Zdravím chovatele!
Mám 2,5 roku starého chameleona (sameček). Od počátku byl velmi bázlivý a opravdu netykavka. Je to už můj druhý chameleon. Nechávám ho žít si svým vlastním životem v teráriu (100x50x80, vlhkost 50-60%, teplota 28-35°C - méně dole, více pod žárovkou), neboť se nafukuje i když se na něj jen podívám . Výhřevná i UVB žárovka nechybí, není problém s jídlem (vitamíny a především vápník je mu dodáván).
Před zhruba třemi měsíci u něj začalo neobvyklé chování a nemohu se k tomu nikde dohledat. Chameleon mě třeba i vzbudí v noci, sedí v nejvyšším bodě terária, je zvětšený na maximum a syčí a útočí na sklo, pozadí, větev, co mu zrovna přijde do cesty. Takhle se to opakovalo ještě dvakrát. Poslední týden se to stalo i brzy ráno. Přišlo mi, že útočí na svůj vlastní stín. Každopádně vždy zvětšený co to jen jde, pohupuje se dopředu a dozadu, pak na 'něco' zaútočí a hlasitě syčí.
Děkuji za veškeré komentáře.
evan

XXX.XXX.34.210
Podle všeho máš pravdu, útočí na svůj stín a má celkově nasírací povahu, což někdy bejvá. Jakou chceš radu? - že máš bejt rád, že nevyroste velkej jako dinosaurus?
suvenyr

XXX.XXX.130.240
Evan má naprostou pravdu.Mě můj chameleon (pardálí) po čase odmítl žít v teráriu a žije v obýváku, kde má v rohu zavěšeno dostatek lián, kam posadím saranče a on ho slupne.Je to obrovský mazel do terária chodí jen pít cca 10min.
suvenyr

XXX.XXX.130.240
montium
napsal(a):
To si děláte prdel?
Ne a nestačím se divit, tohle se mě ještě nestalo.Teď je na garnýži.
evan

XXX.XXX.47.240
suvenyr
napsal(a):
Ne a nestačím se divit, tohle se mě ještě nestalo.Teď je na garnýži.
Chudák malej. Co mu taky zbejvá.
V terárku to zřejmě stálo zaprd (montium, raději si nečti suvenýrův příspěvek v jiným vlákně, tam jsou podrobnosti... To je prostě beznadějný, když si "chovatel" myslí, že když zvíře zdrhá z terárka, tak bude nejlíp, když ho nechá venku)
Se mi nezdá, že by u suvenýra na garnýži byla teplota a vlhkost vzduchu a osvětlení jako na madagaskaru, protože v takovým případě by tam logicky jen těžko přežíval ten suvenýr sám.
Suvenýre VZPAMATUJ SE: teď je venku zima, takže pokud chceš vytopit celý pokoj tak, aby chameleon netrpěl brutálním teplotním gradientem (pokud vůbec má na tý garnýži nebo jinde po pokoji výhřev, tak mu dost vadí, že se okolo něj furt honí studenější okolní vzduch. pokud nemá vyhřátí, tak chudák chameleon prostě "klepe kosu" v nějakejch cca23? stupních nebo kolik tam můžeš mít). co vlhkost vzduchu, co UV? Jak dlouho myslíš, že za těhle podmínek vydrží jeho oči, plíce a vůbec celý tělo v dobrým stavu? No je vážně "super" že máš liánu, že poznáš, že má zvíře hlad, no to je výkon. Promiň, ale pokud máš pocit, že je to ok, tak je to blbej pocit. Radši bych nechtěla vidět ani to terárko, kde byl předtím, jestli si ho zařizoval se stejným smyslem pro to, co to zvíře potřebuje..
Chápu, že jsi to asi neudělal schválně, a že si to myslel dobře, a samozřejmě nevím, kolik je ti let, ale nešlo by nějak zařídit, aby ses dopracoval k tomu, že budeš vědět co takovej pardál potřebuje a zařídil mu to? Montium ti určitě pomůže a poradí, jen pokud ty budeš chtít - je to v zájmu tvýho zvířete, byla by takovýho krasavce škoda.
suvenýr

XXX.XXX.130.240
garfy
napsal(a):
Spíš jsem jen čekala, jestli už se s tím někdo setkal. Protože tímhle tempem se bojím že brzy umře na stres, protože je fakt hysterický. Jinak další jiné komentáře mimo toto téma si prosím nechte na jinam ;)
Díky
Omlouvám se, založil jsem diskuzi mimo Vaše téma ( info pro Evana) k Vašemu dotazu je nejspíše pravda, že Váš chamík se v terárium někde vidí (odraz) a útočí na sebe.
S pozdravem a hodně štěstí.