Chameleon mimo terárium

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

suvenýr

28.2.2016 13:31
suvenýr

XXX.XXX.130.240

Reakce pro Evana :
Dobrý den,
unavuje mě se obhajovat jako začátečník, který trápí chameleony, ale nicméně možná že dělám chybu a může to být zajímavé téma pro ostatní chvatele chameleonů.
V diskuzi chameleona jemenského, který je agresivní jsem reagoval pro odlehčení situace o mém chamíkovi, který momentálně žije převážně v místnosti, uznávám, že to nebylo úplně k tématu tak jsem založil nové téma.Byl jsem doslova seprán chovatelem Evanem za můj postoj ke zvířeti a rád bych se trochu obhájil.
Terárium mám velké 110/60/80 V, H, Š odchoval jsem tam 3 chameleony samec jemenský 6 let a 5,2 roku a samice 2,6 roku.Rád bych uvítal názor dožitého věku od zkušených chovatelů.Terárium má samozřejmě UV a 2 žárovky, měřená vlhkost je cca 70-75% a teplota 27-30 ° v první polovině terária a 22-25° v dolní části.
Chameleoni byly vždy zvyklý na kontakt a krátkodobý pobyt v místnosti.
Teď mám pardálího 2,2 roku a cca před třema měsíci začal preferovat pobyt v místnosti, i když se domnívám, že terárium je kvalitní.Takže co s tím, když po pěti minutách pádluje a chce ven ?
Začal jsem udržovat teplotu v místnosti kolem 25°, koupil jsem liány a udělal mu prolejzačku u okna, když se dívá z okna nebo je poblíž tak nevětrám, sarančata si sám chytá v liánech, kde se drží, vlhkost samozřejmě není jako v terárium a dělalo mě to starosti, tak i přesto jsem ho dával každý den do terária, napil se vykadil a ven to vše během 20 minut, takže teď to takhle praktikuji asi dva měsíce a chamík je v naprosté pohodě a spokojen.
Teď čekám na Vaše reakce, protože je to můj první chameleon s takovém chováním.Dělám chybu ?
Preferuji spokojené zvíře ať je jeho život jakkoliv neobvyklý.

evan

28.2.2016 17:17
evan

XXX.XXX.47.142

Takže mě těší, že s tím chceš něco dělat, ale pokud preferuješ spokojeného chameleona, tak pár věcí prostě není možné. Obecně chameleoni nejsou nejlepší zvířata na všelijaké dobře míněné experimenty. Takže prosím v jeho zájmu odpověz na pár otázek, abychom si osvětlili, co se vlastně stalo, a určitě ti někdo, navzdory tvým dosavadním šíleným nápadům rád poradí, já už se do toho montovat nebudu, jen se akorát pokusím dovysvětlit, proč se tvůj zatím popsaný postup naprosto míjí s pochopením toho, co chameleon potřebuje.

Je absolutně nezbytné zařídit, aby chudák netrávil den sezením na garnýži, protože i u kvalitních oken je okolo okna víceméně průvan. Jako, chameleon, který v obytným pokoji uteče nebo je vyhozen z terárka, se většinou automaticky odebere na garnýž, protože má tendenci jít zaprvý za světlem, zadruhý nahoru, takže dojde na garnýž a dál to nejde. Nemá smysl z toho dovozovat, že mu to tam vyhovuje -je to jenom dobrý tip, kde hledat, když uteče. Zvýšení okolní teploty v místnosti na 25 nic moc neřeší, protože s tím průvanem to nic neudělá a ještě víc to vysuší vzduch, jak jsem ti již psala. Něco jinýho by bylo, kdybys ho měl třeba ve skleníku, nebo v létě na balkóně, kde by měl v celým prostoru dobrý klimatický a světelný podmínky a kde by si mohl opravdu vybrat, kde se mu zalíbí víc, a tam by se posadil.

Zadalší zcela jistě ho nelze ho každý den od někud někam přendávat a myslet si, že to bude v pohodě a že je spokojenej. Je nezbytné zařídit, abys ho nemusel každý den přesouvat do terária a ven, ať už to zařídíš jak chceš. Proč nemůže pít mimo terárko a v něm ano? z čeho konkrétně a jak vlastně v tom terárku pije?

Domníváš se, že je terárko kvalitní, ale napiš nám kromě velikosti a teploty a vlhkosti i co v tom terárku je za věci a vybavení a taky způsob odvětrávání a typ použitého zdroje UV? A jak to máš teď s UV, osvětlením a s výhřevem, když v terárku víceméně není? Má tyhle věci vůbec k dispozici? A když jsi z jemeňáka přešel na pardála, pověz nám co se všechno změnilo nebo jsi začal dělat jinak s ohledem na to, že máš jinej druh s jinejma nárokama ?
Mimochodem ty jemeňáky jsi v tom terárku měl všechny najednou nebo postupně?

Tak hodně štěstí!

Přidejte reakci

Přidat smajlík