Při jaké váze vietnamského prasete je nejlepší pozvat řezníka ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

10.10.2007 02:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.127.9

Dobrý den na diskuzi - mám dotaz. Naši dva kanci jsou zavřeni v kompletně rozryté větší ohradě, takže jim seču trávu, házím zbytky zeleniny, občas kukuřici a teď jsem zkusili jim nasypat žaludy pro zpestření. Zdají se nám dost malí, možná třicet kilo, nevím(až přijde řezník porazit ovci, koukne na ně odborným okem). A já se chci zeptat : kdy - při jaké váze - je nejlepší prase zabít, aby z něj bylo už co nejvíc masa, ale ještě ne tolik sádla ?? A pak ještě jeden dotaz speciálně na Honzu nebo někoho dalšího, kdo chová bílá prasata venku: uvažovala jsem pro příště, že na bílém praseti je přece jen víc masa, ale určitě nechci mít prase v chlívku. Je možné chovat bílé prase od jara do podzimu pouze venku obdobně jako vietnamské ??Děkuji za odpověď a zdravím všechny!
Věra

Neregistrovaný uživatel

10.10.2007 13:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.171.254

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý den na diskuzi - mám dotaz. Naši dva kanci jsou zavřeni v kompletně rozryté větší ohradě, takže jim seču trávu, házím zbytky zeleniny, občas kukuřici a teď jsem zkusili jim nasypat žaludy pro zpestření. Zdají se nám dost malí, možná třicet kilo, nevím(až přijde řezník porazit ovci, koukne na ně odborným okem). A já se chci zeptat : kdy - při jaké váze - je nejlepší prase zabít, aby z něj bylo už co nejvíc masa, ale ještě ne tolik sádla ?? A pak ještě jeden dotaz speciálně na Honzu nebo někoho dalšího, kdo chová bílá prasata venku: uvažovala jsem pro příště, že na bílém praseti je přece jen víc masa, ale určitě nechci mít prase v chlívku. Je možné chovat bílé prase od jara do podzimu pouze venku obdobně jako vietnamské ??Děkuji za odpověď a zdravím všechny!
Věra

vietnamáky nechovám,tak to neporadím,ale chováme normální bílé čuníky.Já si je beru ze seletníku při váze kolem 10kg.První dny je mám ve zděném chlívku(záleží na počasí.)Pokud je venku sluníčko,tak je klidně pouštím ven.a jak se trochu otuží,tak je dávám do dřevěné boudy s výběhem s tím,že můžou ven,kdy se jim zachce a ani na noc nezavírám.Je lepší,když se aspon dvě,vzájemně se zahřívají v chladných dnech.V boudičce není průvan a dávám jim tam dost suché slámy(ted třeba suché listí-to milujou).Tak jsme je měli i v mírné zimě a bez problémů.Jen musím podotknout,že bílé se musí daleko víc krmit než vietnamáky.Rozhodně jim nestačí jen tráva a zbytky zeleniny.Musí se přidat šroty nebo chleba,brambory nebo něco podobně výživného.ruzicka

Neregistrovaný uživatel

11.10.2007 18:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
vietnamáky nechovám,tak to neporadím,ale chováme normální bílé čuníky.Já si je beru ze seletníku při váze kolem 10kg.První dny je mám ve zděném chlívku(záleží na počasí.)Pokud je venku sluníčko,tak je klidně pouštím ven.a jak se trochu otuží,tak je dávám do dřevěné boudy s výběhem s tím,že můžou ven,kdy se jim zachce a ani na noc nezavírám.Je lepší,když se aspon dvě,vzájemně se zahřívají v chladných dnech.V boudičce není průvan a dávám jim tam dost suché slámy(ted třeba suché listí-to milujou).Tak jsme je měli i v mírné zimě a bez problémů.Jen musím podotknout,že bílé se musí daleko víc krmit než vietnamáky.Rozhodně jim nestačí jen tráva a zbytky zeleniny.Musí se přidat šroty nebo chleba,brambory nebo něco podobně výživného.ruzicka

K tomu nemám co dodat mohu jen souhlasit. jen bych doporučil pokud to bude možné pořídit selata z křížení s Landrasou jsou delší a vytváří to co potřebujete libové a křehké maso s minimem tuku. Také bych řekl že se na tento polopastevní způsob hodí nejvíce. Já mám kříženou svini Landras x Bílé ušlechtilé. Na ní připouštím buď čistou Landrasu nebo njákého masného zlepšováka.Pokud chci z vrhu nechat selata na chov tak použiju čistou Landrasu nebo aspoň to bílé ušlechtilé. Ale to se už odchyluji od původního dotazu! Jěště doplním že je důležité aby selata zvláště pokud je máte venku byla očkovaná proti července!!! A také budou trochu více rít než ty vietnamci. Ale zato to maso bude echt špička! To v žádném krámě nekoupíte! Ta chuť a vůně no uvidíte jistě mi pak dáte za pravdu. Honza mčf

Neregistrovaný uživatel

12.10.2007 12:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
vietnamáky nechovám,tak to neporadím,ale chováme normální bílé čuníky.Já si je beru ze seletníku při váze kolem 10kg.První dny je mám ve zděném chlívku(záleží na počasí.)Pokud je venku sluníčko,tak je klidně pouštím ven.a jak se trochu otuží,tak je dávám do dřevěné boudy s výběhem s tím,že můžou ven,kdy se jim zachce a ani na noc nezavírám.Je lepší,když se aspon dvě,vzájemně se zahřívají v chladných dnech.V boudičce není průvan a dávám jim tam dost suché slámy(ted třeba suché listí-to milujou).Tak jsme je měli i v mírné zimě a bez problémů.Jen musím podotknout,že bílé se musí daleko víc krmit než vietnamáky.Rozhodně jim nestačí jen tráva a zbytky zeleniny.Musí se přidat šroty nebo chleba,brambory nebo něco podobně výživného.ruzicka

Taky nemám ke způsobu chovu co dodat, jen co mě dost zarazilo, to je váha prodávaných selat. U nás v družstvě se prodávaly nejmíň patnáctikilové, menší vám zootechnik neprodal, ani nevzal sobě. Možná to souvisí s dobou odstavu
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

12.10.2007 19:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Taky nemám ke způsobu chovu co dodat, jen co mě dost zarazilo, to je váha prodávaných selat. U nás v družstvě se prodávaly nejmíň patnáctikilové, menší vám zootechnik neprodal, ani nevzal sobě. Možná to souvisí s dobou odstavu
Jiřina

No já osobně pod 15 kg také neprodám. Ale ZD u nás prodává již od 10 kg. Pak tu je další extrem porodna prasnic tam neprodají sele po 35 kg v ceně cca 70-90kč /kg + 5% DPH!!! Ta cena mne zarážela a vice snad jěště to že u nich selata lidi kupujou!! Já od nich jednou měl z nouze také 3 ks.Hrůza kašlaly jak o závod a veta u nás byl skoro deně a mizerně přibívaly na váze za 9 měsíců v chlívku s malým výběhem krmení KKS + brambory a zbytky měly jen od 105 - 108 kg! To byl jeden z důvodů proč jsem si koupil prasnici a dělal selata doma! Honza mčf

Neregistrovaný uživatel

13.10.2007 00:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.127.9

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
No já osobně pod 15 kg také neprodám. Ale ZD u nás prodává již od 10 kg. Pak tu je další extrem porodna prasnic tam neprodají sele po 35 kg v ceně cca 70-90kč /kg + 5% DPH!!! Ta cena mne zarážela a vice snad jěště to že u nich selata lidi kupujou!! Já od nich jednou měl z nouze také 3 ks.Hrůza kašlaly jak o závod a veta u nás byl skoro deně a mizerně přibívaly na váze za 9 měsíců v chlívku s malým výběhem krmení KKS + brambory a zbytky měly jen od 105 - 108 kg! To byl jeden z důvodů proč jsem si koupil prasnici a dělal selata doma! Honza mčf

Děkuju za odpovědi, jen ještě ... v kolika kilech je tedy to vietnamské prase "zralé na porážku", když chci, aby toho masa bylo co nejvíc a tuku co nejmíň ?A na to bíé na jaře se těším, vy to Honzo popisujete tek sugestivně (už teď pro něj sbírám kukuřici)
Díky Věra

Neregistrovaný uživatel

13.10.2007 07:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Děkuju za odpovědi, jen ještě ... v kolika kilech je tedy to vietnamské prase "zralé na porážku", když chci, aby toho masa bylo co nejvíc a tuku co nejmíň ?A na to bíé na jaře se těším, vy to Honzo popisujete tek sugestivně (už teď pro něj sbírám kukuřici)
Díky Věra

Vietnamec se prý má používat jako větší králík.Takže porážet můžete snad už od 10 kg.Podle zkušeností ostatních ty říkají že nejlepší to je od 30 do 50 kg pak máte už dost sádla! Ale je to ovlivněné výživou to dělá hodně!
Kukuřice pro prasata ano ale!!: Ne moc a ne posledních cca 6 týdnů před porážkou pokud by bylo kukuřice hodně zežloutne vám sádlo! I když ho bude málo tak stejně nemusí vypadat jako by mělo žloutenku že? :-))
Toto platí i pro bílá prasata!! Hodně lidí chce mít libové prase bez sádla a tuku ale zapomínají že tuk je transportér a zvírazňovač chuti.A také díky tuku maso není suché ALE ZŮSTÁVÁ ŠŤAVNATÉ!! Měly jsme možnost ochutnat prase z intenzivního šlechtění na libovost a fakt na něm nebylo žádné sádlo.Ale bylo tuhé ,suché a nebylo zrovna moc dobré. I proto křížím landrasu s bílím ušlechtilím můžete je krmit do hmotnosti i 160-180 kg a podíl tuku a sádla bude vždy tak akorát! A vyškvařené sádlo použijete i kuchiňi nejen na chleba ale také na vaření a smažení! Každá zkušená hospodyňka vám potvrdí že řízek na sádle nebo čersvé koblihy smažené na sádle je pochoutka daleko jemnější a chutnější než smažená na oleji.Ale všeho s mírou! Honza mčf

Neregistrovaný uživatel

16.10.2007 09:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.127.9

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Vietnamec se prý má používat jako větší králík.Takže porážet můžete snad už od 10 kg.Podle zkušeností ostatních ty říkají že nejlepší to je od 30 do 50 kg pak máte už dost sádla! Ale je to ovlivněné výživou to dělá hodně!
Kukuřice pro prasata ano ale!!: Ne moc a ne posledních cca 6 týdnů před porážkou pokud by bylo kukuřice hodně zežloutne vám sádlo! I když ho bude málo tak stejně nemusí vypadat jako by mělo žloutenku že? :-))
Toto platí i pro bílá prasata!! Hodně lidí chce mít libové prase bez sádla a tuku ale zapomínají že tuk je transportér a zvírazňovač chuti.A také díky tuku maso není suché ALE ZŮSTÁVÁ ŠŤAVNATÉ!! Měly jsme možnost ochutnat prase z intenzivního šlechtění na libovost a fakt na něm nebylo žádné sádlo.Ale bylo tuhé ,suché a nebylo zrovna moc dobré. I proto křížím landrasu s bílím ušlechtilím můžete je krmit do hmotnosti i 160-180 kg a podíl tuku a sádla bude vždy tak akorát! A vyškvařené sádlo použijete i kuchiňi nejen na chleba ale také na vaření a smažení! Každá zkušená hospodyňka vám potvrdí že řízek na sádle nebo čersvé koblihy smažené na sádle je pochoutka daleko jemnější a chutnější než smažená na oleji.Ale všeho s mírou! Honza mčf

Honzo, děkuju za vyčerpávající odpověď. Ještě přidám objev tady od nás z jihu: pro naše dvě prasata, co máme, jsme si jeli asi sto čtyřicet km, protože blíž jsem na internetu nic nenašli. A minulý týden jsme náhodou zjistili, že na kraji našeho městečka, kudy navíc často jezdíme, je velká zahrada se spoustou vietnamských prasat a prasátek!!! Zastavili jsem se tam a podívali a promluvili s chovatelem - místním řezníkem ve výslužbě. Nadšeně nám svá zvířata popsal, matky, děti, ale hlavně se chlubil kancem Honzou, kterého si nešlo nevšimnout, protože vypadal úplně jinak, než vietnamské prase. Šedo- béžovo- žluto -nějaký, dlouhé štětiny, vzrůst vietšího vietnamce. Na náš dotaz po plemenu chovatel hrdě odpověděl: AMERICKÉ PASTEVECKÉ PRASE !
Tak jsem si vzpoměla na detektivní diskuzi tady na podobné téma. A na jaře si zajdeme pro jeho dva potomky - vypadal a projevoval se velice potentně, holt americké pastevecké...
Věra

Neregistrovaný uživatel

17.10.2007 08:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Honzo, děkuju za vyčerpávající odpověď. Ještě přidám objev tady od nás z jihu: pro naše dvě prasata, co máme, jsme si jeli asi sto čtyřicet km, protože blíž jsem na internetu nic nenašli. A minulý týden jsme náhodou zjistili, že na kraji našeho městečka, kudy navíc často jezdíme, je velká zahrada se spoustou vietnamských prasat a prasátek!!! Zastavili jsem se tam a podívali a promluvili s chovatelem - místním řezníkem ve výslužbě. Nadšeně nám svá zvířata popsal, matky, děti, ale hlavně se chlubil kancem Honzou, kterého si nešlo nevšimnout, protože vypadal úplně jinak, než vietnamské prase. Šedo- béžovo- žluto -nějaký, dlouhé štětiny, vzrůst vietšího vietnamce. Na náš dotaz po plemenu chovatel hrdě odpověděl: AMERICKÉ PASTEVECKÉ PRASE !
Tak jsem si vzpoměla na detektivní diskuzi tady na podobné téma. A na jaře si zajdeme pro jeho dva potomky - vypadal a projevoval se velice potentně, holt americké pastevecké...
Věra

Věro tak vám poradím jěště jedno: Pořiďte si toho amerického přeskundase a k němu zkuste jedno bílé prase ! A pak uvidíte co bude lepší . Já si říkám že krmit vietnamce nebo bílé při pastevním chovu je skoro to samé akorát masa bude víc. Sice by to chtělo ta selata / bílá / ze začátku přikrmovat směsí nebo aspoň šrotem a zbytkama ale masa bude fakt víc! No je to na vás ale viděla jste jatečnej trup toho vietnamce s američanem? Zkuste vyškemrat odkoupení aspoň 1-2 kg masa ať víte do čeho jdete! Honza mčf

Přidejte reakci

Přidat smajlík