GiraUsugurai

XXX.XXX.141.218
Zdravím všechny,
mám užovku červenou která se mi svlékla naposledy 29.2 a začíná mi tmavnout jako když na to jde znova. Její věk mi předchozí majitel nebyl schopen povědět ale má přibližně metr takže předpokládám, že žádné mládě to už není. Asi dělám něco špatně.
Chovám jí v boxu na písku smíchaném s rašelinou (1:1), teplota v něm se přes den pohybuje okolo 25 °C, vlhkost 70. Nevím jestli by to s tím mohlo souviset ale poslední dobou jí občas slyším jako by si "upšíknout".
Budu vděčná za jakoukoliv radu.
Tak to, že se svléká známená že roste a jestli se svlékne v klidu tak bych to neřesšila.V jakèm jí chováš boxu? Proč nemáš terárko.Jak máš udělaný větrání a čím vyhříváš? 25 stupňů Přes den je dobrý ale potřebuje Mít lokální vyhřívání kde by se teplota měla pohybovat okolo 32-35stupňů s nočním poklesem na 16-18.To může souviset s tím kýcháním jestli ji tam není chladno.Dej ji tam bud bodovou žarovku nebo topný kámen.Rosit stačí 2x-3x tydně.V jednom koutě udržuj stále vlhký lignocel, můžeš tam dat nádobu s mokrým lignocelem..Vykašli se na nějaký box.Udělej ji terárium o rozměrech 70 x 50 x 40 (š x h x v) cm. To by mělo pro jednu stačit. Dej ji tam větev rádi šplhají a nějaký úkryt.
GiraUsugurai

XXX.XXX.141.218
N.u
napsal(a):
Tak to, že se svléká známená že roste a jestli se svlékne v klidu tak bych to neřesšila.V jakèm jí chováš boxu? Proč nemáš terárko.Jak máš udělaný větrání a čím vyhříváš? 25 stupňů Přes den je dobrý ale potřebuje Mít lokální vyhřívání kde by se teplota měla pohybovat okolo 32-35stupňů s nočním poklesem na 16-18.To může souviset s tím kýcháním jestli ji tam není chladno.Dej ji tam bud bodovou žarovku nebo topný kámen.Rosit stačí 2x-3x tydně.V jednom koutě udržuj stále vlhký lignocel, můžeš tam dat nádobu s mokrým lignocelem..Vykašli se na nějaký box.Udělej ji terárium o rozměrech 70 x 50 x 40 (š x h x v) cm. To by mělo pro jednu stačit. Dej ji tam větev rádi šplhají a nějaký úkryt.
Box 50x40x20, brzo budu stěhovat do terárka - jen co mi přijde. V boxu mám bodovou žárovku i topný kámen který běží i přes noc. Větrání bohužel jenom shora ale řeším to tím že dvakrát/ třikrát za den otevřu na chvilku box úplně. Nemyslím si že jí je zima protože celý dny tráví v "chladné" části boxu. Kdyby jí byla zima tak myslím, že by se stočila na topný kámen nebo by si vlezla pod žárovku. Rosím jednou týdně protože mám pod žárovkou bazének kterej mi tu vlhkost udělá. Teď teda začnu rosit víc když to vypadá že se bude svlíkat.
Větev jsem tam předtím měla, nelezla na ní vůbec tak jsem to dala pryč, akorát to zabíralo místo v boxu. A lignocel ne-e. Sice jí nekrmím v boxu i tak ale vzhledem k tomu že mám podklad písek:rašelina tak si myslím že není třeba. Ale děkuju za rady.
GiraUsugurai

XXX.XXX.152.101
N.u
napsal(a):
Jo jo paraziti to je taky možnost a nebo mě napadá ještě mykóza. Pokud tam je špatnè větrání...kůže vypadá zdravě(nejsou promačklè šupiny nebo tak)?nemáte fotku svleku?
Fotku posledního svleku nemám a svlečku už jsem bohužel někomu dala. Nicméně poslední svlek byl bez problému, kůže celistvá kromě části u ocasu která byla lehce potrhaná ale myslím že to bylo spíš tím, že jí potrhala než jsem jí odebrala z boxu. Promáčklé šupiny jsem žádné neviděla. Mykózu myslím nemá, co jsem četla tak se projevuje tím, že se hadovi objeví šedivé šupiny? Nic takového jsem u mojí holky nepozorovala. Kůže je akorát trošku hrubší než obvykle (míněno že není tak hebká a "klouzavá") a tmavší ale to bylo i při posledním svleku - je to můj první had a mám jí teprve 2 a půl měsíce takže jsem prakticky bez zkušeností ale předpokládala jsem, že to je normální?
GiraUsugurai

XXX.XXX.152.101
mikr1
napsal(a):
Časté svlékání kůže může být následek napadení roztoči. Pořádně hada prohlédněte a případně ošetřete proti roztočům. Ošetřete také terárium - box. Jinak časté svlékání nebude následek chovu v boxu, to na to nemá vliv.
Je pravda, že moje užovka ráda tráví čas zalezlá v bazénku ale nikdy jsem si nevšimla, že by po ní něco lezlo a to jí vždycky jednou denně beru do ruky a kontroluju (samozřejmě kromě 2-3 dní po krmení kdy jí nechávám v klidu trávit). Nicméně kouknu jestli nemá nějaké černé tečky na šupinách, díky za podmět.