Želva nádherná - nemoc krunýře

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.8.2015 11:04
enniekleka

XXX.XXX.118.1

Dobrý den, prosím o radu, než poletím na vetrinu... mám 23let starého želváka, do svých 17let "panelákové dítě" akvaterárium, bez zimování, bez topení, od jakživa jen výhřevná žárovka - vím že je to špatně, ale naši želvy pořídili když mi byli 3roky takže víc zajímat a pečovat o ně jsem se začla až když byly dospělé...nikdy na nich nebylo vidět, že by jim něco chybělo - měli vitamíny, pestrou stravu( granule, ryby, maso, žížali, šneky apod, ovoce i zeleninu). posledních 6 let jsem z paneláku v domku se zahradou a želva šla se mnou a dostala zahradní nádržku kde přebývá zhruba od dubna do října, na to druhé období bývá v garáži, kde začal zřejmě vlivem většího vnímání počasí zimovat - čili v té době příliš nežere, nehýbe se atd... letos když jsem ho vynesla ven, všimla jsem si drobných oděrek krunýře, bohužel jsem to trochu zanedbala s doměnkou "že se jen odřel" o kameny co má na výlez... jenže nyní jsem zjistila že se mu takto začal loupat celý krunýř (né v pěkných plátech" ale různě, a jen po drobných částečkách a místy to má ohraničené růžově, shora na krunýři dokonce díra a pod ní bílá vrsta - že by až na kost? nevím... dala jsem ho tedy domů, do tepla, k lepší filtraci a abych ho měla více pod dozorem, podle příspěvků zde se domnívám že je to asi méně kvalitní vodou - venku se přeci jen více znečištuje, a možná i věkem? Co doporučujete? hygienu, dzf? betadinu, peroxid ? přidat nějaké konkrétní vitaminy? (Jinak je želvák čilej, žere, plave, nic na něm není poznat - dokud se člověk nepodívá z blízka) Díky za rady a tipy.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.8.2015 21:23
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tady bohužel není moc o čem diskutovat a nechávat to na domácí léčbu by nemuselo dobře dopadnout. Vyražte co nejdříve za veterinářem, co má plazy " v ruce", žádného pejskaře, kočkaře a ten Vám poví stokrát víc jak kdokoliv odsud. Za sebe můžu jen říct, že to bude chtít do budoucna změnit podmínky za o dost hygieničtější, bude třeba upravit teplotní podmínky, aby metabolismus pracoval jak má atd. Zvíře skutečně není v ideálních podmínkách. Na věk to moc shodit nelze,23let není na Trachemysku žádný věk, běžně udělají 40 a rozhodně v tomto věku nevypadají, že to zabalí. Obraťte se skutečně na veterináře, uděláte nejlépe. Držím palce.

Přidejte reakci

Přidat smajlík