Odchov želv bez inkubátoru

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

ozzy2555

4.9.2015 16:36
ozzy2555

XXX.XXX.97.208

Zdravím chovatele želv,
chtěl bych znát Váš názor.
Včera jsem ses kamarádem přel (oba chováme želvy) o to zda lze úspěšně odchovat želvy bez inkubátoru. On mi tvrdil, že nikoliv. Já jsem si troufl oponovat, že pokud budou v teráriu podmínky, které má želva ve svém přirozeném prostředí, tak nevidím důvod proč by to nešlo. Může nás někdo rozseknout?
Určitě si, ale myslím, že je inkubátor efektivnější.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.9.2015 23:24
Uživatel s deaktivovaným účtem

ozzy2555 napsal(a):
Zdravím chovatele želv,
chtěl bych znát Váš názor.
Včera jsem ses kamarádem přel (oba chováme želvy) o to zda lze úspěšně odchovat želvy bez inkubátoru. On mi tvrdil, že nikoliv. Já jsem si troufl oponovat, že pokud budou v teráriu podmínky, které má želva ve svém přirozeném prostředí, tak nevidím důvod proč by to nešlo. Může nás někdo rozseknout?
Určitě si, ale myslím, že je inkubátor efektivnější.

Zdravím, inkubovat se dá pochopitelně i bez inkubátoru. Nevím co chováte za želvy, ale já sám jsem letos líhl třeba hermannky pokusně (s jistým záměrem) mimo klasiku, tedy inkubátor. Stačily k tomu krabičky s dírkami a lepším větráním umístěné na jednom z terárií. Krabičky byly vybaveny teploměry a krabičky samy pak byly umístěny tak, aby denní teplota odpovídala tomu, co jsem chtěl dosáhnout. Na noc pak teplota klesala. Jelikož mám inkubátor, kde mi teplota moc nekolísá, nemohu až tak říci, zda je efektivnější nebo ne. Dle různých informací jsou želvy líhnuté při kolísavé teplotě den - noc silnější, zdravější. Já osobně přitom roky odchovávám T. marginata při téměř konstantní teplotě a mláďata jsou vitální až až, naproti tomu se mi letos jedno mládě z toho krabičkového odchovu udusilo ve skořápce i po prolomení (vzpříčilo se). Nakolik je to otázka náhody, nebo třeba poklesu teplot na noc, kdy je zvíře "malátnější" a vysílí se, nedokážu říci. Ale stalo se. U mláďat v inkubátoru se mi to nikdy nestalo. Ale opravdu z jednoho případu těžko dělat závěry a tak to berte jen jako zamyšlení.

Přidejte reakci

Přidat smajlík