mufik

XXX.XXX.234.203
Dobré ráno všem,
prosím o radu. Máme asi tříměsíční gekončici, které se špatně svléká. Bohužel nedokáže svléknout kůži z prstíků. Zkoušeli jsme snad všechno, vlhčíme třikrát denně, na radu jsme zkoušeli potírat prstíky alespoň navlhčenou houbičkou, zkoušela jsem i sundat pinzetou - bohužel se nezadařilo a starou kůži jsme nedokázali odstranit. Dnes ráno jí prstíky na jedné nožce asi z poloviny buď odpadly - nebo si je okousala. Těžko říct. Každopádně teď má zbytky prstíků narudlé a na dalších třech nožkách ještě zbylou starou kůži - bojím se aby to nedopadlo stejně. Mohl by mi někdo poradit, co s tím? Mám s ní zajít na veterinu?
Z těch prstů je třeba tu starou kůži sundat, jestli teda už není pozdě. Takže odmočit a stáhnout opatrně pinzetou. Dát jí třeba na půl dne do krabičky s troškou vody, tak aby měla prstíky ve vodě, ale neutopila se.
Jinak u gekončíků jsem nerosila terárium, ale měla jsem tam stále vlhký úkryt. Krabičku do který se gekončík pohodlně vejde s otvorem na vlez z boku a na dně krabičky stále vlhký rašeliník. Rašeliník dobře drží vlhkost, takže krabičku stačí dát na chladnější místo v teráriu a rašeliník rosit dle potřeby. Většinou tak 1 - 2x týdně.
Dobrý den
Naprosto souhlasím s kolegyní, je třeba mít v teráriu vlhký úkryt já používám plastovou
krabičku s otvorem nahoře ve které je vlhký pouštní písek, stejný jako v teráriu takže se mi subsráty nezamíchají, samičky tento úkryt využívají i jako kladiště. Pokud nedokážete gekončíkovi svléknout ani po navlhčení starou kůži raději zajděte k veterináři.