Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

6.9.2008 16:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.244.40

Zajímalo by mě, jak velkou ubikaci potřebuje pár. Jestli nehrozí u importovaných zvířat,
nakažení vzteklinou. Jakou konzistenci má jejich trus a jak často vylučují, ptám se proto,
zda by se eventuelně dali chovat volně v místnosti kde mám terária. Děkuji za odpovědi.

Neregistrovaný uživatel

6.9.2008 17:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.185

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zajímalo by mě, jak velkou ubikaci potřebuje pár. Jestli nehrozí u importovaných zvířat,
nakažení vzteklinou. Jakou konzistenci má jejich trus a jak často vylučují, ptám se proto,
zda by se eventuelně dali chovat volně v místnosti kde mám terária. Děkuji za odpovědi.

Volně se chovat spíše nedají. Alespoň pokud máte základní hygienické nároky na chov. Jejich trávení je velmi nedokonalé a rychlé, takže trus má kašovitou konzistenci. Navíc se rádi vyprazdňují za letu. Jinak jsou to velmi zajímavá zvířata. Velká výzva pro ty, které neosloví běžné druhy. Chovají se ve voliérách a větších klecích. Při chovu v klecích je dobré nechat je občas proletět. Goniatit

Neregistrovaný uživatel

6.9.2008 18:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.153.64

Volně se chovat spíše nedají. Alespoň pokud máte základní hygienické nároky na chov. Jejich trávení je velmi nedokonalé a rychlé, takže trus má kašovitou konzistenci. Navíc se rádi vyprazdňují za letu. Jinak jsou to velmi zajímavá zvířata. Velká výzva pro ty, které neosloví běžné druhy. Chovají se ve voliérách a větších klecích. Při chovu v klecích je dobré nechat je občas proletět. Goniatit

Dobrý den,
asi rok uvažuji o jejich koupi, ale děsí mě právě ten trus. Bohužel o jejich chovu toho nikde moc není, ale dočetl jsem se , že se dají chovat i v poměrně malých volierách 2x2x1 m, toto mam dokonce dle nějakých norem na chov zvířat a je to minimální rozměr, aby nedocházelo k týrání. Problém je , že pokud nemají dostatek prostoru pro létání, tak to odnáší křídla a to tak , že jim lezou ven kosti a křídla jsou potrhaná.
V příštím roce budu stavět zimní zahradu a tak nějak plánuji je tam pořídit, ale ten trus. To že se vyprazdňují za letu mě zase odrazuje. Pokud se pamatuji, nabízel jste i nějaké netopýry, jak je to s jejich chovem, jsou schopni ulovit i lezoucí hmyz?? ve větším prostoru??? jsou pouze hmyzožravý??potřebují nějakou budku, jeskyň?? Teplota ?? co trus?? jsou to skupinová zvířat nebo samotáři?? děkuji za odpověď T. Černý

Neregistrovaný uživatel

10.9.2008 21:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.81.59

Bohužel nejsem schopná říct přesné rozměry ubikace. někdo navrhuje klecové chovy, já osobně bych se však přiklonila k chovu v místnosti. Bohužel, jak vím z mnohých zkušeností při mé práci v zoo, jejich trus je velmi agresivní a navíc, jak už jste si asi nastudoval, kaloni mají velice rychlý metabolismus, podobně jako všichni letouni. Takže trusu je i hodně. Když je zdravý, je řidší a má i dost křikalvou barvu ... takže jedině do vykachlíkované místnosti, kde nevadí, že budou likvidovat v ní umístěné věci.

Neregistrovaný uživatel

11.9.2008 12:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.91.50

Dobrý den
Kaloně osobně nechovám, ale zabývám se studiem netopýrů na VŠ. Avšak můj dobrý kamarád chová Kaloně egyptské už několik let ve voliéře a byl jedním z prvních lidí kdo je u nás rozmnožil... Pokud byste měl zájem o více informací o chovu těchto zajímavých zvířat, mohu Vám dát na kamaráda kontakt a můžete s ním podebatovat. Pokud je mi známo, tak by Vám možná i nějakého kaloně mohl přenechat... V případě zájmu o kontakt mě prosím napište na elafegutata@seznam.cz S pozdravem Martin Maláč

Neregistrovaný uživatel

23.2.2009 14:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.2.119

Dobrý den, párek samiček kaloně egypského chovám půl roku, v bytě. Obydlím je jim vyšší ptačí klec cca 50/50x75cm, střídmě v patrech k zavěšování propletená pevnou drátěno-gumovou liánou s hrubším povrchem průměru 1 cm. Podestýlkou je buničitý Asan, přes něj položena mřížka z příslušenství klece. Na liáně jsou přiháknuty dřevěné žebříčky, po nichž kaloni slézají na dno klece k nerezové 0,2-l misce s krájeným ovocem (spotřeba 2 misky denně - nashi, hruška, banán, mandarinka, pomeranč, jablko, vitamínová pasta).
V kleci se kaloni zcela akomodovali, krotcí-občas krmeni i z ruky. Záhy jsem u klece odejmul strop a velké přední dveře - kaloni tak klec užívají jako domov kde tráví naprostou většinu času, v noci dle libosti občasně poletují po místnosti (jídelna).
Malou i velkou potřebu vykonávají v závěsu v kleci, vyžvýkané ovoce vyplivují tamtéž. Výměšky jak řečeno jsou agresívní - chromovaná mřížka na dně klece záhy orezla. 2x týdně je vhodné vyměnit podestýlku, omýt vanu klece a žebříčky. S klecí, resp. s její drátěnou částí lze manipulovat libovolně - kaloni zůstávají v klidu zavěšeni.
Na rozdíl od pevných kašovitých výkalů z ovoce a čiré moči, kterou kaloni zanechávají specificky v kleci, jsou po jejich letech velmi občasně stopy tmavohnědých tekutých výměšků, záhy zasychající. Vyměšování kaloňů během letu nečiní problém - za několik měsíců chovu je z jejich letů na zdech pouze několik \"cákanců\" - po zaschnutí je lze seškrábnout, či občas otřít z na podlaze z linolea.
Na rozdíl od kaloňů egyptských, pozorovaných v pražské ZOO a velmi živě se zde hašteřících o potravu, jsou tito velice klidní, chovají se vzájemně uvážlivě, a bez stopy bázně z člověka. Výjimkou je let - pokud jsou kaloni v noci přistiženi při kroužení místností, vbrzku raději slétají do klece kde se zavěsí.
Po případném sejmutí kaloně ze závěsu (nutno nabídnout prst pro reflexivní snahu zachytit se) je možné jej chvíli chovat v ruce, posléze jej to nebaví a přelétne / přeskáče do klece. Není-li vypuštěn včas, kousne, avšak neostrými zoubky kůži jen stiskne. Krmení kaloňů z ruky jde snadno - i pokud jsou prsty smočeny v ovoci, kaloň opatrně vyhledá tlamkou a jazykem skutečnou potravu aniž by kousl do ruky.
Neověřené, spíše fantazijní teorie hovoří o možné fylogenetické příbuznosti kaloňů a primátů. Anatomický rozdíl je zde velký, avšak při chovu kaloňů lze vnímat jakousi specifickou blízkost s člověkem ve způsobu chování či konání, kterou byste u savců o velikosti cca malého hlodavce nečekali (:-)).

vejuu

5.4.2016 17:06
vejuu

XXX.XXX.172.28

Dobrý den, sháním pro kamarádku kaloně egyptského, nejlépe dva samečky. Tak jsem se chtěla zeptat, jestli je někdo nechováte nebo aspoň nevíte o někom, kdo ano. Taky by mě zajímalo, jestli je problém chovat dva samečky, že by se třeba nesnesli nebo tak něco. Kdybyste měli nějaké dobré rady k jejich chovu, budu za každou moc ráda.
Děkuji za odpovědi.

Matej.vondracek

15.7.2017 19:24
Matej.vondracek

XXX.XXX.181.236

Dobrý den,
asi rok uvažuji o jejich koupi, ale děsí mě právě ten trus. Bohužel o jejich chovu toho nikde moc není, ale dočetl jsem se , že se dají chovat i v poměrně malých volierách 2x2x1 m, toto mam dokonce dle nějakých norem na chov zvířat a je to minimální rozměr, aby nedocházelo k týrání. Problém je , že pokud nemají dostatek prostoru pro létání, tak to odnáší křídla a to tak , že jim lezou ven kosti a křídla jsou potrhaná.
V příštím roce budu stavět zimní zahradu a tak nějak plánuji je tam pořídit, ale ten trus. To že se vyprazdňují za letu mě zase odrazuje. Pokud se pamatuji, nabízel jste i nějaké netopýry, jak je to s jejich chovem, jsou schopni ulovit i lezoucí hmyz?? ve větším prostoru??? jsou pouze hmyzožravý??potřebují nějakou budku, jeskyň?? Teplota ?? co trus?? jsou to skupinová zvířat nebo samotáři?? děkuji za odpověď T. Černý

Tipy: Potravu můžete dávat do misky nebo napichovat jako spiz a zavěsit. Pít umí z vyvýšené misky, ale musí být mělká. Jsou sice aktivní přes den, ale mají rádi stín a cca pokojovou teplotu nebo o kus výš. Bude jim stačit prostor (pokud jich nebude víc než deset) o velikosti pokoje. Co se týče netopyru, tak ti loví ve velkých výškách, takže leda že byste dokázal naučit se vracet smajlík. Teplota je nižší než u kalonu. Jeskyně neni třeba staci cokoliv stinneho kam nefouka. Jsou skupinnovi. Většinou.

A proti trusu můžete vzít starý deštník.

TerezaSkalicka

17.8.2019 20:33
TerezaSkalicka

XXX.XXX.19.197

Dobrý den uvažujeme o koupi 2 kalonu máme doraz jestli má kalon nějak výrazný pach?
Dá se naučit vylučování na 1 místo?
A jestli preferujete samice nebo samce? Děkuji

Přidejte reakci

Přidat smajlík