Sameček k felzumě mad.grandis

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Petr_P

3.1.2016 15:53
Petr_P

XXX.XXX.95.188

Dobrý den,

přibližně dva roky chovám samostatně grandisku. Felzuma mi poslední dobou vcelku často klade vajíčka, tak mě napadla myšlenka, jestli nepořídit ještě samečka. Terárko mám poměrně zarostlé a úkryty se najdou, spíš mě však zajímají zkušenosti s doplněním dalšího živočicha, k již jednomu dlouhodobě zabydlenému. Jestli je to dobrý nápad nebo úplně špatná myšlenka.

Děkuji za jakoukoli reakci.

4.1.2016 12:06
Pavllis

XXX.XXX.12.170

Já bych se toho nebál, je to přeci něco úplně přirozeného, předpokládám, že chcete samce vpustit k samici do stávajícího terraria, pak bych terrarium pro jistotu rozdělil dočasně na dvě poloviny tak aby na sebe felsumy viděly, třeba vhodně uříznutou tabulí skla, a zvířata bych držel odděleně dokud si na sebe nezvyknou, u grandisek by to neměl být problem, nejpozději do měsíce, ale spíše během pár dnů uvidíte jak sedají na skle blízko sebe a jeví o sebe zájem, pak máte vyhráno a můžete je připustit. Samec by měl samozřejmě být přibližně stejně velký jako samice, já jsem jednou připustil malého, který dosahoval tak max.2/3 velikosti samice a nefungovalo to, po připuštění sice došlo prakticky okamžitě, do několika minut, k páření ale potom samice samce dost pronásledovala a kousala, tak že byl celé dny ve stresu zalezlý na dně teraria v rostlinách, kam normálně vůbec felzumy neslézají, oddělil jsem je a spojil znovu po cca 3-4 měsících kdy samec dorostl a od té doby naprosto v pohodě již čtyři roky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík