strašpytel

XXX.XXX.38.2
Dobrý den,
prosím o radu odborníků. Včera jsem našla na zahradě mezi ředkvičkami hada, je stále v zemi, jen se na chvíli podívá ven a zase zaleze. Nevadilo mu ani zalévání.
Bojím se, že to je zmije. Na obrázku jde vidět jen část těla, neboť je pořád v zemi.
Prosím tedy o pomoc rozlišit hada a popřípadě i radu jak ho odehnat ze zahrádky.
Děkuji za pomoc.
strašpytel

XXX.XXX.38.2
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je možné, že to blbě vidím a pletu se (chtělo by to lepší fotku), ale mě to připomíná bok samice ještěrky obecné (L.agilis). Zkuste lepší fotku.
napsal(a):
Je možné, že to blbě vidím a pletu se (chtělo by to lepší fotku), ale mě to připomíná bok samice ještěrky obecné (L.agilis). Zkuste lepší fotku.
Aniž bych si předtím přečetl váš názor, napadlo mne při prvním pohledu totéž, ta fotka je hodně špatná, na druhou stranu ta kresba je tak charakteristická, že si neumím představit, že by to bylo něco jiného než ještěrka obecná, absence zelené barvy by pak skutečně ukazovala na samičku.
Anče

XXX.XXX.137.253
Ahoj,
tohle jsem dneska potkala na dvorku domu. Můžete mi prosím poradit, co to je? Dle názoru laika asi užovka. Mám malé dítě a děsí mě představa, že by to mohlo zalézt třeba do kočárku, když mi venku spí.
Díky za informace.
Zdravím Anče :).
Th0mass

XXX.XXX.117.209
Ahojte lidi,
chtěl bych se zeptat vás, kteří se vyznáte. Tohohle hada jsme potkali na treku nedaleko Sydney. Tak metr dlouhý, celý černý a nehýbal se, naštěstí. Nevíte co je to za druh? Díky za reakce.

Th0mass
napsal(a):
Ahojte lidi,
chtěl bych se zeptat vás, kteří se vyznáte. Tohohle hada jsme potkali na treku nedaleko Sydney. Tak metr dlouhý, celý černý a nehýbal se, naštěstí. Nevíte co je to za druh? Díky za reakce.
Pakobra.
Th0mass

XXX.XXX.27.28
Děkuju za odpověď.
Jedoš

XXX.XXX.201.242
Notechis ater bych řekl, ale může jít o jiný druh s podobným zbarvením :D.
Manuella

XXX.XXX.79.45

Manuella
napsal(a):
Dobrý den, co je to za hada? Nalezen na stavbě v jámě. Děkuji.
Žádný had, je to obyčejný slepýš - ještěrka.
Manuella

XXX.XXX.79.45
Děkuji. My si nebyli jisti co to přesně je Ještě, ze se toho neštítím a dala jsem ho pryč. Chlapi by ho tam nechali a zacházeli kameny.

Manuella
napsal(a):
Děkuji. My si nebyli jisti co to přesně je Ještě, ze se toho neštítím a dala jsem ho pryč. Chlapi by ho tam nechali a zacházeli kameny.
Není zač. To jste mu zachránila krk (ono už takhle se mu někdo podepsal na ocase - chybí mu část). Je škoda, že lidé znají pandu, nosorožce, tukany, ale nepoznají těch pár druhů, co žije u nás. Dříve se to učilo i ve škole.
Afričan

XXX.XXX.112.242
Giboia: "Žádný had, je to obyčejný slepýš - ještěrka."
Slepýš patří mezi ještěry, ještěrka patří taky mezi ještěry... stejně jako například krátkonožka není ještěrka, ale scink - a také patří mezi ještěry

Afričan
napsal(a):
Giboia: "Žádný had, je to obyčejný slepýš - ještěrka."
Slepýš patří mezi ještěry, ještěrka patří taky mezi ještěry... stejně jako například krátkonožka není ještěrka, ale scink - a také patří mezi ještěry
Tak teď se přiznám jsem mimo mísu. Chtěl jsem tazatelce zdůraznit, že nejde o hada, ale beznohého ještěra.
Afričan

XXX.XXX.112.242
Giboia: vůbec nic se neděje - je mi jasné, že jste chtěl pouze poukázat tazatelce, že se jedná o neškodné zvíře a proto jste použil slovo "ještěrka". Z vašich příspěvků vím, že máte dobré znalosti o plazech a vůbec nepochybuji. Jen jsem to chtěl pro případné další čtenáře a diskutující doopravit, aby se toho později někdo nechytil.
PS - koukal jsem na wikipedii, kde je slepýš označován za ještěrku hned na několika místech. To bude zase ve škole pětek z přírodopisu :).
No vůbec se mi nelíbí kvalita vzdělání v ČR. Když někdo kdo má zřejmě víc než 10 let nepozná užovku obojkovou nebo slepýše. Vždyť to je totání analfabetizmus. Za chvíli budeme odpovídat na dotazy jaké je hlavní město Česka. To jde vidět jak jsou naše základní školy kvalitní když biologie se tam učí roky a pak se najdou lidé kteří nepoznají užovku obojkovou. omg.
evan

XXX.XXX.18.16
janrehacek
napsal(a):
No vůbec se mi nelíbí kvalita vzdělání v ČR. Když někdo kdo má zřejmě víc než 10 let nepozná užovku obojkovou nebo slepýše. Vždyť to je totání analfabetizmus. Za chvíli budeme odpovídat na dotazy jaké je hlavní město Česka. To jde vidět jak jsou naše základní školy kvalitní když biologie se tam učí roky a pak se najdou lidé kteří nepoznají užovku obojkovou. omg.
joseee

XXX.XXX.138.20
Dobry den. Jen pro jistotu. Jsou tohle slepýši? Díky.
joseee

XXX.XXX.138.20
joseee

XXX.XXX.138.20
KarelKk

XXX.XXX.134.2
Dobry den
Tohoto mrtveho hada jsem nasel na zahrade. Nevim jak se mohl takto dostat na kameny.
Nevite o co se jedna?
Dekuji
Kšanda77

XXX.XXX.228.119
Dobrý den,
Prosim tohle jsme našli na cestě pod domem... Bosna a Hercegovina mesto Mostar... lepší fotku bohužel nemám. Úžovka obojková?
Moc děkuji