Neregistrovaný uživatel

Před dvěma měsíci jsme si pořídil 6 kousků ve velikosti 12-15cm. Jsou v akváriu - teplota vody 16 - 18°C, substrát - hrubý písek byl ze začátku použit pak z důvodu lepší výměny vody byl odstraněn.Výměna 1-2x 1/2 vody v nádrži - voda použitá vodovodní min. 1den odstátá. Krmím adlibitum na proušky nakrájenýma karasama a výjmečně kuřecím prsíčkem. Ale před pár dny mě tři axoloti skáply :o( S polu v akváriu jsou i dva žebrovníci.
Co si o tom myslíte, kde jsem udělal chybu? Děkuji za veškeré informace.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Před dvěma měsíci jsme si pořídil 6 kousků ve velikosti 12-15cm. Jsou v akváriu - teplota vody 16 - 18°C, substrát - hrubý písek byl ze začátku použit pak z důvodu lepší výměny vody byl odstraněn.Výměna 1-2x 1/2 vody v nádrži - voda použitá vodovodní min. 1den odstátá. Krmím adlibitum na proušky nakrájenýma karasama a výjmečně kuřecím prsíčkem. Ale před pár dny mě tři axoloti skáply :o( S polu v akváriu jsou i dva žebrovníci.
Pozoroval jste nějaké výjimečné příznaky (ztmavnutí nebo naopak zbělání pokožky, změny na žábrách ap.)?...
Náhlý úhyn tří jedinců spíš než na infekci vypadá na nějaký šokový chemický či fyzikální podnět. Například na udušení (nedošlo k nějakému bakteriálnímu zákalu vody, třeba z překrmení?). Nebo na chladový šok (nezůstalo třeba přes noc otevřené okno?). Nebo na otravu (například z postřiku na pokojové květiny)...
Úhyn dospělých axolotlů "zdánlivě bez příčiny" často souvisí s jejich občasnou metamorfótou. U takhle malých jedinců (a navíc najednou) je ovšem tato možnost vysoce nepravděpodobná. Nezbyde než pátrat, co se v té době nějak výrazně změnilo...
Reeve
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pozoroval jste nějaké výjimečné příznaky (ztmavnutí nebo naopak zbělání pokožky, změny na žábrách ap.)?...
Náhlý úhyn tří jedinců spíš než na infekci vypadá na nějaký šokový chemický či fyzikální podnět. Například na udušení (nedošlo k nějakému bakteriálnímu zákalu vody, třeba z překrmení?). Nebo na chladový šok (nezůstalo třeba přes noc otevřené okno?). Nebo na otravu (například z postřiku na pokojové květiny)...
Úhyn dospělých axolotlů "zdánlivě bez příčiny" často souvisí s jejich občasnou metamorfótou. U takhle malých jedinců (a navíc najednou) je ovšem tato možnost vysoce nepravděpodobná. Nezbyde než pátrat, co se v té době nějak výrazně změnilo...
Reeve
Co se týče příznaků - axoloti sem tam plavaly u hladiny a nějak nekoordinovaně na boku stalo se to již vícekrát před tím, ale nic mi nechcíplo.
Jo a ten písek co jsem předtím použil, tak požíraly - nevím jestli jim písek pomáhá při trávení nebo je to jen náhodné pozření - sic po odstranění substrátu jem - dost dlouho nacházel vyvrhnuté kamínky.
Jinak jsem nic jiného nezaregistroval.
Možná ještě, že když měním 1/2 vody tak je o něco chladnější, ale ti 3 chcíply až asi po 5 dne výměně.
Teď mě něco napadlo - krmím nějaké hady násilým holaty a předem je máčím ve vodě - pak sem tam tu vodu naleji do akvárka kde jsou axoloti - ale je to zanedbané množství asi i s močí holat.
Jinak nevím...... :o/
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nejsem si jista, zda je dobré krmit kuřecím masem.Bývá tam často Campylobacter, který má obdobné účinky jako Salmonella.Z masa se ztrácí až řádnou tepelnou úpravou.Campylobacter je přenosný i na lidi.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já si myslim, že je nevhodné chovat axolotly společně s žebrovníky. Kůže žebrovníků obsahuje poměrně agresivní toxin (při podráždění) - jestli axolotl napadal žebrovníka, je možné, že jed vyloučil do vody a axolotli se otrávili... JOGI
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já si myslim, že je nevhodné chovat axolotly společně s žebrovníky. Kůže žebrovníků obsahuje poměrně agresivní toxin (při podráždění) - jestli axolotl napadal žebrovníka, je možné, že jed vyloučil do vody a axolotli se otrávili... JOGI
zebrovnik a toxin ? to mi teda priblizte..
pokud vim, tak jejich jedinou obranou je vystrkovani spicek zeber skrz bradavicky na bocich..
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Taky mi neni nějak známo, že by žebrovník vylučoval nějakej toxin.
Ale jinak díky za názory, sic jsem nezjistil příčinu uchýnu. Zbylí 3 axoloti se mají čile k světu s dvěma žebrovníky, čus daboia :o)
moguluss

XXX.XXX.44.157
Nevím co to úplně ten zebrovník je ale možná tvoje axolotly pokousal.
Nebo jsem taky slyšel že nějaké ryby mohou axolotly smrtelně stresovat.
Nebo ty axolotly pokousali ti ostatní axolotlové, obecně mají do 15 cm. celkem kanibalistické sklony.
Nebo jestli do akvária nepřidáváš chemii, axolotlové jsou na chemii strašně náchylní.
Jinak co jsi psal tak to děláš podle mě vše dobře.
moguluss

XXX.XXX.44.157
Ahojte můj axolotl často vyplave k hladině a nadýchne se pak má ocas nahoru a hlavu dolů.
Po chvíli si však krkne a všechno je v pohodě ale je to divné.
Dělá to už asi půl roku jinak normálně žere, plave a roste ale stejně bych chtěl zjistit proč to dělá. Neví o tom někdo něco?
děkuji.
Otras!

XXX.XXX.234.91
moguluss
napsal(a):
Nevím co to úplně ten zebrovník je ale možná tvoje axolotly pokousal.
Nebo jsem taky slyšel že nějaké ryby mohou axolotly smrtelně stresovat.
Nebo ty axolotly pokousali ti ostatní axolotlové, obecně mají do 15 cm. celkem kanibalistické sklony.
Nebo jestli do akvária nepřidáváš chemii, axolotlové jsou na chemii strašně náchylní.
Jinak co jsi psal tak to děláš podle mě vše dobře.
Si ok? Reagujes na príspevok 13rokov starý! Áno,13 rokov.
mishel.v89

XXX.XXX.39.95
Dobry den. Mela bych ma Vas dotaz. Mam doma pul roku jednoho Axolotla a chtela bych k nemu pridat nejakeho obojzivelnika. Mam akvarium na 112litru. A nikde se nemuzu docist s kym by se snesl. Nebo pokud by se k nemu dali pridat nejake krevetky? Nechci aby si nejak navzajem ublizili. Predem dekuji za odpoved.
pego

XXX.XXX.233.42
To dělají protože axaloti nejsou uplně ryby ale taky plazi nemusíš se proto o sve axaloty bát.
tyger2004

XXX.XXX.214.55
Mam doma aqarium s rybamy.Pustil jsem k nim axalotla, ale 7 jich snedl. Co mam delat abych je mohl chovat spolu a bez ubytku ryb?Predem dekuji za info.
Xdebilx2

XXX.XXX.226.198
tyger2004
napsal(a):
Mam doma aqarium s rybamy.Pustil jsem k nim axalotla, ale 7 jich snedl. Co mam delat abych je mohl chovat spolu a bez ubytku ryb?Predem dekuji za info.
Ty vole tohle je vlákno, radost pohledět. Přehlídka idiotů (až na Nuty, Otras a rec). To snad ani není možné
Axolotl m.

XXX.XXX.83.47
To jo, všude píšou, že se s rybami nesnese. Ale taky záleží na druhu raby, jak je velká, jestli je klidná, co žere... Já mám 2 axolotly m. a 4 obyčejné ancitrusy. Ancitrusy mají asi 5 cm. Axolotlovi se nevejdou do humy, ani na něj neútočí. :D Ale dát xolotla do akvária plných ryb je jako poslat teroristu do dav lidí. Prostě je ten axolotl zlikviduje nebo oni jeho. Pokud jsou to malé ryby, tak je vylov, nebo dej pryč axolotla, jinak je postupem doby axolotl sežere všechny. :-D.
Tinusiatko

XXX.XXX.112.67
Ahojte po rokoch mam zase axikov a normalne som vsetko zabudla :( treba nejak upravovat vodu? A ako casto krmit cca 10cm axika? Help :) kujeeem.
axolotl09 - Týždeň ani 14 dní by mu nemalo nijak uškodiť. Bude to pre neho ako pôst . Akurát, možno by som ho dala na nejaké tmavšie miesto, aj chladnejšie ak by to šlo. Vtedy sa im spomalí metabolizmus. Druhá varianta: nakúp mu do akvárka zopár gupiek a keď bude zúfalý, určite sa mu podarí uloviť ;-).
Zdravím všetkých. Potrebovala by som poradiť. Stretol sa už niekto z vás s niečím ako afta/herpes na papulke axolotla? Najprv mal ten môj iba červenú ranku, myslela som si, že sa zranil na nejakom dreve a s jeho regeneráciou sa mu to rýchlo zahojí. No posledné dni sa mu to začalo rýchlo zväčšovať a deformuje sa mu papulka (vytvára sa mu priehlbinka). Dnes mi aj prvý krát odmietol krmivo a následne sebou trhal chvíľkami vo vode. Akoby ho to štípalo kvôli tej potrave. Nejaká infekcia? Ďalšie dva axolotly vyzerajú byť spokojné. Ďakujem za rady.
Tondaky

XXX.XXX.200.42
Nevím kde ho mám sehnat pokud by jste mi poradili byl bych rád.
suk.p

XXX.XXX.98.196
Dobry den nabyzim mlade axolotly
Zusir

XXX.XXX.140.57
Dobrý den,
mám od února doma dva axolotly. Oba dva krásně jí, pohybují se a jsou velmi čílý. Jen jeden mi během týdne strašně zhubnul. Ten druhý vypadá pořád stejně. C htěla bych se zeptat na nějakou radu jestli s tím tu máte někdo zkušenosti nebo nevíte čím by to mohlo být. Byla jsem se ptát i ve zverimexu a tam mi toho moc neřekli. Tak zkouším různé diskuze.
Jinak axolotly normálně krmím zmrzléma krevetama pinzetou, co mi doporučili ve zverimexu.
Lukeda

XXX.XXX.186.202
Ahoj, chtěla bych se zeptat. Mám doma dva axíky a nějak mi nechtějí žrát, vždy po tom chňapnou trochu to pomelou v tlamičce a vyplivnou. Jinak jsou v pohodě plavou. Jeden se akorát vznáší u hladiny. Je mu něco?
tereza290

XXX.XXX.168.226
Chtěla bych se zeptat..co jako začátečník potřebuje pro chov axolotla?
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!