Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.156.11
Nechala jsem si koupit mléko z automatu, ale byla jsem nemile překvapena. Chuťově sice bylo lepší, než krabičák, ale do "pravého" mléka to mělo pořád dost daleko. Přišlo mi, že mléko už bylo odstředěné, zbavené smetany, navíc možná malinko řízlé vodou. I plnotučný krabičák má tuku daleko víc. Lidi si to sice chválí, protože mléko přímo od krávy nikdy nepili, ale já, zmlsaná, v tom rozdíl vidím veliký. Dává se do automatu "mléko se vším všudy", nebo jenom "měšťákům to stačí"? A ještě - je mléko z automatu pasterizované, nebo syrové? Opravdové mléko, ještě teplé od krávy, jsem už neměla ani nepamatuju, měla jsem na něj velkou chuť, ale zklamání bylo...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.138.102
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nechala jsem si koupit mléko z automatu, ale byla jsem nemile překvapena. Chuťově sice bylo lepší, než krabičák, ale do "pravého" mléka to mělo pořád dost daleko. Přišlo mi, že mléko už bylo odstředěné, zbavené smetany, navíc možná malinko řízlé vodou. I plnotučný krabičák má tuku daleko víc. Lidi si to sice chválí, protože mléko přímo od krávy nikdy nepili, ale já, zmlsaná, v tom rozdíl vidím veliký. Dává se do automatu "mléko se vším všudy", nebo jenom "měšťákům to stačí"? A ještě - je mléko z automatu pasterizované, nebo syrové? Opravdové mléko, ještě teplé od krávy, jsem už neměla ani nepamatuju, měla jsem na něj velkou chuť, ale zklamání bylo...
Taky jsem byla zklamaná a měla jsem stejný dojem. Z dětství si pamatuji něco jiného. Tohle mi připadalo skoro stejné jako krabicové. Jen bez té práškové chuti. Koupila jsem si ho v Hostivaři. Tak nevím, jestli to je všude nebo jen v Praze nás šidí.
Jinak občas si kupuji mléko Amálka (čerstvé bio), mají ho v Globusu na Zličíně. A to mi chutná víc.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.156.16
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Taky jsem byla zklamaná a měla jsem stejný dojem. Z dětství si pamatuji něco jiného. Tohle mi připadalo skoro stejné jako krabicové. Jen bez té práškové chuti. Koupila jsem si ho v Hostivaři. Tak nevím, jestli to je všude nebo jen v Praze nás šidí.
Jinak občas si kupuji mléko Amálka (čerstvé bio), mají ho v Globusu na Zličíně. A to mi chutná víc.
Tady v Kroměříži je to steje, odstředěné, pasterizované.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.12.226
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tady v Kroměříži je to steje, odstředěné, pasterizované.
myslím, že mléko v automatech není ani odstředěné, ani pasterizované. Já jsem byla zklamaná, když jsme brali mléko od souseda od jeho červené straky, taky mi připadalo málo tučné. Až když jsem si koupila jerseyku, našla jsem mléko, které je opravdu to pravé...Myslím, že krávy, které denně nadojí 30 a více litrů (dokonce jsme nedávno viděla pořad o krávě, která nadojila za den 117 litrů!!!) prostě nestihnou do toho mlíka dát tolik tuku a bílkovin, jako když nadojí litrů 15 (nebo 8 jako naše Eliška v zimě). Honí se kvantita, nikoliv kvalita. Množství tuku se u čerstvého mlíka pozná až druhý nebo třetí den, kdy se tuk usadí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nechala jsem si koupit mléko z automatu, ale byla jsem nemile překvapena. Chuťově sice bylo lepší, než krabičák, ale do "pravého" mléka to mělo pořád dost daleko. Přišlo mi, že mléko už bylo odstředěné, zbavené smetany, navíc možná malinko řízlé vodou. I plnotučný krabičák má tuku daleko víc. Lidi si to sice chválí, protože mléko přímo od krávy nikdy nepili, ale já, zmlsaná, v tom rozdíl vidím veliký. Dává se do automatu "mléko se vším všudy", nebo jenom "měšťákům to stačí"? A ještě - je mléko z automatu pasterizované, nebo syrové? Opravdové mléko, ještě teplé od krávy, jsem už neměla ani nepamatuju, měla jsem na něj velkou chuť, ale zklamání bylo...
Jestli jste zvyklá na mlíko od jerseyky, tak by vás neuspokojilo mlíko ani od domácí holštýny ručně nadojené - přímo od čepu ! Už jen prostým zchlazením ztrácí mlíko chuť - o tom něco vím, piju nejraději ještě teplé po nadojení - i když pravda - poslední dobou jsem kravské vyměnila za kozí
. Ale v tomto punktu je to stejné.
V automatech by mělo být mlíko surové, nepasterizované, neodstředěné. Samozřejmě vodou neupravené !!! Teď ale nevím, proč by kdo to mléko nastavoval vodou, když smysl automatu je, aby se prodalo co nejvíc mlíka přímo, kde se to vyplatí, a nemuselo se prodávat do mlíkárny, kde se to nevyplatí tak, že je nutno to někdy radši vylít na pole nebo před ministerstvo
!
Krabicák nemůže být plnotučnější než neupravené mléko. Krabicák má deklarovanou hodnotu tuku 3,5 % ( a možná nějakou +- odchylku, kterou ale nevím ), Celorepubliková průměrná hodnota tuku za loňský rok dělá asi 3,8 %, což je dejme tomu ono. Nemyslím si, že máte tak "chlupatý" jazýček, že byste poznala o 0,3 % tučnější mlíko
.
S mlíkem z automatu jsem neměla tu čest. měla jsem ale čest s mlékem syrovým nepasterovaným rozváženým - to bylo určitě lepší, než krabicák, ale čerstvě nadojenému se nevyrovná nic - viz výše
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
myslím, že mléko v automatech není ani odstředěné, ani pasterizované. Já jsem byla zklamaná, když jsme brali mléko od souseda od jeho červené straky, taky mi připadalo málo tučné. Až když jsem si koupila jerseyku, našla jsem mléko, které je opravdu to pravé...Myslím, že krávy, které denně nadojí 30 a více litrů (dokonce jsme nedávno viděla pořad o krávě, která nadojila za den 117 litrů!!!) prostě nestihnou do toho mlíka dát tolik tuku a bílkovin, jako když nadojí litrů 15 (nebo 8 jako naše Eliška v zimě). Honí se kvantita, nikoliv kvalita. Množství tuku se u čerstvého mlíka pozná až druhý nebo třetí den, kdy se tuk usadí.
Asi to tak bude. Jinak automatům fandím. Ještě by mohli být automaty na český česnek.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.12.226
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jestli jste zvyklá na mlíko od jerseyky, tak by vás neuspokojilo mlíko ani od domácí holštýny ručně nadojené - přímo od čepu ! Už jen prostým zchlazením ztrácí mlíko chuť - o tom něco vím, piju nejraději ještě teplé po nadojení - i když pravda - poslední dobou jsem kravské vyměnila za kozí
. Ale v tomto punktu je to stejné.
V automatech by mělo být mlíko surové, nepasterizované, neodstředěné. Samozřejmě vodou neupravené !!! Teď ale nevím, proč by kdo to mléko nastavoval vodou, když smysl automatu je, aby se prodalo co nejvíc mlíka přímo, kde se to vyplatí, a nemuselo se prodávat do mlíkárny, kde se to nevyplatí tak, že je nutno to někdy radši vylít na pole nebo před ministerstvo
!
Krabicák nemůže být plnotučnější než neupravené mléko. Krabicák má deklarovanou hodnotu tuku 3,5 % ( a možná nějakou +- odchylku, kterou ale nevím ), Celorepubliková průměrná hodnota tuku za loňský rok dělá asi 3,8 %, což je dejme tomu ono. Nemyslím si, že máte tak "chlupatý" jazýček, že byste poznala o 0,3 % tučnější mlíko
.
S mlíkem z automatu jsem neměla tu čest. měla jsem ale čest s mlékem syrovým nepasterovaným rozváženým - to bylo určitě lepší, než krabicák, ale čerstvě nadojenému se nevyrovná nic - viz výše
Jiřina
já nebyla zvyklá na žádné mlíko, a už vůbec ne na to od jerseyky. Mlíko téměř nepiju, nemám nějak potřebu, ale opravdu jsme byla zklamaná tím čerstvým. Proti krabicáku mi přišlo takové řídké...nevím, jestli je možné, že se krabicák nějak zahušťuje třeba přidáním sušeného mléka, aby měli lidi pocit, že pijou kvalitní tučné mlíko??? Ta "sunarová" příchuť je v krabicáku jasně zřetelná, kde se tam bere? Dana
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
já nebyla zvyklá na žádné mlíko, a už vůbec ne na to od jerseyky. Mlíko téměř nepiju, nemám nějak potřebu, ale opravdu jsme byla zklamaná tím čerstvým. Proti krabicáku mi přišlo takové řídké...nevím, jestli je možné, že se krabicák nějak zahušťuje třeba přidáním sušeného mléka, aby měli lidi pocit, že pijou kvalitní tučné mlíko??? Ta "sunarová" příchuť je v krabicáku jasně zřetelná, kde se tam bere? Dana
To je odborně zváno "vařivá chuť" a je to dáno vysokou pasterační teplotou. Aby krabicák vydržel toho půl roku - nebo kolik má tu výdrž - zahřívá se mnohem vyšší teplotou, než "čerstvé mléko" s obvyklou životností.
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.145.209
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tady v Kroměříži je to steje, odstředěné, pasterizované.
Den, tak já mám přesně opačný názor, mléko koupil manžel minulý týden z automatu v Holešově, bylo husté a láhev byla celá od smetany. Já mléko nepiji, ale manžel každý večer litr zvládne a jen si liboval!!!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.93.96
Když si ke mě lidi přijdou pro mléko během dojení, dostanou to, co teče právě z potrubí - čerstvé, neodstředěné. Je fakt, že mléko v automatu není sice odstředěné, ale je od vysokoprodukčních krav a má tedy 3-3.7 tuku. Myslím, že kvůli tuku ho zákazníci neplánovali kupovat, jde o to, že pasterace ničí nejen mikroby, ale i citlivé složky mléka. Takže z automatu by mělo být mléko zdravější.
Pasterace měla význam v dobách, kdy měly krávy i TBC a jiné choroby... Raději se mléko poněkud ochudilo ale nepřenášely se nemoci.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.242
V brně nám ho zdražili na 18Kč za litr.Za kolik ho kupujete u vás ve městě?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.76.190
U nás stojí 14.Kč za litr.Vůbec žádná smetana.Ani stopa.Byla jsem zklamaná.Ale zase lepší než krabice.Tak si myslím,že je to odstředěné.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.12.226
nechte ho stát tak dva dny a smetana vystoupí, uvidíte
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.120.31
v Letovicích 15 kč a je opravdu dobré...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.127.251
Otázka je, jestli by lidi kupovali opravdu tučné mléko - co mám tak zkušenosti, tak měšťákům nenavyklým na opravdové mlíko přímo od krávy to vyšší % tuku spolehlivě způsobuje efekt stejný jako šaratice
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.12.226
naše jerseyka má mléko OPRAVDU tučné a nemám problém ho prodávat. Je pravda, že někteří lidi ze začátku problém měli, ale zvykli si. A chuťově se tučné s netučným nedá vůbec srovnat. A teď už jsme začali pást, i když ještě přikrmujeme senem, a barva mléka se změnila z bílé na máslově žlutou
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.7.86
U nás stojí 15 Kč a kroužek tuku se na lahvi udělá ještě ten den. Chuťově je dobré, nejde srovnat ani s lahvovým mlíkem od Olmy, natož s krabičákem!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.202.71
5 let bydlíme na vesnici a bereme mléko od sousedovy straky.Teď je stelná, takže máme nějaký čas utrum.Koupila jsem párkrát mléko v automatu ve Žďáru za 15,a musím říct že mě taky zklamalo, i dcera naznala, že to mlíko je nějaký vodový.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.58
straka a holštajn je rozdiel - menej je niekedy viac
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.215
Tak v Brne spokojenost, kdyz se necha mlicko stat, je na nem vrstva smetany, pritel si ho moc pochvaluje (ja mleko nepiju- je mi z nej spatne), ale i ten pudink je z toho uplne jiny..My jsme spokojeni a mleko je o 100% lepsi nez krabicak. Jinak je to mleko syrove, jen zchlazene, melo by se pred konzumaci prevarovat, ale nicil by si ho jen blazen..kdybych ho priteli prevarila, tak me zabije..A veterinari svorne rikaji, ze riziko infekce neni nejak moc velke..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.217.215
V Holešově je totiž nejlepší mlékomat co znám a to jsme vyzkoušeli už několik ve Zlíně a v Brně, ale takhle pěkný mlékomat se super mlékem jsme bohužel už nenašli
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3
My sem tam koupíme mléko z automatu v Jesenici - u Prahy (15,-/ litr) a je fakt dobré. Kam se hrabe to krabicové.
Neregistrovaný uživatel
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.201.122
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
http://www.agris.cz/detail.php?id=167952&iSub=518&PHPSESSID=89143f792c9288746272515cb4f3cecf
Jiřina
Je to škoda. Jenže lidi jsou jak hloupé ovce schopné věřit nesmyslům aniž by se aspoň trochu zamysleli... a bohužel lobby za krabicáky je natolik silné, že onen pán neváhal vystoupit i v televizi a skrytě je tak podpořit na úkor kvality přímo od producentů
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.82.45
takhle nějak zkončil 1automat,co mám blízko-než jsem přišla,že tam je ,tak ho zavřeli-nebyl rentabilní-lidská blbost je neutuchající.borokoz
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.230
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jestli jste zvyklá na mlíko od jerseyky, tak by vás neuspokojilo mlíko ani od domácí holštýny ručně nadojené - přímo od čepu ! Už jen prostým zchlazením ztrácí mlíko chuť - o tom něco vím, piju nejraději ještě teplé po nadojení - i když pravda - poslední dobou jsem kravské vyměnila za kozí
. Ale v tomto punktu je to stejné.
V automatech by mělo být mlíko surové, nepasterizované, neodstředěné. Samozřejmě vodou neupravené !!! Teď ale nevím, proč by kdo to mléko nastavoval vodou, když smysl automatu je, aby se prodalo co nejvíc mlíka přímo, kde se to vyplatí, a nemuselo se prodávat do mlíkárny, kde se to nevyplatí tak, že je nutno to někdy radši vylít na pole nebo před ministerstvo
!
Krabicák nemůže být plnotučnější než neupravené mléko. Krabicák má deklarovanou hodnotu tuku 3,5 % ( a možná nějakou +- odchylku, kterou ale nevím ), Celorepubliková průměrná hodnota tuku za loňský rok dělá asi 3,8 %, což je dejme tomu ono. Nemyslím si, že máte tak "chlupatý" jazýček, že byste poznala o 0,3 % tučnější mlíko
.
S mlíkem z automatu jsem neměla tu čest. měla jsem ale čest s mlékem syrovým nepasterovaným rozváženým - to bylo určitě lepší, než krabicák, ale čerstvě nadojenému se nevyrovná nic - viz výše
Jiřina
Zdravím Jiřinku i ostatní mlékárenské odborníky , ale měli byste si to ještě lépe nastudovat. . Mléko z automatu díky vysoké úrovni našeho zemědělství je relativně zdravé , ale raději dejte na doporučení a převářejte na 70stupňů 10minut . A od těch"domácích" kraviček vám to doporučuji dvojnásob . Většina by na přísné mlékérenské a veterinární normy nedosáhla. Tak co jim jiného zbude než prodávat mléko důvěřivým sousedům a tvrdit jak je krabicák nezdravej a hnusnej. Jinak ta deklarovaná hodnota tuku je minimální hodnota.Mimochodem je to napsáno i na tý krabici. Vyrábí se i mléko se šetrným zpracováním a trvanlivostí 20 dní . To má mnohem lepší chuť. A to že se nesráží smetana na povrchu u těch trvanlivějších je dáno tím , že se mléko homogenizuje.
.Stejně to nebude dlouho trvat a do automatů se bude dávat upravené mléko. Ne že bych měl něco proti automatům , ale je to pro provozovatele a konzumenty docela "hazard." A je jen otázkou času než se něco šustne. Taky když se podívám kdo některé automaty provozuje a jaké problémy měl předtím s mlékárnou .... Ale co oči nevidí , toho srdce neželí . Natož konzument. Proto lidi pijte si co chcete a co vám chutná , ale potom prosím nefňukejte.
Petr
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.103.213
Ne ,pane Petře,z nepřevařeného domácího mléka se mi rozhodně stane menší újma,než když v obchodě omyjou zelené maso,nestydatě mi prodají oschlé párky a četl jste si složení některých potravin?Možná vstupní kontrola potravin je přísná,ale výstupní už asi těžko...to se mi chce fňukat nééé přímo řvát....borokoz
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.197
Pane petře, vy si opravdu myslíte, že upravené mléko v umělohmotných obalech je lepší než to domácí? Možná domácí obshuje více bakterií, ale jak už bylo dávno vyzkoumáno, přílišná sterilita spíše zdraví poškozuje, než chrání. Domácí mléko od vlasní krávy piju zásadně syrové nebo zakysané a nemám žádné zdravotní problémy. Dana
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.114.103
Pane Petře, taky s Vámi nesouhlasím, myslím si, že domácí mléko, je domácí mléko, či od krávy, nebo od kozy. Záleží na chovu a podmínkách ustájení, ale když vím, že zvířata chovám v čistém prostředí, vůbec mi nevadí ty bakterie, které v tom mléku jsou a které se dostanou do mýho těla. Můžu říct za sebe, že jedině domácí a fandím automatům
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.230
Z toho čerstvého mléka můžete mít problémy stejný jako z toho masa , akorát si to nechcete připustit.
Paní Dano upravené mléko v umělohmotných obalech je stejně dobré jako to domácí . Někdy i lepší. Lidi si to v automatech lijou do petek , od soukromníků někdy kupujou v petkách . Nevím jakej je to rozdíl. Jedině ten , že v tý mlíkárně jsou obaly úplně nový a vysterilovaný.
A souhlasit se mnou nemusíte. Mě ty bakterie taky nevadí , jen než se začnou nekontrolovaně množit. Hlavně ty pro lidi škodlivý . Mléko obsahuje oboje . Laicky se to pozná podle toho , že to mlíko začne brzy hořknout.
A na argumenty dřív babičky .... Na ty moc nedávám protože dřív bylo jiný prostředí. kolik jezdilo aut a kolik jich jezdí dneska . Kolik jedů se používá. Atd.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.147
Hořknutí mléka je dáno spíš žluknutím mléčného tuku ( stačí osvit běžným světlem, proto je lépe volit barevný nebo neprůhledný obal ), než přemnožením nějaké bakterie.
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.230
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hořknutí mléka je dáno spíš žluknutím mléčného tuku ( stačí osvit běžným světlem, proto je lépe volit barevný nebo neprůhledný obal ), než přemnožením nějaké bakterie.
Jiřina
Měla byste si to lépe naštudovat.Přeci hned letíte do těch svých učebnic. Takovou hovadinu jsem už neviděl ani napamatuju, ale aspoň se člověk zasměje.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.106.3
..vy jste ale vysvětlil úplný prd...Tak jak je to teda....vy jste se díval do kterých knih,že jste to ani nenapsal.....zas nějaký...niktoš..!..........borokoz
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.147
Nemusím do knih hledět, abych věděla, že žluklý tuk je hořký. Ani nemusím do knih hledět, abych věděla, že pomnožení těch bakterií, které jste tady vyjmenoval, vůbec nezpůsobí organoleptické změny. Kdyby to lidem nechutnalo nebo smrdělo, tak to nevypijou a logicky se nenakazí - není-liž pravda ?
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.230
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hořknutí mléka je dáno spíš žluknutím mléčného tuku ( stačí osvit běžným světlem, proto je lépe volit barevný nebo neprůhledný obal ), než přemnožením nějaké bakterie.
Jiřina
To byste si tedy naštudovat měla. Když tu zásobujete lidi takovejma odbornejma názvama. Raději vám laicky vysvětlím čím že k tomu žluknutí dochází. Je to prosím působením kyslíku, mikroorganismů, tepla,a světla.
Ten váš neprůhledný obal je sice dobrá rada , ale bohužel jeden z posledních .Kyslík je samozřejmě nejdůležitější součást procesu .Teplo je relativní pojem . Pro množení mikroorganismů stačí hodně malá . A v zavřený lednici je většinou tma. Teda krom vás . U vás se asi v lednici svítí ne?.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.147
Převeším jsem rozporovala váš názor, že hořknutí mléka působí mycobacterium, brucella, shigella, salmonela, campylobakter a listeria. Máte pravdu v tom, že tyto bakterie můžou způsobit lidem zdravotní problémy a že je možná nákaza mlékem. A teď si rozebereme ty možnosti ! Mycobakterií a brucellou se u nás přes mléko nenakazí naprosto nikdo, protože, jak už vám pověděl Ivan, dlouhá desetiletí se tyto nákazy u hospodářských zvířat prostě nevyskytují a tečka. O prokázané nákaze shigelou v poslední době jsem taky neslyšela ani nečetla - kdyby se něco takového stalo, jistě by média nelenila a patřičně by si na tom polebedila. Stejně jako na ostatních druzích mikroorganismů, které uvádíte. JENŽE - většina prokázaných nákaz těmito potvorami není z mléka, ale z masa a lahůdek, které obsahují vejce, pokud se objevily v sýru, je místo nákazy v potravinářském podniku či prodejně, nikoliv v prvovýrobě. Na přítomnost patogenů se dělají rozbory. Celkem pokládám za nemožné, aby mezi jedním a druhým negativním rozborem patogen do mlíka vstoupil a pak zas nepozorovatelně zmizel. A jestliže se už jednou objeví, tak si hygiena na producenta setsakra došlápne !
V mojí ledničce se nesvítí, ale dostatečně se svítí v chladicích boxech prodejen, kde je mlíko mnohem delší dobu, než by mohlo být u mě v lednici - nicméně hořké mlíko s normální dobou trvanlivosti jsem ještě nepotkala - to vám přirozeně zkysne. Zhořknou ty vaše báječně latexy, co jako mlíko jen vypadají, s půlroční záruční dobou
Jestli se chcete hádat, běžte do hospody
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.230
Do hospody opravdu nechodím a pokud nevěříte zeptejte se v kurníku. Všiml jsem si pokud někdo nezdílí váš názor se zlou se potáže. A ta hygiena si opravdu posvítí , jenže jen na ty slušný a řádný . Hlavně legální. Takový pokoutný prodejci , mezi které se počítáte , jim bohužel pořád unikají.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.147
Rozdílné zkušenosti ctím, rozdílné názory většinou taky - pokud to ovšem nejsou nesmysly.
Jsem ta nejpřísnější výstupní kontrola, jaká existuje : otrok-ochutnavač
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.230
Tedy takovej Brouk Pytlík . Práce všeho druhu. Všechno zná , všechno ví ...a dál už to popsal Ondřej Sekora.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.147
Doporučuju znovu přečíst - práce všeho druhu prováděl mravenec Ferda, Pytlík byl teoretik .
Práce všeho druhu opravdu neprovádím a okruh témat, ke kterým se vyjadřuji, je taky dost úzký.
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.157.71
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Do hospody opravdu nechodím a pokud nevěříte zeptejte se v kurníku. Všiml jsem si pokud někdo nezdílí váš názor se zlou se potáže. A ta hygiena si opravdu posvítí , jenže jen na ty slušný a řádný . Hlavně legální. Takový pokoutný prodejci , mezi které se počítáte , jim bohužel pořád unikají.
to jste přehnal, paní Jiřinka je paní s mnoha skušenostmi a praxi, tak ji prosím neposilejte do kurníku se zeptat!!!
a na rozdíl od Vás se každý slušný podepisuje.janas
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.74.6
Dobrý den lidé,pán nebo paní se nám snaží jen naznačit,že nejlepší potraviny ,maso a vejce je z Polska,konzervy z Číny ,nejlepší mléko je krabičák a potraviny musí být mrtvé chemickým a tepelným zpracováním.Pak budeme zdravý,silní a přežijeme!!!onemocníme příšernými nemocemi,pokud sníme to, co si vypěstujeme-vlastní maso,mléko,zelenina.Takže vzůru do supermarketů!!!!!-------Z takových názorů dostávám horečku ,ztrácím trpělivost s takovými lidmi diskutovat.Zřejmě mu i kupované kuře ,upečené při porcování voní.Strašný smrad je to!no nic ahojte----borokoz
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.74.6
..a osočovat a být neurvalý na Jiřinu,kterou tady mají všichni rádi a v ÚCTĚ je směšné.Škoda,že se nikdy nedozvím,jak takový člověk vypadá-docela by mě to zajímalo,čistě z psychologického hlediska....borokoz
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.72
Tak na skot chodím zřídka ,ale koukám že tady máte veselo.
Do Jiřiny se opravdu nenavážejte,je to ženská s bohatými skuženostmi a je hlavně vyštudovaná a celý život pracuje v oboru. Jak já ji znám ,tak určitě můžete mít rozdílný názor a určitě vás za to nijak nenapadne.
A v podstatě o co jde. Kdo chová zvířata ,tak logicky bude pít svoje mlíko a baštit svoje výrobky .Vy oponenti to máte jinak ,tak budete využívat služeb supermarketů. Je v pořádku ,že lidi si mohou vybrat. Můžete jít nakoupit do supermarketů nebo na farmu -pokud tedy ve svém sousedctví nějakou máte. Ale v žádném případě si nemyslím ,že v supermarketu máte jistotu ,že si tam koupíte výrobek a nebude vám po něm špatně .Kolikrát já jsem tak koupila potravinu ,která se nedala sníst a nic nezmůžete.Jednou jsem na ně i ČOI poslala a jenom proto ,že byli tak drzí ,div mě do pr... neposlali. A jsou tam pořád a pořád prodávají stejně zelené potraviny. Samozřejmě ,že k nim ze zásady nechodím. Tohle si farmář v žádném případě nemůže dovolit.
Je to jenom na nás jaké potraviny a od koho je budeme nakupovat. Ale Jiřku nechte na pokoji. Dnes je i dobrá rada drahá a Jiřinka tady poradí nezištně. Dnes je každý druhý akreditovaný poradce a nechá si dobře zaplatit. Renata
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.230
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
..a osočovat a být neurvalý na Jiřinu,kterou tady mají všichni rádi a v ÚCTĚ je směšné.Škoda,že se nikdy nedozvím,jak takový člověk vypadá-docela by mě to zajímalo,čistě z psychologického hlediska....borokoz
Napsat odlišný názor snad nikoho nenapadá . A s tím osočovám si prosím začala Jiřina . Takže jak ty ke mě tak já k tobě. To to co tu píšete o tom Polsku jen ukazuje na to ,že vůbec nevíte o co jde a papouškujete pouze názor odposlouchaný někde v televizi. Protože zrovna taková věc se může objevit u nás a kdekoliv jinde. Není to totiž zásluha těch běžnejch farmářů a je jedno jestli to je v Polsku nebo u nás, ale ziskuchtivost nejen západních investorů , kteří se nezastaví před ničím . A pokud bych měl srovnat farmáře tam a tady , nevidím rozdíl. PODPIS.
Nicříkající jména je jen plácáním prkna o rybník a zbytečných slov.méno
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.206
Já nepapouškuji nic z televize....ale já vejce z Polska a kupované kuře poznám po čuchu se zavřenýma očima.Je to smrad jako hrad...(to kvůli rýmu).Všechno jsou to mrtvé potraviny.Ale řídím se podle hesla strom-ruka -huba.Ale o tom vy nic nemůžete vědět......borokoz
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.230
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já nepapouškuji nic z televize....ale já vejce z Polska a kupované kuře poznám po čuchu se zavřenýma očima.Je to smrad jako hrad...(to kvůli rýmu).Všechno jsou to mrtvé potraviny.Ale řídím se podle hesla strom-ruka -huba.Ale o tom vy nic nemůžete vědět......borokoz
Je vidět že vaše zkušenosti jsou omezené na supermarket za rohem s dovozovým sortimentem z Německa a Anglie.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.147
"S tím osočovám si prosím začala Jiřina ."
To zní jako ve třetí obecné .
Ale v psaném textu je jednoduché najít důkazy. Bouřlivá diskuze mezi námi dvěma se v těchto pár dnech rozvinula v tématech "Černé krávy a jatka" ( tam jste moje názory ohodnotil termínem KRAVINY - 8.1., BLUDY - 9.1. a ZHOVADILOSTI - 11.1. ) a "Pijete mléko z automatu ?" ( tam je můj názor HOVADINA, já jsem nazvána POKOUTNÝM PRODEJCEM a BROUKEM PYTLÍKEM a že bych si to měla lépe nastudovat ). Můžete prosím specifikovat, jak to osočování z mojí strany vypadalo ? Nějak si neuvědomuju, ba ani v textu nevidím, že bych vám dala nějaký - jakýkoliv a už vůbec ne hanlivý - přídomek, nebo že bych se o vás nějak opovržlivě vyjádřila. V odborné diskuzi je totiž lépe nepoužívat invektivy, ale raději fakta. Když už jste mě vyzval k tomu lepšímu nastudování, tak jsem si udělala opakovací lekci z mlékařské mikrobiologie. Asi vás zklamu, ale fakt jste neměl s tím hořknutím mléka pravdu. Začnu v kostce od Adama, ať z toho všichni něco mají.
Mikroorganismy v mlékařství dělíme na
1. - užitečné ( pro výrobu charakteristických výrobků )
2. - škodlivé ( vyvolávající zkázu mléka a ml. výrobků - tedy ZMĚNY v chuti, vůni, barvě, struktuře ........ )
3. - patogenní ( vyvolávající onemocnění zvířat i lidí - tyto mikroby VĚTŠINOU NEMĚNÍ vlastnosti a složení mléka )
Zástupci škodlivých mikrobů :
streptococcus faecalis - nečistá příchuť mléka
lactobacillus fermenti a brevis - duření sýrů, skvrny
escherichia coli a freundii - duření sýrů a vady chuti
rod aerobacter - ukazatel hygieny prvovýroby i zpracování - rozkládá bílkoviny a tím způsobuje nepříjemný fekální zápach mléka
bakterie máselného kvašení - těch je halda - způsobují nepříjemnou ostrou chuť a pach - uplatňují se především v PASTEROVANÉM MLÉCE !!!! - sráží ho do chuchvalců, některé tvoří plyn, většinou rozkládají bílkoviny, čímž způsobuje ten nepříjemný pach.
Zvláště doporučuji vaší pozornosti mikrob Pseudomonas fluorescens liquefaciens : je psychrofilní = škodí při uchovávání mléka po delší dobu při nízkých teplotách - optimální teplta množení 5 - 10 st. C - ROZKLÁDÁ BÍLKOVINY I TUK, PŮSOBÍ JEHO ŽLUKNUTÍ A HOŘKNUTÍ MLÉKA
( Vsadila bych boty, že zrovna tyto potvůrky se uplatňují v tom UHT mlíku, které nejde žádným způsobem zakysat a udělat z něho tvaroh a které spotřebitelé znají jako onu "páchnoucí břečku" v obalu od mlíka )
Pak následují v rychlém sledu někteří další zástupci rodu pseudomonas, clostridium, bacillus, micrococcus.
Dále stojí za zmínku kvasinky rodu torulopsis - t. cremoris způsobuje kvasničnou chuť a pach másla a t.amara HOŘKNUTÍ MLÉKA A ML. VÝROBKŮ - tady je pozoruhodné, že ona kvasinka se v přírodě nachází na javorových listech a nejvíce poškozuje mlíko v době, kdy to listí opadává ( v této souvislosti si dovoluju podotknout, že přímo před chlívem mám javorovou alej a když začne padat listí, holky mektavý neznají lepší pochoutku - ovšem hořkého mlíka jsem si ještě nevšimla
)
Nemoci přenášené mlékem :
Tak TBC a brucelózu už jsme probrali - těma se nenakazíme vzhledem k příznivé nákazové situaci v ČR ( prostě tady nejsou ). Stejné je to se slintavkou a kulhavkou, snětí slezinnou, pravými neštovicemi, dětskou obrnou, spálou a záškrtem.
Můžeme se ale nakazit rodem streptococcus a stafylococcus( u dojnic mastitidy, u člověka především otravy jejich termostabilními toxiny v PASTERIZOVANÉM MLÉCE !!! Další možné nákazy z mléka - nepravé kravské neštovice, Q-horečka a klíšťová encefalitida ( oboje z klíšťat ), listerióza ( mléko je nezměněné, cytologie ukáže zvýšený počet leukocytů ), salmonelóza, dysenterie ( původce shigella ), angína a žloutenka. U všech těchto posledně jmenovaných převážně dojde k druhotné nákaze pasterizovaného mléka vodou nebo bacilonosičem.
Takže prosím zapojme selský rozum, vzpomeňme si, kdy nás naposled média splašila salmonelózou a listerií - a hlavně JAK TA ZPRÁVA DOOPRAVDY ZNĚLA. Zachovávejme hygienu dojení a dbejme na dobrý zdravotní stav vemen svých dojek a nemusíme se ničeho bát. Pro sichr můžeme pasterovat dětem, těhotným matkám, vážně nemocným a starým lidem, u kterých by případná nákaza zhoršila či ohrozila zdravotní stav. A je vymalováno !
HOWGH
Jiřina
PS Petře, do kurníku se ptát nepůjdu, věřím, že by potvrdili, že chodíte jedině tam a né do nějaké blbé hospody
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.204.155
Jiřinko, za tento výčet vám upřímně děkuji. To by jeden neřekl co všechno se na našem mléku může přiživit. Začnu ho asi lépe očichávat. A mě z toho vychází jeden závěr: pokud se spolehnu na svůj první dojem z ochutnání mléka, nic nezkazím. Dana
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.109.215
Jiřinko,děkuji,že se o nás začátečníky tak staráte a nenecháte nás napospas nějakým diletantům......borokoz
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.230
No to to trvalo než jste si to na tom internetu našla a překopírovala to . A hlavně přibarvila tu pasteraci. Ale v zásadě máte pravdu , že je lépe pro jistotu pasterovat.
Asi se budu muset naučit chodit do hospody. Je na vás vidět že se tam nechá nachytat nějaký rozum.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.147
Proč jste to neudělal sám ? Mohl jste to mít rychlejc - já jsem přepisovala starý dobrý skripta
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.230
A koukla jste se správně. Na to vaše UTH. Tam vám to nějak nesedí stou teplotou skladování . Krabice jsou neprodyšně za teploty 130 stupnů uzavřené . Proto se mléko UTH může skladovat do teploty 24 stupňů. To o čem tu píšete se týká pouze pasterovaného mléka . Nepleťte to dohromady. Pasterované mléko a UTH mléko není jedno a to samé . Kam vy to pořád směřujete. Mezi oběma je při výrobě rozdíl víc jak 60 stupňů .
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.210.254
a oboje je mrtvý mlíko
Jedovinka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.147
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A koukla jste se správně. Na to vaše UTH. Tam vám to nějak nesedí stou teplotou skladování . Krabice jsou neprodyšně za teploty 130 stupnů uzavřené . Proto se mléko UTH může skladovat do teploty 24 stupňů. To o čem tu píšete se týká pouze pasterovaného mléka . Nepleťte to dohromady. Pasterované mléko a UTH mléko není jedno a to samé . Kam vy to pořád směřujete. Mezi oběma je při výrobě rozdíl víc jak 60 stupňů .
Tvrdím snad něco takového ? Netvrdím. Tvrdím, že hmota skladovaná půl roku při pokojové teplotě, aniž zkysne, a dokonce nezkysne ani kdybych se o to snažila, není mlíko, ale "latex".
Mlíko pasterizované s normální dobou skladovatelnosti je sice "mrtvé", jak praví Jedovinka, ale je to furt mlíko, páč se dá zakysat.
Mlíko zkysne, latex shnije.
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.230
Vsadila bych boty, že zrovna tyto potvůrky se uplatňují v tom UHT mlíku.
Potom byste teda měla chodit bosa.
Tvrdím, že hmota skladovaná půl roku při pokojové teplotě, aniž zkysne, a dokonce nezkysne ani kdybych se o to snažila, není mlíko, ale "latex" . A co takovej kompot , nebo nějaká sterilovaná poživatina. To je podle vás taky latex. A že to tak víte že nezkysne. Zkoušela jste to vůbec někdy? Musíte to tedy předem načnout. A co když do toho přidáte nějakou živou ušlechtilou kulturu. Kdoví jak se ten váš latex chová . Jako latex , nebo jako mlíko. Víte o tom p.d . Ale o UTH řeč nebyla . To jste sem zatáhla vy . I když pro lidi je to taky alternativa. Jde tu o tu pasteraci. Ne sterilizaci tedy to vaše UTH "latex".
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.177
Lidičky, nechejte toho, nehádejte se, je to jak u koní, na to člověk není zvědavej. Věřím paní Jiřince, kolikrát jsem si přečetla její radu a uplatnila ji, je zkušená a důvěřuji ji Jde nám snad o zdraví zvířat a nevraživost není nutnáZuzana
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.230
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Lidičky, nechejte toho, nehádejte se, je to jak u koní, na to člověk není zvědavej. Věřím paní Jiřince, kolikrát jsem si přečetla její radu a uplatnila ji, je zkušená a důvěřuji ji Jde nám snad o zdraví zvířat a nevraživost není nutnáZuzana
No vy ste tomu akorát nasadila korunu. Když nato nejste zvědavá tak sem aspoň nepište blbosti a aspoň si přečtěte o čem je dané vlákno . Pro jistotu vám to napíšu . Je to především o mléku .Zdraví zvířat se tady moc neprobíralo. Trošku rozdílné názory . A možná tím daný tón příspěvků . O nějaké nevraživosti. To snad ani nemůžete myslet vážně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.147
A vy jste někdy UHT mlíko měl, že jsem tak smělá ? Tak si ho kupte, naočkujte ho ušlechtilou kulturou a pak se nám tady pochlubte s výsledkem. Jsem zvědavá.
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.210.254
I já bych byla ráda seznámena s výsledkem. Jestli bude shodný s mým před mnoha lety prováděným pokusem. Jediná odchylka od předepsaného technologického pokusu tehdy bylo to mléko. Použila jsem jedno z prvních UHT místo čerstvého. Tatra, za pět kaček litr, pamatujete...
Jedovinka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.230
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A vy jste někdy UHT mlíko měl, že jsem tak smělá ? Tak si ho kupte, naočkujte ho ušlechtilou kulturou a pak se nám tady pochlubte s výsledkem. Jsem zvědavá.
Jiřina
Já s tím problém nemám. Asi kdo umí ten umí . Ale jak jsem napsal. Není to tu o UTH mlíku , ale o tom či pasterovat nabo napasterovat . Také je tu rozdílný obsah tuku u mléka domácího , z automatu nebo již upraveného na požadovanou hodnotu . Taky to neznamená čím víc tuku tím lepší mlíko . Hlavně pro ty komu tuk vyloženě škodí. A hlavně pokud jste to ještě nepochopila nejsem zastáncem UTH mlíka . Zároveň bych ho ani úplně nezavrhoval. Řeč tu byla o pasteraci a tu já vřele doporučuji. A co se kupovaných mlík týče ? Tak pro mne je nejpřijatelnější formou mléko s co možná nejratší dobou trvanlivosti.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.235
Můžu se jen optat, proč pořát píšete UTH? UHT vím, že je Ultra-high temperature, ale co je UTH?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.197
Pan Petr je takový odborník, že ví všechno nejlépe, tak asi nějaká změna technologie, která se nikomu dalšímu nedonesla...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.230
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pan Petr je takový odborník, že ví všechno nejlépe, tak asi nějaká změna technologie, která se nikomu dalšímu nedonesla...
Nechovej se se jako dl.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.230
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Můžu se jen optat, proč pořát píšete UTH? UHT vím, že je Ultra-high temperature, ale co je UTH?
Samozřejmě máte naprostou pravdu . Úprava z mé strany.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.197
pane Petře,my si tykáme? Že si nevzpomínám, že bych vám to nabídla.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.197
pane Petře,my si tykáme? Že si nevzpomínám, že bych vám to nabídla.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.230
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
pane Petře,my si tykáme? Že si nevzpomínám, že bych vám to nabídla.
Klidně se vyjádři k tématu . Ale za dlní . Narážky nic jinýho nezasloužíš.Prostě
neprorazíš.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.197
Tváříte se jako velký odborník, rozumíte všemu, všude jste byl a všechno jste viděl, ale ve skutečnosti ani nevíte, jak se správně technologie zprcování mléka nazývá. Nenarodil jste se náhodou v zábradlí kina?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.222.130
Krabicak skutecne shnije a nezkysne otevreny pri pokojove teplote ani po mesici.Ale co kdyz se opravdu naockuje kulturou?Zkousel to nekdo?... Zluknuti je rozklad masnych kyselin,zpusobeny oxiadaci, zarenim (narusuje vazby mast. kyselin) a bakteriemi (myslim Clostridium)-lipolyza. Tyto bakterie se budou lepe mnozit v prostedi,jez neni kolonizovano "dobrymi" mikroorganismy (kysele prostredi).Za normalnich podminek prijdou na radu "skodlive" bakterie,az v te fazi,kdy zacne klesat pocet tech "dobrych" bakterii (usmrti se svymi produkty)....Tak nejak si jako laik myslim,ze je ten normalni prubeh.Je jasny,ze odlisny prubeh bude u mleka znecisteneho a zaroven taky u mleka neziveho.Tomas
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.230
hojdová
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.222.130
Jeste osobni nazor:Krabicak nepovazuju za jed ani latex.Spis je to pro me takove NIC,bez chuti a bez zapachu (vune).Nebojim se ho,ale nepochutnam si.Rozhodne mi je vic sympatickej nez kupovane maso.Domaci mleko muze byt,dle meho nazoru a zkusenosti,hodne dobre,ale taky hodne spatne.Tomas