakazila.
Nejsem zastánce UHT ošetřeného mléka, pro představu se zahřívá na 110-120°C, o odtučněném mléce nemluvím, to bych nikdy nekoupila.
Ale jde taky o to, že šetrně pasterované mléko déle vydrží. Moje mamka mě i mé sourozence doslova odchovala na mléce kravském od mé babičky, poté už pouze kozím od mých koz. Vyrábím i kozí produkty - sýry, tvarohy a jogurty - tedy z pasterovaného kozího mléka na 72°C kvůli stálosti výrobků. Tvaroh a jogurt si dopřává moje sestřička, které byl dnes rok.
Ještě k té mikrovlnce - pokud vám jde o to zahřátí či nikoli, řekla bych, že z mikrovlnky to moc zdravé není, je to jen hodně pohodlné.
Pokud máte chuť juknout se na naše kozí stránky máte možnost na adrese : www.malakozifarma.cz
Hanka mkf

Neregistrovaný uživatel

19.5.2006 13:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.161.107

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
jen jsem se chtěla zmínit před rokem jsme prodali krávy z důvodu otcovy smrti a moji kluci osmiletý a tříletý jsou na mléko dost naučení krávy jsme měli od roku 1994 a nebyl problém s nějakými zažívacími problémy kluci chodili hlavně na smetanu a dnes musím kupovat karton mléka na týden takže do budoucna uvažuji o koupi džersejky měli jsme pět krav červeno i černostrakatých vím co to obnáší tak uvidím jak to dopadne jo kluci pili mléko syrové jen zehřáté na teplotu pro vypití bez převaření maminka z jižní moravy

Nemůžu si pomoct ale ta "džersejka" mě fakt tahá za uši...

Neregistrovaný uživatel

20.5.2006 10:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.146.238

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Nemůžu si pomoct ale ta "džersejka" mě fakt tahá za uši...

Milý Honzo,čeština je tak bohatá,že nám umožňuje psát i foneticky.Mohli by tam být třeba uvozovky(v příspěvku od maminky z Moravy).Vzpomeňte si na "jam-džem".Viděla jsem to už takto napsané vícekrát,jde o zvyk.Mimochodem ,já neumím správně,aniž bych se dívala do příručky napsat -"blonde agitans"

Neregistrovaný uživatel

20.5.2006 16:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.134.78

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak mě napadlo,zveřejnit náš dlouholetý spor s dětskou lékařkou.Ta tvrdí,že děti mohou doma dojené mléko jen převařované.Já tvrdím ,že stačí minutku nechat proběhnout mikrovnkou.Doma jinak pijeme jen čerstvé neupravené mléko.Jen dětem ho ohříváme v mikrovlce.Převařujete nebo ne???Mě totiž to (převařené)mléko pak připadá jako mrtvé.

Mě kdysi dětská doktorka sprdla i za kupované kravské mléko. Já bych to viděla tak: jestliže u kravky děláte předepsané zdravotní zkoušky a děti už nejsou kojenci, klidně bych paní doktorce odkejvla převařování a doma nalévala mléko syrové ( a taky jsem to tak dělala, dokud jsem měla kravské, kozí děcka nepijou ). Vy nejlépe víte, jak čisté při dojení mléko je a jestliže ho sami pijete bez zdravotních následků, nemůžete ublížit ani dětem. Pasterace je bez diskuzí bezpečnější, ale tak složitý systém jako je mléko nezůstane po zahřátí nikdy úplně stejný, některé látky záhřev snesou, jiné ne. Já jsem pro syrovou stravu. Vy se rozhodněte podle svého.
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

29.5.2006 19:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.157.62

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Mě kdysi dětská doktorka sprdla i za kupované kravské mléko. Já bych to viděla tak: jestliže u kravky děláte předepsané zdravotní zkoušky a děti už nejsou kojenci, klidně bych paní doktorce odkejvla převařování a doma nalévala mléko syrové ( a taky jsem to tak dělala, dokud jsem měla kravské, kozí děcka nepijou ). Vy nejlépe víte, jak čisté při dojení mléko je a jestliže ho sami pijete bez zdravotních následků, nemůžete ublížit ani dětem. Pasterace je bez diskuzí bezpečnější, ale tak složitý systém jako je mléko nezůstane po zahřátí nikdy úplně stejný, některé látky záhřev snesou, jiné ne. Já jsem pro syrovou stravu. Vy se rozhodněte podle svého.
Jiřina

Tak pokud kravka není na pastvě,nemívá ani ta klíšťata.Jinak
se lze mlékem ukázkově nakazit jak boreliózou,tak klíšťovou encefalitidou.Jako by se to klíště přisálo na dítě-jenže tam o tom budete vědět.Jinak souhlasím s tím,že teplota poškozuje mléko.A doma nemáte šanci přesně teplotu uhlídat.
Kdo chce,ať riskuje -ale riskuje i zdrav. stav svých bližních.
100x se nic nestane a po 101 ano.Co s tím ?
Jinak v mléku kromě buněčných elementů(jak z oloupaného epitelu,tak baktérií) může být cokoliv.Pesticidy,kovy....
Chovatel by si měl doma dělat alespoň test na ty elementy.
Zvýšené množství signalizuje probíhající zánět(nepočítám-li pozici v laktační křivce a začátek či konec dojení) P.

Neregistrovaný uživatel

29.5.2006 22:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.146.238

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak pokud kravka není na pastvě,nemívá ani ta klíšťata.Jinak
se lze mlékem ukázkově nakazit jak boreliózou,tak klíšťovou encefalitidou.Jako by se to klíště přisálo na dítě-jenže tam o tom budete vědět.Jinak souhlasím s tím,že teplota poškozuje mléko.A doma nemáte šanci přesně teplotu uhlídat.
Kdo chce,ať riskuje -ale riskuje i zdrav. stav svých bližních.
100x se nic nestane a po 101 ano.Co s tím ?
Jinak v mléku kromě buněčných elementů(jak z oloupaného epitelu,tak baktérií) může být cokoliv.Pesticidy,kovy....
Chovatel by si měl doma dělat alespoň test na ty elementy.
Zvýšené množství signalizuje probíhající zánět(nepočítám-li pozici v laktační křivce a začátek či konec dojení) P.

Tak tady na to znám jinou teorii-tělo si zvykne a udělá si samo ochranné látky,proti těmto elementárním výkyvům a tím se vlastně posílí.Zároveň také teorii,že máme jíst potraviny vypěstované v prostředí ve kterém žijeme,protože tělo si vytvořilo obranu na okolní prostředí.Ale co člověk to názor...To by člověk nesměl jíst nic.A co dle vás je homogenizované mléko???To by se malým dětem nemělo dávat vůbec.....

Neregistrovaný uživatel

30.5.2006 11:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.187.3

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak tady na to znám jinou teorii-tělo si zvykne a udělá si samo ochranné látky,proti těmto elementárním výkyvům a tím se vlastně posílí.Zároveň také teorii,že máme jíst potraviny vypěstované v prostředí ve kterém žijeme,protože tělo si vytvořilo obranu na okolní prostředí.Ale co člověk to názor...To by člověk nesměl jíst nic.A co dle vás je homogenizované mléko???To by se malým dětem nemělo dávat vůbec.....

No já když jsem tento příspěvek psala, samozřejmě vše se selským rozumem. Nemyslete si, jsem holka z vesnice, žádný měšťák!!!
Co se týče "převaření" je to zprofanovaný význam, jelikož by to mělo být laicky zahřáté tak, že v tom neudržíte prst, ale neopaříte se. Ze své vlastní zkušenosti vím, jelikož dělám zkoro profesionálně sýry, že teplota mezi 55 °C se dá ještě prst udržet, ale při 63 °C už zaručeně ne. No a to je teplota, pro kterou se dal terminus technikus velmi šetrná pasterace(na 60 °C), ta se dělá u velmi citlivého mléka, jako je například kozí, ale i tam se spíše praktikuje šetrná pasterace na 71,7 °C.
Jak bylo řečeno, ať si to kdo dělá jak už chce, ALE MŮŽE SE TO PĚKNĚ VYMSTÍT!!!!
Pokud mluvíte o změně struktury mléka, tak při výrobě trvanlivého mléka ANO, teplota nad 100 °C mléku škodí, proto se chová jako mrtvé.
Při takto nízkých teplotách (Pasterace se provádí při 71,7 °C na 10 - 20 SEKUND), je fakt, že se minimální část prospěšných prvků ztratí, ale je to zanedbatelné oproti tomu riziku. A podotýkám si říci, že nikdo nejsme tak chytří a učení, abychom mohli spolehlivě vědět, co v tom mléce je.
Jo a homogenizace mléka, je doslovně mechanická věc, toto si totiž vymanili spotřebitelé, jelikož se jim na mléce nelíbila přirozená vrstva tuku, no a aby se tomu zabránilo, se vymyslela taková homogenizační hlavice, která mechanicky tuk roztříští a zamíchá na mikroskopické částice. Takže z velkých tukových kapének, se vytvoří tak malé, že nedojde k přirozenému jevu. Prokazatelné : kravské mléko má velice velké tukové kapénky, proto vyvstane poměrně rxchle a ve velké vrstvě napovrch, kozí mléko má tukové kapénky velmi malé, a proto se málokdy setkáme se silnou vrstvou tuku, proto, se tak často nesetkáte s kozím máslem, jelikož se musí při jeho výrobě nutně použít odstředivka a i tak je výtěžnost másla velmi malá.
Hanka MKF

Neregistrovaný uživatel

31.5.2006 00:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.134.11

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
No já když jsem tento příspěvek psala, samozřejmě vše se selským rozumem. Nemyslete si, jsem holka z vesnice, žádný měšťák!!!
Co se týče "převaření" je to zprofanovaný význam, jelikož by to mělo být laicky zahřáté tak, že v tom neudržíte prst, ale neopaříte se. Ze své vlastní zkušenosti vím, jelikož dělám zkoro profesionálně sýry, že teplota mezi 55 °C se dá ještě prst udržet, ale při 63 °C už zaručeně ne. No a to je teplota, pro kterou se dal terminus technikus velmi šetrná pasterace(na 60 °C), ta se dělá u velmi citlivého mléka, jako je například kozí, ale i tam se spíše praktikuje šetrná pasterace na 71,7 °C.
Jak bylo řečeno, ať si to kdo dělá jak už chce, ALE MŮŽE SE TO PĚKNĚ VYMSTÍT!!!!
Pokud mluvíte o změně struktury mléka, tak při výrobě trvanlivého mléka ANO, teplota nad 100 °C mléku škodí, proto se chová jako mrtvé.
Při takto nízkých teplotách (Pasterace se provádí při 71,7 °C na 10 - 20 SEKUND), je fakt, že se minimální část prospěšných prvků ztratí, ale je to zanedbatelné oproti tomu riziku. A podotýkám si říci, že nikdo nejsme tak chytří a učení, abychom mohli spolehlivě vědět, co v tom mléce je.
Jo a homogenizace mléka, je doslovně mechanická věc, toto si totiž vymanili spotřebitelé, jelikož se jim na mléce nelíbila přirozená vrstva tuku, no a aby se tomu zabránilo, se vymyslela taková homogenizační hlavice, která mechanicky tuk roztříští a zamíchá na mikroskopické částice. Takže z velkých tukových kapének, se vytvoří tak malé, že nedojde k přirozenému jevu. Prokazatelné : kravské mléko má velice velké tukové kapénky, proto vyvstane poměrně rxchle a ve velké vrstvě napovrch, kozí mléko má tukové kapénky velmi malé, a proto se málokdy setkáme se silnou vrstvou tuku, proto, se tak často nesetkáte s kozím máslem, jelikož se musí při jeho výrobě nutně použít odstředivka a i tak je výtěžnost másla velmi malá.
Hanka MKF

Hanko, až budete na té MZLU, což vám přeju, dozvíte se mimo jiné, že:
-mléko má svůj jakoby "imunitní systém", kterým se brání proti mikroorganismům, takže po nadojení po určitou dobu počet mikroorganismů v mléce klesá
-tuto vlastnost mléka mají na starosti termolabilní enzymy, které spolehlivě zničí i ta nejšetrnější pasterace mnohem dřív než mikroby
- i pasterované mléko se druhotně může infikovat pěkně nebezpečnými patogeny
-některé patogeny škodí tím, že produkují toxiny. Když patogena pasterací zabiju, nemusím už tak nutně rozložit i ten jeho toxin, (pasterační teplota na to nestačí, nebo je termostabilní), takže dojde k otravě pasterovaným mlékem
-stejně tak neovlivní pasterace obsah těžkých kovů a podobných cizorodých látek, což jste nezmiňovala vy, ale někdo před vámi.
Kdo uvádí do oběhu potraviny zvlášť mléčné výrobky, je nucen podřídit se našim tvrdým hygienickým normám. V zahraničí tyto normy už tak tvrdé nejsou, a to ani v EU. Kdo produkuje potraviny pro svou vlastní potřebu těmto normám nepodléhá. Když je si jist zdravím svého zvířete a hygienou své technologie, možnost jeho onemocnění je nikoli nulová, ale malá. Dost dlouho už se pohybuji v chovatelském prostředí, ale ještě jsem se nesetkala s někým, kdo by měl vážné zdravotní problémy ze svých vlastních potravin. Naopak znám několik lidí, kteří se nakazili salmonelou či campylobacterem ve veřejném stravování, které je deklarováno jako naprosto bezpečné. Takže asi necháme každému což jeho jest: jestliže někdo nepozře sousto pokud nebude téměř sterilní (a úplně sterilní nebude nikdy - totiž to sousto), ať mu chutná! A jestliže někdo jiný si zas pochutná jen na živé stravě, ať mu slouží ku zdraví!
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

31.5.2006 10:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.187.3

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Hanko, až budete na té MZLU, což vám přeju, dozvíte se mimo jiné, že:
-mléko má svůj jakoby "imunitní systém", kterým se brání proti mikroorganismům, takže po nadojení po určitou dobu počet mikroorganismů v mléce klesá
-tuto vlastnost mléka mají na starosti termolabilní enzymy, které spolehlivě zničí i ta nejšetrnější pasterace mnohem dřív než mikroby
- i pasterované mléko se druhotně může infikovat pěkně nebezpečnými patogeny
-některé patogeny škodí tím, že produkují toxiny. Když patogena pasterací zabiju, nemusím už tak nutně rozložit i ten jeho toxin, (pasterační teplota na to nestačí, nebo je termostabilní), takže dojde k otravě pasterovaným mlékem
-stejně tak neovlivní pasterace obsah těžkých kovů a podobných cizorodých látek, což jste nezmiňovala vy, ale někdo před vámi.
Kdo uvádí do oběhu potraviny zvlášť mléčné výrobky, je nucen podřídit se našim tvrdým hygienickým normám. V zahraničí tyto normy už tak tvrdé nejsou, a to ani v EU. Kdo produkuje potraviny pro svou vlastní potřebu těmto normám nepodléhá. Když je si jist zdravím svého zvířete a hygienou své technologie, možnost jeho onemocnění je nikoli nulová, ale malá. Dost dlouho už se pohybuji v chovatelském prostředí, ale ještě jsem se nesetkala s někým, kdo by měl vážné zdravotní problémy ze svých vlastních potravin. Naopak znám několik lidí, kteří se nakazili salmonelou či campylobacterem ve veřejném stravování, které je deklarováno jako naprosto bezpečné. Takže asi necháme každému což jeho jest: jestliže někdo nepozře sousto pokud nebude téměř sterilní (a úplně sterilní nebude nikdy - totiž to sousto), ať mu chutná! A jestliže někdo jiný si zas pochutná jen na živé stravě, ať mu slouží ku zdraví!
Jiřina

Dobrý den paní Jiřino,
četla jsem to už večer, takže jsem o tom přemýšlela. To co jste mi napsala, není pro mě zas až tak novinkou, ale neberte to provokativně . Přeci jen pár publikací o mlékařství, sýrech mám a nejen z knih, jelikož se chodím občas poradit i s lidmi, kteří v provozu pracují a vyučují na školách. Tak tam jdu vždy s nějakou sýrařskou záludností. Ono mléko, je asi ta nejtajemnější tekutina a vždycky je co vychytávat.
Ten příspěvek neměl nabádat všechny nutně k pasteraci, to jsem ani nepředpokládala,ale spousta lidí ani neví co to je. Nám mamka dávala jako malým dětem také mléko od krav od babičky, taky přírodní a vždy si pamatuji, že ho ohřívala v pískáči - dvojitý hliníkový hrnec. Dnes vím, že když tam mléko ohřeje (chceteli zpasteruje) nikoli ho neuvaří, za předpokladu, že od toho neodejde a nezapomene, jinak jí uteče. Dělala to nejspíš proto, aby déle vydrželo.
Ta sekundární kontaminace se může stát kdekoli a komukoli, to už je věc osudu a hlavně opatrnosti. Chápu, že malospotřebitel a malovýrobce nebude mít UV filtry, ono taky dobře, dělat sterilní věci, to byl požadavek monopolu jen kvůli tomu, aby mohly vyrábět ve velkém.
Nebudeme to asi rozebírat do detailů.
Mě to mrzí, nechci nikomu nic odpálkovat, ani se předhánět ve znalostech - to uznávám, jsem ještě moc malé mládě na to abych pochopila smysl života.
Hanka MKF

Neregistrovaný uživatel

1.6.2006 16:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.134.12

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý den paní Jiřino,
četla jsem to už večer, takže jsem o tom přemýšlela. To co jste mi napsala, není pro mě zas až tak novinkou, ale neberte to provokativně . Přeci jen pár publikací o mlékařství, sýrech mám a nejen z knih, jelikož se chodím občas poradit i s lidmi, kteří v provozu pracují a vyučují na školách. Tak tam jdu vždy s nějakou sýrařskou záludností. Ono mléko, je asi ta nejtajemnější tekutina a vždycky je co vychytávat.
Ten příspěvek neměl nabádat všechny nutně k pasteraci, to jsem ani nepředpokládala,ale spousta lidí ani neví co to je. Nám mamka dávala jako malým dětem také mléko od krav od babičky, taky přírodní a vždy si pamatuji, že ho ohřívala v pískáči - dvojitý hliníkový hrnec. Dnes vím, že když tam mléko ohřeje (chceteli zpasteruje) nikoli ho neuvaří, za předpokladu, že od toho neodejde a nezapomene, jinak jí uteče. Dělala to nejspíš proto, aby déle vydrželo.
Ta sekundární kontaminace se může stát kdekoli a komukoli, to už je věc osudu a hlavně opatrnosti. Chápu, že malospotřebitel a malovýrobce nebude mít UV filtry, ono taky dobře, dělat sterilní věci, to byl požadavek monopolu jen kvůli tomu, aby mohly vyrábět ve velkém.
Nebudeme to asi rozebírat do detailů.
Mě to mrzí, nechci nikomu nic odpálkovat, ani se předhánět ve znalostech - to uznávám, jsem ještě moc malé mládě na to abych pochopila smysl života.
Hanka MKF

Mě zas mrzí, jestli jste můj příspěvek vzala jako nějaké pálkování nebo trumfování, tak to opravdu nebylo myšleno. Já jsem spíš naštvaná na podobný přístup lidí jako oné paní doktorky z původního dotazu, kteří jen straší a straší a ani pořádně neví před čím. Viděla jsem nedávno díl pořadu Pod pokličkou, který pojednával o mléce, a tam s kamennou tváří vykládali takové bludy, jako že kozí mléko má víc tuku a bílkovin než kravské, že neobsahuje žádný kasein, neustále tradovaný nesmysl, že způsobuje zhoubnou anemii dětí a podobně. Pak lidé takto "poučení" raději konzumují ty chemikálie, kterým se dnes taky říká jídlo, a diví se, že jsou nemocnější a nemocnější. Informace by měly být pravdivé a upozorňovat na všechny klady a zápory, které jsou známy. Pak se můžu teprve rozhodovat a je jedno, jestli se jedná o pasteraci nebo o cokoliv jiného. I potom se dají vést sáhodlouhé disputace o tom, proč moje rozhodnutí bylo takové nebo makové, ale hlavně prostě napřed musím VĚDĚT.Přeju hodně studijních i chovatelských úspěchů
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

1.6.2006 17:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.187.3

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Mě zas mrzí, jestli jste můj příspěvek vzala jako nějaké pálkování nebo trumfování, tak to opravdu nebylo myšleno. Já jsem spíš naštvaná na podobný přístup lidí jako oné paní doktorky z původního dotazu, kteří jen straší a straší a ani pořádně neví před čím. Viděla jsem nedávno díl pořadu Pod pokličkou, který pojednával o mléce, a tam s kamennou tváří vykládali takové bludy, jako že kozí mléko má víc tuku a bílkovin než kravské, že neobsahuje žádný kasein, neustále tradovaný nesmysl, že způsobuje zhoubnou anemii dětí a podobně. Pak lidé takto "poučení" raději konzumují ty chemikálie, kterým se dnes taky říká jídlo, a diví se, že jsou nemocnější a nemocnější. Informace by měly být pravdivé a upozorňovat na všechny klady a zápory, které jsou známy. Pak se můžu teprve rozhodovat a je jedno, jestli se jedná o pasteraci nebo o cokoliv jiného. I potom se dají vést sáhodlouhé disputace o tom, proč moje rozhodnutí bylo takové nebo makové, ale hlavně prostě napřed musím VĚDĚT.Přeju hodně studijních i chovatelských úspěchů
Jiřina

To jsem ráda.

Jo a když už jsme u těch bludů. Tak tohle mě fakt (promiňte mi všichni velice, ale já to napsat musím) SERE!!!!!!!!!
Nechápu, jak lidé "UČENÍ" dokáží říci takový keci. Hlavně o kozím mléce, možná at všem roztroubí, že to je fujtajbl smradlavý!!!!
Fakt jsem rozpálená jak se dá
Přitom je už spousta studíí, které prokazují mnohé, že mléko a především to kozí je mnohem lepší pro nemocné.
S tou anémií, mám pocit, že vyprávějí zrovna to, co se komu hodí. Nedávno jsem koukala na rozbory mléka kozího a porovnávala obsah minerálů a vitamínů s mlékem kravským. Mé zjištění vedlo ke slovům, že to až tak významné porovnání není, takřka stejné. Pokud se jedná o kojeneckou výživu, tak bych volila mléko kozí a popřípadě bych vzniklý nedostatek železa kompenzovala něčím jiným.

Jo co mě fakt dostalo!!!!!
Moje mamka měla teď páté mimčo, moji sestřičku, které byl teď nedávno rok. Mamka v porodnici dostala pěkný letáček, na pěkném papíře, pěkně vymalovaný a tam mimo jiné stojí, jak má maminka správně krmit miminko. Se zaujetím jsem četla o kozím mléce,a úsměv na tváři mě hodně rychle zbledl a vjela do mě zlost!! Doslova z toho článku vyplynulo, že kozí mléko je JED a že ho rozhodně nemají jíst malé děti. No připadalo mě to, jako kdyby se po něm ta děcka měla OTRÁVIT!
Kterej sprominutím debil tohle psal!
No a pak si něco propagujte.
Hodím na stránky, teda po souhlasu paní Ing. Mátlové, od které jsem dostala výsledky genotypyzace s podrobným vysvětlením. Protože toho mám fakt dost. Takže pokud se to povede, umístím to na náš web ke stažení (na www.malakozifarma.cz)
Nebo až budu s paní Ing. Mátlovou trochu mluvit, pokusím se trošku problém nastínit.
Když nejde hora k Mohamedovi, musí Mohamed k hoře.
Hanka MKF

Neregistrovaný uživatel

1.6.2006 23:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.146.238

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
To jsem ráda.

Jo a když už jsme u těch bludů. Tak tohle mě fakt (promiňte mi všichni velice, ale já to napsat musím) SERE!!!!!!!!!
Nechápu, jak lidé "UČENÍ" dokáží říci takový keci. Hlavně o kozím mléce, možná at všem roztroubí, že to je fujtajbl smradlavý!!!!
Fakt jsem rozpálená jak se dá
Přitom je už spousta studíí, které prokazují mnohé, že mléko a především to kozí je mnohem lepší pro nemocné.
S tou anémií, mám pocit, že vyprávějí zrovna to, co se komu hodí. Nedávno jsem koukala na rozbory mléka kozího a porovnávala obsah minerálů a vitamínů s mlékem kravským. Mé zjištění vedlo ke slovům, že to až tak významné porovnání není, takřka stejné. Pokud se jedná o kojeneckou výživu, tak bych volila mléko kozí a popřípadě bych vzniklý nedostatek železa kompenzovala něčím jiným.

Jo co mě fakt dostalo!!!!!
Moje mamka měla teď páté mimčo, moji sestřičku, které byl teď nedávno rok. Mamka v porodnici dostala pěkný letáček, na pěkném papíře, pěkně vymalovaný a tam mimo jiné stojí, jak má maminka správně krmit miminko. Se zaujetím jsem četla o kozím mléce,a úsměv na tváři mě hodně rychle zbledl a vjela do mě zlost!! Doslova z toho článku vyplynulo, že kozí mléko je JED a že ho rozhodně nemají jíst malé děti. No připadalo mě to, jako kdyby se po něm ta děcka měla OTRÁVIT!
Kterej sprominutím debil tohle psal!
No a pak si něco propagujte.
Hodím na stránky, teda po souhlasu paní Ing. Mátlové, od které jsem dostala výsledky genotypyzace s podrobným vysvětlením. Protože toho mám fakt dost. Takže pokud se to povede, umístím to na náš web ke stažení (na www.malakozifarma.cz)
Nebo až budu s paní Ing. Mátlovou trochu mluvit, pokusím se trošku problém nastínit.
Když nejde hora k Mohamedovi, musí Mohamed k hoře.
Hanka MKF

Máme farmičku a dvě malé děti.Děti vyrůstají na kravském mléce,vajíčkách,domácím mase,bylinkách.Vždyť ale tohle malé děti nesmí.Paní doktorka to nechce nějak zkkousnout a diví se,že naše děti nemají salmonelu,a já nevím co ještě.Vždyť je přeci daleko zdravější kupované drůbeží.....jo a vejce děti nesmí vůbec.Vysvětlila jsem pí.doktorce,že naše vejce jsou mnohem zdravější než její z krámu.A kdyby viděla pí.doktorka čím se krmí v drůbežích velkochovech........Ať prý ji to neříkám,nebo že by mi to musela z lékařského hlediska zatrhnout.......A taky mám přestat léčit děti bylinkama,vždyť a´t žijí antibiotika.Naše děti nebývají nemocné,ale to prý není možné,když žijí v takovém prostředí a se zvířaty......A pak někde propagujte domácí starvu....
(jsem zadavatelka hlavního příspěvku)

Neregistrovaný uživatel

2.6.2006 14:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.161.107

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Máme farmičku a dvě malé děti.Děti vyrůstají na kravském mléce,vajíčkách,domácím mase,bylinkách.Vždyť ale tohle malé děti nesmí.Paní doktorka to nechce nějak zkkousnout a diví se,že naše děti nemají salmonelu,a já nevím co ještě.Vždyť je přeci daleko zdravější kupované drůbeží.....jo a vejce děti nesmí vůbec.Vysvětlila jsem pí.doktorce,že naše vejce jsou mnohem zdravější než její z krámu.A kdyby viděla pí.doktorka čím se krmí v drůbežích velkochovech........Ať prý ji to neříkám,nebo že by mi to musela z lékařského hlediska zatrhnout.......A taky mám přestat léčit děti bylinkama,vždyť a´t žijí antibiotika.Naše děti nebývají nemocné,ale to prý není možné,když žijí v takovém prostředí a se zvířaty......A pak někde propagujte domácí starvu....
(jsem zadavatelka hlavního příspěvku)

Když organismus žije v složitém prostředí spíš si na "zákeřné parazity a látky" zvykne než organismus který je od nich separován.Pak totiž dřiv nebo později dojde k tomu slavnému okamžiku kdy se tělo s těmito "problémy" setká a jako tělo v tomto směru nezkušené, nebude schopné s nemocemi bojovat.. a čistě toreticky (pokud nebude asistovat doktor s antibiotiky) může organismus podlehnout naprosto banálnímu onemocnění....

Neregistrovaný uživatel

2.6.2006 18:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.134.71

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Máme farmičku a dvě malé děti.Děti vyrůstají na kravském mléce,vajíčkách,domácím mase,bylinkách.Vždyť ale tohle malé děti nesmí.Paní doktorka to nechce nějak zkkousnout a diví se,že naše děti nemají salmonelu,a já nevím co ještě.Vždyť je přeci daleko zdravější kupované drůbeží.....jo a vejce děti nesmí vůbec.Vysvětlila jsem pí.doktorce,že naše vejce jsou mnohem zdravější než její z krámu.A kdyby viděla pí.doktorka čím se krmí v drůbežích velkochovech........Ať prý ji to neříkám,nebo že by mi to musela z lékařského hlediska zatrhnout.......A taky mám přestat léčit děti bylinkama,vždyť a´t žijí antibiotika.Naše děti nebývají nemocné,ale to prý není možné,když žijí v takovém prostředí a se zvířaty......A pak někde propagujte domácí starvu....
(jsem zadavatelka hlavního příspěvku)

Paní doktorka asi nesleduje světové zdravotnické aktuality. Slovutná britská univerzita udělala studii o nemocnosti dětí do 12 let a konstatovala, že děti žijící na farmách, které se od malička setkají se zvířaty a stájovým prostředím mají mnohem větší odolnost nejenom proti banálním dýchacím a střevním infekcím, ale i v případě tak závažných onemocnění, jako je leukémie, jen zranění pochopitelně bylo víc.
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

2.6.2006 22:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.157.62

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Paní doktorka asi nesleduje světové zdravotnické aktuality. Slovutná britská univerzita udělala studii o nemocnosti dětí do 12 let a konstatovala, že děti žijící na farmách, které se od malička setkají se zvířaty a stájovým prostředím mají mnohem větší odolnost nejenom proti banálním dýchacím a střevním infekcím, ale i v případě tak závažných onemocnění, jako je leukémie, jen zranění pochopitelně bylo víc.
Jiřina

Príma diskuse-jen bych dodal,že pasterace nemá za úkol zničit všechny m.o.,ale jen ty patogenní.Ty termostabilní to přežijí.
Jinak po infekci např. kravskými neštovicemi budete imunní vůči lidským.Slintavka nám teď pár let hrozit nebude.Skutečně bych se ale obával právě těch klíšťat.A těch infikovaných v posledních letech prý přibývá.A v GB je trochu jiná epidemiologická situace.
Jinak bych asi souhlasil.
Kozí mléko mnohem snáze přejímá stájové pachy-taky se častěji dojí ručně.A samozřejmě záleší,jaká je kombinace bílkovin.Kravské je kaseinového typu a kasein jako fosfoprotein je hůře stravitelný.Lepší je albuminové mléko-typicky od klisny.Jenže to se zase nedá zahřát .. P.

Neregistrovaný uživatel

11.7.2006 15:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.187.3

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak mě napadlo,zveřejnit náš dlouholetý spor s dětskou lékařkou.Ta tvrdí,že děti mohou doma dojené mléko jen převařované.Já tvrdím ,že stačí minutku nechat proběhnout mikrovnkou.Doma jinak pijeme jen čerstvé neupravené mléko.Jen dětem ho ohříváme v mikrovlce.Převařujete nebo ne???Mě totiž to (převařené)mléko pak připadá jako mrtvé.

něco o výrobcích a mléku - našla jsem to na netu.
Pro někoho možná zajímavé.
Hanka mkf



Ovčí sýr z kravského mléka
Ne každý ovčí nebo kozí sýr je vyroben z deklarované suroviny.
Ne každý ovčí nebo kozí sýr obsahuje to, co je deklarováno na jeho obalu. To jsou výsledky rutinní kontroly Bavorského zemského úřadu pro kontrolu zdraví a bezpečnosti potravin (LGL). Přibližně asi 26 % všech vzorků odebraných a testovaných v průběhu loňského roku obsahovalo nedovolené složky kravského mléka. Celkově bylo testováno na 40 druhů ovčích sýrů a 80 druhů kozích sýrů pomocí metody analýzy mastných kyselin a tzv. metody polymerázové řetězové reakce (PCR) zda neobsahují genetický materiál dojnic. V případě osmi druhů ovčích sýrů a sedmi druhů kozích sýrů kontroloři existenci těchto cizích částic prokázali.



Mýty spojené s mlékem
Doc. MUDr. Miroslav Stránský, 3. LF UK, CPL
Mléko a mléčné výrobky patří v našich zemích k nejdůležitějším potravinám. Pravidelný konzum mléka zaručuje optimální příjem vápníku, esenciálních aminokyselin, zinku, jodu a vitaminů B2, B12 a vitaminu A. Proto by mléko a mléčné výrobky měly být nedílnou součástí našeho jídelníčku. Strava, která neobsahuje mléko, může vést ke zhoršení fy-siologických funkcí a poruchám tělesného u duševního vývoje u dětí. Mléko podporuje optimální vývin kostí a zubů a předchází tak vzniku osteoporózy. Je bohaté na dobře vstřebatelný vápník, poměr vápníku a fosforu je optimální (1,2:1). Mléko splňuje zvýšené nároky organismu během růstu. Existuje však celá řada kontroversních a zavádějících tvrzení o mléku. Podívejme se na ně.

Tvrzení: Tepelně opracované mléko neobsahuje žádné živiny.
Pravda: Chemické rozbory ukázaly, že koncentrace vápníku v pasterovaném nebo uperizovaném mléce neklesá. Vitaminy A a B2 jsou rovněž stabilní oproti vyšším teplotám a jejich koncentrace zůstává prakticky beze změny. Obsah ostatních vitaminů B-skupiny se snižuje zahřátím pouze o 10-15 %. Ani biologická hodnota mléčné bílkoviny se zahřátím příliš nemění.

Tvrzení: Mléko je příčinou laktózové intolerance.
Pravda: Neschopnost štěpit mléčný cukr není způsobena konzumem mléka a mléčných výrobků, ale dědičnými faktory nebo střevními nemocemi. Rovněž dlouhodobé vyřazení mléka z jídelníčku může být po opětovném konzumu mléka příčinou této poruchy. 85 % našeho dospělého obyvatelstva snáší po celý život mléko a mléčné výrobky bez obtíží. Mléčný cukr podporuje naopak správné trávení a ovlivňuje positivně bakteriální floru střev.

Tvrzení: Konzum mléka způsobuje často alergii na bílkovinu kravského mléka.
Pravda: Tato forma alergie se obyčejně vyskytuje v prvních měsících života a zmizí úplné se stoupajícím věkem. V závislosti na stáří reaguje alergicky na kravské mléko ca 2-7 % kojenců a malých dětí, u více než 90 % dětí vymizí alergie opět po 5. roce života. Z tohoto důvodu není zákaz konzumu mléka v dětském věku zdůvodnitelný. Pouze po zvážení lékaře lze mléko nahradit jinými potravinami. V tomto případě nutno rodiče dostatečně poučit o dalším způsobu výživy dítěte a tím zajistit dostatečný příjem vápníku a některých vitaminů.

Tvrzení: Přes nízký konzum mléka je výskyt osteoporózy v asijských zemích nižší než v Evropě nebo severní Americe. Mléko tedy nechrání před osteoporózou.
Pravda: Průměrná potřeba vápníku je u Asiatů z různých příčin (rozdílná stavba těla, genetické faktory apod.) nižší než u Evropanů. Tělesná aktivita, důležitý faktor v prevenci osteoporózy, je intensivnější. Průměrná délka života byla (a je i nadále) v asijských zemích kratší než v západních zemích. Proto je podíl staršího obyvatelstva nižší a tím i možná incidence a prevalence osteoporózy. Rovněž výskyt dalších rizikových faktorů pro osteoporózu, kouření, konzum alkoholu apod. je v asijských zemích nižší. Nové studie ukázaly, že i v asijských zemích stoupá vlivem změn způsobu života počet zlomenin, podmíněných osteoporózou.

Tvrzení: Mléko vytváří hlen, který se usazuje na slizni-cích a snižuje tak jejich průchodnost a způsobuje poruchy látkové výměny.
Pravda: Po konzumu mléka vzniká v ústech a hrdle jemný povlak, který je vnímán jako hlen, je však způsoben texturou mléčného tuku. Tento efekt není však specifický jen pro mléko; také konzum vlažné nebo studené vody nebo sójového nápoje (nesprávně označovaného jako sójové mléko) vede ke zvýšené sekreci slin, koncentrace muko-polysacharidů, zodpovědných za zvýšenou viskositu, se však naopak snižuje. Zvýšená viskosita produktů sliznic nebyla v žádné z provedených studií potvrzena. U osob, které údajně trpěly zvýšenou produkcí hlenu, nebylo toto tvrzení v dvojitém slepém pokusu nikdy prokázáno.

Tvrzení: Mléko způsobuje astma.
Pravda: V řadě placebo-kontrolovaných dvojitých slepých pokusů z posledních let, provedených u osob s bronchiálním astmatem, bylo zjištěno, že se objektivní potíže, charakteristické pro tuto chorobu, nezhoršily. U žádného pacienta nedošlo ani k intenzivnějšímu kašli, ani ke zvýšené tvorbě sputa a jeho vykašlávání.

Tvrzení: Lidé s mléčnou stravou nejsou schopni vstřebávat všechny živiny ze stravy tak dobře, jako je tomu u osob, které mléko, nekonzumují.
Pravda: Řada faktorů, obsažených v mléce, zvyšuje kupř. vstřebávání vápníku. K nim patří vitamin D, mléčný cukr a esenciální aminokyselina lysin. Rovněž tuk a lecitin, obsažený v mléce, umožňují resorpci všech vitaminů, rozpustných v tucích (vitaminy A, D, E a K). Mléčný tuk se díky jeho chemickému složení vstřebává lépe než tuk z jiných živočišných nebo rostlinných zdrojů. Konzum mléka nemá žádný vliv na produkci a sekreci trávicích enzymů, proto je zhoršená resorpce živin z potravy v důsledku konzumu mléka vyloučena.

Přidejte reakci

Přidat smajlík