Agama, samec,4 měsíce začal zničeho nic hrabat v písku na přední stěně terárka pod mřížkou větrání.Vždy před tím se proběhne několikrát po terárku, poskáče po větvích a pak jde hrabat. po chvíli toho nechá a lehne si na výhřevné místo. Jinak se zdá, že po zdravotní stránce je v pořádku. Jenom žere o něco méňe než před tím. Pod výhřevnou lampou má 44 stupňů, v levém rohu 29 a v pravém 24 stupňů. Před 4 dny dokončil svlékání staré kůže bez problému. Je to normální, to jeho hrabání? Dík za info.
Petr1968
napsal(a):
Agama, samec,4 měsíce začal zničeho nic hrabat v písku na přední stěně terárka pod mřížkou větrání.Vždy před tím se proběhne několikrát po terárku, poskáče po větvích a pak jde hrabat. po chvíli toho nechá a lehne si na výhřevné místo. Jinak se zdá, že po zdravotní stránce je v pořádku. Jenom žere o něco méňe než před tím. Pod výhřevnou lampou má 44 stupňů, v levém rohu 29 a v pravém 24 stupňů. Před 4 dny dokončil svlékání staré kůže bez problému. Je to normální, to jeho hrabání? Dík za info.
Ano hrabání je celkem normální... někdy to může znamenat že se chce zazimovat - sice jsem kolikrát četla, že by se takhle malé agamy zazimovávat neměli ale když to člověk vezme tak i ve volné přírodě se agamy sami zazimují i takhle mladé... teploty jsou vpořádku, doufám že má i dostatek světla včetně UV ale pokud je aktivní, v jeho věku by měl být i nenažraný tak bych to neřešila...
Mě se u agamek nejvíc osvědčili šváby. Necvrká to, neskáče to a i mi přijde, že jim to víc chutná. Občas od jedné slečny koupím její přebytky strašilek a o ty mají agamky taky větší zájem než o cvrčky. A co se týče finanční stránky, tak záleží na tom, odkud kupujete. Nejlepší je najít si v okolí nějakého chovatele krmného hmyzu, většinou si to lidi chovaj pro svoje zvířata a prodávaj přebytky, to pak vyjde daleko levněji než ze zverimexu nebo i burzy (tam se zas platí vstup, který se nevyplatí, pokud kupujete jen pro jednu agamu).
My kupujeme sarancata na burzách vydrží tak měsíc... kdyz jsou v chladnejsim prostředí tak tolik neumiraji... chovali jsme svaby ale manžel casem dostal na ne alergii tak museli pryč... cvrcky nedavame kolikrát nam utekli a my je pak nacházelo ruzne po byte... takze u nás jedine sarancata, občas dostanou moucnaky a v lete smykany hmyz...