Josh888

XXX.XXX.175.109
Zdravim, mám 4 měsíční samici a 3 měsíčního samečka Chameleona Jemenského. Když jsem včera ráno přišel domu samice spala opřená o přední dvířka terária na zadních nohou. Když se vzbudila tak si vylezla do horní části terária a tam se "nafoukla" a zbarvila do výrazných barev a začala se kymácet dopředu a dozadu. Vypadalo to jak nějaké výhružné chování. A pak mi zaůtočila na samečka, naštěstí jsem to včas zaregistroval a dostal jsem jí od něho. Od té doby žádný útok neproběhl, ale samice se chová stále nějak divně. Občas jenom sedí a otevírá a zavírá pusu. Jindy se zase jenom lehce kymácí. V teráriu mám dostatek rostlin, vlhkosti a teplotu. Mám tam vodopád, UVB zářivku a je dostatečně velké. Vůbec nevím co může za změnu chování samice. Prosiím tedy o radu.
Josh888

XXX.XXX.175.109
A ještě chci dodat že od té doby se jí samec celkem vyhybá. A oba dva žerou normálně potravu.
Nick

XXX.XXX.38.219
Také zdravím.
Jemeňáci se nechovají v páru (pochybuji, že je terárium dostatečně velké pro pár) a rozhodně nepotřebují vysokou vlhkost a vodopád.
Odstranil bych nejprve tyto dva zásadní nedostatky.
Josh888

XXX.XXX.175.109
Vodopád tam nepřekáží a samice z toho pije. A vlhkost není velká.
tarantel1

XXX.XXX.50.140
Nechápu, čemu se divíte. Je to naprosto normální chování. Chameleony jemenské nelze chovat trvale v páru. Budou se napadat, ublíží si, jeden z nich časem pojde na stres. Rozdělit, ihned. Vodopád pryč, zbytečně zvyšuje vlhkost a chameleoni z toho mají časem dýchací problémy. Stačí jednou za den lehce porosit.