Dobry den.
Chcel by som sa spytat, ci je mozne chovat v terariu Exo Terra 45x45x60 jedneho jedinca samostatne? V jednom takomto terarku mam 1,1 R. Ciliatus a jedno mam volne.
Zaujali ma tito denny gekoni a jak tu v clanku na ifaune [Gekoni – 5. část], tak aj inde je odporucana velkost teraria min.40x40x70. To je podla mna pre jedneho gekona, pripadne autor mysli 1,1?
Ak by bol chov mozny, chcel by som sa poradit este o osvetleni. Aktualne mam nainstalovane dve ziarivky Exo Terra Natural Light 13W. Rozmyslal som nad kombinaciou jednej Exo Terra Natural Light 13W [UVA] a jednej Exo Terra Repti Glo 5.0 26W [UVB]. To by snad mohlo pokryt spektrum ktore felzuma vyzaduje. Len nie som si isty Wattazov. Pri Ciliatoch nesvietim vobec a teplota v terarku mi cez leto neklesla pod 20°C, ale je pravda, ze byvam na juhu Slovenska, kde bolo toto leto strasne teplo a este neviem ako sa budu teploty pohybovat v zime. Cez den sa teplota pohybuje tak okolo 26-27°C.
Za vsetky rady vopred dakujem.
Ahoj, no, pravděpodobně by to pro ně nebyl problém, o tolik menší to není (myšleno pro pár, jedna se tam vejde určitě). anebo si vybrat jiný, menší druh felsumy (namátkou třeba laticauda, nigristriata, klemmeri, abboti nebo robertmertensi - ta je fakt malá:)
co se světla týče, používal jsem reptiglo,15 i 25, podle velikosti terária, ta 15 jim stačí (samozřejmě musí dostávat vitamíny, AD3).
Diki za odpoved. Vitaminy si este prestudujem co presne. Zatial u ciliatov pouzivam plastin a roboran-h 1:1, exoterra multivitamin a pridavam sepiovu kost, bud na cvrckoch alebo do presnidavky. Mam aj repashy crested gecko, to by mohli asi tiez.
AD3 sa bojim. Cital som o nom vela a je s nim spojenych viacej rizik. To by som sa musel asi priamo od nejakeho chovatela co to ma uz naucene a odskusane naucit a hlavne vidiet kolko davkuje a do akeho mnozstva potravy. Kedze davkovanie je tu klucove a nerad by som odrovnal felzumu preto, ze sa na nej ucim davkovanie AD3.
Este jedna otazka, ked uz sem pisem. Trpia felzumy nejakymi genetickymi poruchami, pre ktore by nemali byt dalej mnozene? Napriklad nieco ako floppy tail pri ciliatoch.
No, teď jsi mě trochu zaskočil, už skoro dva roky phelsumy nemám (menší byt), dost se mi toho vykouřilo z hlavy a nějak si nemůžu žádnou vadu vybavit, ale nějaké možné budou, nicméně jsem se s nimi buď nesetkal, nebo je nepoznal... viděl jsem mláďata "podražená" špatnou pečí. jo, vlastně jednou jsem viděl grandisku, která svým potomkům předala nezvyklej modrej flek za hlavou, ale tomu bych asi porucha neříkal:)
co se ocasu týče, může se objevit zlomený ocas, jednou jsem to i viděl ve zverimexu.
S těma vitamínama to chce nějak vymyslet, to déčko i áčko celkem dost potřbujou...znám i chovatele, co je má na AD3 i bez UVsvětla, jen s žárovkou a má krásný kusy parádních druhů(např.borbonica).