Lucie K.

XXX.XXX.141.218
Dobrý den,
založila jsem si chov myšek a byl v pohodě, pak jsem ale přidala novou samici a u té se zhruba po týdnu dostavily dýchací problémy a apatie, během 24 hodin zemřela na udušení. Krátce na to mi zbytek myší začal kýchat a hvízdavě dýchat. Už takhle jedou tejden. Ale jinak jsou v pohodě a aktivní, žerou s chutí. Dýchací problémy u nich nejsou ani zdaleka takové jako u té samice. Nicméně přetrvávají. Proto přemýšlím, že to zkrmím a začnu znova.
Má otázka zní - můžu takové myši dát hadovi? Neovlivní ho to nějak? Jsou nemoci myší přenosné na hada?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Lucie K.
napsal(a):
Dobrý den,
založila jsem si chov myšek a byl v pohodě, pak jsem ale přidala novou samici a u té se zhruba po týdnu dostavily dýchací problémy a apatie, během 24 hodin zemřela na udušení. Krátce na to mi zbytek myší začal kýchat a hvízdavě dýchat. Už takhle jedou tejden. Ale jinak jsou v pohodě a aktivní, žerou s chutí. Dýchací problémy u nich nejsou ani zdaleka takové jako u té samice. Nicméně přetrvávají. Proto přemýšlím, že to zkrmím a začnu znova.
Má otázka zní - můžu takové myši dát hadovi? Neovlivní ho to nějak? Jsou nemoci myší přenosné na hada?
Já jsem takové myši zkrmoval normálně, bez jakýchkoliv potíží. Ono je třeba si uvědomit, že v přírodě hadi taktéž neloví jen zdravé jedince, kteří byli v nevhodnou dobu na nevhodném místě, ale mívají štěstí na různě deformované, poraněné i nemocné jedince (totéž se týká i jiných predátorů). V tomhle případě se nejedná o zkrmování zvířete, které je něčím přiotráveno, bylo něčím přeléčeno atd. Osobně jsem v chovu takhle se projevující potkany a myši zkrmoval jako první (nevyplácelo se je nechávat s ostatními).
Lucie K.

XXX.XXX.141.218
napsal(a):
Já jsem takové myši zkrmoval normálně, bez jakýchkoliv potíží. Ono je třeba si uvědomit, že v přírodě hadi taktéž neloví jen zdravé jedince, kteří byli v nevhodnou dobu na nevhodném místě, ale mívají štěstí na různě deformované, poraněné i nemocné jedince (totéž se týká i jiných predátorů). V tomhle případě se nejedná o zkrmování zvířete, které je něčím přiotráveno, bylo něčím přeléčeno atd. Osobně jsem v chovu takhle se projevující potkany a myši zkrmoval jako první (nevyplácelo se je nechávat s ostatními).
Dobře, mockrát děkuju X).
chameleontomik

XXX.XXX.61.1
Dovolím si jen podotknout a trochu nesouhlasit, že srovnávat zvíře co je xgenerací v chovu, nejlíp s genetickými mutacemi s hadem co žije venku je nesmysl...je to jako když lidi říkají vždyť pes v přírodě taky jedl jen maso...aspoň dle mě...
Já své hady třeba potkanem s viditelnou rakovinou nekrmím, v přírodě by se stím popral, ale v přírodě netrpí potkani rakovinou tak jak, laboratorní, stejně tak u těch myší, může to být problém, který vznikl pokusy a na to by had obrané látky mít nemusel.
Jde o to jak se k tomu stavíte a co máte za hada. Tím nechci říct, že ho to zabije nebo mu to uškodí, nejspíš se nic nestane..já to neriskuju.
Jinak myšky můžou mít špatně vyvinuté plíce a nebo alergie, začít odznova viděl bych to na dědičný problém.

chameleontomik
napsal(a):
Dovolím si jen podotknout a trochu nesouhlasit, že srovnávat zvíře co je xgenerací v chovu, nejlíp s genetickými mutacemi s hadem co žije venku je nesmysl...je to jako když lidi říkají vždyť pes v přírodě taky jedl jen maso...aspoň dle mě...
Já své hady třeba potkanem s viditelnou rakovinou nekrmím, v přírodě by se stím popral, ale v přírodě netrpí potkani rakovinou tak jak, laboratorní, stejně tak u těch myší, může to být problém, který vznikl pokusy a na to by had obrané látky mít nemusel.
Jde o to jak se k tomu stavíte a co máte za hada. Tím nechci říct, že ho to zabije nebo mu to uškodí, nejspíš se nic nestane..já to neriskuju.
Jinak myšky můžou mít špatně vyvinuté plíce a nebo alergie, začít odznova viděl bych to na dědičný problém.
Vpořádku, tak tím holt nekrmte . V době, kdy my lidé jíme všelijak geneticky upravovanou zeleninu, obiloviny, ovoce a zeleninu pěstované na kdejaké cizí podnoži, chováme a šlechtíme triploidní a tetraploidní formy kaprů, geneticky upravené mutace lososů a pstruhů, dopované kuřecí a další, připadá mi řešit zkrmení nastydlé myši trošku offtopic. Dědičné to rozhodně nebude, pokud tím zvířata netrpí od narození a v chovu se to šíří. Běžně se takhle "rozkašlou" myši i potkani, pokud jsou přepravování v krabicích, nebo jiných špatně větraných nádobách, kde se zapaří. Vzhledem k tomu, že valnou většinu ale zkrmíte ihned po přivezení nemáte šanci si toho následně všimnout. Na teraporadně se to řešilo vícekrát, z hlavy si to nepamatuji, ale určitě tam někde naleznete důvod toho kašle, chroptění atp.
Máte pravdu v tom, že v přírodě potkani netrpí na rakovinu pravděpodobně tolik jako laboráci, v nichž se to záměrně geneticky ukotvilo právě pro výzkum rakoviny (stejně jako melanoblastomy u prasat), na druhou stranu jediná přenosná rakovina je v současnosti evidována pouze u tasmánských ďáblů, kterými nekrmím. Oni se ale z tohoto pohledu ale většího stáří, kdy to vyskakuje potkýskům u mazlíčkářů, v přírodě nedožijí. Další věc je, že hlodavci všemožných druhů jsou v přírodě zásobárny svinstev všemožného kalibru, které dravci přesto žerou a tráví. A to i predátoři - savci žeroucí právě nakažené potkany s tularemií, hepatitidami, různými typy morů a já nevím čeho.
Já sám zkrmuji takové hlodavce už víc jak patnáct let a naprosto bez potíží. To by mě zajímalo, co byste řekl na chovatele, kteří krmí svoje hady například ptáky - hrabavou, holuby, křepelkami, nebo andulkami s vápenkou.