Zdravím všechny,
Již nějakou dobu zvažuji pořízení varanů (konkrétně v. acanthurus, časem bych ráda i nějaké stromové druhy jako v. prasinus, v. macraei aj. ). Informací o chovu je dost, s tím problém není, co mi ovšem dělá trochu problém, je stará dobrá česká byrokracie, aktuálnost všemožných informací, a to že nemám zkušenosti s chovem zvířat podléhající CITES.
Pokud vím, tak již není třeba žádné varany registrovat jako "nebezpečná zvířata", neboť tam z plazů patří už jen krokodýli a vše jedovaté. A registrace na krajském úřadě kvůli CITESu také není nutná pro druhy ze skupiny II/B, což je většina.
Začíná se mi to ovšem poněkud míchat v případě obchodu a následných záznamů o chovu a obchodu. Pokud zvíře koupím v ČR, dostanu k němu kupní smlouvu. Musí u ní být fotka? Musím řešit něco dalšího, pokud si zvíře dovezu např. z Hammu? Zvířata pořídím jako mladá, čistě hypoteticky berme v potaz, že je to chovný pár, který chci do budoucna množit, zapíšu do knihy chovu a nafotím znaky. Vylíhne se snůška, odchovaná mláďata nafotím, zavedu do knihy, při prodeji vystavím kupci smlouvu a zapíšu do knihy prodej, tím to pro mě končí. Musím zaznamenávat i mláďata, která krátce po vylíhnutí uhynula?
Ještě k fotkám, pokud bude nafocené pořízené mládě, je nutné časem aktualizovat o foto dospělce? Je nutné mít foto v hmotné podobě, či stačí elektronicky?
Mohl by mi prosím někdo doplnit chybějící info, eventuálně vyvrátit případnou dezinformaci?
Děkuji moc, Monika K.