Zelva ochutnala vanocni hvezdu!!! Help me!

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

10.12.2003 21:12
Neregistrovaný uživatel

Ma zelva si spapkala nekolik listecku co s ni?! Neni to doufam jedovaty!??

Neregistrovaný uživatel

10.12.2003 21:30
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):

Noo , teeda!!! Cesky by to fakt neslo? Ja chapu ze sme v ty eu ALE TO NEZNAMENA ZE budem mluvit anglicky!!!

Neregistrovaný uživatel

10.12.2003 21:45
Neregistrovaný uživatel

Vánoční hvězda je vážně jedovatá!!!!Ale želvy některé rostlinné jedy snášejí lépe než lidé.Kolik toho sežrala???

Neregistrovaný uživatel

11.12.2003 01:04
Neregistrovaný uživatel

Vánoční hvězda patří mezi pryšcovité rostliny, což je mezi běžnými pokojovými rostlinami jedna z vůbec nejjedovatějších čeledí. Latex (bílá šťáva) obsažený v listech i ve stoncích je prudce toxický a silně dráždivý. Možná se z toho želva "vylíže" sama, přesto naléhavě doporučuji kontaktovat vetrináře (dopoučit nějaké "samo domo" terapie typu "živočišné uhlí" si netroufám). A pro příště také doporučuji neexperimentovat s neznámými rostlinami (neboť trochu pochybuji, že by se želva k "lístečkům" dostala sama a úplnou náhodou).
Reeve

Neregistrovaný uživatel

11.12.2003 06:03
Neregistrovaný uživatel

Vánoční hvězda patří mezi pryšcovité rostliny, což je mezi běžnými pokojovými rostlinami jedna z vůbec nejjedovatějších čeledí. Latex (bílá šťáva) obsažený v listech i ve stoncích je prudce toxický a silně dráždivý. Možná se z toho želva "vylíže" sama, přesto naléhavě doporučuji kontaktovat vetrináře (dopoučit nějaké "samo domo" terapie typu "živočišné uhlí" si netroufám). A pro příště také doporučuji neexperimentovat s neznámými rostlinami (neboť trochu pochybuji, že by se želva k "lístečkům" dostala sama a úplnou náhodou).
Reeve

Mluvíte mi z duše - želva skutečně šplhala po stolech a na květináč vyskočila? Přesto že mám podobný dotaz jen o kousek níže, jsem zásadně proti "volnému" chovu terarijních zvířat.
Nicméně- přeji, aby želvička přestála tuto dietu bez problémů.

Rockviper

Neregistrovaný uživatel

11.12.2003 10:16
Neregistrovaný uživatel

Jak se blíží vánoce, tak to tak vypadá, že plazi dostávají velmi zvláštní chutě...
Stejně jako kolegové si však myslím, že takovéto rostliny by neměly být v dosahu chovanců. Leguán se dostane skoro kamkoliv, želva už musela mít opravdu dobrý přístup.
Záleží zde hodně na chovaném druhu želvy. Jednotlivé rody mají velmi rozdílnou biochemii zažívacího traktu, a podle toho se pak dokážou vypořádat i s rostlinnými jedy, které jsou smrtelné např. pro malé savce. Nyní už je na tuto poznámku zřejmě pozdě, ale u plazů jde stejně jako u člověka provést výplach žaludku. Popř. bych použil jedlou sodu (viz. reakce na otravu diefenbachií), nebo již zmíněné živ.uhlí. U tohoto přípravku si však nejsem jist, do jaké míry je shopen neutralizace.
Možná by bylo velmi dobré, kdyby se k otravám rostlinnými jedy vyjádřil Airman, jehož znalosti biochemie jsou zajisté perfektní, nebo by možná Reeve mohl rozšířit svůj příspěvek, pokud jsou mu známy postupy při otravách rostlinami. Samotného by mě tato problematika zajímala.

Neregistrovaný uživatel

11.12.2003 12:11
Neregistrovaný uživatel

Lituji, ale na toto téma neumím zasvěceně odpovědět. Několikrát jsem se setkal s intoxikací diffembachií u psů a končilo to špatně. Někdy pomůže krizi překonat dialýza, to ale u plazů nepřipadá v úvahu. Nezbývá, než doufat v odolnost želv vůči rostlinným toxinům (alespoň ji předpokládám) a obrátit se na veterináře. Řekl bych, že nejlépe by vám mohli poradit na toxikologickém centru v Praze. Jistě by se to dalo vyřídit i telefonicky. L

Neregistrovaný uživatel

11.12.2003 18:51
Neregistrovaný uživatel

Toxikologická služba
Tel:224919293
Bungarus

Neregistrovaný uživatel

11.12.2003 19:37
Neregistrovaný uživatel

Snad se taky ozve ten, co chtěl poradit. Taky by mně dost zajímalo, jak to dopadne. Držím pěsti! ZK

Neregistrovaný uživatel

11.12.2003 23:28
Neregistrovaný uživatel

Jak se blíží vánoce, tak to tak vypadá, že plazi dostávají velmi zvláštní chutě...
Stejně jako kolegové si však myslím, že takovéto rostliny by neměly být v dosahu chovanců. Leguán se dostane skoro kamkoliv, želva už musela mít opravdu dobrý přístup.
Záleží zde hodně na chovaném druhu želvy. Jednotlivé rody mají velmi rozdílnou biochemii zažívacího traktu, a podle toho se pak dokážou vypořádat i s rostlinnými jedy, které jsou smrtelné např. pro malé savce. Nyní už je na tuto poznámku zřejmě pozdě, ale u plazů jde stejně jako u člověka provést výplach žaludku. Popř. bych použil jedlou sodu (viz. reakce na otravu diefenbachií), nebo již zmíněné živ.uhlí. U tohoto přípravku si však nejsem jist, do jaké míry je shopen neutralizace.
Možná by bylo velmi dobré, kdyby se k otravám rostlinnými jedy vyjádřil Airman, jehož znalosti biochemie jsou zajisté perfektní, nebo by možná Reeve mohl rozšířit svůj příspěvek, pokud jsou mu známy postupy při otravách rostlinami. Samotného by mě tato problematika zajímala.

Reeve ví o postupech při intoxikacích bohužel velké (hodně velké) kulové. Latex pryšcovitých (Euphorbiaceae) obecně obsahuje směs různých organických látek, z nichž jsou nejvíce "podezřelé" monoterpeny a diterpeny (např. deriváty ingenolu). Drtivá většina z nich však není dosud dostatečně probádána, a to ani u těch nejznámějších pokojových rostlin, jako je právě vánoční hvězda (Euphorbia pulcherrima). Jako hlavní účinky (u savců) se v literatuře uvádí velmi silné dráždění sliznic, extrémně vysoká produkce slin, zvracení a nauzea (nechutenství). Úmrtí v přímem důsledku toxinů z latexu prý bývá (u savců) vzácné, spíš jde o sekundární důsledek nechutenství a zvracení u oslabených zvířat.
Reeve

Neregistrovaný uživatel

11.12.2003 23:33
Neregistrovaný uživatel

tak jak to tedy se želvou dopadlo???

Neregistrovaný uživatel

12.12.2003 15:14
Neregistrovaný uživatel

Je uz to asi tyden a zelvicka vypada dobre papa a dela vsecko normalne! Ale asi v pondeli zavolam veterinari a optam se ho na zbyte... Jinak moc dekuji sice ste mi nijnepohli ale diky aspon za ty palce!

Neregistrovaný uživatel

12.12.2003 19:15
Neregistrovaný uživatel

Dobře, že baští a je v pohodě. Snad se to obejde bez následků. Přeju hodně úspěchů. ZK

Neregistrovaný uživatel

15.12.2003 09:19
Neregistrovaný uživatel

Je uz to asi tyden a zelvicka vypada dobre papa a dela vsecko normalne! Ale asi v pondeli zavolam veterinari a optam se ho na zbyte... Jinak moc dekuji sice ste mi nijnepohli ale diky aspon za ty palce!

Želva to sežrala ve středu a vy budete veterináři volat v pondělí? To vám na ní asi moc nezáleží, že?

Neregistrovaný uživatel

6.1.2004 20:47
Neregistrovaný uživatel

Když jsme u těch jedovatych rostlin Naše želvička snědla několik listečků Africké kopřivy(coleus)které z rostliny upadly .údajně je také jedovatá,snad halucinogení a stále se má čile k světu.Morčátko si také párkrát zoblo a nic mu není.
Nicméně byla jsem světkem toho jak se jedno domácí zvířátko mého známého opravdu otrávilo listy Monstery a zemřelo.

Markéta26

4.12.2019 11:11
Markéta26

XXX.XXX.87.20

Dobrý den,
Stala se mi podobná situace. List z Vánoční hvězdy odpadl ze skříňky na zem kde se pohybovala želva zelenavá (stáří 2roky). Po konzultaci s veterinářem ji byl zaveden roztok s živočišným uhlím a po 8 hodinách znovu. Teď ji pozorujeme cca 10 hodin zatím moc nežere a odpočívá v domečku. Je pravda že je na nás hodně fixovana a jelikož jsme ji strkali hadičku do žaludku tak možná jen protestuje. Uvidíme za 25-48hodin.

4.12.2019 20:48
lupus4

XXX.XXX.205.61

želvu "na volno" chová jen ten, kdo je TÝRÁ (raději neuvedu výrazivo, co mne napadlo hned)
jak chovat a základní podmínky tu už byly snad 100 x
tak pohledejte

Přidejte reakci

Přidat smajlík