Užovka nežere, poradte?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.10.2015 21:09
xl883

XXX.XXX.10.4

Potřebuji radu, mám užovku červenou, stáří kolem 12 let, mám ji v teráriu délka 80 cm, šířka 40 cm a výška 40 cm, větrané, je sama v teráriu.Celé ty roky žrala v pořádku, krmena vždy 2 myši na 14-21 dní, vždy hned zautočila, uškrtila a sežrala.Ted po těch létech se najednou začala mýši bát, neutočí, stáhne se stranou.Už 2 měsíce nežrala, začínám mít obavu co sní je.Pustim tam myš a nechám ji tam pár hodin a nic.Vzhledově i pohybově je v pořádku.Poradte své zkušenosti a rady, co sní muže být?Děkuji za rady a odpovědi.

16.10.2015 10:49
raddei

XXX.XXX.62.22

Může jít o více faktorů. Koukněte jestli se vám v teráriu nerozmnožili roztoči. Další věcí může být nějaká výrazná změna v teráriu nebo stěhování. Může být souvislost s neoplozenou snůškou, nebo samozřejmě jiný veterinární problém. Další věcí je zda to není přešlechtěné zvíře, které nedosahuje již tak vysokého věku a občas se projevují problémy i u dospělých zvířat. Kvalitní fotky by pomohly.

16.10.2015 18:37
xl883

XXX.XXX.10.4

raddei napsal(a):
Může jít o více faktorů. Koukněte jestli se vám v teráriu nerozmnožili roztoči. Další věcí může být nějaká výrazná změna v teráriu nebo stěhování. Může být souvislost s neoplozenou snůškou, nebo samozřejmě jiný veterinární problém. Další věcí je zda to není přešlechtěné zvíře, které nedosahuje již tak vysokého věku a občas se projevují problémy i u dospělých zvířat. Kvalitní fotky by pomohly.

Děkuji za odpověd.Užovka má světle zelený, zelený trus, který uschne ve světle zelené, zelené hrudky.

17.10.2015 23:04
raddei

XXX.XXX.62.22

Můžete sem dát fotky zvířete, podle jeho aktuálního stavu by se dalo možná něco poradit, ale podle zelenavého trusu(močoviny) vám neporadím. Sice jsem o nějakém vztahu k něčemu o nazelenání četl, ale bohužel si nevybavuji o co šlo.

18.10.2015 06:09
xl883

XXX.XXX.10.4

raddei napsal(a):
Můžete sem dát fotky zvířete, podle jeho aktuálního stavu by se dalo možná něco poradit, ale podle zelenavého trusu(močoviny) vám neporadím. Sice jsem o nějakém vztahu k něčemu o nazelenání četl, ale bohužel si nevybavuji o co šlo.

Vkládám fotky užovky, je to foceno mobilem.

18.10.2015 13:41
raddei

XXX.XXX.62.22

Šlo by ještě nafotit celé zvíře zhora? Vypadá to na zadrženou snůšku neoplozených vajec, nebo jiný problém. Na druhé fotce je krásně znatelné zduření, jen se mi nedaří se zorientovat v celé délce hada a tím blíže určit možný problém.
Jako prvotní pokus o nějakou nápravu, bych dal hadovi k dispozici vlhký úkryt s rašeliníkem nebo jiným vhodným materiálem pro případné vynesení.

18.10.2015 18:45
xl883

XXX.XXX.10.4

raddei napsal(a):
Šlo by ještě nafotit celé zvíře zhora? Vypadá to na zadrženou snůšku neoplozených vajec, nebo jiný problém. Na druhé fotce je krásně znatelné zduření, jen se mi nedaří se zorientovat v celé délce hada a tím blíže určit možný problém.
Jako prvotní pokus o nějakou nápravu, bych dal hadovi k dispozici vlhký úkryt s rašeliníkem nebo jiným vhodným materiálem pro případné vynesení.

Hadovi jsem dal do terária vaničku 40 na 30 cm a do ní vlhký rašeliník, vrstvu asi 3 cm, celé to je zakryté nepruhlednou deskou, aby měl klid.Ze strany tam má vlez 5 na 15 cm. Během 2 hodin si tam zalezl a ted tam leží.Pokud má zadrženou snušku, kdy by mohl začít klást?Moc děkuji za rady.

18.10.2015 20:55
raddei

XXX.XXX.62.22

Pokud je vyloženě zadržená, bude třeba ji vymasírovat nebo operativně vyjmout. Každopádně pozitivní je, že do kladiště zalezl/la. Pokud bude klást může to být v rámci hodin i dnů. Raději pořidte i tu fotku, aby bylo naprosto jasné o jak velké zduření jde a zda je v oblasti vaječníků.

NICK

19.10.2015 15:35
NICK

XXX.XXX.38.219

Když vidím ten substrát, klidně může mít ucpaná střeva. Krmíte v teráriu?
Zadržená snůška by měla být rozpoznatelná pohmatem.

19.10.2015 20:55
raddei

XXX.XXX.62.22

Pohmat udělá člověk co ví co má nahmatat a ten by se neptal. Jinak taky může být. Rád bych viděl viděl nějaký to foto celýho hada pak můžu posuzovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík