Dobrý den.
Cci se zeptat na chov varanů ostnoocasých.
Mám zatím skušenosti s chovem strašilek, achatýn, Pagekonů řasnatých, Gekonů paáskovaných
Gekonů létavých, Chameleona jemenského.Také chodím dlouho do kroužku kde se starám o různá
zvířata.
Kolik stojí jeden varan?
Může mít varan terárium 60x90x120cm šířka délka výška?
Jakou má mít vlhkost?
Terárium s rostlinami z jungle?
Je vlhkomilný?
Teplota v teráriu den noc?
Předem děkuji za odpovědi.
Já varany nechovám, ale než jsme pořídili agamy, tak jsem nad nima uvažovala, jsou to moc zajímavá zvířata. Třeba se ozve někdo, kdo je chová a poskytne ti lepší info.
Na netu o nich (v češtině) moc článků není, tady na iFauně je o nich článek, který zodpovídá víceméně všechny dotazy a přidávám i nějaké diskuse:
https://www.ifauna.cz/terarijni-zvirata/clanky/r/detail/3125/varanus-acanthurus-varanidae/
http://tera.poradna.net/q/view/47697-varanus-acanthurus
Pokud ti angličtina nedělá problém, tak bych spíš koukla třeba sem:
http://www.herpcenter.com/lizard-care-sheets/ackie-monitor-care-sheet/
Terárko orientované na výšku pro tyhle varany ne, resp ta plocha 60*90 prostě není dostatečná.
Jsou to varani z austrálie, mají dost podobné nároky jako agamy vousaté.
Co se týče ceny, občas chodim na ŽE na čumendu a tyhle varani jsou tam cca kolem 2500 Kč (teď jsem tam dlouho nebyla, třeba někdo doplní aktuálnější info, pokud se to změnilo).
Já bych asi doporučila jít na burzu (pokud jste z Prahy tak na ŽE, tam jsou tihle varani k vidění téměř vždy) a zeptat se chovatele. A když neuvidíte přímo varany ostnoocasé, tak se třeba zeptat i jiných chovatelů varanů, zda je náhodou nechovají a nebo jestli třeba nemají nějaké známé.
Ono totiž co jsem pročítala články o varanech, tak se v některých informacích dost liší. Hlavně co se týče velikosti tera - někde uvádějí 150*50*50 jako vhodné terárium až pro 4 varany, někde zas i o dost větší tera jen pro pár, a stravy - někde přímo odrazují od krmení čímkoliv jiným než hmyzem, jinde doporučují mrtvou myš přiměřené velikosti jednou týdně.
Aha vy jste to v prvním příspěvku napsal jako "60x90x120cm šířka délka výška". Jinak ještě technická poznámka, šířka a délke je v podstatě u terárek to samé, lepší je psát délka, hloubka, výška. Každopádně některé zdroje (např https://thereptiletimes.wordpress.com/2013/11/12/caring-for-varanus-acanthurus-the-ackies-monitor-june-2013/ ) uvádějí, že stačí 120*60*60 takže to Vaše tera by mělo stačit. Všude se ale zmiňuje chov v páru, takže nejprve zkuste u chovatele zjistit, zda je vhodné chovat tohoto varana samostatně.
Výhřev by měli mít až k 50ti stupňům (podle některých zdrojů až 55). Průměrně v teráriu by mělo být kolem 30ti a nejchadnější část by měla mít 22 - 26. Pokud je to tera skleněné a máte nízkou pokojovou teplotu, tak bude potřeba tohle poladit. Doporučuju na youtubu vyhledat "ackie monitor" a proklikat se pár videi, neni potřeba rozumnět, co říkají, ale uvidíte, jak mají zařízená terárka.
loraena
napsal(a):
Já varany nechovám, ale než jsme pořídili agamy, tak jsem nad nima uvažovala, jsou to moc zajímavá zvířata. Třeba se ozve někdo, kdo je chová a poskytne ti lepší info.
Na netu o nich (v češtině) moc článků není, tady na iFauně je o nich článek, který zodpovídá víceméně všechny dotazy a přidávám i nějaké diskuse:
https://www.ifauna.cz/terarijni-zvirata/clanky/r/detail/3125/varanus-acanthurus-varanidae/
http://tera.poradna.net/q/view/47697-varanus-acanthurus
Pokud ti angličtina nedělá problém, tak bych spíš koukla třeba sem:
http://www.herpcenter.com/lizard-care-sheets/ackie-monitor-care-sheet/
Terárko orientované na výšku pro tyhle varany ne, resp ta plocha 60*90 prostě není dostatečná.
Jsou to varani z austrálie, mají dost podobné nároky jako agamy vousaté.
Co se týče ceny, občas chodim na ŽE na čumendu a tyhle varani jsou tam cca kolem 2500 Kč (teď jsem tam dlouho nebyla, třeba někdo doplní aktuálnější info, pokud se to změnilo).
No od pogon sa chovom lisia urcite a v narokoch 100%. Neradte o com nemate zdania, lepsie uznat, neviem, tu mas odkaz.
loraena
napsal(a):
Aha vy jste to v prvním příspěvku napsal jako "60x90x120cm šířka délka výška". Jinak ještě technická poznámka, šířka a délke je v podstatě u terárek to samé, lepší je psát délka, hloubka, výška. Každopádně některé zdroje (např https://thereptiletimes.wordpress.com/2013/11/12/caring-for-varanus-acanthurus-the-ackies-monitor-june-2013/ ) uvádějí, že stačí 120*60*60 takže to Vaše tera by mělo stačit. Všude se ale zmiňuje chov v páru, takže nejprve zkuste u chovatele zjistit, zda je vhodné chovat tohoto varana samostatně.
Výhřev by měli mít až k 50ti stupňům (podle některých zdrojů až 55). Průměrně v teráriu by mělo být kolem 30ti a nejchadnější část by měla mít 22 - 26. Pokud je to tera skleněné a máte nízkou pokojovou teplotu, tak bude potřeba tohle poladit. Doporučuju na youtubu vyhledat "ackie monitor" a proklikat se pár videi, neni potřeba rozumnět, co říkají, ale uvidíte, jak mají zařízená terárka.
Nie je. Sirka a dlzka je kazdemu jasny udaj, aj z geometrie. Dlzka je jasna, sirka je kazdemu tiez jasna. Ano pte par to staci urcite. Vybudovat terasy,..a ide to. Urcite UV vybojka,40C pod zdrojom aj viac.. Ostatne napisem, ked bude viac casu.
No reagovala jsem, protože se k tomu nikdo jiný neměl. Asi jsem se špatně vyjádřila, ale podmínky mi přijdou dost podobné jako agamy (teplota, osvětlení, velikost tera). Strava je samozřejmě jiná, s chovem nemám zkušenosti a také jsem to hned na začátek napsala. Určitě budu raději, když poradí někdo se zkušenostmi, ale uplné kraviny jsem snad nepsala.
Dotaz

XXX.XXX.234.144
loraena
napsal(a):
No reagovala jsem, protože se k tomu nikdo jiný neměl. Asi jsem se špatně vyjádřila, ale podmínky mi přijdou dost podobné jako agamy (teplota, osvětlení, velikost tera). Strava je samozřejmě jiná, s chovem nemám zkušenosti a také jsem to hned na začátek napsala. Určitě budu raději, když poradí někdo se zkušenostmi, ale uplné kraviny jsem snad nepsala.
Žial a nezaujato, ano psala jste uplné kraviny.
Dotaz
napsal(a):
Žial a nezaujato, ano psala jste uplné kraviny.
Aha :)
Tak to znamená, že když dám V. acanthurus do tera s lokálním výhřevem, UVB zdrojem a teplotním gradientem 25-30, tak ho utýrám k smrti. Je to rozhodně strašně náročný druh, nedá se skoro sehnat a mnou uvedená cena jistě také neodpovídá.
No a když tedy jsem tak hrozně mimo, tak by se hodilo, kdybyste napsal, jak to je tedy jinak. Místo blbejch keců by bylo fajn, kdybyste napsal např jaký substrát použít, jestli varan preferuje vyvýšená místá nebo schovávačky v zemi a čím je dobré varana krmit. Ale ono je lepší psát příspěvky s informační hodnotou 0.
Ještěrák
napsal(a):
Dobrý den.
Cci se zeptat na chov varanů ostnoocasých.
Mám zatím skušenosti s chovem strašilek, achatýn, Pagekonů řasnatých, Gekonů paáskovaných
Gekonů létavých, Chameleona jemenského.Také chodím dlouho do kroužku kde se starám o různá
zvířata.
Kolik stojí jeden varan?
Může mít varan terárium 60x90x120cm šířka délka výška?
Jakou má mít vlhkost?
Terárium s rostlinami z jungle?
Je vlhkomilný?
Teplota v teráriu den noc?
Předem děkuji za odpovědi.
Ahoj moc sem nechodím ale dám tě jen ve zkratce.
Počítám, že chodíš ještě do školy? neříkám, že to je na překážku naopak.
Ale nejdříve to prober doma a to: nákup zvířete je zřejmě to nejlacinější třeba počítat s náklady na el.energii krmení vybavení tera atd.a to je kolikrát docela dost.
cenu psát nebudu to je různé od 1800-5000 třeba.
terárium rozměr=OK
vlhkost=cca.50-65%
rostliny z džungle=ne-zvířata žijí(záleží na poddruhu) většinou suché oblasti, polopouště někdy v zalesněném porostu=ale ale většinou jsou to skalnatá prostředí
teplota no asi tak=den 25-50°C=teplotní gradient třeba zachovat!
noc= 19-21°C stačí ale běžná pokojová pokud nebudeš uvažovat o množení.
substrát= písek+jíl stačí čistě praný třeba na dětská hřiště-nesmí prášit =acanthurové jsou dost čilí.
Pozadí z uměliny no tak to bude trochu problém to ti časem zničí=nejlépe udělat hodně polic na lezení+ pokud možno úkryt( ten by měl být ve vnitř mírně vlhký)
žrádlo-hmyz+červy ty doplnkově+myší holátka ty také jen jako pamlsek+kuřecí opět pamlsek.
miska s vodou denně čerstvá.
jinak je V.acanthurus a. a ten má asi 3 poddruhy ta že jsou i různě barevní když budeš hledat.
Pozdravujem,
viem, že je to staré vlákno, ale i tak skúsim sem položiť svoju otázku. Získal som do chovu dvoch Varanus acanthurus, ktorí boli chované samostatne. Nevedno, či ide o párik, ale keď som ich dal do skutočne veľkého terária spolu, jeden napadol toho druhého uhryznutím do krku. Musel som ich oddeliť. Nikdy v minulosti som varany nechoval a tieto som získal skutočne náhodne ako dar. Chcem im vytvoriť dobré podmienky a chovať ich spolu. Poradíte mi, ako na to? Vďaka.
Pozdravujem,
viem, že je to staré vlákno, ale i tak skúsim sem položiť svoju otázku. Získal som do chovu dvoch Varanus acanthurus, ktorí boli chované samostatne. Nevedno, či ide o párik, ale keď som ich dal do terária (90x60x80 cm) spolu (v literatúre i na videách som videl spoločný chov aj rovnakého pohlavia), ale jeden napadol toho druhého uhryznutím do krku hneď po tom, ako som ich dal spolu. Musel som ich oddeliť. Nikdy v minulosti som varany nechoval a tieto som získal skutočne náhodne ako dar. Chcem im vytvoriť dobré podmienky a chovať ich spolu. Poradíte mi, ako na to? Vďaka.