Blaptica dubia - návod na chov

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

7.6.2005 21:45
Neregistrovaný uživatel

Nemáte někdo návod na chov těchto švábů? Na fauně je jen jeden a chtěl bych to s něčím srovnat. Díky moc

Neregistrovaný uživatel

8.6.2005 08:27
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Nemáte někdo návod na chov těchto švábů? Na fauně je jen jeden a chtěl bych to s něčím srovnat. Díky moc

Kazdej je chova trochu jinak. Nekdo na vajickovnicich nekdo v hrabance. Asi jim je to celkem jedno. Ja sve svaby chovam na bokove listovce (pulku terarka rosim) a v chladnejsich mesicich jim na pulce topim topnym kablem - ale jsou to podminky, ktere se snazim drzet u vsech svych druhu svabu. VH

Neregistrovaný uživatel

8.6.2005 11:46
Neregistrovaný uživatel

Taky si to myslim. Je to čiste na tvym vkusu. Jestli je chceš chovat pouze jako krmivo zařiď to hygienicky vajíčkovky, misky na potravu a žádný substrát. Když je chceš chovat taky pro radost a chceš aby to vypadalo hezky dej tam hrabanku nebo listovku nebo lignocel, kůru, větev a pod. Dle mych skušenosti čas vod času ve většim množstvi vychcipaj dospělci i starši nymfy. Je třeba to dusledne odtranovat protože jinak to desne pachne.

Neregistrovaný uživatel

8.6.2005 13:21
Neregistrovaný uživatel

Taky si to myslim. Je to čiste na tvym vkusu. Jestli je chceš chovat pouze jako krmivo zařiď to hygienicky vajíčkovky, misky na potravu a žádný substrát. Když je chceš chovat taky pro radost a chceš aby to vypadalo hezky dej tam hrabanku nebo listovku nebo lignocel, kůru, větev a pod. Dle mych skušenosti čas vod času ve většim množstvi vychcipaj dospělci i starši nymfy. Je třeba to dusledne odtranovat protože jinak to desne pachne.

No, to je vubec zajimava vec - dela to vic druhu svabu. Namnozeji se a pka z niceho nic treba 2/3 a vic pochcipa - ravdepodobne nejaka nemoc, nemyslim, ze yb to bylo zhrouceni populace. Zatim jsem neprisel na to, co s tim... VH

Neregistrovaný uživatel

8.6.2005 13:54
Neregistrovaný uživatel

No, to je vubec zajimava vec - dela to vic druhu svabu. Namnozeji se a pka z niceho nic treba 2/3 a vic pochcipa - ravdepodobne nejaka nemoc, nemyslim, ze yb to bylo zhrouceni populace. Zatim jsem neprisel na to, co s tim... VH

Tak to sa stalo i mne. U všetkých druhov švábov, ktoré som choval a chovám. Niekedy to temer viedlo k samozničeniu danej populácie a ja som mal čo robiť, aby som zachránil miniskupinku na založenie novej populácie. U Blaptica dubia však /nielen podľa mňa/ je rozhodujúca i "vôňa" substrátu a zariadenia. Ak ich dám do novej ubikácie tak nasleduje hromadný úhyn, ak ale im pridám zo starého pôvodného zariadenia terárka, tak je to v pohode. jednoducho ak im to "nevonia po svojom" tak vykapú...
Keď si človek myslí, že zvládol nejaký druh, tak mu matka príroda uštedrý jedno, ale za to riadne zaucho...
ŠČ

Neregistrovaný uživatel

8.6.2005 14:12
Neregistrovaný uživatel

Chci to pouze jako zdroj potravy pro gekony. Takže stačí když tam dám plata od vajíček, misky se srotem,zeleninu ovoce,. Polovinu teraria vytapet a polovinu rosit. Je to tak spravne?

Neregistrovaný uživatel

8.6.2005 15:09
Neregistrovaný uživatel

Chci to pouze jako zdroj potravy pro gekony. Takže stačí když tam dám plata od vajíček, misky se srotem,zeleninu ovoce,. Polovinu teraria vytapet a polovinu rosit. Je to tak spravne?

ahoj,já mám asi 20 švábů v 3l salátovce,tam 3 vrstvy plat od vajec,krmim jsem převážně mrkví,jablky a piškoty.Salátovku jsem položil na jedno terárium na místo nad žárovkou,aby měli trochu tepla a já jim nemusel speciálně topit,šváby mi dospěli a ted mám prvních asi 50 nymf
Jak často a kolik nymf má samice?(blaptica dubia)
Michal

Neregistrovaný uživatel

8.6.2005 16:52
Neregistrovaný uživatel

Tak to sa stalo i mne. U všetkých druhov švábov, ktoré som choval a chovám. Niekedy to temer viedlo k samozničeniu danej populácie a ja som mal čo robiť, aby som zachránil miniskupinku na založenie novej populácie. U Blaptica dubia však /nielen podľa mňa/ je rozhodujúca i "vôňa" substrátu a zariadenia. Ak ich dám do novej ubikácie tak nasleduje hromadný úhyn, ak ale im pridám zo starého pôvodného zariadenia terárka, tak je to v pohode. jednoducho ak im to "nevonia po svojom" tak vykapú...
Keď si človek myslí, že zvládol nejaký druh, tak mu matka príroda uštedrý jedno, ale za to riadne zaucho...
ŠČ

Jo, to je znama vec, ze se musi svabici stehovat i s trouchou podkladu, jinak tam neni ten spravny pach kolonie :-) a proste se nerozjedou. Nejvic me to nastvalo u Diplopteru a Brachynauphoet - oba druhy se nadherne namnozili, uz to vypadalo nadejne a behem dvou dnu byli vsichni v ... Muzu mit dotaz, jake druhy mate? Muj mail je katastrofik@centrum.cz. VH

Neregistrovaný uživatel

9.6.2005 10:41
Neregistrovaný uživatel

ahoj,já mám asi 20 švábů v 3l salátovce,tam 3 vrstvy plat od vajec,krmim jsem převážně mrkví,jablky a piškoty.Salátovku jsem položil na jedno terárium na místo nad žárovkou,aby měli trochu tepla a já jim nemusel speciálně topit,šváby mi dospěli a ted mám prvních asi 50 nymf
Jak často a kolik nymf má samice?(blaptica dubia)
Michal

No, ja krmim svaby tak, aby tam nikdy nic nezustalo (co nesnedi), abych tam nemel zadne plisne. Tzn, ze svoje svaby krmim jednou za tri dny, ale rosim a mam je na hrabance, tzn. ze na sposute jim prirozeneho zradla. VH

28.7.2019 09:11
_BLABERUS_

XXX.XXX.141.176

Pokud je cílem efektivní bezproblematický chov Blaptica dubia,
pak není švábům jedno nic:

vše mimo jejich "toleranční pole" vede k pomalým přírůstkům v délce,
pomalému rozmnožování, vyšší úmrtnosti nebo i ke kolapsu
celé kolonie včetně napadení škůdci, smradu a pod.

27-32 °C /nikdy nikde pod 25 °C a nad 33 °C/
40-60 % rel. vlhkost
kvalitní a dostatečné větrání bedny
nejlépe žádný substrát, pouze vlastní odpad kolonie
bohatá strava, myšleno opravdu bohatá
doporučuji dodržet režim světlo - tma
čištění bedny ne častěji jak po 3 měsících
interiér - prokladky vajec pouze svisle (nejlépe moduly)

Poskytuji poradenství, know-how.

BLABERUS

Některé chovy ale také někdy nějak jedou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík