Bertík94

XXX.XXX.128.35
Dobrý den,
naše želva (stáří 5 let) začala poslední dobou ožírat molitan filtru. Nevíte čím to může být?
Díky za rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Bertík94
napsal(a):
Dobrý den,
naše želva (stáří 5 let) začala poslední dobou ožírat molitan filtru. Nevíte čím to může být?
Díky za rady.
Já jsem se s tím setkával u dospělých T.s.elegans běžně. Adultní samice sežraly molitanovou kostku na filtru během pár dní. Dle mě je to způsobeno prostě tím, že adulty člověk nepřekrmuje, osobně jsem krmil 3-4x týdně sice do syta, nicméně dospělé samici nádherky člověk nevysvětlí, že nemůže žrát denně. Ta si pak hledá další možnosti jak ukojit hlad. Nutno ale říct, že ty kousky co porcovaly z nich zase vyšly bez jakýchkoliv problémů (akorát ten filtr už z toho neslepíte ).
Bertík94

XXX.XXX.128.35
Děkuji za odpověď. A jaká je přibližně doporučená dávka krmení u 5leté želvy (sameček)? A nevíte jak se zá želva "zabavit", aby se nenudila?
Díky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Bertík94
napsal(a):
Děkuji za odpověď. A jaká je přibližně doporučená dávka krmení u 5leté želvy (sameček)? A nevíte jak se zá želva "zabavit", aby se nenudila?
Díky.
Přibližná doporučená dávka je dosyta - prostě krmit zvíře po menších dávkách během jednoho krmení do chvíle, kdy už o další zájem nejeví. Já prostě naporcuji rybku s kostmi a vnitřnostmi na menší kousky, které má želva možnost polykat rovnou bez toho, aby je musela trhat drápy (a zbytečně "svinit" vodu) a hodím pár kousků, nechám ji to spolykat a dám další. Jakmile nejeví zájem o další, přebytečnou stravu je nejlepší nenechávat a ihned vyndat třeba pomocí akvarijní síťky. Nádherky patří mezi želvy žijící ve skupinách a bohužel neholduji chovu jednotlivců, protože neodpovídá přirozenosti (výjimku tvoří přespříliš agresivní exempláře, které nelze chovat ve skupině, ale to jsou opravdu výjimky). Zvířata chovaná tak jak to odpovídá jejich podstatě se nenudí tak, jako separované kusy na samotkách. A to neplatí jen pro želvy..