Střílení verzus podřezání

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

21.2.2008 11:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.113.73

Dobrý den,
nejsem chovatelka prasat, ale mám k Vám, kteří se tímto zabýváte jednu otázku.
Prvně chci podotknout, že nemám naprosto žádné problémy s tím, že se zvíře(a nejen prase) chová pro maso a že to prostě končí porážkou. Abych osvětlila svůj problém, tak to budu muset popsat s konkrétním případem.

Tcháni se chystají, že se pro celou rodinu koupí pašík a udělá se zabíjačka. Já s jejich zabíjačkou nesouhlasím a to z jednoho důvodu a to, že je prase velmi stresováno a že je řezník neomráčí pistolí ( i když ji vlastní) ale podřízne to zaživa.
Studovala jsem zemědělskou školu, takže vím ( tedy snad si to dobře pamatuji) že prase je zvíře, které čím víc je před poražením ve stresu tak tím horší je kvalita masa. Po poslední zabíjačce jsem se přesvědčila že to asi pravdivé bude. Maso smrdělo a trhalo se, když to člověk chtěl naklepat a v lednici to nevydrželo ani 2 dny aniž by se zkazilo. Jitrnice, polívku....to člověk přebije kořením.
V pátek prase přivezli (jelo od Břeclavi ke Kyjovu....50 km asi, protože v okolí nebylo prase nad 150kg) přehnali ho do své klece kde klečelo do dalšího rána. Leželo v tom na dvoře, listopad, mrholilo na něj ( i když klec zakryli dekou) a ještě v takovém místě, že jak ráno začali rozehřívat kotle a podobné, tak samozřejmě cítilo tu krev a ostatní výpary z předešlých zabíjaček. Vím, že pašíci jsou inteligentní zvířátka, takže si jasně domyslelo co ho nemine. No a pak došel mistr řezník a šlo se zabíjet...takže vytáhnout prase pozadu z klece, čtyři chlapi ho drželi, tchýně s kýblem čekala na krev a řezník se jal svého úkolu. Prostě ho fikl na krkovici a já i na vzdálenost 300 metrů a přes zavřená plastová okna slyšela jak skoro minutu ječí. Osobně jsem u toho nebyla a ani bych nemohla, protože dle mého názoru se člověk má ke zvířeti chovat s úctou a uchránit ho co nejmenšímu utrpení a dopřát mu co nejméně bolestivou smrt, ale dokážu si udělat obrázek.

Když jsem svůj nesouhlas a důvody proč s jejich zabíjačkou nesouhlasím, sdělila předevčírem manželovi, tak mi bylo řečeno, že ten chlap má asi důvod, že tu pistol nepoužívá a že tak zabíjí skoro každý.

Chci tedy vědět, jestli je podřezání opravdu vhodnější a jestli je to běžná praxe? Já znám spíš lidi, kteří prase střelí nebo alespoň něčím praští po hlavě, aby ho omráčili.

Děkuji Lenka

Neregistrovaný uživatel

21.2.2008 11:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.113.73

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý den,
nejsem chovatelka prasat, ale mám k Vám, kteří se tímto zabýváte jednu otázku.
Prvně chci podotknout, že nemám naprosto žádné problémy s tím, že se zvíře(a nejen prase) chová pro maso a že to prostě končí porážkou. Abych osvětlila svůj problém, tak to budu muset popsat s konkrétním případem.

Tcháni se chystají, že se pro celou rodinu koupí pašík a udělá se zabíjačka. Já s jejich zabíjačkou nesouhlasím a to z jednoho důvodu a to, že je prase velmi stresováno a že je řezník neomráčí pistolí ( i když ji vlastní) ale podřízne to zaživa.
Studovala jsem zemědělskou školu, takže vím ( tedy snad si to dobře pamatuji) že prase je zvíře, které čím víc je před poražením ve stresu tak tím horší je kvalita masa. Po poslední zabíjačce jsem se přesvědčila že to asi pravdivé bude. Maso smrdělo a trhalo se, když to člověk chtěl naklepat a v lednici to nevydrželo ani 2 dny aniž by se zkazilo. Jitrnice, polívku....to člověk přebije kořením.
V pátek prase přivezli (jelo od Břeclavi ke Kyjovu....50 km asi, protože v okolí nebylo prase nad 150kg) přehnali ho do své klece kde klečelo do dalšího rána. Leželo v tom na dvoře, listopad, mrholilo na něj ( i když klec zakryli dekou) a ještě v takovém místě, že jak ráno začali rozehřívat kotle a podobné, tak samozřejmě cítilo tu krev a ostatní výpary z předešlých zabíjaček. Vím, že pašíci jsou inteligentní zvířátka, takže si jasně domyslelo co ho nemine. No a pak došel mistr řezník a šlo se zabíjet...takže vytáhnout prase pozadu z klece, čtyři chlapi ho drželi, tchýně s kýblem čekala na krev a řezník se jal svého úkolu. Prostě ho fikl na krkovici a já i na vzdálenost 300 metrů a přes zavřená plastová okna slyšela jak skoro minutu ječí. Osobně jsem u toho nebyla a ani bych nemohla, protože dle mého názoru se člověk má ke zvířeti chovat s úctou a uchránit ho co nejmenšímu utrpení a dopřát mu co nejméně bolestivou smrt, ale dokážu si udělat obrázek.

Když jsem svůj nesouhlas a důvody proč s jejich zabíjačkou nesouhlasím, sdělila předevčírem manželovi, tak mi bylo řečeno, že ten chlap má asi důvod, že tu pistol nepoužívá a že tak zabíjí skoro každý.

Chci tedy vědět, jestli je podřezání opravdu vhodnější a jestli je to běžná praxe? Já znám spíš lidi, kteří prase střelí nebo alespoň něčím praští po hlavě, aby ho omráčili.

Děkuji Lenka

Ještě bych chtěla dodat, že vzhledem k tomu, že mám zahrádku, chlívek, tak jsem si chtěla pořídit pašíka a vykrmit si ho doma, nebo alespoň vietnamské...domácí maso je domácí, co si budeme povídat, ale nedokázala bych jim ho k zabití dát po tom co vím. Ráda se o zvířata starám a tohle by bylo ve finále k většímu užitku než kočka, pes a pod. Proto uvěžuji max. o tom vietnamském, které by mi mohl střelit zdejší veterinář a člověk nepotřebuje kotle na polívku a sádlo...protože vietnamci jsou malincí.

Neregistrovaný uživatel

21.2.2008 13:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.136.34

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ještě bych chtěla dodat, že vzhledem k tomu, že mám zahrádku, chlívek, tak jsem si chtěla pořídit pašíka a vykrmit si ho doma, nebo alespoň vietnamské...domácí maso je domácí, co si budeme povídat, ale nedokázala bych jim ho k zabití dát po tom co vím. Ráda se o zvířata starám a tohle by bylo ve finále k většímu užitku než kočka, pes a pod. Proto uvěžuji max. o tom vietnamském, které by mi mohl střelit zdejší veterinář a člověk nepotřebuje kotle na polívku a sádlo...protože vietnamci jsou malincí.

ahoj, já osobně nikdy prase nikam netahám, nechám ho jít jak rychle chce maximálně ho popoženu asi to trvá o chvilku délé, ale to mi nějak nevadí, poté ho praštím palicí nebo obrácenou sekerou do hlavy, ale musí se do toho dát hodně síly a trefit se a prase ani nekvíkne poté ho vykrvím a je to. to co jste tady psala hraničí se zákonem na ochranu zvířat a za tuto porážku můžete dostat pěknou pokutu. v zákoně je přímo popsán způsob poražky a omráčení je uvedeno u všech zvířat, ale třeba u slepice kde ji hlavu useknete na špalku je asi zbytečné. vaši rodičové by si měli uvědomit že prase celou dobu vykrvování je při vědomí a cítí vše co s ním děje i veškerou bolest ke které dochází. ročně zabiju tak 5 prasat učil jsem se to sám něco jsem okoukal od našich předchozích řezníků, ale dohle bych jsi nikdy nedovolil. každá porážka by měla probíhat důstojně a to včetně jejich transportů u čekání na poražku. maso ze stresovaných zvířat je určitě horší kvalitou i chutí.
to jsem zde napsal je pouze názor a nikomu ho nenutím děkuji tomáš

Neregistrovaný uživatel

21.2.2008 13:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.113.73

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
ahoj, já osobně nikdy prase nikam netahám, nechám ho jít jak rychle chce maximálně ho popoženu asi to trvá o chvilku délé, ale to mi nějak nevadí, poté ho praštím palicí nebo obrácenou sekerou do hlavy, ale musí se do toho dát hodně síly a trefit se a prase ani nekvíkne poté ho vykrvím a je to. to co jste tady psala hraničí se zákonem na ochranu zvířat a za tuto porážku můžete dostat pěknou pokutu. v zákoně je přímo popsán způsob poražky a omráčení je uvedeno u všech zvířat, ale třeba u slepice kde ji hlavu useknete na špalku je asi zbytečné. vaši rodičové by si měli uvědomit že prase celou dobu vykrvování je při vědomí a cítí vše co s ním děje i veškerou bolest ke které dochází. ročně zabiju tak 5 prasat učil jsem se to sám něco jsem okoukal od našich předchozích řezníků, ale dohle bych jsi nikdy nedovolil. každá porážka by měla probíhat důstojně a to včetně jejich transportů u čekání na poražku. maso ze stresovaných zvířat je určitě horší kvalitou i chutí.
to jsem zde napsal je pouze názor a nikomu ho nenutím děkuji tomáš

Tome

Děkuji za názor a přikláním se k němu. Zrovna hledám na netu něco o těchto zákonech a jak se správně provádí porážka prasete a proč a ráda bych to manželovi, tchánům a následně i tomu řezníkovi ráda ukázala.
Asi mi kromě ministerstva zemědělstvím nic neporadíte...
Jak říkám, nevadí mě, že se prase porazí ale to jak se porazí.

Neregistrovaný uživatel

21.2.2008 15:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.136.34

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tome

Děkuji za názor a přikláním se k němu. Zrovna hledám na netu něco o těchto zákonech a jak se správně provádí porážka prasete a proč a ráda bych to manželovi, tchánům a následně i tomu řezníkovi ráda ukázala.
Asi mi kromě ministerstva zemědělstvím nic neporadíte...
Jak říkám, nevadí mě, že se prase porazí ale to jak se porazí.

něco jsem našel.
Způsob porážení hospodářských zvířat upravuje zákon a jakýkoliv jiný způsob je teda nezákoný a v případě podnikatelské osoby hrozí pokuta do výše 500.000 Kč.

K porážce:
Způsob upravuje ustanovení § 5 odst 3 zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů.

§5 odst. 3 říká:
(3) Porážení hospodářských zvířat vykrvením může být prováděno pouze po jejich omráčení zaručujícím ztrátu citlivosti a vnímání po celou dobu vykrvování. Jatečné zpracování zvířete před jeho vykrvením je zakázáno; to neplatí při průmyslovém zpracování ryb.
tomáš

Neregistrovaný uživatel

21.2.2008 15:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.113.73

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
něco jsem našel.
Způsob porážení hospodářských zvířat upravuje zákon a jakýkoliv jiný způsob je teda nezákoný a v případě podnikatelské osoby hrozí pokuta do výše 500.000 Kč.

K porážce:
Způsob upravuje ustanovení § 5 odst 3 zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů.

§5 odst. 3 říká:
(3) Porážení hospodářských zvířat vykrvením může být prováděno pouze po jejich omráčení zaručujícím ztrátu citlivosti a vnímání po celou dobu vykrvování. Jatečné zpracování zvířete před jeho vykrvením je zakázáno; to neplatí při průmyslovém zpracování ryb.
tomáš

jj, nechala jsem si to vytisknout ze zákona o týrání zvířat a zítra to manžovi ukážu. Bohužel si jsem ale jista, že mi to bude prd platné.
Vloni jsem sice měla nápinky že je udám ochranářům a šlo by to udělat i tak, že bych byla v anonymitě, ale to bych musela mít nějaký důkaz toho co dělají...nejlépe video. No a to jaksi neseženu...leda bych se tam vnutila.

Neregistrovaný uživatel

21.2.2008 17:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.136.34

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
jj, nechala jsem si to vytisknout ze zákona o týrání zvířat a zítra to manžovi ukážu. Bohužel si jsem ale jista, že mi to bude prd platné.
Vloni jsem sice měla nápinky že je udám ochranářům a šlo by to udělat i tak, že bych byla v anonymitě, ale to bych musela mít nějaký důkaz toho co dělají...nejlépe video. No a to jaksi neseženu...leda bych se tam vnutila.

já bych to spíš řešil výměnou řezníka, to ale vaši nebudou chtít, tak bych mu vynadal a řekl bych že je apsolutně neschopnej a použil bych peprnější slůvka a doufal že se urazí a neukáže se. poté bych našel někoho normálního kdo umí zvíře zabít a ne utrápit. věřim, že by se někdo našel a nemusí to být zrovna vyučený je hromada lidí kteří dělaj řezničinu jako koníčka.
tim že by vaši dostali pokutu by jste nikomu asi nepomohla a věřte že Vámi popsaný způsob není ojedinělí někteří řezníci jej rádi používají i dnes.

Neregistrovaný uživatel

21.2.2008 17:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.113.73

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
já bych to spíš řešil výměnou řezníka, to ale vaši nebudou chtít, tak bych mu vynadal a řekl bych že je apsolutně neschopnej a použil bych peprnější slůvka a doufal že se urazí a neukáže se. poté bych našel někoho normálního kdo umí zvíře zabít a ne utrápit. věřim, že by se někdo našel a nemusí to být zrovna vyučený je hromada lidí kteří dělaj řezničinu jako koníčka.
tim že by vaši dostali pokutu by jste nikomu asi nepomohla a věřte že Vámi popsaný způsob není ojedinělí někteří řezníci jej rádi používají i dnes.

Tento je toho příkladem. Dělá ročně spoustu zabíjaček a jinak je to fajn člověk, ale pistoli nepoužívá. Každopádně to budu mít vytisklé a jak se bude mluvit o zabíjačce, tak to řeknu, že je to trestné a ukážu jim to. Když budu mít dost odvahy tam jít, tak to pak řeknu i jemu. Sice riskuji, že zase budu za magora a budou všichni strašně ublížení a tím budu mít i problém s manžou, že mám zase něco proti jeho rodině, ale co už. Chtěla bych si koupit selátko vietamce a pak udělat na konci léta nebo na podzim posezení pro sousedy a tak. Ale tomu řezníkovi ho nesvěřím. Tu pistoli má i veterinář, který mi to určitě picne a známý vyvrhne. Popřípadě prubnu souseda....na podzim zabíjeli a neslyšela jsem prase ani kviknout. O zabíjačce svědčil jen shon na dvoře a vůně z kotlů.

Neregistrovaný uživatel

21.2.2008 17:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.113.73

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tento je toho příkladem. Dělá ročně spoustu zabíjaček a jinak je to fajn člověk, ale pistoli nepoužívá. Každopádně to budu mít vytisklé a jak se bude mluvit o zabíjačce, tak to řeknu, že je to trestné a ukážu jim to. Když budu mít dost odvahy tam jít, tak to pak řeknu i jemu. Sice riskuji, že zase budu za magora a budou všichni strašně ublížení a tím budu mít i problém s manžou, že mám zase něco proti jeho rodině, ale co už. Chtěla bych si koupit selátko vietamce a pak udělat na konci léta nebo na podzim posezení pro sousedy a tak. Ale tomu řezníkovi ho nesvěřím. Tu pistoli má i veterinář, který mi to určitě picne a známý vyvrhne. Popřípadě prubnu souseda....na podzim zabíjeli a neslyšela jsem prase ani kviknout. O zabíjačce svědčil jen shon na dvoře a vůně z kotlů.

Abych mohla vyměnit řezníka, tak by zabíjačka musela být u mě na dvoře a na to nemám kotle a neumím ji.

Neregistrovaný uživatel

21.2.2008 18:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý den,
nejsem chovatelka prasat, ale mám k Vám, kteří se tímto zabýváte jednu otázku.
Prvně chci podotknout, že nemám naprosto žádné problémy s tím, že se zvíře(a nejen prase) chová pro maso a že to prostě končí porážkou. Abych osvětlila svůj problém, tak to budu muset popsat s konkrétním případem.

Tcháni se chystají, že se pro celou rodinu koupí pašík a udělá se zabíjačka. Já s jejich zabíjačkou nesouhlasím a to z jednoho důvodu a to, že je prase velmi stresováno a že je řezník neomráčí pistolí ( i když ji vlastní) ale podřízne to zaživa.
Studovala jsem zemědělskou školu, takže vím ( tedy snad si to dobře pamatuji) že prase je zvíře, které čím víc je před poražením ve stresu tak tím horší je kvalita masa. Po poslední zabíjačce jsem se přesvědčila že to asi pravdivé bude. Maso smrdělo a trhalo se, když to člověk chtěl naklepat a v lednici to nevydrželo ani 2 dny aniž by se zkazilo. Jitrnice, polívku....to člověk přebije kořením.
V pátek prase přivezli (jelo od Břeclavi ke Kyjovu....50 km asi, protože v okolí nebylo prase nad 150kg) přehnali ho do své klece kde klečelo do dalšího rána. Leželo v tom na dvoře, listopad, mrholilo na něj ( i když klec zakryli dekou) a ještě v takovém místě, že jak ráno začali rozehřívat kotle a podobné, tak samozřejmě cítilo tu krev a ostatní výpary z předešlých zabíjaček. Vím, že pašíci jsou inteligentní zvířátka, takže si jasně domyslelo co ho nemine. No a pak došel mistr řezník a šlo se zabíjet...takže vytáhnout prase pozadu z klece, čtyři chlapi ho drželi, tchýně s kýblem čekala na krev a řezník se jal svého úkolu. Prostě ho fikl na krkovici a já i na vzdálenost 300 metrů a přes zavřená plastová okna slyšela jak skoro minutu ječí. Osobně jsem u toho nebyla a ani bych nemohla, protože dle mého názoru se člověk má ke zvířeti chovat s úctou a uchránit ho co nejmenšímu utrpení a dopřát mu co nejméně bolestivou smrt, ale dokážu si udělat obrázek.

Když jsem svůj nesouhlas a důvody proč s jejich zabíjačkou nesouhlasím, sdělila předevčírem manželovi, tak mi bylo řečeno, že ten chlap má asi důvod, že tu pistol nepoužívá a že tak zabíjí skoro každý.

Chci tedy vědět, jestli je podřezání opravdu vhodnější a jestli je to běžná praxe? Já znám spíš lidi, kteří prase střelí nebo alespoň něčím praští po hlavě, aby ho omráčili.

Děkuji Lenka

Tak že někdo poráží prase jen podřezáním, to slyším poprve v životě. O ovcích a kozách se to říká častěji a taky asi i častěji tak praktikuje, - ale prase - neznám řezníka, který by nepoužil ani palici, to ten váš je fakt hovado.
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

21.2.2008 18:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.113.73

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak že někdo poráží prase jen podřezáním, to slyším poprve v životě. O ovcích a kozách se to říká častěji a taky asi i častěji tak praktikuje, - ale prase - neznám řezníka, který by nepoužil ani palici, to ten váš je fakt hovado.
Jiřina

Jiřinko
Já vím. Ale škoda,že to tu vím jen já. Hold...citlivka se vztahem ke zvířatům se dostala mezi lidi, kterým na zvířeti nezáleží. No a na mým názoru tu nikomu nezáleží.

Neregistrovaný uživatel

21.2.2008 19:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.33.253

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jiřinko
Já vím. Ale škoda,že to tu vím jen já. Hold...citlivka se vztahem ke zvířatům se dostala mezi lidi, kterým na zvířeti nezáleží. No a na mým názoru tu nikomu nezáleží.

na zabijačku Vám stačí jeden kotel víc jich nepotřebujete a ten se dá snadno koupit at už použitý za pár stokorun nebo nový, tam je investice asi několik tisíc,ale myslím že se Vám to vyplatí, budete mít kvalitnější a zdravější maso a to si myslím že za to stojí a hlavně budete vědět čím jste to prase at je jakékoli krmila,navíc budete mít maso domácí a to je taky trochu jiná kvalita, ale to co jsem Vám tady napsal Vy stejně víte, chtělo by spíš přesvedčit Vašeho pana manžela a jeho pány rodiče. tak Vám přeji štěstí v chovu a radostné zabíjačky. mějte a nashledanou tomáš

Neregistrovaný uživatel

21.2.2008 20:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.82

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
na zabijačku Vám stačí jeden kotel víc jich nepotřebujete a ten se dá snadno koupit at už použitý za pár stokorun nebo nový, tam je investice asi několik tisíc,ale myslím že se Vám to vyplatí, budete mít kvalitnější a zdravější maso a to si myslím že za to stojí a hlavně budete vědět čím jste to prase at je jakékoli krmila,navíc budete mít maso domácí a to je taky trochu jiná kvalita, ale to co jsem Vám tady napsal Vy stejně víte, chtělo by spíš přesvedčit Vašeho pana manžela a jeho pány rodiče. tak Vám přeji štěstí v chovu a radostné zabíjačky. mějte a nashledanou tomáš

Lenko,jsem otřesena.
Před vánoci jsme zabíleji koupené prase ze sousední vesnice. Napůl s kamarádem. Řezník byl jeden, pistole se sešly tři, přinesl ji snad každý pomocník, kdyby náhodou řezník zapoměl. Prase si došlo na určené místo, kviklo nelibostí jen, když bylo vyháněné z přepravní klece. Píchnuté k vykrvení bylo až po omráčení pistolí.
Napřed jsem měla ze sestavy řezníka a pomocníků mrazení, protože je znám jen z negativních stránek, ale překvapili velice příjemně zacházením se živým zvířetem, řezník - zedník jistou rukou a vůbec celým vedením akce. A namazali se až když bylo uklizeno.
Použijte na manžela slova medová i jedová a příští zabijačku dělejte u vás doma a šéfujte jí vy. U nás ve vesnici je putovní zabijačkový kotel. Možná že i uvás něco takového bude, než seženete svůj.
Martina

Neregistrovaný uživatel

22.2.2008 08:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.113.73

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý den,
nejsem chovatelka prasat, ale mám k Vám, kteří se tímto zabýváte jednu otázku.
Prvně chci podotknout, že nemám naprosto žádné problémy s tím, že se zvíře(a nejen prase) chová pro maso a že to prostě končí porážkou. Abych osvětlila svůj problém, tak to budu muset popsat s konkrétním případem.

Tcháni se chystají, že se pro celou rodinu koupí pašík a udělá se zabíjačka. Já s jejich zabíjačkou nesouhlasím a to z jednoho důvodu a to, že je prase velmi stresováno a že je řezník neomráčí pistolí ( i když ji vlastní) ale podřízne to zaživa.
Studovala jsem zemědělskou školu, takže vím ( tedy snad si to dobře pamatuji) že prase je zvíře, které čím víc je před poražením ve stresu tak tím horší je kvalita masa. Po poslední zabíjačce jsem se přesvědčila že to asi pravdivé bude. Maso smrdělo a trhalo se, když to člověk chtěl naklepat a v lednici to nevydrželo ani 2 dny aniž by se zkazilo. Jitrnice, polívku....to člověk přebije kořením.
V pátek prase přivezli (jelo od Břeclavi ke Kyjovu....50 km asi, protože v okolí nebylo prase nad 150kg) přehnali ho do své klece kde klečelo do dalšího rána. Leželo v tom na dvoře, listopad, mrholilo na něj ( i když klec zakryli dekou) a ještě v takovém místě, že jak ráno začali rozehřívat kotle a podobné, tak samozřejmě cítilo tu krev a ostatní výpary z předešlých zabíjaček. Vím, že pašíci jsou inteligentní zvířátka, takže si jasně domyslelo co ho nemine. No a pak došel mistr řezník a šlo se zabíjet...takže vytáhnout prase pozadu z klece, čtyři chlapi ho drželi, tchýně s kýblem čekala na krev a řezník se jal svého úkolu. Prostě ho fikl na krkovici a já i na vzdálenost 300 metrů a přes zavřená plastová okna slyšela jak skoro minutu ječí. Osobně jsem u toho nebyla a ani bych nemohla, protože dle mého názoru se člověk má ke zvířeti chovat s úctou a uchránit ho co nejmenšímu utrpení a dopřát mu co nejméně bolestivou smrt, ale dokážu si udělat obrázek.

Když jsem svůj nesouhlas a důvody proč s jejich zabíjačkou nesouhlasím, sdělila předevčírem manželovi, tak mi bylo řečeno, že ten chlap má asi důvod, že tu pistol nepoužívá a že tak zabíjí skoro každý.

Chci tedy vědět, jestli je podřezání opravdu vhodnější a jestli je to běžná praxe? Já znám spíš lidi, kteří prase střelí nebo alespoň něčím praští po hlavě, aby ho omráčili.

Děkuji Lenka

Děkuji Vám za názory a jsem si již úplně jistá, že tvrzení, že podřezání je lepší je opravdu nechutné a špatné. Rozhodla jsem se, že si o tom v klidu promluvím s tím řezníkem (taky tím není vyučený asi) a manželovi oznámím, že jestli opravdu vezmou živé prase,bude v takových podmínkách jak minule a nedonutí Laďu použít pistoli, tak ať mi z toho prasete nenosí domů ani lžíci sádla a jí si to u nich. Domluvím se ve městě v hospodě ať mi schovávají zbytky z kuchyně (snad budou ochotní) a místo dvou vietnamců bych si vzala jednoho a jednoho normálního čuňase. Ona starost je to stejná tak či tak. A jedno se dá v létě na oheň a druhé před Vánoci zabije. Nepotřebuji 200kg prase. Bude mi stačit třeba jen 100kg, ale budu to mít pro sebe. Zapoměla jsem totiž napsat i to, že se na jedno prase skládají 4 rodiny tím pádem se o to i dělí a masa tak moc není. Člověk pak za 2 měsíce musí stejeně jít a koupit. NO a po minulé zkušenosti i dřív, protože polovinu jsem povařila psovi a kočkám, jelikož jsem to maso dceři vařit nechtěla, když jsem to cítila. To ani manžel neví.....takže za 1500,- které za to prase dáme je až moc drahé.
Jelikož jsem začátečník, tak bych ohledně krmení velkého pašíka brala i nějakou radu...kolik a čeho dávat a jak velké investice za měsíc do pašíka zhruba jdou.. Chlív mám a na zahradě udělám výběh, aby celý den neleželi ve chlívku.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2008 09:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.136.34

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Děkuji Vám za názory a jsem si již úplně jistá, že tvrzení, že podřezání je lepší je opravdu nechutné a špatné. Rozhodla jsem se, že si o tom v klidu promluvím s tím řezníkem (taky tím není vyučený asi) a manželovi oznámím, že jestli opravdu vezmou živé prase,bude v takových podmínkách jak minule a nedonutí Laďu použít pistoli, tak ať mi z toho prasete nenosí domů ani lžíci sádla a jí si to u nich. Domluvím se ve městě v hospodě ať mi schovávají zbytky z kuchyně (snad budou ochotní) a místo dvou vietnamců bych si vzala jednoho a jednoho normálního čuňase. Ona starost je to stejná tak či tak. A jedno se dá v létě na oheň a druhé před Vánoci zabije. Nepotřebuji 200kg prase. Bude mi stačit třeba jen 100kg, ale budu to mít pro sebe. Zapoměla jsem totiž napsat i to, že se na jedno prase skládají 4 rodiny tím pádem se o to i dělí a masa tak moc není. Člověk pak za 2 měsíce musí stejeně jít a koupit. NO a po minulé zkušenosti i dřív, protože polovinu jsem povařila psovi a kočkám, jelikož jsem to maso dceři vařit nechtěla, když jsem to cítila. To ani manžel neví.....takže za 1500,- které za to prase dáme je až moc drahé.
Jelikož jsem začátečník, tak bych ohledně krmení velkého pašíka brala i nějakou radu...kolik a čeho dávat a jak velké investice za měsíc do pašíka zhruba jdou.. Chlív mám a na zahradě udělám výběh, aby celý den neleželi ve chlívku.

ahoj, jestli nemáte žádné krmení pro prasátko tak se Vám ho vyplatí koupit u nějakékého soukromníka již vykrmené, protože obilí na šrot ke letos docela drahé, ale jinak jestli ho chcete vykrmit sama tak si někde kupte malé sela cca 20 kilo pokud možno nekupujte nestandartní je sice levnější ale zase na něm více prokrmíte, do začátku bych selátku koupil nějakou kompletní krmnou směs bud čos nebo A1 , přeci jenom dáte praseti něco do začátku a bude lépe růst, poté bych pomalu přešel na obyčejný šrot najlépe s kládající se s velké části ječného šrotu a zbytky z kuchině bych dával tomu větnamci. jestli by jste měla ještě nějaké otázky tak se mi můžete ozvat na můj meil tom.ro@seznam.cz a můžeme si třeba zavolat, určitě Vám rád poradím nejsem asi žádnej všeználek něco o zvířatech vím soukromně hospodařím už několik let a studuji čzu v praze. tak se zatim mějte ahoj.tomáš

Neregistrovaný uživatel

22.2.2008 09:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.246.240

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Děkuji Vám za názory a jsem si již úplně jistá, že tvrzení, že podřezání je lepší je opravdu nechutné a špatné. Rozhodla jsem se, že si o tom v klidu promluvím s tím řezníkem (taky tím není vyučený asi) a manželovi oznámím, že jestli opravdu vezmou živé prase,bude v takových podmínkách jak minule a nedonutí Laďu použít pistoli, tak ať mi z toho prasete nenosí domů ani lžíci sádla a jí si to u nich. Domluvím se ve městě v hospodě ať mi schovávají zbytky z kuchyně (snad budou ochotní) a místo dvou vietnamců bych si vzala jednoho a jednoho normálního čuňase. Ona starost je to stejná tak či tak. A jedno se dá v létě na oheň a druhé před Vánoci zabije. Nepotřebuji 200kg prase. Bude mi stačit třeba jen 100kg, ale budu to mít pro sebe. Zapoměla jsem totiž napsat i to, že se na jedno prase skládají 4 rodiny tím pádem se o to i dělí a masa tak moc není. Člověk pak za 2 měsíce musí stejeně jít a koupit. NO a po minulé zkušenosti i dřív, protože polovinu jsem povařila psovi a kočkám, jelikož jsem to maso dceři vařit nechtěla, když jsem to cítila. To ani manžel neví.....takže za 1500,- které za to prase dáme je až moc drahé.
Jelikož jsem začátečník, tak bych ohledně krmení velkého pašíka brala i nějakou radu...kolik a čeho dávat a jak velké investice za měsíc do pašíka zhruba jdou.. Chlív mám a na zahradě udělám výběh, aby celý den neleželi ve chlívku.

moc se přimlouvám k tomu vašemu rozhodnutí, pořídit si vlastního pašíka! Hlavně prosím vás nedovolte, aby se znovu opakovalo, to co jste popisovala nahoře.Je to hrůza a děs to si žádný zvířátko nezaslouží, natož něco tak chytrýho jako je čuník. Držím palečky, vím, že váš boj proti těm ignorantům a necitům nebude jednoduchý
Hana zvířatomil

Neregistrovaný uživatel

22.2.2008 10:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.113.73

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
moc se přimlouvám k tomu vašemu rozhodnutí, pořídit si vlastního pašíka! Hlavně prosím vás nedovolte, aby se znovu opakovalo, to co jste popisovala nahoře.Je to hrůza a děs to si žádný zvířátko nezaslouží, natož něco tak chytrýho jako je čuník. Držím palečky, vím, že váš boj proti těm ignorantům a necitům nebude jednoduchý
Hana zvířatomil

Hani
bojím se, že mé kopání kolem toho je zbytečné. Manžel se mým námitkám, že je to trestné, směje, řezníka hájí, že pro to má určitě dobré důvody a tak. Zítra si zajdu osobně popovídat s tím pánem, protože jinak je to fajn člověk a jde s ním vést inteligentní rozhovor a uvidím, co zmůžu. Můj ani tcháni se k tomu jinak nepostaví, takže jedinná moje možnost je přemluvit Laďu. Manžel je dotčený, že jsem si dovolila se ohledně podřezávání informovat a že vykládám o zákoně o týrání.

Tome
Ještě čuníky zvážím, ale kontakt si uložím do seznamu. Nechci, abych koupila něco teď v záchvatu vzteku. Možná že bych spíš koupila větší prasátko a jen si ho dokrmila. To by mi stačilo si ho vzít až na konci léta a třeba ho mít jen měsíc dva. Když to totiž zvažuji kolem dokola, tak kdybych potřebovala odjet pryč (občas jedu na noc nebo víkend k rodičům), tak není nikoho kdo by tomu hodil.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2008 11:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.113.73

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý den,
nejsem chovatelka prasat, ale mám k Vám, kteří se tímto zabýváte jednu otázku.
Prvně chci podotknout, že nemám naprosto žádné problémy s tím, že se zvíře(a nejen prase) chová pro maso a že to prostě končí porážkou. Abych osvětlila svůj problém, tak to budu muset popsat s konkrétním případem.

Tcháni se chystají, že se pro celou rodinu koupí pašík a udělá se zabíjačka. Já s jejich zabíjačkou nesouhlasím a to z jednoho důvodu a to, že je prase velmi stresováno a že je řezník neomráčí pistolí ( i když ji vlastní) ale podřízne to zaživa.
Studovala jsem zemědělskou školu, takže vím ( tedy snad si to dobře pamatuji) že prase je zvíře, které čím víc je před poražením ve stresu tak tím horší je kvalita masa. Po poslední zabíjačce jsem se přesvědčila že to asi pravdivé bude. Maso smrdělo a trhalo se, když to člověk chtěl naklepat a v lednici to nevydrželo ani 2 dny aniž by se zkazilo. Jitrnice, polívku....to člověk přebije kořením.
V pátek prase přivezli (jelo od Břeclavi ke Kyjovu....50 km asi, protože v okolí nebylo prase nad 150kg) přehnali ho do své klece kde klečelo do dalšího rána. Leželo v tom na dvoře, listopad, mrholilo na něj ( i když klec zakryli dekou) a ještě v takovém místě, že jak ráno začali rozehřívat kotle a podobné, tak samozřejmě cítilo tu krev a ostatní výpary z předešlých zabíjaček. Vím, že pašíci jsou inteligentní zvířátka, takže si jasně domyslelo co ho nemine. No a pak došel mistr řezník a šlo se zabíjet...takže vytáhnout prase pozadu z klece, čtyři chlapi ho drželi, tchýně s kýblem čekala na krev a řezník se jal svého úkolu. Prostě ho fikl na krkovici a já i na vzdálenost 300 metrů a přes zavřená plastová okna slyšela jak skoro minutu ječí. Osobně jsem u toho nebyla a ani bych nemohla, protože dle mého názoru se člověk má ke zvířeti chovat s úctou a uchránit ho co nejmenšímu utrpení a dopřát mu co nejméně bolestivou smrt, ale dokážu si udělat obrázek.

Když jsem svůj nesouhlas a důvody proč s jejich zabíjačkou nesouhlasím, sdělila předevčírem manželovi, tak mi bylo řečeno, že ten chlap má asi důvod, že tu pistol nepoužívá a že tak zabíjí skoro každý.

Chci tedy vědět, jestli je podřezání opravdu vhodnější a jestli je to běžná praxe? Já znám spíš lidi, kteří prase střelí nebo alespoň něčím praští po hlavě, aby ho omráčili.

Děkuji Lenka

Tak snad konečně svitla naděje na lepší porážku. Můj manžel naznal něco v tom smyslu, že si raději prosadí aby prase střelili (jako důkaz mi schová hlavu a projektil) než abych mu dělala ostudu po dědině nebo nedej bože mě napadlo se někde ohánět týráním zvířete. Že chce mít doma klid. Tak tvrdohlavost kozoroha se ukázala dobrou vlastností. Vyjímečně.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2008 12:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.82

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak snad konečně svitla naděje na lepší porážku. Můj manžel naznal něco v tom smyslu, že si raději prosadí aby prase střelili (jako důkaz mi schová hlavu a projektil) než abych mu dělala ostudu po dědině nebo nedej bože mě napadlo se někde ohánět týráním zvířete. Že chce mít doma klid. Tak tvrdohlavost kozoroha se ukázala dobrou vlastností. Vyjímečně.

Jen aby nestřelili podřízlé.....
Asi jsem zbytečně podezíravá
Tady, co bydlím ( a kde más vzali už po necelých třech letech za plnohodnotné členy společenství), je zvykem, že zelí a okurky se nesází, protože na to je ..... a je fakt, že prodává kvalitní, dopoledne sklizené a za cenu bezkonkurenční, jablka na vánoce za mírný peníz prodá....... a jsou skvělá, vajíčka v případě nesnášky vlastního hejna má..... a na prasata je nejlepší... Všechno je to v dojezdové vzdálenosti 15 km. A v ceně, kterou při domácím pokusu překročím násobně. Je jasné, že na zahradě každý má pák okurků, rajčat... pro potěchu konzumace přímo z rostliny, ale na množství potřebné ke konzervaci a uskladnění se jezdí k tomu, kdo se na danou plodinu specializuje. To samé i u masa.
Ti, co mají přímo v sousedství prasátka, tak je mají minimálně po 3 kusech. Jedno pro sebe a ty dvě na prodej, aby se jim vrátily náklady a to svoje snědli skoro zadarmo.
Píšu tu omáčku okolo, proto aby jste se podívala po vesnici a jejím nejbližším okolí a u prasečího specialisty si na příští rok, protože letos je už skoro pozdě, zamluvila selátko/a a domluvila se na rozumné ceně. A taky se poptala na spotřebu slámy k podestlání a měla čas se rozhodnout kam s kejdou.
Prase doma jsem dlouze zvažovala a nakonec beru hotové, tak 120 - 150 kg v ceně těsně kolem 35 Kč za kilo živého ze sousední vesnice a z chovu, který znám. Chovatel, na kterého jsou vepři zvyklí, ho klidné doveze, vyvede z klece.....
Letos organizoval prase manžel. Naštěstí od toho samého chovatele, ale se svou partou kamrádů, že prý je zabijačka chlapské zaměstnání, ale to už jsem popisovala.
Jo, jsou i pružinové jateční pistole. Z nich projektil není, praseti prorazí lebku ocelový trn.

Ale gratuluji k malému vítězství na domácím bitevním poli
Martina

Neregistrovaný uživatel

22.2.2008 12:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.113.73

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jen aby nestřelili podřízlé.....
Asi jsem zbytečně podezíravá
Tady, co bydlím ( a kde más vzali už po necelých třech letech za plnohodnotné členy společenství), je zvykem, že zelí a okurky se nesází, protože na to je ..... a je fakt, že prodává kvalitní, dopoledne sklizené a za cenu bezkonkurenční, jablka na vánoce za mírný peníz prodá....... a jsou skvělá, vajíčka v případě nesnášky vlastního hejna má..... a na prasata je nejlepší... Všechno je to v dojezdové vzdálenosti 15 km. A v ceně, kterou při domácím pokusu překročím násobně. Je jasné, že na zahradě každý má pák okurků, rajčat... pro potěchu konzumace přímo z rostliny, ale na množství potřebné ke konzervaci a uskladnění se jezdí k tomu, kdo se na danou plodinu specializuje. To samé i u masa.
Ti, co mají přímo v sousedství prasátka, tak je mají minimálně po 3 kusech. Jedno pro sebe a ty dvě na prodej, aby se jim vrátily náklady a to svoje snědli skoro zadarmo.
Píšu tu omáčku okolo, proto aby jste se podívala po vesnici a jejím nejbližším okolí a u prasečího specialisty si na příští rok, protože letos je už skoro pozdě, zamluvila selátko/a a domluvila se na rozumné ceně. A taky se poptala na spotřebu slámy k podestlání a měla čas se rozhodnout kam s kejdou.
Prase doma jsem dlouze zvažovala a nakonec beru hotové, tak 120 - 150 kg v ceně těsně kolem 35 Kč za kilo živého ze sousední vesnice a z chovu, který znám. Chovatel, na kterého jsou vepři zvyklí, ho klidné doveze, vyvede z klece.....
Letos organizoval prase manžel. Naštěstí od toho samého chovatele, ale se svou partou kamrádů, že prý je zabijačka chlapské zaměstnání, ale to už jsem popisovala.
Jo, jsou i pružinové jateční pistole. Z nich projektil není, praseti prorazí lebku ocelový trn.

Ale gratuluji k malému vítězství na domácím bitevním poli
Martina

No Marti, dokonce uvažuji i o tom, že bych si dala panáka a šla k porážce. Ale zase bych ráda manželovi věřila, že netrefí mrtvé prase, když už ji použijí. To mi zase příjde nelogické.
A ať už projektilové nebo pružinové pistole tak to na lebce zanechá následky. Kdybych bydlela tam co loni, tak je to v poho. Z tama bych slyšela, že prase kvičí nebo ne. A kvičí pokaždé, když je jen podřízlé. Jen jednou nekvičelo sele, ale to bylo malinké na gril. To bylo určo vykrvené raz dva. Ale 150 kilový kolos...tam to chvíli trvá. Minule řvalo minutu...jak jsem to slyšela, tak jsem se dívala na hodinky.

Pro mě je to veliké vítězství, protože u tchánů rozhodují jen oni a můj muž se jim bude muset kvůli mě, té kterou oni do rodiny nevítali zrovna s otevřenou náručí, postavit. Platím tu všeobecně za blázna, protože mám psa v baráku, chovám zakrslé králíky na výstavy a jezdím s nimi po výstavy....Jak se to nedá sežrat, tak je tu zvíře na nic. No a on je ješitný a tvrdohlavý, takže to pro něj bude celkem pokořující a ponižující zkušenost.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2008 15:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.152.135

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
No Marti, dokonce uvažuji i o tom, že bych si dala panáka a šla k porážce. Ale zase bych ráda manželovi věřila, že netrefí mrtvé prase, když už ji použijí. To mi zase příjde nelogické.
A ať už projektilové nebo pružinové pistole tak to na lebce zanechá následky. Kdybych bydlela tam co loni, tak je to v poho. Z tama bych slyšela, že prase kvičí nebo ne. A kvičí pokaždé, když je jen podřízlé. Jen jednou nekvičelo sele, ale to bylo malinké na gril. To bylo určo vykrvené raz dva. Ale 150 kilový kolos...tam to chvíli trvá. Minule řvalo minutu...jak jsem to slyšela, tak jsem se dívala na hodinky.

Pro mě je to veliké vítězství, protože u tchánů rozhodují jen oni a můj muž se jim bude muset kvůli mě, té kterou oni do rodiny nevítali zrovna s otevřenou náručí, postavit. Platím tu všeobecně za blázna, protože mám psa v baráku, chovám zakrslé králíky na výstavy a jezdím s nimi po výstavy....Jak se to nedá sežrat, tak je tu zvíře na nic. No a on je ješitný a tvrdohlavý, takže to pro něj bude celkem pokořující a ponižující zkušenost.

Opět gratuluji k celkem velkému vítězství na domácím bitevním poli.
Jsem Lev partner je Býk. Taky dost dobrý.
Celý profesní život jsem v cizorodým elementem v ryze pánském kolektivu. Neznám chlapa, který by nebyl ješitný a drbna. A taky domácí lenoch, když se mu povolí. A logicky ve vztahu k partnerkám opravdu nejednají, účelem je zavřít jí nějak pusu a nezabít jí při tom......
Držím palec, aby příští zabijačka byla netrýznivá.
Do ložnice u nás pouští psy manžel, za pako, které chová králíky a slepice na výstavu jsem doma já, bitva o rozšíření chovu o dojná zvířata byla dlouhá a ještě zcela neskončila.
Jen tak mezi námi, úchylačkami se zakrslíky Když se mi přemnoží a nepodaří se mi všechny oceněné udat v jiném chovu, objeví se nestandardy, musím zredukovat chov, tak je zpracuju v kuchyni stejně jako ty normální masáky. Zpravidla je vykostím a maso jde do číny, klobás, šunky, sekané, raviol..... podle toho, co zároveň s nimi popravuju a jak si stojí mrazák a kolik je nás aktuálně ke stolu, kosti, hlavy jdou na polévku a játra na knedlíčky.
Držím palec v rodinném boji a přeji, aby králíčci nešli pod 96 bodů a v poznámkách na oceňováku byly jen pochvaly.

Podle toku řeči jste z Pardubicka, Choceňska nebo tam někde, že.
Martina

Neregistrovaný uživatel

22.2.2008 17:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.113.73

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Opět gratuluji k celkem velkému vítězství na domácím bitevním poli.
Jsem Lev partner je Býk. Taky dost dobrý.
Celý profesní život jsem v cizorodým elementem v ryze pánském kolektivu. Neznám chlapa, který by nebyl ješitný a drbna. A taky domácí lenoch, když se mu povolí. A logicky ve vztahu k partnerkám opravdu nejednají, účelem je zavřít jí nějak pusu a nezabít jí při tom......
Držím palec, aby příští zabijačka byla netrýznivá.
Do ložnice u nás pouští psy manžel, za pako, které chová králíky a slepice na výstavu jsem doma já, bitva o rozšíření chovu o dojná zvířata byla dlouhá a ještě zcela neskončila.
Jen tak mezi námi, úchylačkami se zakrslíky Když se mi přemnoží a nepodaří se mi všechny oceněné udat v jiném chovu, objeví se nestandardy, musím zredukovat chov, tak je zpracuju v kuchyni stejně jako ty normální masáky. Zpravidla je vykostím a maso jde do číny, klobás, šunky, sekané, raviol..... podle toho, co zároveň s nimi popravuju a jak si stojí mrazák a kolik je nás aktuálně ke stolu, kosti, hlavy jdou na polévku a játra na knedlíčky.
Držím palec v rodinném boji a přeji, aby králíčci nešli pod 96 bodů a v poznámkách na oceňováku byly jen pochvaly.

Podle toku řeči jste z Pardubicka, Choceňska nebo tam někde, že.
Martina

Marti,
my jsme kozoroh a blíženec...ale já se ve znameních nevyznám.
Králíky chovám rok. A psttt....beránci co neudám, skončí taky ne plíšku. Jejich maso je prý jemnější.

www.kraliciodbabiholomu.wbs.cz kdyby Vás moji ušáci zajímali.
No, 96 jestli někdy udělám, tak budu skákat jak bleška....nejlíp mám zatím 94,5b.

Lenka

Neregistrovaný uživatel

22.2.2008 18:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Marti,
my jsme kozoroh a blíženec...ale já se ve znameních nevyznám.
Králíky chovám rok. A psttt....beránci co neudám, skončí taky ne plíšku. Jejich maso je prý jemnější.

www.kraliciodbabiholomu.wbs.cz kdyby Vás moji ušáci zajímali.
No, 96 jestli někdy udělám, tak budu skákat jak bleška....nejlíp mám zatím 94,5b.

Lenka

No Lenko po dlouhé době jsem se zase zhrozil když jsem četl jak se praktikuje u vaších tchánovic zabijačka! Odpousťe ale váš řezník i s osanzenstvem jsou pěkná hovada! Takhle porážet prase nebo jakékoliv jiné zvíře to je na kriminál! Chápu vaše rozhořčení je to barbarství a ne porážka!
Pokud se rozhodnete pěetovat vlastní prase vyměňte řezníka.Já osobně bych mu rozbil hubu a ne že bych si ho pozval znova! Nebo mu teda zdůraznit že takhle teda ne! No a nebo nejideálnější případ dokud máte v dosahu tchánovic kupujte prase v půlkách spousta soukromníků vám je za mírní poplatek zabije rozpůlí a krev a vnitřnosti máte taky no a na tom už po stránce ochrany zvířat váš rádoby řezník nic nezkazí! Honza mčf

Neregistrovaný uživatel

22.2.2008 19:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.113.73

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
No Lenko po dlouhé době jsem se zase zhrozil když jsem četl jak se praktikuje u vaších tchánovic zabijačka! Odpousťe ale váš řezník i s osanzenstvem jsou pěkná hovada! Takhle porážet prase nebo jakékoliv jiné zvíře to je na kriminál! Chápu vaše rozhořčení je to barbarství a ne porážka!
Pokud se rozhodnete pěetovat vlastní prase vyměňte řezníka.Já osobně bych mu rozbil hubu a ne že bych si ho pozval znova! Nebo mu teda zdůraznit že takhle teda ne! No a nebo nejideálnější případ dokud máte v dosahu tchánovic kupujte prase v půlkách spousta soukromníků vám je za mírní poplatek zabije rozpůlí a krev a vnitřnosti máte taky no a na tom už po stránce ochrany zvířat váš rádoby řezník nic nezkazí! Honza mčf

Honzo
JO, je to MASAKR. Osobně ani nemám odvahu tam ani chodit. A jsem si říkala, že bych i pomáhala....aspoň trošku. Ale nemůžu...loni se mi úplně otáčel žaludek, když jsem slyšela ten jekot a pak tam došla. Ještě dlouho se mi pak zdály občas dost blbé sny. No, asi jsem moc citlivá na zacházení se zvířaty. Ale k nim má mít člověk úctu, protože ona si nevybrala svůj úděl. Asi tak....
Nápad vlastního prasete jsem zamítla, seženu si někoho tak jak říkáte. Kdo mi pašíka picne a já si ho pak v lodnách a kýblech odvozím domů. Tak to měl i děda, řezník zároveň chovatel toho prasete se s čuníkem před chlívem mazlil a pak ho picl. To je člověk se vztahem ke zvířeti. Snad by se mi ho podařilo domluvit. Co si pamatuji, tak zabíjačku měl suprovou. Ale já ani tak nestojím o jelita a podobné, to nejím. Pro mě je z prasete cenější maso a sádlo. Možná tak černou polívku...ta je fajn. Takže do podzimku si našetřím a pak si vyhlídnu nějaké menší prasátko a bude to.
Nejhorší je, že jsem tu za totálního magora. Člověka ani tak neštve, ale mrzí, že se mu nejbližší člověk směje a nechá ho trápit. I když je to pitomost. A přitom stačí tak málo....říct si o omráčení. To mi dnes manžel slíbil, ale za chvíli, že raději zabíjačku zruší a nechá si vrátit peníze....Nevím, asi je to ponižující vyrukovat po tolika zabíjačkách s tímhle na rodiče a řezníka a tuhle maličkost pro mě udělat a aby si tu zabíjačku užili všichni.

A ZA PEPRNÁ SLOVÍČKA SE NEOMLOUVEJTE, JÁ SI O NICH MYSLÍM HORŠÍ

Neregistrovaný uživatel

23.2.2008 09:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.128.254

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Honzo
JO, je to MASAKR. Osobně ani nemám odvahu tam ani chodit. A jsem si říkala, že bych i pomáhala....aspoň trošku. Ale nemůžu...loni se mi úplně otáčel žaludek, když jsem slyšela ten jekot a pak tam došla. Ještě dlouho se mi pak zdály občas dost blbé sny. No, asi jsem moc citlivá na zacházení se zvířaty. Ale k nim má mít člověk úctu, protože ona si nevybrala svůj úděl. Asi tak....
Nápad vlastního prasete jsem zamítla, seženu si někoho tak jak říkáte. Kdo mi pašíka picne a já si ho pak v lodnách a kýblech odvozím domů. Tak to měl i děda, řezník zároveň chovatel toho prasete se s čuníkem před chlívem mazlil a pak ho picl. To je člověk se vztahem ke zvířeti. Snad by se mi ho podařilo domluvit. Co si pamatuji, tak zabíjačku měl suprovou. Ale já ani tak nestojím o jelita a podobné, to nejím. Pro mě je z prasete cenější maso a sádlo. Možná tak černou polívku...ta je fajn. Takže do podzimku si našetřím a pak si vyhlídnu nějaké menší prasátko a bude to.
Nejhorší je, že jsem tu za totálního magora. Člověka ani tak neštve, ale mrzí, že se mu nejbližší člověk směje a nechá ho trápit. I když je to pitomost. A přitom stačí tak málo....říct si o omráčení. To mi dnes manžel slíbil, ale za chvíli, že raději zabíjačku zruší a nechá si vrátit peníze....Nevím, asi je to ponižující vyrukovat po tolika zabíjačkách s tímhle na rodiče a řezníka a tuhle maličkost pro mě udělat a aby si tu zabíjačku užili všichni.

A ZA PEPRNÁ SLOVÍČKA SE NEOMLOUVEJTE, JÁ SI O NICH MYSLÍM HORŠÍ

My si čuníky děláme a mám také řešení. Já prostě pohled na zabití nesnesu (ani na to kultivované s omráčením), tak jsme to začali řešit jednoduše. Prasátko naložíme, odvezeme na jatka a za 500,- Kč přivezeme čtvrtě, vnitřnosti a nachytanou krev. A tu lepší a čistší práci si uděláme doma. Mňam. Pavlína

Neregistrovaný uživatel

23.2.2008 17:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.4.187

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý den,
nejsem chovatelka prasat, ale mám k Vám, kteří se tímto zabýváte jednu otázku.
Prvně chci podotknout, že nemám naprosto žádné problémy s tím, že se zvíře(a nejen prase) chová pro maso a že to prostě končí porážkou. Abych osvětlila svůj problém, tak to budu muset popsat s konkrétním případem.

Tcháni se chystají, že se pro celou rodinu koupí pašík a udělá se zabíjačka. Já s jejich zabíjačkou nesouhlasím a to z jednoho důvodu a to, že je prase velmi stresováno a že je řezník neomráčí pistolí ( i když ji vlastní) ale podřízne to zaživa.
Studovala jsem zemědělskou školu, takže vím ( tedy snad si to dobře pamatuji) že prase je zvíře, které čím víc je před poražením ve stresu tak tím horší je kvalita masa. Po poslední zabíjačce jsem se přesvědčila že to asi pravdivé bude. Maso smrdělo a trhalo se, když to člověk chtěl naklepat a v lednici to nevydrželo ani 2 dny aniž by se zkazilo. Jitrnice, polívku....to člověk přebije kořením.
V pátek prase přivezli (jelo od Břeclavi ke Kyjovu....50 km asi, protože v okolí nebylo prase nad 150kg) přehnali ho do své klece kde klečelo do dalšího rána. Leželo v tom na dvoře, listopad, mrholilo na něj ( i když klec zakryli dekou) a ještě v takovém místě, že jak ráno začali rozehřívat kotle a podobné, tak samozřejmě cítilo tu krev a ostatní výpary z předešlých zabíjaček. Vím, že pašíci jsou inteligentní zvířátka, takže si jasně domyslelo co ho nemine. No a pak došel mistr řezník a šlo se zabíjet...takže vytáhnout prase pozadu z klece, čtyři chlapi ho drželi, tchýně s kýblem čekala na krev a řezník se jal svého úkolu. Prostě ho fikl na krkovici a já i na vzdálenost 300 metrů a přes zavřená plastová okna slyšela jak skoro minutu ječí. Osobně jsem u toho nebyla a ani bych nemohla, protože dle mého názoru se člověk má ke zvířeti chovat s úctou a uchránit ho co nejmenšímu utrpení a dopřát mu co nejméně bolestivou smrt, ale dokážu si udělat obrázek.

Když jsem svůj nesouhlas a důvody proč s jejich zabíjačkou nesouhlasím, sdělila předevčírem manželovi, tak mi bylo řečeno, že ten chlap má asi důvod, že tu pistol nepoužívá a že tak zabíjí skoro každý.

Chci tedy vědět, jestli je podřezání opravdu vhodnější a jestli je to běžná praxe? Já znám spíš lidi, kteří prase střelí nebo alespoň něčím praští po hlavě, aby ho omráčili.

Děkuji Lenka

My jsme měli vietnamské prase a vůbec neni pravda, že jsou malincí... naše prasnice měla 90kilo nejméně.... a masa z ní bylo dostatek, sádla teda víc než hodně ale co... a zabíjeli jsme jí stylem střelit a poté vykrvit... první střela se nepovedla, okamžitě v 10 vteřinách následovala druhá z rezervní pistole... svině zaječela, ale poté bylo rychle hotovo, řekla bych, že jí to muselo asi stresovat... nevim... už když šla na porážecí místo a tam bylo tolik lidí na což nebyla zvyklá v ní vzbudilo nervozitu... poté když jsme jí vykuchali, zjistili jsme, že první rána jí mozek jenom "lízla" a druhá už šla přímo.. mají neuvěřitelně tvrdou hlavu a malinkej mozeček.... na kvalitě masa se to neprojevilo, a bylo vynikající, vůbec nebylo tuhé, nesmrdělo... lahoda.... Lucka

Neregistrovaný uživatel

23.2.2008 20:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Honzo
JO, je to MASAKR. Osobně ani nemám odvahu tam ani chodit. A jsem si říkala, že bych i pomáhala....aspoň trošku. Ale nemůžu...loni se mi úplně otáčel žaludek, když jsem slyšela ten jekot a pak tam došla. Ještě dlouho se mi pak zdály občas dost blbé sny. No, asi jsem moc citlivá na zacházení se zvířaty. Ale k nim má mít člověk úctu, protože ona si nevybrala svůj úděl. Asi tak....
Nápad vlastního prasete jsem zamítla, seženu si někoho tak jak říkáte. Kdo mi pašíka picne a já si ho pak v lodnách a kýblech odvozím domů. Tak to měl i děda, řezník zároveň chovatel toho prasete se s čuníkem před chlívem mazlil a pak ho picl. To je člověk se vztahem ke zvířeti. Snad by se mi ho podařilo domluvit. Co si pamatuji, tak zabíjačku měl suprovou. Ale já ani tak nestojím o jelita a podobné, to nejím. Pro mě je z prasete cenější maso a sádlo. Možná tak černou polívku...ta je fajn. Takže do podzimku si našetřím a pak si vyhlídnu nějaké menší prasátko a bude to.
Nejhorší je, že jsem tu za totálního magora. Člověka ani tak neštve, ale mrzí, že se mu nejbližší člověk směje a nechá ho trápit. I když je to pitomost. A přitom stačí tak málo....říct si o omráčení. To mi dnes manžel slíbil, ale za chvíli, že raději zabíjačku zruší a nechá si vrátit peníze....Nevím, asi je to ponižující vyrukovat po tolika zabíjačkách s tímhle na rodiče a řezníka a tuhle maličkost pro mě udělat a aby si tu zabíjačku užili všichni.

A ZA PEPRNÁ SLOVÍČKA SE NEOMLOUVEJTE, JÁ SI O NICH MYSLÍM HORŠÍ

Lenko já si nemyslím že jste extrémně přecitlivělá! Já toho snesu dost ale vidět nebo slyšet to co vy při těch masakrech tak mi je blbě a mám blbé sny také! Vždyť tohle je hrůza a děs!
No manželova ješitnost asi utrpěla své ale ať se on zkusí vžít do pocitu toho prasete! Teda nepřeju nikomu nic zlého ale možná by neuškodilo aby si to zkusil! 6e by jsme udělali takovej fingovanej unos a postrašily ho?
No nezlehčujme to je to vážná věc a pokud teda to prase bude a ta zabíjačka taky tak nevím co je ponižujícího na tom požádat řezníka aby postupoval eticky a hlavně taky dle zákona! O co mu jde že ušetří kulku?
Teda já nevím ale musí to bejt neuvěřitelně bezpateřní člověk! jak může po takových vraždách klidně spát? Jak může mít čisté svědomí?
No nechápu to ! Tak vám popřeju aby jste tu domácí atmosferu vydržela a také rozumnějšího řezníka ! Honza mčf

Neregistrovaný uživatel

24.2.2008 10:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.113.73

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
My jsme měli vietnamské prase a vůbec neni pravda, že jsou malincí... naše prasnice měla 90kilo nejméně.... a masa z ní bylo dostatek, sádla teda víc než hodně ale co... a zabíjeli jsme jí stylem střelit a poté vykrvit... první střela se nepovedla, okamžitě v 10 vteřinách následovala druhá z rezervní pistole... svině zaječela, ale poté bylo rychle hotovo, řekla bych, že jí to muselo asi stresovat... nevim... už když šla na porážecí místo a tam bylo tolik lidí na což nebyla zvyklá v ní vzbudilo nervozitu... poté když jsme jí vykuchali, zjistili jsme, že první rána jí mozek jenom "lízla" a druhá už šla přímo.. mají neuvěřitelně tvrdou hlavu a malinkej mozeček.... na kvalitě masa se to neprojevilo, a bylo vynikající, vůbec nebylo tuhé, nesmrdělo... lahoda.... Lucka

Luci
No, beru, že se nemusí člověk hned trefit...stane se. Ale není to pokaždé. U tchánů to co jsem popisovala je tak pokaždé.

No a pro všechny zůčastněné...Manžela jsem tak zdeptala, že raději nechá prase střelit než abych si o nich všech myslela že jsou banda tyranů...no jednou mě nepřesvědčí...to potrvá pár let. Až uvidím, že to dělají automaticky a né z donucením a bez výhrůžek o zákonech a kriminále. Tak asi tak. Snad se mi podaří a budu tam moct jít. Né že bych manželovi nevěřila, ale odsud neuslyším, jestli prase řve nebo ne. Takže se tam budu muset vnutit a ohlídat si to.

Moc děkuji za Vaši podporu a pochopení.

Neregistrovaný uživatel

24.2.2008 10:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.113.73

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Luci
No, beru, že se nemusí člověk hned trefit...stane se. Ale není to pokaždé. U tchánů to co jsem popisovala je tak pokaždé.

No a pro všechny zůčastněné...Manžela jsem tak zdeptala, že raději nechá prase střelit než abych si o nich všech myslela že jsou banda tyranů...no jednou mě nepřesvědčí...to potrvá pár let. Až uvidím, že to dělají automaticky a né z donucením a bez výhrůžek o zákonech a kriminále. Tak asi tak. Snad se mi podaří a budu tam moct jít. Né že bych manželovi nevěřila, ale odsud neuslyším, jestli prase řve nebo ne. Takže se tam budu muset vnutit a ohlídat si to.

Moc děkuji za Vaši podporu a pochopení.

Honzo
s tím jsem na manžela vyrukovala hned v úterý, když mi jen tak mezi řečí oznámil, že musí dát dědovi peníze na prase. Byla jsem naštvaná i z toho důvodu, že domluvil prase, i když jsem mu řekla o týden dřív, že chci jen půlku z družstva a na maso a sádlo. Víc je pro mě z prasete celkem zbytečné a obejdu se bez toho. Ale pak jsem to nevydržela a vyjela na něj, že prostě nesnesu tu jejich zabíjecí taktiku. Ptala jsem se ho, jestli se někdy zkusil do toho prasete vžít, jak ho to musí bolet a co jak by se tvářil on, kdyby se ocitl v takové situaci....bylo mi řečeno, že na to nemyslí, že mu jde jen o ten výsledek a né o to jak k tomu výsledku dojde. Né únos...ale asi mu zaplatím dovolenou mezi kanibalama. To by bylo účinnější. Když jsem se pak dozvěděla, že Laďa tu pistol má, tak jsem si otevřela láhev vína a pěkně jsem se zpumprdlíkovala. No, jen tak,abych byla schopna vstát k dětem v noci.

No, jak říkám...pokusím se to ohlídat. Třeba jen stát za vratama, ale spíš se přemůžu a budu přímo u toho a nejraději bych jim u toho udělala přednášku o prasatech...zopáknout si maturitní otázku.

Neregistrovaný uživatel

25.2.2008 11:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.41.241

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Honzo
s tím jsem na manžela vyrukovala hned v úterý, když mi jen tak mezi řečí oznámil, že musí dát dědovi peníze na prase. Byla jsem naštvaná i z toho důvodu, že domluvil prase, i když jsem mu řekla o týden dřív, že chci jen půlku z družstva a na maso a sádlo. Víc je pro mě z prasete celkem zbytečné a obejdu se bez toho. Ale pak jsem to nevydržela a vyjela na něj, že prostě nesnesu tu jejich zabíjecí taktiku. Ptala jsem se ho, jestli se někdy zkusil do toho prasete vžít, jak ho to musí bolet a co jak by se tvářil on, kdyby se ocitl v takové situaci....bylo mi řečeno, že na to nemyslí, že mu jde jen o ten výsledek a né o to jak k tomu výsledku dojde. Né únos...ale asi mu zaplatím dovolenou mezi kanibalama. To by bylo účinnější. Když jsem se pak dozvěděla, že Laďa tu pistol má, tak jsem si otevřela láhev vína a pěkně jsem se zpumprdlíkovala. No, jen tak,abych byla schopna vstát k dětem v noci.

No, jak říkám...pokusím se to ohlídat. Třeba jen stát za vratama, ale spíš se přemůžu a budu přímo u toho a nejraději bych jim u toho udělala přednášku o prasatech...zopáknout si maturitní otázku.

No, jsem jen náhodný čtenář, ale řezničina je moje profese, tak reaguji. Ke způsobu jakým se u Vašich tchánů poráží prase lze říci jen to že je to neprofesionální, neetické, protizákonné a hlavně neřemeslné. Kromě toho, že způsob zacházení se živým tvorem před porážkou je hodem primitivů, tak i způsob porážky svědčí o neschopnosti dotyčného. A kdyby nic, toto všechno se, jak sama víte, negativně podepíše na kvalitě masa, dojede ke snížení trvanlivosti, a zhoršení chuťových vlastností a textury. A pokud je třeba chuť výroby \"přebít\" kořením, tak je to prostě packal. Takže jediná rada zní, najít si někoho, kdo umí řemeslo. A s chováním maželovy rodiny ke zvířatům asi nic nenaděláte.

Neregistrovaný uživatel

26.2.2008 10:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.174.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý den,
nejsem chovatelka prasat, ale mám k Vám, kteří se tímto zabýváte jednu otázku.
Prvně chci podotknout, že nemám naprosto žádné problémy s tím, že se zvíře(a nejen prase) chová pro maso a že to prostě končí porážkou. Abych osvětlila svůj problém, tak to budu muset popsat s konkrétním případem.

Tcháni se chystají, že se pro celou rodinu koupí pašík a udělá se zabíjačka. Já s jejich zabíjačkou nesouhlasím a to z jednoho důvodu a to, že je prase velmi stresováno a že je řezník neomráčí pistolí ( i když ji vlastní) ale podřízne to zaživa.
Studovala jsem zemědělskou školu, takže vím ( tedy snad si to dobře pamatuji) že prase je zvíře, které čím víc je před poražením ve stresu tak tím horší je kvalita masa. Po poslední zabíjačce jsem se přesvědčila že to asi pravdivé bude. Maso smrdělo a trhalo se, když to člověk chtěl naklepat a v lednici to nevydrželo ani 2 dny aniž by se zkazilo. Jitrnice, polívku....to člověk přebije kořením.
V pátek prase přivezli (jelo od Břeclavi ke Kyjovu....50 km asi, protože v okolí nebylo prase nad 150kg) přehnali ho do své klece kde klečelo do dalšího rána. Leželo v tom na dvoře, listopad, mrholilo na něj ( i když klec zakryli dekou) a ještě v takovém místě, že jak ráno začali rozehřívat kotle a podobné, tak samozřejmě cítilo tu krev a ostatní výpary z předešlých zabíjaček. Vím, že pašíci jsou inteligentní zvířátka, takže si jasně domyslelo co ho nemine. No a pak došel mistr řezník a šlo se zabíjet...takže vytáhnout prase pozadu z klece, čtyři chlapi ho drželi, tchýně s kýblem čekala na krev a řezník se jal svého úkolu. Prostě ho fikl na krkovici a já i na vzdálenost 300 metrů a přes zavřená plastová okna slyšela jak skoro minutu ječí. Osobně jsem u toho nebyla a ani bych nemohla, protože dle mého názoru se člověk má ke zvířeti chovat s úctou a uchránit ho co nejmenšímu utrpení a dopřát mu co nejméně bolestivou smrt, ale dokážu si udělat obrázek.

Když jsem svůj nesouhlas a důvody proč s jejich zabíjačkou nesouhlasím, sdělila předevčírem manželovi, tak mi bylo řečeno, že ten chlap má asi důvod, že tu pistol nepoužívá a že tak zabíjí skoro každý.

Chci tedy vědět, jestli je podřezání opravdu vhodnější a jestli je to běžná praxe? Já znám spíš lidi, kteří prase střelí nebo alespoň něčím praští po hlavě, aby ho omráčili.

Děkuji Lenka

Tohle je něco opravdu strašného Nehledě na to, že si vůbec nedovedu představit, jak to praktikují a ani nechci, je to zvěrstvo, jakého není rovno V duchu by mě nenapadlo, že je něco takového vůbec možné.

Ještě, že jste měla úspěch u manžela.

Neregistrovaný uživatel

26.2.2008 10:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.113.73

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tohle je něco opravdu strašného Nehledě na to, že si vůbec nedovedu představit, jak to praktikují a ani nechci, je to zvěrstvo, jakého není rovno V duchu by mě nenapadlo, že je něco takového vůbec možné.

Ještě, že jste měla úspěch u manžela.

Jo, jak vidíte, možné to je.

Úspěch jsem sice měla, ale uvěřím tomu, až když dojdu o devíti k tchánům, uvidím že řezník donesl pistoli, z kotla mi vytáhnou prostřelenou hlavu a nikdo ze sousedů mi nepožaluje, že tam bylo zase křiku. A to si zjistím. Bohužel to naplánovali tak, že k porážce jít nemůžu. Moje mamča má noční, takže mi nemůže prcky pohlídat a nikoho nechci jinýho otravovat.
No, další malinké plus je to, že paška vyhlídli ve vedlejší dědině, takže ho dovezou ráno a nebude muset nocovat tak jak to minulé.

Neregistrovaný uživatel

27.2.2008 13:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.35.145

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý den,
nejsem chovatelka prasat, ale mám k Vám, kteří se tímto zabýváte jednu otázku.
Prvně chci podotknout, že nemám naprosto žádné problémy s tím, že se zvíře(a nejen prase) chová pro maso a že to prostě končí porážkou. Abych osvětlila svůj problém, tak to budu muset popsat s konkrétním případem.

Tcháni se chystají, že se pro celou rodinu koupí pašík a udělá se zabíjačka. Já s jejich zabíjačkou nesouhlasím a to z jednoho důvodu a to, že je prase velmi stresováno a že je řezník neomráčí pistolí ( i když ji vlastní) ale podřízne to zaživa.
Studovala jsem zemědělskou školu, takže vím ( tedy snad si to dobře pamatuji) že prase je zvíře, které čím víc je před poražením ve stresu tak tím horší je kvalita masa. Po poslední zabíjačce jsem se přesvědčila že to asi pravdivé bude. Maso smrdělo a trhalo se, když to člověk chtěl naklepat a v lednici to nevydrželo ani 2 dny aniž by se zkazilo. Jitrnice, polívku....to člověk přebije kořením.
V pátek prase přivezli (jelo od Břeclavi ke Kyjovu....50 km asi, protože v okolí nebylo prase nad 150kg) přehnali ho do své klece kde klečelo do dalšího rána. Leželo v tom na dvoře, listopad, mrholilo na něj ( i když klec zakryli dekou) a ještě v takovém místě, že jak ráno začali rozehřívat kotle a podobné, tak samozřejmě cítilo tu krev a ostatní výpary z předešlých zabíjaček. Vím, že pašíci jsou inteligentní zvířátka, takže si jasně domyslelo co ho nemine. No a pak došel mistr řezník a šlo se zabíjet...takže vytáhnout prase pozadu z klece, čtyři chlapi ho drželi, tchýně s kýblem čekala na krev a řezník se jal svého úkolu. Prostě ho fikl na krkovici a já i na vzdálenost 300 metrů a přes zavřená plastová okna slyšela jak skoro minutu ječí. Osobně jsem u toho nebyla a ani bych nemohla, protože dle mého názoru se člověk má ke zvířeti chovat s úctou a uchránit ho co nejmenšímu utrpení a dopřát mu co nejméně bolestivou smrt, ale dokážu si udělat obrázek.

Když jsem svůj nesouhlas a důvody proč s jejich zabíjačkou nesouhlasím, sdělila předevčírem manželovi, tak mi bylo řečeno, že ten chlap má asi důvod, že tu pistol nepoužívá a že tak zabíjí skoro každý.

Chci tedy vědět, jestli je podřezání opravdu vhodnější a jestli je to běžná praxe? Já znám spíš lidi, kteří prase střelí nebo alespoň něčím praští po hlavě, aby ho omráčili.

Děkuji Lenka

Dobrý den, způsob porážky, kterou provádí dotýčný řezník o kterém píšete opravdu hraničí se zákonem. Bude opravdu vhodnější, když si popřípadě příště seženete jiného řezníka, protože tohle je velmi neetický způsob ( i když ono samo vraždění těchto nevinných zvířatek je velmi neetické).

Neregistrovaný uživatel

27.2.2008 14:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.113.73

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý den, způsob porážky, kterou provádí dotýčný řezník o kterém píšete opravdu hraničí se zákonem. Bude opravdu vhodnější, když si popřípadě příště seženete jiného řezníka, protože tohle je velmi neetický způsob ( i když ono samo vraždění těchto nevinných zvířatek je velmi neetické).

Dobrý den,
děkuji za podporu ohledně porážky. Ale nevidím co je neetického na porážce prasete, pokud je vedena jak má? Já proti zabití zvířete na maso nic nemám, ale musí být zabito tak jak má.

Neregistrovaný uživatel

27.2.2008 14:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.174.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý den,
děkuji za podporu ohledně porážky. Ale nevidím co je neetického na porážce prasete, pokud je vedena jak má? Já proti zabití zvířete na maso nic nemám, ale musí být zabito tak jak má.

Naprostý souhlas, také nevidím nic špatného na zabití zvířete na maso, pokud je zabito, tak jak se má.

Neregistrovaný uživatel

28.2.2008 16:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.253.239

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý den, způsob porážky, kterou provádí dotýčný řezník o kterém píšete opravdu hraničí se zákonem. Bude opravdu vhodnější, když si popřípadě příště seženete jiného řezníka, protože tohle je velmi neetický způsob ( i když ono samo vraždění těchto nevinných zvířatek je velmi neetické).

Neetická situace by nastala v okamžiku, kdy bychom přestali vraždit všechna zvířata určená na výkrm. Zvířata by se logicky tak přemnožila, že by zaživa pořírala nás.
Ludmila

Neregistrovaný uživatel

7.3.2008 09:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.113.73

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý den,
nejsem chovatelka prasat, ale mám k Vám, kteří se tímto zabýváte jednu otázku.
Prvně chci podotknout, že nemám naprosto žádné problémy s tím, že se zvíře(a nejen prase) chová pro maso a že to prostě končí porážkou. Abych osvětlila svůj problém, tak to budu muset popsat s konkrétním případem.

Tcháni se chystají, že se pro celou rodinu koupí pašík a udělá se zabíjačka. Já s jejich zabíjačkou nesouhlasím a to z jednoho důvodu a to, že je prase velmi stresováno a že je řezník neomráčí pistolí ( i když ji vlastní) ale podřízne to zaživa.
Studovala jsem zemědělskou školu, takže vím ( tedy snad si to dobře pamatuji) že prase je zvíře, které čím víc je před poražením ve stresu tak tím horší je kvalita masa. Po poslední zabíjačce jsem se přesvědčila že to asi pravdivé bude. Maso smrdělo a trhalo se, když to člověk chtěl naklepat a v lednici to nevydrželo ani 2 dny aniž by se zkazilo. Jitrnice, polívku....to člověk přebije kořením.
V pátek prase přivezli (jelo od Břeclavi ke Kyjovu....50 km asi, protože v okolí nebylo prase nad 150kg) přehnali ho do své klece kde klečelo do dalšího rána. Leželo v tom na dvoře, listopad, mrholilo na něj ( i když klec zakryli dekou) a ještě v takovém místě, že jak ráno začali rozehřívat kotle a podobné, tak samozřejmě cítilo tu krev a ostatní výpary z předešlých zabíjaček. Vím, že pašíci jsou inteligentní zvířátka, takže si jasně domyslelo co ho nemine. No a pak došel mistr řezník a šlo se zabíjet...takže vytáhnout prase pozadu z klece, čtyři chlapi ho drželi, tchýně s kýblem čekala na krev a řezník se jal svého úkolu. Prostě ho fikl na krkovici a já i na vzdálenost 300 metrů a přes zavřená plastová okna slyšela jak skoro minutu ječí. Osobně jsem u toho nebyla a ani bych nemohla, protože dle mého názoru se člověk má ke zvířeti chovat s úctou a uchránit ho co nejmenšímu utrpení a dopřát mu co nejméně bolestivou smrt, ale dokážu si udělat obrázek.

Když jsem svůj nesouhlas a důvody proč s jejich zabíjačkou nesouhlasím, sdělila předevčírem manželovi, tak mi bylo řečeno, že ten chlap má asi důvod, že tu pistol nepoužívá a že tak zabíjí skoro každý.

Chci tedy vědět, jestli je podřezání opravdu vhodnější a jestli je to běžná praxe? Já znám spíš lidi, kteří prase střelí nebo alespoň něčím praští po hlavě, aby ho omráčili.

Děkuji Lenka

Tak pro všechyn zůčastněné....Zítra jdeme na věc! Tak doufám, že to dopadne tak jak mi bylo několikrát slíbeno. Pak sem písnu, jestli jsem si večer s manžou udělala pěknej večer se šampusem nebo jestli jsem se z něj zkoulela sama.

Neregistrovaný uživatel

5.2.2010 11:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.193.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý den,
nejsem chovatelka prasat, ale mám k Vám, kteří se tímto zabýváte jednu otázku.
Prvně chci podotknout, že nemám naprosto žádné problémy s tím, že se zvíře(a nejen prase) chová pro maso a že to prostě končí porážkou. Abych osvětlila svůj problém, tak to budu muset popsat s konkrétním případem.

Tcháni se chystají, že se pro celou rodinu koupí pašík a udělá se zabíjačka. Já s jejich zabíjačkou nesouhlasím a to z jednoho důvodu a to, že je prase velmi stresováno a že je řezník neomráčí pistolí ( i když ji vlastní) ale podřízne to zaživa.
Studovala jsem zemědělskou školu, takže vím ( tedy snad si to dobře pamatuji) že prase je zvíře, které čím víc je před poražením ve stresu tak tím horší je kvalita masa. Po poslední zabíjačce jsem se přesvědčila že to asi pravdivé bude. Maso smrdělo a trhalo se, když to člověk chtěl naklepat a v lednici to nevydrželo ani 2 dny aniž by se zkazilo. Jitrnice, polívku....to člověk přebije kořením.
V pátek prase přivezli (jelo od Břeclavi ke Kyjovu....50 km asi, protože v okolí nebylo prase nad 150kg) přehnali ho do své klece kde klečelo do dalšího rána. Leželo v tom na dvoře, listopad, mrholilo na něj ( i když klec zakryli dekou) a ještě v takovém místě, že jak ráno začali rozehřívat kotle a podobné, tak samozřejmě cítilo tu krev a ostatní výpary z předešlých zabíjaček. Vím, že pašíci jsou inteligentní zvířátka, takže si jasně domyslelo co ho nemine. No a pak došel mistr řezník a šlo se zabíjet...takže vytáhnout prase pozadu z klece, čtyři chlapi ho drželi, tchýně s kýblem čekala na krev a řezník se jal svého úkolu. Prostě ho fikl na krkovici a já i na vzdálenost 300 metrů a přes zavřená plastová okna slyšela jak skoro minutu ječí. Osobně jsem u toho nebyla a ani bych nemohla, protože dle mého názoru se člověk má ke zvířeti chovat s úctou a uchránit ho co nejmenšímu utrpení a dopřát mu co nejméně bolestivou smrt, ale dokážu si udělat obrázek.

Když jsem svůj nesouhlas a důvody proč s jejich zabíjačkou nesouhlasím, sdělila předevčírem manželovi, tak mi bylo řečeno, že ten chlap má asi důvod, že tu pistol nepoužívá a že tak zabíjí skoro každý.

Chci tedy vědět, jestli je podřezání opravdu vhodnější a jestli je to běžná praxe? Já znám spíš lidi, kteří prase střelí nebo alespoň něčím praští po hlavě, aby ho omráčili.

Děkuji Lenka

Možná reaguji poněkud pozdějí, ale na tuto stránku jsem přišel teprve dnes. Máte opravdu ojedinělého řezníka (dnes už možná ne), čistým podřezáváním se neporáží už hodně dlouho - pouze v případech kdy dojde k technickému selhání omračovací pistole, ale ani to by se nemělo stát.
Zabíjím, jako řezník amatér, teprve 10 let, nikdy jsem vepře ani jiné zvíře nepodřezal (právě by mi spíše "pasovalo", kdyby nějak samo skonalo - nedělá mi to dobře), ale na druhou stranu je lepší dělat to se srdcem než se dívat na nějaké "hovado". Stává se, že před omráčením pistolí někdy vepřík kvičí - moc lidí a cizí člověk před ním, také se musí někdy uvázat za rypáček - pokud je moc agrasivní, to už se musí ale zvládnout rychlostí jinak to nejde a pro jistotu ještě ke všemu mám pistole dvě - tedy salhání vylučuji.
Padla zmínka také o porážení ovcí a koz - ani tady již není nutné podřezávání. Existují pistole pro řezníky, které jsou na principu stlačených pružin a dokonale omračují i kůzlátka. Čili bych opravdu vyměnil řezníka - pokud pistoli má a nepoužívá ji - je deviant!!!! A CHOVÁ SE NEZÁKONĚ - neboť nyní to uzákonila i EU - povinnost omračování!!!!

Přidejte reakci

Přidat smajlík