lukalanka

XXX.XXX.158.104
Zdravím, do akvária o velikosti 32l si chci pořídit malou želvu nádhernou ( samozřejmě až vyroste pořídím ji větší.. ;-) ) nevím si ale rady s výběrem světla... nevím kolik W a ani jaký druh... proto Vás prosím o radu ;-) (pokud možno cenově dostupné) ;-)
v místnosti je teplota většinou 21 stupňů, akvárko bude kryté s odvětráváním, s filtrem, popř. topítkem?
To, ze je zelva mala neznamena, ze nemusi mit filtr, urcite je lepsi cistit filtr, nez opakovane vylevat celou nadrz.Pokud se v lete dostane na slunicko, asi vydrzi i bez uv, ale pro mladata je dosti dulezite.A uz v nazvu Vaseho dotazu uvadite-zarizeni akvateraria a to neni akvarium, ale nadrz na chov zelv, ktera ma uzavreny strop kuli pruvanu.Jinak urcite souhlasim, ze zaklad krmeni maji tvorit pokud mozno cele rybky.
Proč by měl vylévat celou nádrž? Při odsátí ekrementů hadičkou dle potřeby (cca každý 3 - 4 den) vystačí s 1vědrem vody. Trvá to tak 3 min...
D3 si při krmení celými rybkami, šneky, žížalami atd...si umí vytvořit z potravy, takže UVB opravdu nepotřebuje (zkuste si něco nastudovat)
Pobyt ve vhodném venkovním jezírku je samozřejmě pro ni to NEJ NEJ.
lukalanka

XXX.XXX.158.104
Děkuji za odpovědi...
chtěl bych se ještě zeptat: vybral jsem tuto žárovku :
https://www.akvamex.cz/zarovka-exo-terra-daylight-basking-spot-lamp-25w/
myslíte že je to správná volba nebo mám zvolit jinou popř. jméno/odkaz?
kolik W 25 nebo 50? a jak vysoko nad "ostrovem" má být?
dále jsem řešil otázku stínítka (květináče), četl jsem že je to jen přežitek a že to není k ničemu dobré... a kdybych to tam tedy nedal neoslňovalo by světlo ze žárovku případné "pozorovatele" (mně a ostatní lidi ) ?
Zbytečně drahá, stačí obyčejná 20 - 40W a dát ji tak vysoko, aby na výhřevném místě bylo cca 35° C - musíte si to proměřit. Květináč (stínítko) už je na vás , želvě je to fuk.
Ve zverimexu se vám budou snažit vnutit jako "nezbytnosti" naprostý kraviny...
Podívejte na teraporada.net a do hledat si dejte vodní želva a máte čtení na celý večer...
Zkuste si želvíka koupit od chovatele, ve zveráčích už bývají hodně zdevastované...
Pokud nemáte možnost venkovního chovu, prostudujte i jiné druhy např. klapavky.
Samozrejme, ze muze za 3 min odsavat hadickou, ale myslim ze s filtrem je prostredi mnohem stabilnejsi, nez nechat vodu stat-bez pohybu se zacne rychle kazit.S vit.D to tak snadne neni a pro zelvu a navic mlade, je podle me zareni dulezite.O vasi nastudovanosti nepochybuji-citace z Wikip.- Za normálních okolností se vitamín D tvoří v kůžipůsobením slunečního záření z provitamínu 7-dehydrocholesterolu, derivátu cholesterolu.Ultrafialové záření štěpí B jádro sloučeniny za vzniku cholekalciferolu, tedy vitamínu D3. Tuto schopnost výroby vitamínu v kůži si osvojili suchozemští obratlovci přibližně před 300 milióny let, kdy se přesunuli z oceánu, který byl bohatý na vápník.[1]Syntéza působením slunečního záření by měla stačit na pokrytí až 80 % denní potřeby, v závislosti na zeměpisné šířce a ročním období. V potravinách se cholekalciferol nachází v rybím tuku, játrech, vaječném žloutku a mléce.- takze az 80%mi pripada jako bod pro uv zareni.
lukalanka

XXX.XXX.158.104
Děkuji za Vaše odpovědi
takže běžná zářivka o výkonu do 40W stačí...
omlouvám se, že se opět ptám na již zodpovězené stínítko, ale odpověď, která tu byla vlastně pro mě nic neřeší...
potřeboval bych vědět pokud nedám stínítko kolem žárovky jestli mě bude oslňovat, popř. nějaké řešení jak se tohoto problému zbavit
nebo jestli nakonec nedat tu žárovku do květináče?
lupus4: omlouvám se, ale s tou nedostatečnou odpovědí na stínítko to nemyslím zle ..., jen bych potřeboval více konkrétní řešení
gekko99
napsal(a):
Samozrejme, ze muze za 3 min odsavat hadickou, ale myslim ze s filtrem je prostredi mnohem stabilnejsi, nez nechat vodu stat-bez pohybu se zacne rychle kazit.S vit.D to tak snadne neni a pro zelvu a navic mlade, je podle me zareni dulezite.O vasi nastudovanosti nepochybuji-citace z Wikip.- Za normálních okolností se vitamín D tvoří v kůžipůsobením slunečního záření z provitamínu 7-dehydrocholesterolu, derivátu cholesterolu.Ultrafialové záření štěpí B jádro sloučeniny za vzniku cholekalciferolu, tedy vitamínu D3. Tuto schopnost výroby vitamínu v kůži si osvojili suchozemští obratlovci přibližně před 300 milióny let, kdy se přesunuli z oceánu, který byl bohatý na vápník.[1]Syntéza působením slunečního záření by měla stačit na pokrytí až 80 % denní potřeby, v závislosti na zeměpisné šířce a ročním období. V potravinách se cholekalciferol nachází v rybím tuku, játrech, vaječném žloutku a mléce.- takze az 80%mi pripada jako bod pro uv zareni.
No,32l akvárium je odhadem něco jako 40 x 30 x 30, v tom bude mít pro mimino cca 15 cm vody, což je hloupejch 18l vody...a na to na rok schánět filtr (vnější, aby nezabíral už tak málo místa) mi fakt přijde jako pitomost...
Počítejte pro dospělou 0,1 minimálně akvárko 120 x 50 x 50 ( v cm) a v tom cca 180 l vody, tam už se pořádný vnější filtr vyplatí
S vit.D to tak snadne neni a pro zelvu a navic mlade, je podle me zareni dulezite.
je podle me
právě, že jen podle vás
UVB nic nepokazí, ale opravdu ho nutně nepotřebuje, pokud bude krmit, tak jak má...
Což ví každý, jen trochu zkušený chovatel dravých vodních želv.
Chovy albinotických TSE jsou před sluncem vyloženě chráněné, a přesto ani s Fx nejsou sebemenší problémy, ač slunce ani nezahlédly...
Treba takto, kdyz chcete nadhernou, ale funguje to u vsech vodnich zelv, co chovam.