Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

11.12.2009 19:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.4.184

při kolika kg zabíjet klasickýho bílýho čuníka? Pořizovali jsme duben/květen, a chceme zabíjet na začátku ledna.. Hodně lidí mi říká, že bude strašně tučný a maso hnusný... Tak nevim...

Neregistrovaný uživatel

11.12.2009 20:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.7.50

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
při kolika kg zabíjet klasickýho bílýho čuníka? Pořizovali jsme duben/květen, a chceme zabíjet na začátku ledna.. Hodně lidí mi říká, že bude strašně tučný a maso hnusný... Tak nevim...

Běžně se doma chovaná prasata zabíjejí okolo + - 120kg ,což by to vaše mělo mít. Nevěřte na kecy,maso je dobré i z daleko větších kusů.Bílá prasata jsou už převážně jen mírně prorostlá,jsou vyšlěchtěná na maso.Jsou to jen kecy,to je v Čechách takový folklor,že každý ví ,jak by to ten druhý měl dělat. Roklanka

Neregistrovaný uživatel

12.12.2009 10:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
při kolika kg zabíjet klasickýho bílýho čuníka? Pořizovali jsme duben/květen, a chceme zabíjet na začátku ledna.. Hodně lidí mi říká, že bude strašně tučný a maso hnusný... Tak nevim...

My když jsme si pořídili první prase, tak ještě bylo v "módě" vykrmovat do dvou metráků, aby bylo sádla a špeku a prorostlého bůčku na uzení na celý rok dopředu. Krmili jsme klasicky ječmen, brambory, kopřivy, řepu + zbytky, ze začátku podmáslí - no za komoušů byly ceny jinde, že ? Ty dva metráky prasata udělaly za 10 měsíců. Měly na dlaň hřbetního sádla a taky hodně vnitřního. Maso nijak přetučnělé nebylo, bůčky mastnější, ale tak nějak v normě ( na to uzení ).
Když jsme se v devadesátém roce přestěhovali do Čech a začali chovat prasata na kšeft, zákazníci to chtěli jinak. Prase kolem 110 kilo, víc ani ránu. To už jsme ale krmili směsí. Prasata byly hotové za 5 měsíců a hřbetního sádla měly jen s bídou na dva prsty. Maso bylo srovnatelné, bůčky samozřejmě libovější.
Dnešní prasata jsou vyšlechtěna na výraznou masnou užitkovost, nemyslím si, že ani při delším období chovu by nějak výrazně zatučněla.
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

12.12.2009 20:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.230

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
při kolika kg zabíjet klasickýho bílýho čuníka? Pořizovali jsme duben/květen, a chceme zabíjet na začátku ledna.. Hodně lidí mi říká, že bude strašně tučný a maso hnusný... Tak nevim...

Moje rada zní . Podle mne je nejlépe čuníka zabít když má 140 kg ž.v.hm.

Neregistrovaný uživatel

14.12.2009 13:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.63.127

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Moje rada zní . Podle mne je nejlépe čuníka zabít když má 140 kg ž.v.hm.

My měli 230kg sviňi landrase a měla na sobě sádla na dva palce, nikdy jsem neviděla tak zmasilé čunče. Nevím jestli záleží na plemeni, výživě nebo způsobu chovu, naše měli výběh, možná je to tím, že se 2x denně na 2 minutky prošli ven a hned zpět a chrnět:-) A další sviňka 140kg, ta byla samé sádlo. Možná je to jako u lidí, někteří jsou hubení, někteří tlustí, že to tak hloupě přirovnám. Kdo ví? Jana

Neregistrovaný uživatel

16.12.2009 10:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.230

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
My měli 230kg sviňi landrase a měla na sobě sádla na dva palce, nikdy jsem neviděla tak zmasilé čunče. Nevím jestli záleží na plemeni, výživě nebo způsobu chovu, naše měli výběh, možná je to tím, že se 2x denně na 2 minutky prošli ven a hned zpět a chrnět:-) A další sviňka 140kg, ta byla samé sádlo. Možná je to jako u lidí, někteří jsou hubení, někteří tlustí, že to tak hloupě přirovnám. Kdo ví? Jana

Za ty roky jsem odchoval prasat , že bych to ani nespočítal . Musím vám dát za pravdu. Každý prase je úplně jiný.

Neregistrovaný uživatel

18.1.2010 10:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.82.85

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
My měli 230kg sviňi landrase a měla na sobě sádla na dva palce, nikdy jsem neviděla tak zmasilé čunče. Nevím jestli záleží na plemeni, výživě nebo způsobu chovu, naše měli výběh, možná je to tím, že se 2x denně na 2 minutky prošli ven a hned zpět a chrnět:-) A další sviňka 140kg, ta byla samé sádlo. Možná je to jako u lidí, někteří jsou hubení, někteří tlustí, že to tak hloupě přirovnám. Kdo ví? Jana

Landrasa je libovější. Bílé ušlechtilé je zase hrozně tlusté. Proto se většinou dělají tříplemenní kříženci- z landrasy si vezme libovost, z BU odolnost a z otcovské linie si vezme kvalitu masa, to třetí bývá durock, hampshire nebo něco od p (nějak pientras nebo nevim) a to třetí bývá zastoupeno 50 %, ty první dvě po 25%. Já měl landrasy, vepř měl cca přes 260 kg, sádla hodně, ale maso libové.. Ty landrasáci jsou hrozně stresový..

Neregistrovaný uživatel

27.1.2010 13:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.43.167

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Landrasa je libovější. Bílé ušlechtilé je zase hrozně tlusté. Proto se většinou dělají tříplemenní kříženci- z landrasy si vezme libovost, z BU odolnost a z otcovské linie si vezme kvalitu masa, to třetí bývá durock, hampshire nebo něco od p (nějak pientras nebo nevim) a to třetí bývá zastoupeno 50 %, ty první dvě po 25%. Já měl landrasy, vepř měl cca přes 260 kg, sádla hodně, ale maso libové.. Ty landrasáci jsou hrozně stresový..

Dobrý hospodář zpracuje z prasete skoro všechno,kdo se bojí sádla,ať chová králíky,nebo křepelky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík