Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.217.215
Minuký týden jsme objevili v blízkosti "JZD", kde prodávají po večerním dojení mléko. Hned jsme se tam vypravili a vzali dvě petky. Paní nám nalévala mléko z "obří nádoby", kde se míchalo a asi i chladilo. Půl flašky jsme vypili ještě cestou :) a zbytek dali do lednice, druhý den slili smetanu a různě využívali, na kakao, do corn flakes apod. bez převaření.
Pije to nadšeně i dítko, tak chci vědět, zda to nemůže být nějaké "škodlivé" pro zdraví. Nebo je nutné nebo v něčem lepší mléko převařovat?
Dost mne překvapilo, že se vůbec nekazí. Dnes tj.po týdnu jsem dolévala zbytek do bramborové kaše a do těsta na koláč a vůbec nebylo zkyslé.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Minuký týden jsme objevili v blízkosti "JZD", kde prodávají po večerním dojení mléko. Hned jsme se tam vypravili a vzali dvě petky. Paní nám nalévala mléko z "obří nádoby", kde se míchalo a asi i chladilo. Půl flašky jsme vypili ještě cestou :) a zbytek dali do lednice, druhý den slili smetanu a různě využívali, na kakao, do corn flakes apod. bez převaření.
Pije to nadšeně i dítko, tak chci vědět, zda to nemůže být nějaké "škodlivé" pro zdraví. Nebo je nutné nebo v něčem lepší mléko převařovat?
Dost mne překvapilo, že se vůbec nekazí. Dnes tj.po týdnu jsem dolévala zbytek do bramborové kaše a do těsta na koláč a vůbec nebylo zkyslé.
Samozřejmě existují choroby přenositelné mlékem. Je jich řada - od obyčejného průjmu po vážné choroby v důsledku život ohrožující. Když si tak čtu stará skripta veterinární prevence a hygieny, dost dobře rozumím tomu, že někdo by se po jejich přečtení syrového mléka nenapil. Možná ani pasterovaného !
Jaká je však praxe. V dnešní době jsou dojnice podrobeny tak přísným veterinárním regulím, že chytnout od nich nějakou mlékem přenosnou nákazu je velmi velmi nepravděpodobné. TBC a brucelóza - dvě největší hrozby - se u dobytka již řadu let nevyskytují. Totéž slintavka a kulhavka. Hodně záleží na hygieně dojení a uskladnění mléka. Jestliže říkáte, že mléko se vám takovou dobu "nezkazilo", lze určitě uvažovat o velmi vysokém standardu hygieny ve vašem "JZD" .
Já osobně piju mléko syrové ihned po nadojení, nepřevařuji, nepasteruji. Pro klid duše bych ale pasterovala mléko pro výživu kojenců, těhotných žen a vážně nemocných lidí.
Ještě dodatek - kysnutí mléka je přirozený proces a kyselé mléko není vůbec zkažené. Jednak lze pít či používat k přípravě pokrmů jako kyšku ( já osobně miluji polévku z kyselého mléka ), jednak lze udělat tvaroh - mrkněte ke kozám, tam jsme nedávno tuto věc řešili
.
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.93.245
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Samozřejmě existují choroby přenositelné mlékem. Je jich řada - od obyčejného průjmu po vážné choroby v důsledku život ohrožující. Když si tak čtu stará skripta veterinární prevence a hygieny, dost dobře rozumím tomu, že někdo by se po jejich přečtení syrového mléka nenapil. Možná ani pasterovaného !
Jaká je však praxe. V dnešní době jsou dojnice podrobeny tak přísným veterinárním regulím, že chytnout od nich nějakou mlékem přenosnou nákazu je velmi velmi nepravděpodobné. TBC a brucelóza - dvě největší hrozby - se u dobytka již řadu let nevyskytují. Totéž slintavka a kulhavka. Hodně záleží na hygieně dojení a uskladnění mléka. Jestliže říkáte, že mléko se vám takovou dobu "nezkazilo", lze určitě uvažovat o velmi vysokém standardu hygieny ve vašem "JZD" .
Já osobně piju mléko syrové ihned po nadojení, nepřevařuji, nepasteruji. Pro klid duše bych ale pasterovala mléko pro výživu kojenců, těhotných žen a vážně nemocných lidí.
Ještě dodatek - kysnutí mléka je přirozený proces a kyselé mléko není vůbec zkažené. Jednak lze pít či používat k přípravě pokrmů jako kyšku ( já osobně miluji polévku z kyselého mléka ), jednak lze udělat tvaroh - mrkněte ke kozám, tam jsme nedávno tuto věc řešili
.
Jiřina
Souhlasím s Jiřinou, která dala vyčerpávající odpověď. My doma pijeme mléko přepasterizované i syrové a děláme sýry i tvaroh a řekla bych, že nám to všem velmi prospívá. Hlavně žádná "éčka" a obaly. Máme vlastní krávu. Eva
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.82
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Souhlasím s Jiřinou, která dala vyčerpávající odpověď. My doma pijeme mléko přepasterizované i syrové a děláme sýry i tvaroh a řekla bych, že nám to všem velmi prospívá. Hlavně žádná "éčka" a obaly. Máme vlastní krávu. Eva
Piju mléko ještě teplé hned po přefiltrování, do kávy a čaje si dávám nepasterované - jen zchlazené, Sýry dělám z pasterovného, máslo je jen pro nás, tak taky ze syrového. Kravuli mám zdravou, není se čeho bát.
Souhlasím s Jiřinou, to že mléko vydrželo v lednici bez zkysnutí týden vypovídá o velice vysoké hygieně dojení.
Martina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.217.215
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Souhlasím s Jiřinou, která dala vyčerpávající odpověď. My doma pijeme mléko přepasterizované i syrové a děláme sýry i tvaroh a řekla bych, že nám to všem velmi prospívá. Hlavně žádná "éčka" a obaly. Máme vlastní krávu. Eva
Díky moc,
no dnes se tam chystáme zase. Přemýšlím, jestli už třeba pasterované nebylo, někde jsem četla, že to v "JZD" po dojení pasterují a pak chladí a tohle vlastně chlazené bylo, tak jestli už nebylo i pasterované.
Kuknu na ty "kozy". Chtěla bych zkusit dělat i máslo nebo jogurtík, ale zatím v tom tápu . Smetany bylo z těch 3litrů jen cca půl hrnku, kousek jsem nechala jestli se z ní stane zakysaná, ale dnes jsem ten zbytek dala kocourovi, byla spíš trošičku nahořklá nahoře byl hustý škraloup a dole jakoby voda. To byl jako tvaroh a syrovátka???
Jak se z mléka udělá ta kyška a zakysaná smetana? Vadí, že máme mléko v lednici v petkách?
Díky moc
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Díky moc,
no dnes se tam chystáme zase. Přemýšlím, jestli už třeba pasterované nebylo, někde jsem četla, že to v "JZD" po dojení pasterují a pak chladí a tohle vlastně chlazené bylo, tak jestli už nebylo i pasterované.
Kuknu na ty "kozy". Chtěla bych zkusit dělat i máslo nebo jogurtík, ale zatím v tom tápu . Smetany bylo z těch 3litrů jen cca půl hrnku, kousek jsem nechala jestli se z ní stane zakysaná, ale dnes jsem ten zbytek dala kocourovi, byla spíš trošičku nahořklá nahoře byl hustý škraloup a dole jakoby voda. To byl jako tvaroh a syrovátka???
Jak se z mléka udělá ta kyška a zakysaná smetana? Vadí, že máme mléko v lednici v petkách?
Díky moc
Když se prodává "ze dvora" syrové mléko, měl by být na prodejním místě nepřehlédnutelný nápis upozorňující SYROVÉ MLÉKO - PŘED POUŽITÍM PŘEVAŘIT ! Je to jedna ze stanovených podmínek prodeje syrového mléka.
Paster samotný i operace na něm prováděná je záležitost dost do peněz lezoucí - nemyslím, že podnik by mléko pasteroval jen tak z legrace. Ale zeptejte se na to, za to nic nedáte
.
Kyška z mléka se dá udělat samovolně - prostě necháte mléko v místnosti, nejlépe ve džbánku nebo v hrnci, zakryté, aby naň nemohlo světlo ( mléčný tuk by žluknul a kyška by byla hořká ). Mnohem stabilnějšího výsledku docílíte, když koupíte kysaný výrobek v obchodě, svoje mléko přepasterujete a po vychladnutí na pokojovou teplotu přilijete trošku toho kysaného - může to být acido, nebo kefír, nebo mikyška, nebo kysaná smetana. Pečlivě rozmícháte metličkou, v pokojové teplotě necháte 16-20hodin a dobrou chuť !
Zakysanou smetanu budete dělat podobně - seberete z mléka smetanu a zaočkujete ji troškou kysané smetany.
Tvaroh a jogurt už máme popsaný - pohledejte
A zkuste i sejra - též popsáno
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.6.16
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Minuký týden jsme objevili v blízkosti "JZD", kde prodávají po večerním dojení mléko. Hned jsme se tam vypravili a vzali dvě petky. Paní nám nalévala mléko z "obří nádoby", kde se míchalo a asi i chladilo. Půl flašky jsme vypili ještě cestou :) a zbytek dali do lednice, druhý den slili smetanu a různě využívali, na kakao, do corn flakes apod. bez převaření.
Pije to nadšeně i dítko, tak chci vědět, zda to nemůže být nějaké "škodlivé" pro zdraví. Nebo je nutné nebo v něčem lepší mléko převařovat?
Dost mne překvapilo, že se vůbec nekazí. Dnes tj.po týdnu jsem dolévala zbytek do bramborové kaše a do těsta na koláč a vůbec nebylo zkyslé.
Nejlepší mléko je nepasterizované. Jelikož nepasterizované mléko v lidských střevech kvasí, zatímco pasterizované zahnívá. Odtud pramení spousta problémů s různými alergiemi, atopickými exémy apod. Pasterizací se jednoduše řečeno mléko znehodnotí. Bohužel se změní celá jeho "vnitřní struktura" Jirka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.31.12
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Díky moc,
no dnes se tam chystáme zase. Přemýšlím, jestli už třeba pasterované nebylo, někde jsem četla, že to v "JZD" po dojení pasterují a pak chladí a tohle vlastně chlazené bylo, tak jestli už nebylo i pasterované.
Kuknu na ty "kozy". Chtěla bych zkusit dělat i máslo nebo jogurtík, ale zatím v tom tápu . Smetany bylo z těch 3litrů jen cca půl hrnku, kousek jsem nechala jestli se z ní stane zakysaná, ale dnes jsem ten zbytek dala kocourovi, byla spíš trošičku nahořklá nahoře byl hustý škraloup a dole jakoby voda. To byl jako tvaroh a syrovátka???
Jak se z mléka udělá ta kyška a zakysaná smetana? Vadí, že máme mléko v lednici v petkách?
Díky moc
Dobrý večer,
já odebírám čerstvé mléko z kravína a vše pasterizuji. Dělám šetrnou pasterizaci, zahřeji na teplotu 63stupňů, nechám 30sekund, mezitím si napustím dřez s vodou studenou a za stálého míchání zchladím.
Já se zabývám výroby domácích sýrů. Tvaroh jsem také zkoušela, ale je sušší. Takže tvaroh dělám z kupovaného čestvého mléka (mixuji ho s medem a smetanou pro mého ročního syna, jako přesnídávku).
Co se týče čerstvého mléka, tak škodlivé může být, pokud je kráva nemocná, ale pokud ne, tak si myslím, že organismus si sám poradí, ale tu šetrnou pasterizaci bych doporučovala. Mléčnou kulturu tím nezničíte a můžete být v klidu, že se tam nebudou pohybovat škodlivé látky.
Pokud nevyrábíte doma sýry, zkuste udělat pasterizaci vyšší, a to na 72stupňů.
Já dělám z čerstvého mléka tyto zázraky (něco je tam focené z kupovaného), zde je fotodokumentáž: http://uyvonne.rajce.idnes.cz/.
Čestvé mléko od dojnice je prostě nenahraditelné, a dokud je, berte ho a pijte ho !
PS: dnes jsem koukala na zprávy a tam bylo, že je nízká výkupní cena mléka, takže je možné, že kravíny budou rušit živočišné chovy, takže dokud to je, využívejte toho. Nebo mléko kozí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý večer,
já odebírám čerstvé mléko z kravína a vše pasterizuji. Dělám šetrnou pasterizaci, zahřeji na teplotu 63stupňů, nechám 30sekund, mezitím si napustím dřez s vodou studenou a za stálého míchání zchladím.
Já se zabývám výroby domácích sýrů. Tvaroh jsem také zkoušela, ale je sušší. Takže tvaroh dělám z kupovaného čestvého mléka (mixuji ho s medem a smetanou pro mého ročního syna, jako přesnídávku).
Co se týče čerstvého mléka, tak škodlivé může být, pokud je kráva nemocná, ale pokud ne, tak si myslím, že organismus si sám poradí, ale tu šetrnou pasterizaci bych doporučovala. Mléčnou kulturu tím nezničíte a můžete být v klidu, že se tam nebudou pohybovat škodlivé látky.
Pokud nevyrábíte doma sýry, zkuste udělat pasterizaci vyšší, a to na 72stupňů.
Já dělám z čerstvého mléka tyto zázraky (něco je tam focené z kupovaného), zde je fotodokumentáž: http://uyvonne.rajce.idnes.cz/.
Čestvé mléko od dojnice je prostě nenahraditelné, a dokud je, berte ho a pijte ho !
PS: dnes jsem koukala na zprávy a tam bylo, že je nízká výkupní cena mléka, takže je možné, že kravíny budou rušit živočišné chovy, takže dokud to je, využívejte toho. Nebo mléko kozí.
Doufám, že jste se jen spletla a že jste chtěla uvést 63 stupňů na 30 MINUT. Sekundy by nebyly nic platné. Tato metoda se jmenuje LTLT - nízká teplota dlouhý čas.
Pak je ještě metoda HTST - vysoká teplota krátký čas - 72 stupňů po 40 sekund, a pak ještě tzv. vysoká pasterace - 85 stupňů na 8-16 sekund.
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.72.226
Nic takového. Jsme z Plzně, už i k nám dojíždí pojízdný automat z Líšťan a mléko pijeme pravidelně a ještě jsme nepřevařili. Jsem názoru, že pokud mléko tepelně upravím a zabiju bakterie, zabiju v mléku i to živé, co je pro tělo prospěšné. Chci být zdravý, tak se živím co nejvíce přírodními produkty bez chemických úprav.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.127.251
Také kupujeme mléko přímo "od zdroje". Zdá se mi ale, že se nějak brzo kazí - i přesto, že ho kupuji ještě vlažné a po vychladnutí dávám ihned do lednice (v PET lahvích) - tak je už druhý den divně cítit, jako když už kysne. Vytáhnout ho z lednice a použít třetí den už je skoro nemyslitelné, začne se i "cuckovat". Je to normální? Čím to může být? Kdysi jsme brali odjinud a vydrželo rozhodně nejméně o den déle. Celkem mě to štve...lepší skladování už mě ale nenapadá (mražák nepřipadá v úvahu).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.156.16
Máme mléko vlastní a v lednici vydrží tři dny úplně vpohodě, I když jsme to tak často nezkoušeli, protože u nás se rychle vypije.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.220.249
Pokud se vám mléko v lednici kazí může to být tím že ho tam dáváte v petkách ještě teplé. Doporučoval vylít z petky a potom vychladit. Mělo by pak bez problému týden vydržet.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.235
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pokud se vám mléko v lednici kazí může to být tím že ho tam dáváte v petkách ještě teplé. Doporučoval vylít z petky a potom vychladit. Mělo by pak bez problému týden vydržet.
Ne, teplé opravdu není. Když jsem bydlela jinde, brali jsme i mléko z jiného zdroje, vydrželo daleko déle. Postup stejný.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.173.214
Strasne bych chtel najit nekoho, kdo ma kravy co se pasou jak casto to jen jde(samozrejme mimo zimu, to to nejde..:D) a tim je jejich vyhradni strava prave trava, slozeni mleka je pak pry mnohem lepsi a obsahuje dokonce latky ktere bez paseni a travy jinak vubec nema..
Zatim nemam jak, bydlim v ostrave a jsem odkazanej na automaty. Trochu me deprimuje ze nevim nic o puvodu a o tom jak kravy zijou a jestli jsou ok. A hlavne je to pry smesne mleko coz taky neni ideal... Ale piju to jen syrove, jeste u automatu hned jak to koupim a vubec nic mi neni, naopak jsem na tom ve sech smerech mnohem lip nez kdy predtim. Taky piju (ty uz domaci) syrove zloutky.. mnam.. proste lidi, vzpamatujte se, telo potrebuje bakterie a prave vsechna sterilizace a pasterovani(co vsechno pasterizovani nici a sere radsi ani nechci zminovat je to totalni kentus neco tak znicit a jeste k tomu neco tak uzasneho jako zive bioaktivni mlicko..) z nej dela neodolnou trosku co se zbori pod kazdym smitkem "necistoty".
Kdybych mel zahradu jedl bych zeleninu jeste i s hlinou co je na ni a nic bych neumyval.. kdybych mel kravu nebo kozu pil bych ji to mliko jeste z vemene :D a kaslu Vam na bakterie, beztak uz jsem imunni a pokud ne tak at radsi umru na ne nez na jak me nici bila mrtva voda bez chuti a zivin.. :D
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.204.155
zkuste si udělat o víkendech výlet po vesnicích kolem Ostravy, určitě najdete někoho, kdo má jednu - dvě krávy venku na pastvině. Krávy z těchto drobnochovů vetšinou nebývají krmené silážemi a mléko od nich je chutnější. Doporučuju vyhledat krávu jerseyku, ty mají mléko nejlepší.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.78
Já si koupila dva litry mléka od naší paní uklízečky ve firmě (teda od jejich krav, co mají doma) a samozřejmě zapomněla odnést domů, další den to samé... a tak to šlo od pondělí až do pátku. V neděli jsem ho doma ještě lila do teplého kafe a ani náznak zkyslosti! A bylo skvělé, chutné, smetanové, a to mají holštýnky - asi jsem ještě nechutnala mléko žerzejek, ale počítám, že se krájí vidličkou a nožem, ne?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.204.155
no to přímo ne, ale když ho večer nechám stát v 5l kyblíku, ráno je na něm asi 8cm smetany. Naše Eliška měla prý naměřenou tučnost kolem 9%, to je víc, než občas mívá smetana prodávaná v obchodě. A představte si, že se najdou tací, keří to mlíko nechtějí, protože je cítit krávou
. No, čím by asi mělo být cítit, ne?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.78
No přece latexem, to dá rozum Ať si ty krabicáky pěkně vychutnají, přece nebudou pít mlíko co je cítit krávou nebo nedejbože kozou
Nebyl by tady nějaký chovatel žerzejky v okolí Ostravy nebo Nového Jičína, kdo by byl ochotný prodat mlíčko? Já vím, už se zasušuje... ale zima uteče a kontakt se na jaře po otelení bude hodit
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.173.214
Ten kontakt (kolem Ovy) by se mi taky hodil...shanim uz pekne dlouho..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.235
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ten kontakt (kolem Ovy) by se mi taky hodil...shanim uz pekne dlouho..
Vim o kravce (kravkach) ve Velke Polomi nebo Kozmicich (za Hlucinem), ani jedno teda nejsou jersey a tam i tam jsou celorocne doma (nicmene kosi se jim zelene), na obou mistech mleko chutne
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.78
Díky, ale mi šlo o tu jerzeyku. Mlíko normálních krav (holštýnky) mám možnosti si koupit. Je taky výborné, ale chtěla jsem srovnat...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.230
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ne, teplé opravdu není. Když jsem bydlela jinde, brali jsme i mléko z jiného zdroje, vydrželo daleko déle. Postup stejný.
Jsou to právě ty nebezpečné bakterie , které se v syrovém mléku tak rychle množí . Proto doporučuji pasterovat . Způsobuje to i tu hořkost. Problém je v nesprávném ošetření mléka , těsně po nadojení(dlouhá doba chladnutí) , nesprávná teplota a čistota v lednici, problém může být i v petkách a v neposlední řadě i v samotném čerstvém mléce . Ale pravdu by odhalil jedině rozbor mléka. Jenže toho se "soukroníci" bojí. Petr
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.114.103
Pane Petře, nedělejte paniku, tak hrozný to není, kdo prodává mléko, tak si dá pozor na to, aby bylo v pořádku a nezpůsobilo zdravotní problémy. A co se týká těch bakterii, podle mýho názoru nejsou pro lidi nebezpečný, spíš si organizmus zvyká na látky, které mu byly dlouhá léta odpírány prodáváním krabicovýho mléka. Je s podivem, že lidstvo mléko konzumuje tisíc let a jenom za posledních 30 let se přišlo na to, co všechno je v tom mléku špatné. Jak to, že jsme přežili?
. Moje babička na vesnici říkala, že některá špína je zdravá, jako holčička jsem si nemusela mýt ruce před každým jídlem, koupala jsem se u babičky 2x týdně, u pumpy a nic mi nebylo
Myslím si, že přehnaná hygiena a sterilita jsou zdrojem všech infekcí, protože člověk nemá imunitu a není odolný vůči bakteriím. Neříkám, že se myju jednou týdně
, ale sterilní prostředí u nás není
, ani by to nešlo, tolik zvířat a zdravotní problémy žádné
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.230
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pane Petře, nedělejte paniku, tak hrozný to není, kdo prodává mléko, tak si dá pozor na to, aby bylo v pořádku a nezpůsobilo zdravotní problémy. A co se týká těch bakterii, podle mýho názoru nejsou pro lidi nebezpečný, spíš si organizmus zvyká na látky, které mu byly dlouhá léta odpírány prodáváním krabicovýho mléka. Je s podivem, že lidstvo mléko konzumuje tisíc let a jenom za posledních 30 let se přišlo na to, co všechno je v tom mléku špatné. Jak to, že jsme přežili?
. Moje babička na vesnici říkala, že některá špína je zdravá, jako holčička jsem si nemusela mýt ruce před každým jídlem, koupala jsem se u babičky 2x týdně, u pumpy a nic mi nebylo
Myslím si, že přehnaná hygiena a sterilita jsou zdrojem všech infekcí, protože člověk nemá imunitu a není odolný vůči bakteriím. Neříkám, že se myju jednou týdně
, ale sterilní prostředí u nás není
, ani by to nešlo, tolik zvířat a zdravotní problémy žádné
To není panika. ale odpověď na otázku nahoře co způsobuje hořkost mléka a proč se tak rychle kazí. Zrovna tak jako ukládání odkrytého čerstvého mléka do lednice a tím si taky nemyslím ,že by byl v lednici hnuj. Mléko je vynikající pohlcovač a nosič pachů . Hlavně to čerstvé . Každá potravina má svůj pach a hlavně bakterie jsou všude a to mlíko to pěkně vstřebává do sebe . No a rozhodně si nemyslím , že bysme se měli a vše kolem nás sterilovat . Ale mléko to ano. Jenže vy jste tu mojí odpověď vyhnal-a do extrému ,kam rozhodně nepatří. Petr
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.235
No a která (které) bakterie způsobují tu hořkost?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.230
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No a která (které) bakterie způsobují tu hořkost?
Možné patogenní mikroorganismy v syrovém mléce:
Mycobacterium tuberculosis způsobující tuberkulózu
Brucella abortus způsobující onemocnění brucelózu
Salmonela
Shigela
Campylobacter
Listeria monocytogenes
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.197
na TBC a brucelózu se všechny evidované krávy povinně testují
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.230
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
na TBC a brucelózu se všechny evidované krávy povinně testují
Ano máte naprostou pravdu. Ale co doba od propuknutí nemoci do nového testování ,ale to je spíše katastrofický scénář. Chtěl jsem spíše upozornit , že ta možnost nákazy ze syrového mléka tu je a že je z mého pohledu lepší ani ne tak mléko převářet , jak zní názvosloví tohoto článku , ale lépe řečeno zahřívat. To znamená bod bodem varu zahřát na určitou teplotu po určitý čas. V praxi to znamená ohřev na teplotu vysokou přinejmenším 71,7 °C po dobu 15 sekund nebo na jakoukoli rovnocennou kombinaci.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.238
Povinná pasterace mléka byla zavedená v padesátých letech ze dvou důvodů.
1/ cesta mléka ke spotřebiteli (z vesnice přes mlékárnu do velkého města) se protáhla na tři a více dnů a to zejména v letních měsících skutečně syrové mléko nezvládalo. (i když jak píše zadavatelka, vydrželo v chladu týden)
2/ politické důvody - likvidace kulaka, který si nemohl pořídit paster a tudíž nemohl pod hrozbou vězení prodávat mléko!!! Tento důvod byl rozhodující.
Otázky k diskuzi.
1/ jak to, že vůbec žijeme, když naši předkové pili nepasterizované mléko stovky generací
2/ za posledních 20 let v ČR nikdo neumřel po konzumaci nepasterizovaného mléka, na silnicích se za tu dobu zabilo asi 30 tisíc lidí, to je celé okresní město!!!! Otázka: bojíte se napít syrového mléka a nebojíte se vyjít na ulici?????
3/ zmiňovaná tuberkulóza a brucelóza: tyto nemoci se na území ČR nevyskytly už 40 let. Pravidelné povinné testování je především z toho důvodu, aby úředníci veterinárních správ mohli zdůrazňovat svoji potřebnost a "užitečnost" a zdůvodnit své nároky na rozpočet a pracovní místa.
Ivan
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.114.69
Dobrý den,tuto Vaši odpověď,pane Ivane,jsem už několikrát citovala našim známým,kteří s hrůzou v očích sledují jak pijeme nepřevařené mléko.Snad se podaří alespoň někomu navrátit zdravý selský rozum,který jsme pozbyli.borokoz
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.147
Vypadá to, že je to marný, ... je to marný, ... je to marný
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.219.126
My pijeme převařené i nepřevařené-převařené když si ho připravujeme pro výrobu jogurtu, protože kdo jogurt dělá, určitě se mu stalo, že z málo zahřátého mléka se jogurt srazí.Ale nepřevařené je chutově pro mne nesrovnatelné....zpočátku jsme také měli obavy, ale po deseti letech mohu říct, že syrové mléko nikohop vskutku nezabilo-my totiž rádi mléko od krávy-ne od krabice...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.175.6
Dobrý den,
nedávno jsem u nás objevila zdroj výborného mléka. Začala dělat jogurty, sýry tvaroh atd... Farmář má doma 12 krav, všechny krásně čisté, zdravé, přebytky prodává do mlékárny. Když přebytky prodává do mlékárny (asi choceň) nehrozí tedy že je v mléce nějaká nebezpečná breberka, chápu do dobře? Jde o to, že mám nemocné sourozence a pro ty jsou všemožné bakterie nebezpečné. Do dnešního dne jsem po ně mléko převářela, aby nehrozil průšvih, ale u sestry se začala projevovat asi alergie (má to už delší dobu i z kupovaných výrobků). Tady jsem narazila na informaci, že toto může způsobovat právě ona pasterizace nebo převaření, zabití prospěšných bakterií a mléko pak ve střevech "zahnívá"... nějak v tom tápu, můžu jí tedy zkusit dát mléko "syrové"?
Jinak máme kozu a až se uráčí porodit, tak s pokusíme dávat setře mléko kozí... tak uvidíme, ale do té doby...?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.147
So sestrou netreba experimentovať,bolo by dobré sa poradiť s jej lekárom !
K nám na dedinu vozia mlieko nepasterizované rovno nadojené,a niekto to prevára,ale my ho máme radi také " surové" preto ho aj od nich kupujeme ,
V družstvách robia pravidelné kontroly ,ale možno od súkromníka,ktorý má jednu kravku a nedáva si robiť rozbory mlieka ,tak tam je to riziko väčšie
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.161.64
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den,
nedávno jsem u nás objevila zdroj výborného mléka. Začala dělat jogurty, sýry tvaroh atd... Farmář má doma 12 krav, všechny krásně čisté, zdravé, přebytky prodává do mlékárny. Když přebytky prodává do mlékárny (asi choceň) nehrozí tedy že je v mléce nějaká nebezpečná breberka, chápu do dobře? Jde o to, že mám nemocné sourozence a pro ty jsou všemožné bakterie nebezpečné. Do dnešního dne jsem po ně mléko převářela, aby nehrozil průšvih, ale u sestry se začala projevovat asi alergie (má to už delší dobu i z kupovaných výrobků). Tady jsem narazila na informaci, že toto může způsobovat právě ona pasterizace nebo převaření, zabití prospěšných bakterií a mléko pak ve střevech "zahnívá"... nějak v tom tápu, můžu jí tedy zkusit dát mléko "syrové"?
Jinak máme kozu a až se uráčí porodit, tak s pokusíme dávat setře mléko kozí... tak uvidíme, ale do té doby...?
Pokud má sestra nesnášenlivost-alergii na kravské mléko tak bych jí ho nedával ani syrové a ani pasterizované. Počkejte si na porod kozy a po porodu za cca 5- 7 ní je už mléko pitelné. A zkuste pak to kozí. Bylo by také dobré zajít k lékaři a zjistit zda je ta alergie jen na kravské mléko nebo na mléko všeobecně. Pak ani to kozí nepomůže.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.137
Pijeme pouze syrové. Náš doktor mi řekl, že pasterizací se mléko mění a ve střevech nám pak hnije, místo aby přirozeně kvasilo. Lidé, kteří nesnášejí mléko mají většinou alergii na jeho hlavní bílkovinnou složku kasein. Pokud alergiky nejsou, mohou mít právě problém s trávením pasterizovaného mléka. Syrové pak může být bez problému.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.22
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pijeme pouze syrové. Náš doktor mi řekl, že pasterizací se mléko mění a ve střevech nám pak hnije, místo aby přirozeně kvasilo. Lidé, kteří nesnášejí mléko mají většinou alergii na jeho hlavní bílkovinnou složku kasein. Pokud alergiky nejsou, mohou mít právě problém s trávením pasterizovaného mléka. Syrové pak může být bez problému.
Zakyslé mléko nedělá problém!!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.214.137
Nečetla jsem všechny odpovědi, ale my pijeme mléko syrové, pouze chlazené, v práci si dojíme z vemínka přímo do kafe a opravdu nehrozí nějaká nemoc. Je to všechno o naší rozmazlenosti. Jestli chcete mít jistotu stačí ho převařit, ale není to nutné. U někoho,kdo na to není zvyklý a pil pouze mléko z obchodu může dostat průjem, protože čerstvé mléko se nedá srovnat s kupovaným a smetanu v kupovaném taky nenajdete. Takže můj názor: jedině čerstvé a chlazené
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.112.110
ja co delam 2 roky v kravine tak jine mleko nez od nasich krav(holstinky)neberu.kupovane mi nechutna.dceru na to nemuzu zvyknout ale syn ten uz se hned rano pta jestly je mleko.jedine kdy ho preveruji je na puding,kakao ale studene granko to je nase a vselijake ty lupinky to je z neprevareneho.taky k nam jezdy na exkuzre skolky a skolky a nataci se jim mliko rovnou z tanku a je prevarene?ne a jak jim chutna:)