Ahoj, prosím o radu - gekon přestal úplně lovit cvrčky. Začalo to v listopadu, kdy jedl opravdu málo, až přestal úplně. Ale nijak viditelně nehubnul a byl normálně aktivní, tak jsem si myslela, že se mu před zimou prostě snížil metabolismus. Za poslední měsíc si vzal dvakrát cvrčka z pinzety, ale sám neloví nic. Teď už začal samozřejmě i hubnout. Problém je, že je hrozně plachý a nedovedu si představit, jak bych do něho něco dostala násilím, případně ho vzala k veteřináři, jinak bych to už dávno udělala. Děkuji za rady.
No chtělo by to vědět více informací. Jednak jak dlouho jej máte, zda je to ještě mládě nebo dospělec, jestli je to odchov nebo odchyt. Další věcí je, v jakých jej máte podmínkách a jestli se něco změnilo, třeba že by výrazně klesla teplota. A potom také, jestli pravidělně podáváte vitamíny a především vápník + D3 nebo UVB. K veterináři by mohlo stačit vzít pro začátek trus na rozbor.
Je mu cca 5 let, mám ho od jara 2011 - dostala jsem ho jako mládě, mohly mu být asi 3 měsíce. V teráriu má přes den kolem 25-28, v noci asi 22, žárovku normální 25W s tím, že jsem cvrčky obalovala v minerální a vitaminové směsi. Nemyslím si, že by se podmínky nějak změnili, možná jen, že se v pokoji přes týden netopí, protože tam nejsem. Nevím jestli to má až takový vliv na teplotu uvnitř terárka, když mu přes den normálně svítí lampa.
No vzhledem k tomu, že ho máte tak dlouho tak je to docela zvláštní... Předpokládal bych, že musela nastat nějaká změna, na kterou reaguje. Z toho co píšete bych pochopil, že jste asi odešla někam na školu a gekon zůstal doma. Pokud to tak máte letos první rok, tak je otázka, jestli gekona někdo pravidelně rosí. No a potom ta teplota, pokud je v nevytápěné místnosti tak tam ta teplota může spadnout dost dolů (záleží kde bydlíte) a 25W není mnoho. Je otázka jestli jste si jistá, že tam má těch 28 přes den, nebo tam nejste a nevíte to... Pokud by tam měl mít míň, zkusil bych větší výkon žárovky a hlídat rosení...
Pokud je to sklenene terarium tak muze jit teplota hodne dolu v zavislosti na okolni teplote Ja mam terarko 70x45x40 v lete tam mam 25W, na podzim 40W, a ted jsem tam mela 75W a stejne jsem to nebyla schopna vytopit pod zarovkou byla 24C a ve zbytku 20C, takze jsem terarium obalila polystyrenem a je to lepsi. Tu teplotu by to chtelo premerit.
Vyfoťte gekona i terárko, důkladně proměřte teploty - takhle udávat "asi" "něco málo" atd. Je celkem nanic. Prostě změřte teploty pod výhřevem, uprostřed terárka a u dna a pak pár hodin po zhasnutí, pak se pohnete dál. Gekon asi nebude moc ok, když sám neloví. Jaké přesně vitamíny dáváte?