Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.160.231
Dobry den,
dle mého názoru je vykrmování prasat na venkově většinou domácími zbytky. Sama prasata pro vlastní spotřebu chovám. Nedaleko nás ale chová chlap prasata na prodej bez veterinárního dohledu. Problém ale spatřuji v tom, že zkrmuje zbytky z nemocnic a podobných , myslím vysoce infekčních, zařízení. Nic mi do toho není, já jeho prasata nejím, ale neporušují tím obě strany (chovatel i zařízení) nějaký veterinární zákon?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.134.78
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobry den,
dle mého názoru je vykrmování prasat na venkově většinou domácími zbytky. Sama prasata pro vlastní spotřebu chovám. Nedaleko nás ale chová chlap prasata na prodej bez veterinárního dohledu. Problém ale spatřuji v tom, že zkrmuje zbytky z nemocnic a podobných , myslím vysoce infekčních, zařízení. Nic mi do toho není, já jeho prasata nejím, ale neporušují tím obě strany (chovatel i zařízení) nějaký veterinární zákon?
No veterináři by se asi divili... Pochybuju silně, že by mu nemocnice poskytla zbytky zrovna z infekčního oddělení, přece taky nejsou padlí na hlavu. A z ostatních oddělení to zas tak infekční není, stačí, když to převaří. Budete se možná divit, ale za první republiky to byla běžná praxe, že se z nemocničních zbytků (právě kromě toho infekčního) vykrmovaly prasata pro potřeby n
emocnice
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.160.231
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No veterináři by se asi divili... Pochybuju silně, že by mu nemocnice poskytla zbytky zrovna z infekčního oddělení, přece taky nejsou padlí na hlavu. A z ostatních oddělení to zas tak infekční není, stačí, když to převaří. Budete se možná divit, ale za první republiky to byla běžná praxe, že se z nemocničních zbytků (právě kromě toho infekčního) vykrmovaly prasata pro potřeby n
emocnice
Jiřina
Ale zbytky procházely sterilizací (převařením). Ale v tomto případě se žádná sterilizace nekoná. A jestli máte opravdu chuť na vepřové s infekcí, tak si poslušte... Ale já bych takový chov okamžitě uzavřela a majiteli dala takovou pokutu, že by se na prase už nikdy nepodíval.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.134.122
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ale zbytky procházely sterilizací (převařením). Ale v tomto případě se žádná sterilizace nekoná. A jestli máte opravdu chuť na vepřové s infekcí, tak si poslušte... Ale já bych takový chov okamžitě uzavřela a majiteli dala takovou pokutu, že by se na prase už nikdy nepodíval.
Nemám chuť na vepřové s infekcí a trvám na tom, co jsem napsala. Veterináři by to nedovolili a nejspíš by vysokou pokutu nasolili. Ale zbytky z nemocnice kromě infekčního oddělení nejsou o nic více infekční než zbytky z kterékoliv domácnosti nebo restauračního zařízení. Mikroorganismy způsobující běžné onemocnění se dostatečně dlouhým pouhým převařením ničí. Salmoneloza, dokonce i mnohem nebezpečnější TBC nemá šanci, salmonele stačí 75, tubeře 90 stupňů. Odolnější bacily by se musely "vařit" v autoklávu, kde kromě vyšší teploty - 130 stupňů a víc - působí taky tlak. Takové bacily se však ve zbytcích jídla těžko vyskytují, pokud nemocnice a jiní své pacienty a hosty nekrmí zkaženými konzervami s klobásovým jedem a podobně.
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.134.85
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ale zbytky procházely sterilizací (převařením). Ale v tomto případě se žádná sterilizace nekoná. A jestli máte opravdu chuť na vepřové s infekcí, tak si poslušte... Ale já bych takový chov okamžitě uzavřela a majiteli dala takovou pokutu, že by se na prase už nikdy nepodíval.
Ještě jsem zapomněla dodat, že nemocní salmonelozou a otevřenou TBC by stejně byli zavření na infekčním, takže tyto nákazy jsou vyloučené. Veškerý výstup z infekčního oddělení je totiž považován za nebezpečný odpad a je také podle toho s ním nakládáno. Z infekčního si domů neodnesete ani své vlastní věci, se kterými jste tam přišla.
Jiřina