Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.

Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod).

 
iFauna.cz » Diskuze » Skot, prasata »

Gottingenské miniprasátko

Neregistrovaný uživatel
Autor
Dobrý den,
mám jeden dotaz, zda se Gottingenské prasátko hodí i k chovu na maso. Dostal jsem jednu holku k narozeninám a přemýšlím, zda nezaložit malý chov. Ale nevím, zda jejich maso je vhodné k jídlu.
Znejistily mě odkazy , které jsem našel na Internetu, kde se o nich píše jenom v souvislosti, kdy je lidé chovají jako domácí mazlíčky (což tedy musí být pěkná prasárna :) ).
Děkuji Jarda
Neregistrovaný uživatel
Autor
Proč by se nemohlo dát jejich maso jíst? Prase jako prase, jen trochu menší. To je jako se zakrslým králíkem, taky se dá sežrat :-))
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý den,
mám jeden dotaz, zda se Gottingenské prasátko hodí i k chovu na maso. Dostal jsem jednu holku k narozeninám a přemýšlím, zda nezaložit malý chov. Ale nevím, zda jejich maso je vhodné k jídlu.
Znejistily mě odkazy , které jsem našel na Internetu, kde se o nich píše jenom v souvislosti, kdy je lidé chovají jako domácí mazlíčky (což tedy musí být pěkná prasárna :) ).
Děkuji Jarda
Máme od ledna göttingenská prasátka (pár) doma a nevím, zda máte teda tu vaší sviňku přerostlou(či kříženou, což je bohužel velice časté), ale přijde vám normální jíst prasátko, které má v DOSPĚLOSTI 30 kilo???? Samozřejmě, že jejich maso není závadné. Když si to spočtete, tak takové prasátko na rožeň, kdyby mělo cca těch 25-30 kilo, tak toho dosáhnete až kolem 1-1,5 roku. Osobně mi přijde nesmysl prasátko takovou dobu krmit. :-| To tu svoji sviňku prodejte a kupte si např. vietnamská prasata. Ta nejsou tak veliká a přitom výkrm bude mnohem kratší. :-|

Když vezmu, že náš Adámek má 5 měsíců a jestli váží 8-9 kilo, tak je to zázrak. Emilka je skoro 2 letá a má těch 30 kilo a to jsme jí trochu víc dopřávali pečiva. Zuzka F.

PS: Ono vykrmit by šlo prasátko asi i dřív, ale nevím zda by to snesla jeho kostra, protože jsou fakt pidi. Samozřejmě, že je můžete cpát tak, že budou tahat bříška po zemi, ale budou mít strašné problémy s páteří, protože se budou prohybat. :-|

Neregistrovaný uživatel
Autor
JÍST SE DÁ ZCELA VŠE...V MEXIKU SE PRODÁVAJÍ SPAŘENÁ A OŠKRÁBANÁ MORČATA CUY NA TRŽIŠTÍCH ZA PÁR ŠUPŮ A V ČESKU BY SE TO ASI JIŽ ANI NEVYPLATILO,KDYŽ TO MORČE MŮŽU PAK PRODAT ZA 1500 KČ A ZA TO SI KOUPÍM 1/2 NORMÁLNÍHO, ŽE...??? CO POŽÍVAJÍ V ČÍNĚ ZA VĚCI, TO SE EVROPANOVI ASI ANI NESNILO...NEBO TAKÉ KOPROFÁGIE A URINOTERAPIE...
Neregistrovaný uživatel
Autor
prosím Zuzku F. aby sa mi ozvala na dusanjustus@seznam.cz
ďakujem
Neregistrovaný uživatel
Autor
GottingenskÁ MINIPRASÁRKA JSOU JAKO PSI A KOČKY PROSTĚ NEJSOU URČENI K JÍDLU ALE K MAZLENÍ TO JE JAKO BY SES PTAL JESTLI MŮŽEŠ SNÍST PSA (KOČKU) A TD..!!!
smajlík
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
GottingenskÁ MINIPRASÁRKA JSOU JAKO PSI A KOČKY PROSTĚ NEJSOU URČENI K JÍDLU ALE K MAZLENÍ TO JE JAKO BY SES PTAL JESTLI MŮŽEŠ SNÍST PSA (KOČKU) A TD..!!!
smajlík
No to teda nevim, kdyz se najdete izneráty kde je darují již dospělé a přerostlé, tak teda nevím, kdo by se s tím mazlil a kdo radši jedl. Kolik má králík když ho zabijete a taky ho jíte....
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
GottingenskÁ MINIPRASÁRKA JSOU JAKO PSI A KOČKY PROSTĚ NEJSOU URČENI K JÍDLU ALE K MAZLENÍ TO JE JAKO BY SES PTAL JESTLI MŮŽEŠ SNÍST PSA (KOČKU) A TD..!!!
smajlík
On je to úhel pohledu. taky jsem byla proti jejich jedení, ale ono když vám doma zůstane např. 5 selátek do půl roku, tak už většina chovatelů začne o tom rožnění uvažovat.... :-|
Neregistrovaný uživatel
Autor
ty smejde dej mi na tebe kontakt a ja rozkopu drzku za to ze pises tyhle svinarny abych nesezral tebe ty hajzle vypatlanej
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
ty smejde dej mi na tebe kontakt a ja rozkopu drzku za to ze pises tyhle svinarny abych nesezral tebe ty hajzle vypatlanej
Přestaňme posuzovat jedlost zvířat podle toho, co jsou za druh. Každé zvíře je možné sníst - v každé zemi se na maso využívají ta zvířata, která tam mají vhodné podmínky a je jich tam dostatek. Jaký je rozdíl mezi zabíjením např. koček a králíků na maso, nebo koní a krav?

Z hlediska masného průmyslu vidím rozdíl v tom, zda se jedná o mládě či dospělce. Jíst mláďata, to mi přijde barbarské.

Řešit by se mělo to, zda zvířata v chovu na maso trpí či ne. Měli bychom zajistit co nejlepší životní podmínky i zvířatům, která chováme na maso - tohle bych se snažila prosazovat a je to to jediné, nad čím se rozčiluji.
Způsob, jakým se dnes zvířata chovají, je otřesný - ať už na maso, pro mléko, kožešinu...

Samozřejmě, že bych nesežrala svého psa a svého koně - přijala jsem je za členy rodiny. Pán se také ptá, zda jsou tato prasata "jedlá" - tj. zda mají kvalitní/ chutné maso - nechce sežrat vašeho nebo sousedova miláčka, takže to rozčilování a vyhrožování nějak nechápu...
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
ty smejde dej mi na tebe kontakt a ja rozkopu drzku za to ze pises tyhle svinarny abych nesezral tebe ty hajzle vypatlanej
Včera jsem si říkala, že nemá cenu reagovat...ale nedá mi to.

Nikdo tady snad nepíše o jedení svých mazlíčků, ne? Pán tu píše o možnost miniprasátko vykrmit a sníst. Což při možnosti vykrmit ho až do 90 kg prostě možné je. Samozřejmě, že takové prasátko pán nebude mazlit, vodit na vodítku, apod. prostě ho bude chovat ve chlívku tak, jako to klasické na maso. Nic zvráceného na tom není. Pokud by ho měl jako mazla a pak ho chtěl sníst, pak bych chápala Vaše rozčílení, ačkoli je to stejně věc dotyčného. zda má žaludek svého mazlíčka sníst či ne.

Jen tak mimochodem - již jsem viděla x inzerátů na miniprasátka, kdy si je lidi pořídili do bytu, poté zjistili, že to není tak jednoduché a nabízeli prasátko k prodeji zn. na mazla, chov, ale i na maso jen aby ho udali. :-|

A jak psal/a 203.19 - spíš bych řešila podmínky chovu než to, že někdo chce sníst prase. Sice mini, ale pořád prase. :-|
Neregistrovaný uživatel
Autor
hodne me bavi tema miniprasatka. Muzete to vzit z uhlu pohledu, mel gibson kdyz choval dvouset kiloveho pasika take ho nemel k snetku. Gotigenske prasatko bylo vyslechteno ze dvou masnych plemen, a tudiz maso je jedle a kdyz jsou mensi jsou libovejsi. Kazdy slibuje 10kilovy prasatka, budou ale na diete. A co se tyce velikosti hodne podobna cloveku svymi dispozicemi. Znam 2sourozence prasatka chovane spolecne ale rozdil velikosti je dvojnasobny. Muzu tady naarnzovat prasatko do sedacky, dat plysaka a slibovat drobecka v dospelosti. Pri prijezdu novych majitelu ho dam k pulrocni svince, jakoze je to mamina, dam je do zahradky do skalky a bude to vypadat kouzelne. Krava Jitka byla mazlik ale byla k snetku, slepice Blanka take. Kazdej kdo si porizoval 5kilovy prasatko a ted ma 50kilo vi o cem mluvim. A cesko neni vyznamne nabozensky vedeno, tak proc nejist veprove...
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
ty smejde dej mi na tebe kontakt a ja rozkopu drzku za to ze pises tyhle svinarny abych nesezral tebe ty hajzle vypatlanej
Pokud dotyčný jí vepřové,je to jako by jedl třeba boxery,ale německé ovčáky ne.Prase jako prase....
Prosím toho,kdo je jedl....Jaké je maso??Vietnamci jsou prý dost tuční a mají žluté sádlo(neím,zatím jsem nejedla).Platí to i pro gottingenské?Chováme obyčejné velké bílé,a tam už je to tak prošlechtěné,že sádla je málo.Pro mě je to škoda,protože na sádle vařím.Dá se i to žluté sádlo použít k vaření,nebo má jinou chuť?
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Pokud dotyčný jí vepřové,je to jako by jedl třeba boxery,ale německé ovčáky ne.Prase jako prase....
Prosím toho,kdo je jedl....Jaké je maso??Vietnamci jsou prý dost tuční a mají žluté sádlo(neím,zatím jsem nejedla).Platí to i pro gottingenské?Chováme obyčejné velké bílé,a tam už je to tak prošlechtěné,že sádla je málo.Pro mě je to škoda,protože na sádle vařím.Dá se i to žluté sádlo použít k vaření,nebo má jinou chuť?
My museli před 2 lety zabít sviňku (mladá ji roztrhla struk až do kanálku, i přes zásah veterináře se to nelepšilo a než ji trápit, tak...). Já na to ji jíst žaludek neměla, přece jen byla mazel, ale táta ji jedl a říkal, že dobrý. Byla to 2 letá sviňka, takže žádný starý maso. Prostě vepřové no.

Na vietnamce jsem taky slyšela stížnost, že jdou dost do tuku...ale někdo chová vysloveně pastevně a pak jsou prý dobří. Na sádlo je dobré krmit šrotem, bereme občas půlku vepříka přímo z velkochovu na maso a sádla mělo dost. Vloni měnili stádo - dovezli nové kusy z Dánska, tak jsem docela zvědavá, jací budou. Zuzka F.
Neregistrovaný uživatel
Autor
Naši dřív chovali vietnamce. Měli je zavřené v chlívku a krmili jako klasické prase, které jsme také měli. Při tomto krmení hodně tučněli, ale měli vnitřní sádlo, které není kvalitní.... tenkrát ho vykrajovali a vařili slepicím..... pokud se prasata pasou, tak by měli mít kvalitní maso .... ale na sádlo je lepší "klasické " prase. U gottingenských prasátek to bude podle mě podobný, ale při takovém způsobu krmení Vám v roce bude vážit cca 10 - 15 kg. Tuhle váhu teda mají u nás a to přikrmujeme každý den šrotem, nebo pečivem. Váhy 30 Kg dosahují při nepřekrmování kolem 3 a více let. Občas se k nám někdo přijede podívat a zdá se mu, že jsou dospěláci moc velcí, srovnávají to z velikostí jejich vietnamáků, ale pak když se bavíme dál, tak řeknou, že jejich vietnamáku je ani ne rok a našim čuníkům 5 let. Uvádí se, že prasátka rostou do 3 - 4 let, ale mě přijde, že ani v tomhle věku nepřestávají růst.

Kopýtko
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý den,
mám jeden dotaz, zda se Gottingenské prasátko hodí i k chovu na maso. Dostal jsem jednu holku k narozeninám a přemýšlím, zda nezaložit malý chov. Ale nevím, zda jejich maso je vhodné k jídlu.
Znejistily mě odkazy , které jsem našel na Internetu, kde se o nich píše jenom v souvislosti, kdy je lidé chovají jako domácí mazlíčky (což tedy musí být pěkná prasárna :) ).
Děkuji Jarda
smajlík
Neregistrovaný uživatel
Autor
no ty vole .. co ses za debila.. je to milej malej cunicek .. a ty bi si ho chtel sezrat..smajlík .. ubec necsmajlíkhapu jaky debilove muzou byt na tyhle zemi .. smajlík
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
no ty vole .. co ses za debila.. je to milej malej cunicek .. a ty bi si ho chtel sezrat..smajlík .. ubec necsmajlíkhapu jaky debilove muzou byt na tyhle zemi .. smajlík
A jak ty tady můžeš být? Soudíš někoho podle toho, že chce jíst obyčejný vepřový, psát neumíš, ani bych se nedivil kdybys skončil základkou. Smajlíků tam máš taky tři pr.... To dá příspěvku fakt na vážnosti, jen tak dál, pak se můžem divit že jsou mladí takový, jací jsou když jim rodiče dávají takovej příklad. Jistí pánové z minulosti by z dnešních lidí měli opravdu nefalšovanou radost.

Gotingen je prase jako každý jiný, jenom je trochu menší, ale trefit ho a pak šoupnout na rožeň, nepoznáš rozdíl.
Vlastní zkušenost.
Neregistrovaný uživatel
Autor
Jsi ubožak, jen samy žraní................smajlíksmajlíksmajlík
Neregistrovaný uživatel
Autor
Gotingenské prase nebylo šlechtěno jako mazlíček,ale jako laboratorní zvíře.Vyšlechlily ho na univerzitě v Gotingenu z vietnamských prasat minesotských prasat a aby získalo bílé zbarvení kůže použilo se landrace.Jsou dvě linie strakatá a bílá.Bílá je větší a plodnější.
Než něco napíšete zjistěte si něco o plemeni.
V klidu ho vykrmte a snězte je to prase jako ostatní.Výkřiky mazlíčkářů ignorujte.
Přeji dobrou chuť.
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
GottingenskÁ MINIPRASÁRKA JSOU JAKO PSI A KOČKY PROSTĚ NEJSOU URČENI K JÍDLU ALE K MAZLENÍ TO JE JAKO BY SES PTAL JESTLI MŮŽEŠ SNÍST PSA (KOČKU) A TD..!!!
smajlík
jsi jeblá - ý !
smajlík
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
ty smejde dej mi na tebe kontakt a ja rozkopu drzku za to ze pises tyhle svinarny abych nesezral tebe ty hajzle vypatlanej
další hňup !smajlík
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
ty smejde dej mi na tebe kontakt a ja rozkopu drzku za to ze pises tyhle svinarny abych nesezral tebe ty hajzle vypatlanej
další jeblý hňup !
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Pokud dotyčný jí vepřové,je to jako by jedl třeba boxery,ale německé ovčáky ne.Prase jako prase....
Prosím toho,kdo je jedl....Jaké je maso??Vietnamci jsou prý dost tuční a mají žluté sádlo(neím,zatím jsem nejedla).Platí to i pro gottingenské?Chováme obyčejné velké bílé,a tam už je to tak prošlechtěné,že sádla je málo.Pro mě je to škoda,protože na sádle vařím.Dá se i to žluté sádlo použít k vaření,nebo má jinou chuť?
já jsem zabil 2letou gottingenskou sviňku vykrmenou na pomyjích a měla snad 80 - 90 kg. bylo z ní 20 l. sádla a maso bylo hodně prorostlé, až moc. sádlo tálo v prstech a bylo ho někde i 10 cm. ale měl jsem více prasniček a selat snad 30 a tak jsem je průběžně zabíjel co se neprodalo. tak od 10 - 12 kg. jinak ale když je nepřekrmujete, tak mají prasata tak cca 30 - 40 kg. sádlo moc kvalitní není ale na vaření stačí. žlutá barva sádla je krmením, třeba kukuřičným šrotem nebo mrkví či červenou řepou. maso je stejně jak u vietnamců, akorát vietnamec je větší. ale místo těch různých zakrslých si už radši vemu 3 - 4 duroky, přeštické nebo jejich xs pietrainem či českým ušlechtilým už to nikdo nechce ty selata. a dávat to po 300 - 500,- tak to se můžu vysrat.
Neregistrovaný uživatel
Autor
ano je to pravda můj taťka chovával taky tyto prasátka a zbyla mu 3 selátka tak jsme jedno dali sousedovi k narozeninám(na zabijačku) jedno jsme si nechali a jedno jsme doma taky zabili. S tím se nedá nic jiného dělat, když se to neprodá. :(
smajlík
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Gotingenské prase nebylo šlechtěno jako mazlíček,ale jako laboratorní zvíře.Vyšlechlily ho na univerzitě v Gotingenu z vietnamských prasat minesotských prasat a aby získalo bílé zbarvení kůže použilo se landrace.Jsou dvě linie strakatá a bílá.Bílá je větší a plodnější.
Než něco napíšete zjistěte si něco o plemeni.
V klidu ho vykrmte a snězte je to prase jako ostatní.Výkřiky mazlíčkářů ignorujte.
Přeji dobrou chuť.
Souhlas, překvapilo mě kolik nadšenců do prasat, si není schopno zjistit jak jejich oblíbené plemeno vzniklo. A hlavně proč vzniklo.smajlík
Škoda, že v dnešní době se spíše ukazuje zabíjení lidí ve světě, než ukázky z laboratoří...smajlík Co by dnešní mazlikáři dělali, kdyby viděli v tv, jak se pomalu trhá opici hlava (doteď nechápu smysl tohoto pokususmajlík). Jak se přivázané prase pálí plamenem (zvuk byl vyplý, ale záškuby těla prasete bylo výmluvnésmajlík)...
Dodnes se zvířata používají, pokud tomu chcete milí mazlikáři zabránit, můžete se sami vydat do spárů vědy, pozor může se i těžce poškodit zdravísmajlík.
Pro laboratorní pokusy byl vyšlechtěn i Horákův laboratorní pes, dnes Český strakatý pessmajlík a tak by se dalo pokračovat do aleluja....
Klidně jej vykrmte, akorát asi bude po vietnamci tučnět...smajlík
Neregistrovaný uživatel
Autor
Kamarádka je chová. Co neprodá, to sní. Vloni se jí povedlo prodat snad jen jedno, zbytek si vykrmila. Tvrdí, že maso je vynikající, ale pouze od zimních vrhů, které vykrmuje přes jaro-léto, a které jsou krmené trávou a zeleninou. To prý je krásně libové a křehké. Vrhy z léta, které dokrmovala v zimě šrotem, už tak dobré nebyly-to maso prý bylo tučnější, a sádlo z něj jí nechutná, ja prý jiné, a žlutější, než normální.
Já jsem si od ní ten chovný párek vzala, lákala mě ta možnost vykrmit si prasátka jen trávou, a taky to, že nepotřebuji velký mražák, že to jsou vlastně živé konzervy. Normální prase jsem nechtěla, kvůli té starosti-vaření, co kolem toho je.
Bohužel jsem neměla představu, kolik mi ti dva sežerou přes zimu, když tráva není. Práce je s nimi jako s klasickým prasetem, a jelikož mají cca 35 a 50 kilo, tak žerou jak prokoplí. Navíc mi připadá, že jenom na zelenym mají hlad, a stejně je přikrmuju, i ty mladé. Teď jim je pět měsíců, a mají něco málo přes deset kilo.
Znovu už bych je nechtěla, radši bych přeci jen zvolila klasické prase, a zabila ho někde na sto kilech, ať není moc tučné. Pokud by se krmilo přes léto, kopřivama se šrotem, tak by maso bylo taky fajn, bylo by ho víc, než z celého vrhu zakrslíků, a práce bych měla zhruba stejně, co mám teď.
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Kamarádka je chová. Co neprodá, to sní. Vloni se jí povedlo prodat snad jen jedno, zbytek si vykrmila. Tvrdí, že maso je vynikající, ale pouze od zimních vrhů, které vykrmuje přes jaro-léto, a které jsou krmené trávou a zeleninou. To prý je krásně libové a křehké. Vrhy z léta, které dokrmovala v zimě šrotem, už tak dobré nebyly-to maso prý bylo tučnější, a sádlo z něj jí nechutná, ja prý jiné, a žlutější, než normální.
Já jsem si od ní ten chovný párek vzala, lákala mě ta možnost vykrmit si prasátka jen trávou, a taky to, že nepotřebuji velký mražák, že to jsou vlastně živé konzervy. Normální prase jsem nechtěla, kvůli té starosti-vaření, co kolem toho je.
Bohužel jsem neměla představu, kolik mi ti dva sežerou přes zimu, když tráva není. Práce je s nimi jako s klasickým prasetem, a jelikož mají cca 35 a 50 kilo, tak žerou jak prokoplí. Navíc mi připadá, že jenom na zelenym mají hlad, a stejně je přikrmuju, i ty mladé. Teď jim je pět měsíců, a mají něco málo přes deset kilo.
Znovu už bych je nechtěla, radši bych přeci jen zvolila klasické prase, a zabila ho někde na sto kilech, ať není moc tučné. Pokud by se krmilo přes léto, kopřivama se šrotem, tak by maso bylo taky fajn, bylo by ho víc, než z celého vrhu zakrslíků, a práce bych měla zhruba stejně, co mám teď.
Tato prasátka jsou velice nenáročná na chov a mám je namísto králíků.Chovám je volně v ohradě zejména na gril.Svině není úplně čistá,je v ní podíl divočáka a otcem chovaných selat je Mangaličák Zdenda,díky kterému má sádlo vynikající chuť.Je pravdou,že je fajn krmnou dávku obohatit,zejména u malých selat,konec výkrmu však probíhá pouze na zeleném,kvůli chuti masa.Zelené potravy pro ně mám nadbytek,tudíš jejich žravost mi spíše vyhovuje,jak překáží.Maso je velice jemné,s klasickým vepřovým se to nedá srovnávat,spíše s tím králíkem,ovšem maso je daleko šťavnatější a tuk dává masu vynikající chuť při rožnění.
Vyhovuje mi,že si mohu zabít prasátko dle potřeby a rozdělit se v rodině,tak abych je nemusel mít zbytečně v mrazáku.O rožnění z vlastního chutného masa,snad ani psát netřeba.
Neregistrovaný uživatel
Autor
Ještě bych rád poznamenal,že tato prasata doplácí na porovnání s klasickým domácím prasetem,protože hodně chvatelů jej i tak vykrmuje,(což je špatně),prase jde do sádla.Ideál k porážce je na 30 až 50kg,při vyšší váze roste podíl tuku.Klasická zabijačka se u těchto prasátek provněž nedá uplatnit v plné míře,maso upravené uzením,však chybu nemá.V mém křížení dosahuji i dobré kvality masa a sádla pro dietáře (např.po mononukleóze),kdy jsem byl chválen (tedy maso)za stravitelnost.
Na snímku matka chovaných selat,letos dvouletá (konečně dorostla a vybarvila se do barvy divočáka).
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ještě bych rád poznamenal,že tato prasata doplácí na porovnání s klasickým domácím prasetem,protože hodně chvatelů jej i tak vykrmuje,(což je špatně),prase jde do sádla.Ideál k porážce je na 30 až 50kg,při vyšší váze roste podíl tuku.Klasická zabijačka se u těchto prasátek provněž nedá uplatnit v plné míře,maso upravené uzením,však chybu nemá.V mém křížení dosahuji i dobré kvality masa a sádla pro dietáře (např.po mononukleóze),kdy jsem byl chválen (tedy maso)za stravitelnost.
Na snímku matka chovaných selat,letos dvouletá (konečně dorostla a vybarvila se do barvy divočáka).
Dobrý deň,ja už som sa tu na faune pýtala na dokrmovanie vietnamských,ale stále mi to nejde do hlavy že im stačí iba pastva.
Ja mám dve prasnice a kanca na celodennej pastve,ale večer keď ich zatváram,tak sú také ukvičané a neprestanú.kým nedostanú šrot,alebo chleba. A to idú zo záhrady s plnými bruchami ledva chodia.
Mám ich prikrmovať,prosím vás,alebo nie?
Podotknem,že teraz sú tie dve prasnice kotné. Dávam ráno trošku šrotu a minerály a večer iba chleba, zbytky s kuchyne atd.
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý deň,ja už som sa tu na faune pýtala na dokrmovanie vietnamských,ale stále mi to nejde do hlavy že im stačí iba pastva.
Ja mám dve prasnice a kanca na celodennej pastve,ale večer keď ich zatváram,tak sú také ukvičané a neprestanú.kým nedostanú šrot,alebo chleba. A to idú zo záhrady s plnými bruchami ledva chodia.
Mám ich prikrmovať,prosím vás,alebo nie?
Podotknem,že teraz sú tie dve prasnice kotné. Dávam ráno trošku šrotu a minerály a večer iba chleba, zbytky s kuchyne atd.
Je vcelku pochopitelné,že pokud prase dostane něco na přilepšenou,zvykne si na to.Pokud máte březí svině,něco na přilepšenou jistě dostat musí.Po porodu je třeba dávku navýšit dle počtu selat,aby prasnička měla dost na tvorbu mléka.
Jinak se řídím celkovou konstitucí zvířete,pokud vypadá solidně po trávě zbytečně nedokrmuji.Týká se to zejména chovných kusů,zbytek,tedy selata a kusy na zabití,dostanou něco k přilepšení,když krmím jen trávu.Pokud dostanou luskoobilní směsku,doplněk také vynechám.
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Je vcelku pochopitelné,že pokud prase dostane něco na přilepšenou,zvykne si na to.Pokud máte březí svině,něco na přilepšenou jistě dostat musí.Po porodu je třeba dávku navýšit dle počtu selat,aby prasnička měla dost na tvorbu mléka.
Jinak se řídím celkovou konstitucí zvířete,pokud vypadá solidně po trávě zbytečně nedokrmuji.Týká se to zejména chovných kusů,zbytek,tedy selata a kusy na zabití,dostanou něco k přilepšení,když krmím jen trávu.Pokud dostanou luskoobilní směsku,doplněk také vynechám.
Ďakujem ,aj som si všimla,že ako sa pasú celý deň,tak narástli rýchlejšie,ako cez zimusmajlík
Ešte pred tromi mesiacmi,som si myslela,že z nich nebude nič takže v tej pastve majú asi všetko,čo potrebujú
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ďakujem ,aj som si všimla,že ako sa pasú celý deň,tak narástli rýchlejšie,ako cez zimusmajlík
Ešte pred tromi mesiacmi,som si myslela,že z nich nebude nič takže v tej pastve majú asi všetko,čo potrebujú
Pochopitelně,jednak je spotřeba energie na výrobu tepla,za druhé krmná dávka v zimě nemá většinou tak dobrou výživnou hodnotu.
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
další hňup !smajlík
smajlík
Zdravím, chtěl bych se zeptat rady starších, kolik bude mít gottingenskej grilouš na 3-4 měsících? ( je na pastvě a šrotu)

Děkuji.
žE
Autor
zemanja napsal(a):
Zdravím, chtěl bych se zeptat rady starších, kolik bude mít gottingenskej grilouš na 3-4 měsících? ( je na pastvě a šrotu)

Děkuji.
Zhruba jako kuře. :D.
Včera byli na váze a maji 12 kg tak uvidime kolik nakonec do konce prázdnin dají. Takže bych to přirovnal spíš ke krůtě
... A to uz je hezké
sorrio
Autor
Nějak nechápu smyl jejich množení... přijde mi, že jich je plný internet a relativně levných... na výkrm existuje mnoho vhodnějších plemen po všech stránkách.
Vemte to třeba tak, že ne každý potřebuje mít najednou horu masa a sadla ze 130kg pašíka, když se mu má do mrazáku vejít ještě fůra jehněčího, krůtího, kuřecího, králičího a hovězího... masa smajlík od všeho něco a je to smajlík

Jsou lepší plemena na výkrm...a vždy budou... někdo to chová pro radost a druhý pro spestření jídelníčku... Každý si na tom najde své.

TO, že si na tom někdo postavil těžkej byznys je věc druhá :-D.
Mám to jako živé konzervy, když je chuť tak je co dát do pekáče.Jen nevím co s kancem dvouletým, (aby maso nesmrdělo).
vokr napsal(a):
Mám to jako živé konzervy, když je chuť tak je co dát do pekáče.Jen nevím co s kancem dvouletým, (aby maso nesmrdělo).
Nech ho vykastrovat a pár týdnů počkej až se vyčistí.
redrooster
Autor
Osobně zastávám názor, že každé chované zvíře má dostat vše, co potřebuje ke šťastnému životu.Ale i ten skončí...v případě těchto prasátek, zvláště, když je jich potom v chovu více a problém s jejich prodejem je to jasné.Humánně a šetrně usmrtit a klidně si na něm pochutnat.
Děje se tak od počátku vzniku lidské rasy, dodnes. Nevidím v tom jediný problém.
redrooster
Autor
Naprostý souhlas.
masozravec
Autor
Dekuji za vase nazory a rady v teto diskuzi. Uz vim co bude letos fungovat jako sekacka a posleze jako chutovka na grilu :)
exill
Autor
Jen taková technická, jste si opravdu jistí, že máte Gottingenske prase?!
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
ty smejde dej mi na tebe kontakt a ja rozkopu drzku za to ze pises tyhle svinarny abych nesezral tebe ty hajzle vypatlanej
VOLE.
V.K.
Autor
Jsou normálně jedlá.Pokud je překrmíte mají vynikající sádlo a škvarky.
Evka0092
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
GottingenskÁ MINIPRASÁRKA JSOU JAKO PSI A KOČKY PROSTĚ NEJSOU URČENI K JÍDLU ALE K MAZLENÍ TO JE JAKO BY SES PTAL JESTLI MŮŽEŠ SNÍST PSA (KOČKU) A TD..!!!
smajlík
Co je to zase za kec?
Prase je prase a je úplně jedno, o jakou rasu jde. Krávu můžete mít taky na mazlení, ale to přeci neznamená, že je přestane celej svět jíst a vysávat.

Přidat reakci

! Doporučujeme se před přidáním prvního příspěvku zaregistrovat nebo se přihlásit na již vytvořený profil.

Text tučně Kurzíva Potržený text


Souhlasím s pravidly diskuze.
Zrušit sledování diskuze « Zpět na výpis diskuzních vláken
ZPĚT NAHORU
Komerční sdělení Vytvořit zde reklamu
OBCHOD-RYBARENI.CZ
Rybářské potřeby, prodejna a e-shop se spoustou akčních nabídek pro rybáře. Slevový program, doprava zdarma.
Mikyfarm/Transport EU
Jezdecké a chovatelské potřeby, Přeprava zvířat po EU