Monika_01

XXX.XXX.250.95
Dobrý den,
před téměř dvěma lety jsme si se známým koupili želvu vroubenou (sourozence- stejně velké). Nedávno jsem byl u něj na návštěvě a zjistil jsem, že jeho želva od koupě skoro nevyrostla, zatímco ta moje se téměř zdvojnásobila. A teď nevím, jestli jeho roste příliš pomalu nebo moje příliš rychle. Proto se ptám, jak rychlý by měl být růst miminka želvy?
Může být rozdíl ve velikosti způsoben tím, že jedno by mohla být samice a druhé samec? (neznáme pohlaví)
Ps.: Pro rejpaly- ne, želva vroubená není první plaz, co chovám, ovšem první želva ano. Ano, zatím chovám jen jednu, protože si na chov většího počtu prostě netroufnu, ale prosím, nenadávejte mi hned do "pet" chovatele. Vím, že můj dotaz může být hloupý, ale vzpomeňte si na svoji první želvu- taky jste se o ni jistě báli.
Děkuji.
Monika_01

XXX.XXX.250.95
Ještě dodám, že moje byla od konce května do poloviny září ve venkovním výběhu, známý ji "venčil" jen svátečně. Ani jeden z nás ji ještě nezimoval. (Dočetl jsem se, že zimovat se má nejdříve od druhého roku života).
Nevím, jestli je to k mému dotazu důležité, ale UV záření na růst a prospívání zvířete rozhodně vliv má.
Venkovní výběh je pro ni to nejlepší, co ji můžete poskytnout - takže u vás to bude asi v pohodě.
O podmínkách "druhé" želvy nevíme nic. takže otázka pro kněžnu Libuši...
Obecně nelze vměstnat růst mláďat do tabulek ve smyslu v roce musí mít tolik a tolik cm a vážit tolik a tolik gramů...
Obecně ale želvy "venkovní" rostou pomaleji (což je dobře !) než v terku, kde jsou nastavené neměnné "opti podmínky" (což je špatně)
Takže pokud ta druhá neroste je to a proč tomu tak je z vámi daného dotazu opravdu nepoznáme
pomohl by popis chovu + fotky.