xx

XXX.XXX.18.16
A jak zní otázka?
Ono to chce trochu hledat, třeba i na iFauně v diskuzi.
Zde kopíruji svůj starý příspěvek, abych to nepsal znovu:
Velikost akvária nemusí rozhodovat, podle mých zkušeností s chovem žebrovníků je však dobré zařídit nádrž jako tzv. akvaterárium. To znamená, že necháme část pro vodu - lze například vlepit do akvária šikmo proužek skla (aby mohl žebrovník vylézt z vody je dobré udělat žebřík z nalepených kamínků nebo přiložit třeba kus kůry). Vodu nemusí být hluboká, stačí 10 cm i méně. Souši vytvoříte z hrubých oblázků nebo štěrku do akvária. Nedávejte obyčejnou rašelinu nebo hlínu, protože by to žebrovníci nanosili do vody. Udělejte na souši úkryty např. z kůry, polovin skořápek z kokosových ořechů, atd. Žebrovníci nejsou nároční na prostor a většinu času tráví na souši namačkáni v úkrytech. Choval jsem asi 15 větších (do 20 cm) v nádrži 60 x 30, asi 30 malých (do 8 cm) v akvateráriu 25 x 20, kde se schovávali mezi stěny a kusy kůry.
Co se týče kanibalismu - larvy se mohou navzájem ohrožovat a při nedostatku potravy nebo rozdílné velikosti nebo velké hustotě v nádrži si ožírají nejprve žábry a pak i končetiny. Velké žebrovníky je vhodné krmit individuálně. Žebrovníci se řídí hlavně čichem a pokud má například druhý žebrovník tlamku od masa, může být pokousán. Stalo se mi, že při tomto kousání došlo k poškození tlamy, oka a končetin u velkých žebrovníků.
Čím bych to doplnil? Že se žebrovník prodává jako vodní živočich a přitom ve vodě se zdržují většinou jenom samci, samice raději tráví v úkrytech mimo vodu, Samozřejmě rozmnožování probíhá ve vodě. Vyřešit to můžete v akváriu nějakým plovoucím kusem kůry, na kterou se žebrovníci mohou vyšplhat, dále je vhodné rostlinstvo, kde se mohou zachytit s tlamou nad hladinou pro snadné dýchání. Co se týká vody, tak filtrování topení ani vzduchování není potřeba, samozřejmostí je odkalování (nejlépe před dalším krmením).
Krmení - pokud máte například zahradu, tak ideálně nasekané žížaly, malí slimáci, cvrčci, sarančata, v nouzi jsem krmil i kousky hovězího srdce. Při krmení na souši obalit v Plastinu. Dále se dá krmit i granulemi pro dospělé želvy jako je Reptomin, sušený gamarus.
Pro mladé žebrovníky je dobrý mražený gamarus, patentky, hrubé dafnie.
T. V.