Zdravím Vás priatelia, chcem sa opýtať na nejaku radu kedy Vám ušla klemmerka. Mám tri kusy, su to mlade zvieratá zhruba pol roka stare a dnes som zistil ze v terarku s len dve, naposledy som ich vsetky pokope videl v sobotu, nakoľko vcera t.j. v nedelu som prisiel domov neskoro vecer a nepozeral som stav v terariu. Poradte prosim ci je moznost ju na nieco v byte nalakat, dakujem.
Mně když utečou felzumky, mám grandisky, tak začínám hledat u stropu, ze své přirozenosti stromových zvířat prchají směrem nahoru, většinou je najdu za garnýží od záclony, jednou byla i v lustu, což znamená že cca 2m od steny musela překonat po stropě hlavou dolů. Také podle odkládaného trusu, pokud se nějaký najde, se dá odhadnout kde se zdržuje, případně jestli je ještě vůbec v bytě a neutekla třeba otevřeným oknem.
Já je inkubuji jednoduše v krabičce od cvrčků, na dně mám navlhčený vermikulit na který položím víčko od PET lahve se suchým vermikulitem a na to pak položím vajíčka, na která si opatrně obyčejnou tužkou napíšu datum snůšky a tečkou označím polohu v níž byla snesena, podle některých chovatelů by se nemela poloha změnit aby zárodky uvnitř neuhynuli, mně se párkrát stalo, že se vajíčka třeba při neopatrné manipulaci otočila, vzdy když jsem to zjistil, dal jsem je do původní polohy a mladé se mi vždy vylíhli, krabičku mám umístěnu zvrchu na teráriu, kontroluji pouze vlhkost vermikulitu, nijak nepřevlhčuji, jen když je příliš vyschlý (při fouknutí snadno a lehce odletuje), opatrně jej porosím, teplotu neřídím, denně se mění podle vytápění v teráriu od cca 22 - 28°C (při těch letních vedrech i mnohem více) takto mi to funguje s grandiskami leta, letos již 21 vylíhnutých mláďat, jen dvě plně vyvinutá uhynula už ve vajíčku, nedokázala se vyklubat. počítám, že u P. kochi by to mohlo fungovat podobně, ale vlastní zkušenost s ní nemám.
A ještě jedna věc, pkud kladou na dno teraria mohlo by to znamenat, že nemají dost vhodných ůkrytů pro kladení, rády kladou do různých dutin, doporučuji dát do terka bambusovou trubku s otvorem pro samičku, trubka by měla být podélně rozříznutá a spojená obyčejnými gumičkami, aby se nakladená vejce dala snadno vyjmout.
Prajem dobry den, ano to je pravda, akurat ked som dnes prisiel domov bol som nuteny zakrocit a jedna vec ze uz som ten bambus tam mal davno dat koli spominanym znaskam, ale posledne dni uz je alarmujuce ako sa mi tlcu...mam tozito dve samice, kupil som ich minuly rok v září spolu asi mesacne zverata, to tazko povedat presne, predajcu som sa to neopytal no a pred mesiacom som im v ostrave dokupil odchytoveho samca, je to pekny kus a on mi obe este v ten isty den pojal, aj sa bojím ci to nebolo skoro pre obe, vravi sa ze ideal je v roku az v roku a pol pripustat, a vlastne v sobotu bolo od toho mesiac co som nasiel po jednej vajcia...avsak chcem sa dostat k veci, oni sa ako rastli obcas stuchli, ponahanali obcas sram na jednej alebo druhej vidiet bol, len co sa dialo dnes rano ostal som velmi zaskoceny, uz sa zrejme nie ze netoleruju, oni uz zvadzaju tuhe boje a bohuzial aj skarede zranenia , je mi ich hrozne luto, tazko sa rozhodnut ktorej sa vzdat ked si ich clovek od mala vypiple jak sa povie, skusil som dat do vnutra preto na polovicu rozstiepeny bambus o priemere 9cm, kazdu polovicu na bocne steny terka...nechcem sa vam stazovat, u nas kde byvam nepoznam skuseneho "felzumara" od ktoreho by som si pytal rady, som zacinajuci chovatel na baze "pokus-omyl", dakujem inac zatial za cenne rady a trpezlivost
Rozměry terka pro pár jsou podle mne naprosto vyhovující, přidání ukrytů je dobré ale problem to asi nevyřeší, problem je v počtu jedinců, podle toho co píšete je třeba jednu ze samic okamžitě odebrat aby nedošlo k nehoršímu, felzumy (až na několik málo výjimek) žijí a mají se chovat v páru. Není to podle mne záležitost velikosti terárka ale jejjich vrozeného chování, v přírodě si pár brání celý strom, takže ani o dost větší terárim by asi nebylo řešením. Vaše samice prostě jednoduše dospěly a už se netolerují, přítomnost samce tomu možná také přispěla. Někdo má zkušenosti s chovem některých felzum v triu nebo ve skupině a třeba mu to i funguje, ale to očividně není váš případ. podle mně záleží jak na vlastnostech konkrétního druhu tak I samotných jedinců. V teraristice to už tak chodí, že co funguje jednomu chovateli se I při věrném napodobení všech podmínek nemusí dařit u jiného, v tomto ohledu se metodě "pokus -omyl" nikdo nevyhne, ale tady bych neexperimentoval a okamžitě je oddělil. Zranění jaká si způsobily si umím představit, ale I hodně potrhaná kůže jim rychle zregeneruje, po pár svlecích to bude poznat už jen podle jinak velkých a zbarvených šupin v místě zranění. Mnohem nebezpačnější pro ně je stres těmito rvačkami vyvolaný, tomu by mohly podlehnout velice rychle. Pokud se nechcete ani jedné samičky zbavit, můžete je chovat odděleně a samce u nich po čase střídat, jedno napáření stačí na oplodnění několika snůšek, ale ideální to není, lepší přikoupit ještě jednoho samce.
Ano zacinam si to uvedomovat a samozrejme radsej sa jednej zriect ako prist o obe alebo ich oddelit kym je cas a tiez si myslim ze ani 2 metrove terarium by nic nevyriesilo...no a nasiel som predsa len aj druhu dvojicku vajicok zrejme to bude aj od druhej samice a obe som vlozil do vermikulitu ako ste mi poradil, len u tychto som si nevsimol odkedy su v terariu nakolko som ich nasiel v malom kusku mambusu ktory mam nieco ako zavlazovaci kanalik ku dnu, opatrne som ich vybral tak uvidime co z toho bude :) a vy okrem grandisiek este nieco chovate?