Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.210.254
Dobrý večer. Kamarád mi poslal tabulečku s převodem centimetrů kolem hrudi (pod předními packami bráno) na živou hmotnost a odhadem na jatečně opracované... Změřila jsem sviňku, údaj si zapamatovala, změřila jsem sviňku po druhé i po třetí - obvod se zvětšuje celkem rychle, byla jsem spokojená. Na Silvestra měla 105 cm to odpovídá, dle tabulky, 98 kg živé váhy. Stála mi přední packou artrotickém palci na noze a nemám důvod převodu nevěřit. Jenže dneska tu byla kamarádka, co prase pod dva metráky nepovažuje za vhodné k porážce. Koukla se na mojí vykrmovanou krasavici a odhadla ji na padesát, maximálně pětapadesát kilo. Chtěla jsem za měsíc zabíjet, nechci svini větší než 120 kilo živé váhy a to by podle rychlosti, kterými nabírá centimetry na konci ledna, počátku února měla mít.
Mám landrase, žere krásně, centimetry přibírá plynule...
Nemáte někdo zkušenost s převodem centimetrů na kila? Rondo nemám.
Dík
Jedovinka nešťastná
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.158.141
neumíte hodit foto na moderku s nějakým přirovnáním např že by u ní někdo stál - ale myslím že jestli máte ty míry tak to odpovídá a kamarádka pěkně kecá - prase 200kg je už pěkný macek a hodně sádelnatý a tučný - vy jestli chcete 120kg tak je to akorát takot se běžně prodávají prasata z velkochovu na porážku - větší nikdo na porážkové lince nechce potřebují kvalitní maso a ne přetučnělé . Anička
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.158.141
jo ještě - jak je stará
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.171
Hezký večer. Používám na měření váhy prasat jednoduchou tabulku. Když bude mít prase za předníma nohama objem
90 cm mělo by mít váhu zhruba 50kg(samozřejmě záleží také na délce prasete), třeba u dlouhého plemene prasete Landras to bude zhruba 60 kg. Pak se za další 1cm objemu navíc připočítává 2,5kg.
Příklad: objem 110cm- 100-110kg, 120cm- 125-135kg.
Mám na výkrm většinou prasata L+BU a za ideální porážkovou hmotnost považuji 120-140kg.
Pokud máte někdo jinou tabulku na měření váhy prasat, budu rád pokud mi ji pošlete na e-mail petruk01@seznam.cz.
Petr
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.7.85
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý večer. Kamarád mi poslal tabulečku s převodem centimetrů kolem hrudi (pod předními packami bráno) na živou hmotnost a odhadem na jatečně opracované... Změřila jsem sviňku, údaj si zapamatovala, změřila jsem sviňku po druhé i po třetí - obvod se zvětšuje celkem rychle, byla jsem spokojená. Na Silvestra měla 105 cm to odpovídá, dle tabulky, 98 kg živé váhy. Stála mi přední packou artrotickém palci na noze a nemám důvod převodu nevěřit. Jenže dneska tu byla kamarádka, co prase pod dva metráky nepovažuje za vhodné k porážce. Koukla se na mojí vykrmovanou krasavici a odhadla ji na padesát, maximálně pětapadesát kilo. Chtěla jsem za měsíc zabíjet, nechci svini větší než 120 kilo živé váhy a to by podle rychlosti, kterými nabírá centimetry na konci ledna, počátku února měla mít.
Mám landrase, žere krásně, centimetry přibírá plynule...
Nemáte někdo zkušenost s převodem centimetrů na kila? Rondo nemám.
Dík
Jedovinka nešťastná
Nejsem žádný zkušený chovatel,spíš sezonní,nic méně ,po přečtení jsem Toničku přeměřila má 138cm a můj řezník mi potvrdil,že bude mít ke 140kg. Není to čistá landras,ale kříženec,nic méně je jezevčikoidní. Snad vás to trochu uklidní. Roklanka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.210.254
Děkuji všem. Nechci ho víc jak 120 kilo živé váhy, abychom ho stačili sníst. Sice něco půjde do udírny, něco do tláči a jaternic, ale i tak.... Je nás ke stolu málo a přemražené maso není chuťově dobré.
Dneska měla sviňa 112 čísel, první víkend v únoru je jasný
Jedovinka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.122.46
Asi máme ty čísla od stejného kamaráda. Já si převedl JOT na živá kila a těch 112 cm je teda 86 kg v JOT ? A dle mě je to 106 kg v živém.. Jinak nejlepší váha na zabití je dle mě 160 -180 kg.. Když je to nad 2 q, tak je zbytečně moc sádla a 120 kg je docela chcípáček..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.154
Koukala jsem na známého a jeho hlava nápadně připomínala hlavu naší svinury. Asi by se měl taky přeměřit pod packama. Zrovna si naopak říkám jak upravit jídelníček, aby prase trochu zhublo. Připadá mi příliš sádelnatý. To zase bude kýble sádla a hnusný tlustý maso. Je fakt, že jsem znala lidi, co prase pod dvěstě kilo nezabili a to zabíjeli skoro co měsíc... Že mu byli až přespříliš podobní asi říkat nemusím... Fuj...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.241.46
jiný kraj jiný mrav..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.210.254
Ráno jsme dělali kraví pedikůru. Nohy držel chlap, co vykrmuje a zabíjí po celý život tak tři čtyři prasata ročně. Jen pro rodinu, plus ty, o kterých se nemluví, protože jdou na prodej po známých. Vlastně to má dané tak nějak generačně. U nich je zvěřinec předávaný po meči. No, jak se k nám do dvora dostane někdo ze sousedů, tak prohlídce zvěřince neujdu. Zejména chlapi jsou zvědavější jak opice. A tak jsme se dostali i ke svini jezevčíkoidní. Včera jsem ji měřila - 118 cm za předníma packama. Soused na ní kouknul a ptal se, jak jí odhaduju. Podle centimetrů jsem jí odhadovala na 115 - 120 kilo, ale nechtěla jsem vypadat jako že mám velký oči (fakt, sviňka je moje první doma krmené a bude to první naše zabíjačka), tak jsem pípla, že tak 105, možná 110 kilo že může mít. A soused se chechtal, že můžu být v klidu, že těch 120 má minimálně. Prvního ledna měla rovných 105 cm, myslím, že roste dobře. Přesně za týden zabíjíme, tak dám vědět, kolik nakonec měla.
Dík za zklidňující reakce. Fakt jsem byla díky kecům mého drahého na prášky.
Jedovinka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.210.254
122 cm za předním packama. 135 kg v živém. Půlku jsem prodávala, byli jsme ji vážit. Sádla tak do hrstě, maso nádherné.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.77
Utírám marně bradu a gratuluju
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.215.55
gratuluju mě to čeká příští sobotu.
Roklanka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.210.254
Děkuji, děkuji, děkuji. Gratulovat je k čemu. Ručičky mám vytahaný, nožičky vošoupaný, ale masíčko je nabalíčkované a v mrazáku, zítra jdou klobásy do komína, bůčíčky jsou naložené a půjdou za týden, jsem vorvaná jak borůvka. Ono jsem si při zabíjačce střihla i vlastnoruční kozlí popravu. V mezičase od chytání krve k ochutnávce ovárku a špejlení jaternic.
Prasečí bývání vydesinfikované, čistou slámou zavezené... někdy příští týden dopoledne přivítám jezevčíkoidní sele.
Roklanko, držím palce, aby vám zabijačka v sobotu vyšla dle představ.
Jedovinka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.215.55
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Děkuji, děkuji, děkuji. Gratulovat je k čemu. Ručičky mám vytahaný, nožičky vošoupaný, ale masíčko je nabalíčkované a v mrazáku, zítra jdou klobásy do komína, bůčíčky jsou naložené a půjdou za týden, jsem vorvaná jak borůvka. Ono jsem si při zabíjačce střihla i vlastnoruční kozlí popravu. V mezičase od chytání krve k ochutnávce ovárku a špejlení jaternic.
Prasečí bývání vydesinfikované, čistou slámou zavezené... někdy příští týden dopoledne přivítám jezevčíkoidní sele.
Roklanko, držím palce, aby vám zabijačka v sobotu vyšla dle představ.
Jedovinka
Děkuji,doufám,že budu pouze velet,neb je známo,že prase má nejvíce příznivců ve chvílích posledních a už v pátek začnou přijíždět fandové.Kamarád bude proškolen kterak porazit kozlíka, od mého mistra řeznického,neb mi tu jeden zbyl od loňska.Výroba se omezí pouze na ovar a tlačenku,zbytek poputuje do mrazáku.Sádla bude pravděpodobně víc,neb jsem původně uvažovala o připuštění,ale neboukala se.Když jí skouknul sedlák a řekl,že musí zhubnout,bylo jasno. Příští sviňku vezmu víc u huby a třeba se zadaří
. Roklanka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.6.56
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
neumíte hodit foto na moderku s nějakým přirovnáním např že by u ní někdo stál - ale myslím že jestli máte ty míry tak to odpovídá a kamarádka pěkně kecá - prase 200kg je už pěkný macek a hodně sádelnatý a tučný - vy jestli chcete 120kg tak je to akorát takot se běžně prodávají prasata z velkochovu na porážku - větší nikdo na porážkové lince nechce potřebují kvalitní maso a ne přetučnělé . Anička
Anička je dobrá
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.203.190
válka na vás!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.210.254
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
válka na vás!
Nezáviď a hejbni zadkem. Od odstaveného rozkrmeného selete k zabijačce masového prasátka je to jen půl roku krmení a poklízení, když chceš sádelného mastodonta, tak ještě dva až čtyři měsíce přidáš. Bez práce nejsou škvarky a ani uzené.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.100.7
Já rozhodně nezávidím. My zabíjeli nedávno téměř 300 kg vážícího Ludvíčka. Jen mi to přijde trochu neskutečný, že někdo řeší, zda není prase moc tlusté a že prase bude mít taky dietu. Teďka budeme zabíjet necélé 200 kg kusy a ty jsou akorát! 120 kg je CHCÍPÁK!!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.77
120 kg může a nemusí být chcípák - když bude starý jako ten váš 300 kg Ludvíček a bude mít 120 kg, tak to chcípák bude bezesporu, kdežto 5měsíční 120kilový bude krásnej šunkáček .
Pro sebe jsme chovali taky nejmíň dvoumetrákový, ale když jsme chovali na kšeft, na dvoumetrákových bysme prodělali boty - nehledě k problému, co potom s tolika sádlem, který nikdo nechce
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.210.254
Přesně tak. Chtěla jsem řízkáče jen s minimem tuku - a zabíjela jsem takové. Brala jsem přesně 15.10.2010 odstávče a zabíjeli jsme (ha, vokno, jsem líná lovit v příspěvcích přesný datum v první půli února 2011 - středa to byla) masáka. Počítala jsem, i podle těch centimetrů, že jsem měla minimální denní přírůstky 650g. Druhé chci nechat dorůst do cca 150 kilo, protože už budu potřebovat trochu sádla a mám objednané přeštické prase, protože špek..... A k němu zase landrase cca 125 kilo v živém na porážku, protože libové maso.
Prorostlý maso mi doma nikdo nejí, chleba se sádlem k sváče taky u rodiny neboduje, i škvarky dělám jen po hrstkách, jak se ozvou mlsné huby, protože nejlepší jsou teplé a opět, pomazánku bych dávala slepicím.
Shrnu to. Názory o nejvhodnější porážkovou hmotnost se budou nutně lišit - jsou dané stravovacími návyky rodiny. Pak se budou drobně odlišovat i chovaným plemenem prasete. Osobně, když volím masné plemeno prasete, tak zvíře nebudu vykrmovat do sádelnata a věkovita. Na druhou stranu, když si vědomě beru na výkrm sádelňáka a nebo kombinovanou užitkovost, tak ho nebudu popravovat předčasně. Nejde mi o to chlubit se, jaký mastodont se mi povedl vykrmit (a maso pak mít vhodné jen k dlouhému pomalému dušení a nebo na pomletí), ale plemeno (nejen) prasete volím se zcela jasnou vizí, co chci dám zpracovávat v kuchyni.
Jedovinka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.223.114
Furt jsem z toho ale nepochopil, proč někdo výše psal, že podle nějakýho stejdy by mělo prase zhubnout...?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.215.55
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Furt jsem z toho ale nepochopil, proč někdo výše psal, že podle nějakýho stejdy by mělo prase zhubnout...?
To jsem psala já. Měla jsem sviňku a neboukala se,obrátila jsem se na chovatele prasat,ten jí zkouknul a řekl,že musí zhubnout,aby se boukala,prý je moc zažraná. Dnes už vím,že kecal,těšila jsem se na sádlo a skoro žádné z ní nebylo
, vážila 160kg .Mám 12 sklenic sádla,včetně břišního
. Roklanka