Dobrý den, dnes ráno po probuzení jsem se šla kouknout na chameleona a nakrmit ho a vidím že je úplně černý a nehýbe se, leží v klubíčku na dně terárka ze kytkou, nereagoval na mě, na cvrčky, na nic. vzala jsem ho do ruky a už se začal trošku hejbat ale na větev nevylezl tak jsem ho tam dala sama. a zničeho nic zas světlá barva a kolem poledne se začal svlékat.
Nevíte čím to ztuhnutí a tmavé zbarvení může být zapříčiněné? (bála jsem se že je po něm ´ )
Je to mládě cca 2-3 měsíce
mám ho měsíc.
předem děkuji za odpověď-.
evan

XXX.XXX.40.108
Jejda, to vypadá opravdu dost vážné. takže mám pár otázek.
1. je v tom terárku sám, není tam kromě krmení s ním nějaké další zvíře, které by ho obtěžovalo?
2.seš si jistá, že není předávkovaný nějakými potravinovými doplňky - prosím napiš zcela přesně jaké, jak často a v jaké dávce dostává.
3. jak se to zvíře projevovalo dosud - žralo (co a kolik), vyměšovalo a jak ta hovínka vypadala, co zvíře dělalo přes den
4. co přesně je na dně terária, není to náhodou lignocel (taková ta kokosová jakobyrašelina)
5. pokud to nebude nic z toho, potom bude nutné začít kontrolovat další věci, prostě celkově podmínky chovu. Takže co je to za druh chameleona, jak velké a jak zařízené terárium má, kudy větrá, čím mu topíte a svítíte, ( jako myslím přesně popsat nebo vyfotit, ne říct "bylo nám to doporučeno přesně pro chameleona", protože takovejch už bylo, co se řídili někajkým blbým nebo špatně pochopeným doporučením a zvíře to nepřežilo), když to nebude podmínkama chovu, tak udělat rozbor trusu na parazity - mohli jste koupit nemocné zvíře
no víc mě nenapadá - tak dej vědět víc informací a jak na tom je teď.
Dobrý den, děkuji za reakci.
v teráriu je sám.
dávám mu roboran, obaluji jím každého cvrčka (každé ráno)
do té doby žral cca 7 cvčků denně a vcelku byl i akční, lezl po všem možném.
v momentální době žere kolem 10 cvrčků též obalených v roboranu běhá po terárku za cvrčkama doopravdy je akční. jako kdyby se vůbec nestal ten problém že zčernal a ztuhl
výkaly jsou pevné jak byly...
topila jsem jen tima topnýma žárovkama ale po tomhle problému jsem mu pořídila i topný kamen který nechávám zaplej i přes noc.
připadá mi že je zas zcela v pořádku ale ráda bych předešla opětovnému problému.
a obávám se že tam mám ten lignocel...
fotografie zašlu dodatečně =).
radotn

XXX.XXX.72.140
Dobry den,
Nevidel by som to tak tragicky... Podla informacii co ste napisali je v poriadku. Zcernanie podla mna bolo sposobene vystrasenim - reakcia na stres. Mohol padnut z konarika na zem, vystresovat sa - zafarbil sa na tmavo hnedo az cierne, potom chvilku cakal ci ho nahodou nejaky predator nevidel, vtom ste mohli prist vy a zostal cakat v rovnakej polohe aj farbe na ukludnenie situacie. Ked ste ho zdvihli a nechali na pokoji ukludnil sa - zmenil farbu.
Topny kamen dajte prec, pre chamikov je to neprirodzeny zdroj tepla. Roboran pouzivajte iba raz max 2x do tyzdna, su to totiz vitaminy. Kazdy den obalujte vo vapniku - plastine, biominH. Nezabudnite na zdroj UVB.
evan

XXX.XXX.50.252
Tak to jsem ráda, že to zřejmě byla jen nějaká dočasná naštvaná reakce nebo nevolnost, při který jsi ho náhodou přistihla. Lignocel nefoť a rovnou vyhoď. Ten topnej kámen taky vyhoď, řeknu ti proč. Zaprvý, jemeňáci jsou stavění na mnohem nižší noční teploty než je vůbec možné mít v obytné místnotsti. V jejich domovině je přes den sluneční výheň a v noci klendra, tedy reálně absolutně nehrozí, že by mu u tebe doma v noci mohlo být zima. Naopak, spíš letní teplý noci je docela vyčerpávaj. Zadruhý, chameleoni patří mezi ty plazy, kteří nepočítají ve svým životě s tím, že by teplo nesvítilo. Nenahřívaj se na teplých šutrech, ale jakožto stromový zvířata vždy a jen na slunci, který svítí. mohlo by se stát, že chamík zase upadne nebo z nějakýho jinýho důvodu zaleze právě na ten kámen, bude se tam čím dál víc přehřívat, ale nebude chápat, že má z toho temného kouta utéct, protože bude předpokládat, že udělal co mohl aby před tím přílišným teplem utekl dolů do stínu, kde podle jeho instinktů MUSÍ být chladno. V začátcích jsem takhle přišla o nemocnýho gekona - svezl se právě na 40st teplý kámen na zemi a na něm se v rohu terárka postupně přehřál k smrti v nevědomosti, že má udělat pár kroků.
Děkuji moc všem za Vaše reakce =) každopádně změním dávkování toho roboranu, pozměním tu podestýlku...
Ten topný kámen jsem právě kupovala že jsem myslela že mu byla v noci zima a že ztuhl mrazem... a když to tak tedy není tak ho též odendám. Doopravdy moc děkuji všem =).
Ráďasak

XXX.XXX.195.97
Dnes ráno jsem přišel klasický zs chamikem a on toto nevíte někdo co mu je?
ahoj1

XXX.XXX.92.26
co máme jako vidět a jakže zní otázka?