Petr_P

XXX.XXX.95.188
Dobrý den,
přibližně dva roky chovám samostatně grandisku. Felzuma mi poslední dobou vcelku často klade vajíčka, tak mě napadla myšlenka, jestli nepořídit ještě samečka. Terárko mám poměrně zarostlé a úkryty se najdou, spíš mě však zajímají zkušenosti s doplněním dalšího živočicha, k již jednomu dlouhodobě zabydlenému. Jestli je to dobrý nápad nebo úplně špatná myšlenka.
Děkuji za jakoukoli reakci.
Já bych se toho nebál, je to přeci něco úplně přirozeného, předpokládám, že chcete samce vpustit k samici do stávajícího terraria, pak bych terrarium pro jistotu rozdělil dočasně na dvě poloviny tak aby na sebe felsumy viděly, třeba vhodně uříznutou tabulí skla, a zvířata bych držel odděleně dokud si na sebe nezvyknou, u grandisek by to neměl být problem, nejpozději do měsíce, ale spíše během pár dnů uvidíte jak sedají na skle blízko sebe a jeví o sebe zájem, pak máte vyhráno a můžete je připustit. Samec by měl samozřejmě být přibližně stejně velký jako samice, já jsem jednou připustil malého, který dosahoval tak max.2/3 velikosti samice a nefungovalo to, po připuštění sice došlo prakticky okamžitě, do několika minut, k páření ale potom samice samce dost pronásledovala a kousala, tak že byl celé dny ve stresu zalezlý na dně teraria v rostlinách, kam normálně vůbec felzumy neslézají, oddělil jsem je a spojil znovu po cca 3-4 měsících kdy samec dorostl a od té doby naprosto v pohodě již čtyři roky.