Terárium ze skleníku z IKEA

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.4.2016 20:19
PumaCZ

XXX.XXX.102.140

Dobrý večer,
nezkoušel jste někdo předělat tento mini skleník z IKEA na malé hezké terárko? Koukala jsem na něj dnes v IKEA a nevypadá, že by samo od sebe moc těsnilo, ale napadlo mě, že na nějakého pavouka, popřípadě menší a nenáročný druh ještěrky by po předělání mohl být hezký.
Co myslíte? Popřípadě co byste do něj po úpravě dali?

http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/70186603/.

13.4.2016 22:54
ulmus

XXX.XXX.133.85

Docela by me zajimaly ty upravy ktere by jste na tom delala. Myslim ze na terarium je to dost nevhodny.

Neregistrovaný uživatel

14.4.2016 13:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208

To už je lepší velkej plastovej box z ikey s víkem a předělá se líp a snáz jak tohle a cenově skoro stejný.

15.4.2016 09:22
PumaCZ

XXX.XXX.102.140

Spodek utěsnit, nahoru udělat větrání, udělat tam vhodný podklad a z jedné strany stěnu s pozadím, ..
Jinak nejde o cenu. Přítele tyhle věci baví a až by měl pocit z dobře vykonané práce, řekla bych jen: "jé, miláčku, poj´dme si do té nádhery pořídit něco živého, ať je to ještě krásnější", a třeba by top prošlo :)
Bohužel s přítelem nesdílíme nadšení pro teraristiku, tak ho k tomu musím nějak jemně přivést :)
Osobně bych chtěla do budoucna nějakou veleještěrku či menšího varana, ale k tomu se musím dopracovat postupně :) Navíc vím, že například z cvrčků doma by šílel, takže to je další věc, kterou potřebuji dořešit :)
Máte někdo zkušenost s krmením sušeného hmyzu či konzerv? Našla jsem to při mém výzkumu na netu.

Afričan

21.4.2016 14:35
Afričan

XXX.XXX.112.242

Ten skleníček je uplně na nic. Zapomeňte na něj a nebo si do něj pořiďte něco neživého.40x22x35 cm opravdu není vhodná velikost na ŽÁDNÉHO ještěra. Terárium by se mělo otevírat zepředu kvůli jednosušší manipulaci se zvířaty a také snížení jejich stresu. Dále na větrání je vhodný jeden pruh pletiva pod posuvnými dvířky a druhý pruh na stropě (obecně) pro správnou cirkulaci vzduchu. Taky by mě zajímalo, jak chcete na tom prostoru umožnit zvířeti termoregulaci (chladný roh, tepelný zdroj a výhřevné místo, zdroj UV, úkryt, atd).
Pokud je přítel šikovný, proč si nenechat nařezat skla na míru a udělat si terárium, které vám bude přesně pasovat? Pokud chcete ještěry, určitě se vyblbnete s tvorbou plastického pozadí, jelikož ještěři i varánci různé terásky velice rádi využívají. Hmyzožraví ještěři a varani by měli být krmeni živým hmyzem, konzervy a sušky často nepřijímají a rozhodně je to čistě taková nouzovka, takže v tomto případě se hmyzu nevyhnete. Pro vás z malých druhů ideálně třeba Varanus acanthurus, hmyzožravých menších druhů varanů je samozřejmě víc, ale cena i náročnost chovu je často také trochu jinde. Pokud máte hodně prostoru, můžete si pořídit většího varana (exanthematicus, panoptes hornii, atd), který časem přejde z hmyzu na savce (myši v mrazáku jsou praktičtější). Případně pouvažujte po šnekožravých druzích scinků, býložravých ještěrech či něčem uplně jiném.. A hlavně si o teraristice obecně + o konkrétních druzích nejprve něco nastudujte. Týrání zvířat je trestný čin - a chov ještěra v tomto "skleníku" by podstatu trestného činu zcela jistě naplňoval.

21.4.2016 21:06
PumaCZ

XXX.XXX.102.140

Děkuji za reakci, leč bych z Vašeho příspěvku řekla, že jste nečetl pozorně, co jsem napsala.
Do teraristiky jsem dělala mnoho let a dokonce publikovala, co se týče chovu terarijních zvířat.
Samozřejmě nehodlám žádné zvíře týrat. Vím, že velikost je malá, ale pro středně velkého pavouka by to bylo naprosto vyhovující.
Jinak žádnou čistě býložravou ještěrku bohužel neznám. Všechny druhy, které znám, musí v určité míře přijímat i živou potravu. Ale ráda si nechám poradit, protože je nemožné vědět vše ;).

Afričan

22.4.2016 10:37
Afričan

XXX.XXX.112.242

PumaCZ: "popřípadě menší a nenáročný druh ještěrky by po předělání mohl být hezký."

40x22x35 cm na ještěrku? Vzhledem k tomu, že jste do teraristiky dělala mnoho let a dokonce i publikovala odborné články, určitě si dokážete představit, jaký teplotní gradient dokážete udělat v malém skleníčku, kde bude větrání v lepším případě něco málo na stropě. Většina ještěrů krom lokálního výhřevného místa potřebuje i zdroj UV a jaksi mi nedochází, kam byste ho chtěla dát.

Žádnou čistě býložravou ještěrku také neznám - psal jsem ale o býložravých ještěrECH. Mezi slovy ještěrka a ještěr vidím rozdíl, což byste, jako zkušená teraristka, která publikovala články, mohla také vědět.

Na závěr bych se chtěl omluvit, že jsem nečetl pozorně a ihned nepoznal, že jste zkušená teraristka, která publikovala články. Na základě vašich otázek jsem to nebyl schopen poznat.

PS - pavouka byste v tom asi chovat mohla. Je ale otázkou, zda by nebylo lepší koupit nějaké vhodnější terárium za méně peněz.

PPS - pošlete odkaz na nějaký Váš článek. Rád si jej přečtu. Člověk se učí celý život.

22.4.2016 11:02
N.u

XXX.XXX.5.22

Taky bych si ráda přečetla nějaký odborný článek od paní zkušené teraristky

22.4.2016 11:21
elisak

XXX.XXX.169.5

To předělání skleníku na tera je blbost. Pokud už nechcete klasický tera, tak stačí vhodně upravený plastový box.
Ten rozměr by nějakým malým gekonům třeba Teratolepis fasciata stačil, ale počítejte s krmením živým hmyzem a pro takovýhle prcky není vždy snadné sehnat adekvátně velký hmyz. Zas takhle velký cvrčci Vám doma cvrkat nebudou a větší můžete vyhazovat, protože už je sežrat nezvládnou.
Konzervy či sušený hmyz je blbost, není to výživné.
Pokud by jste mohla jít i na větší rozměr, tak třeba pagekoni se dají krmit kašičkama pro ně určenýma, ale ne všichni je žerou a stejně bych jim aspoň jednou týdně dávala i živý hmyz.

24.4.2016 23:03
PumaCZ

XXX.XXX.102.140

No jo, iFauna :)
Každopádně všem děkuji za informace a názory a přeji hodně úspěchů v chovu :).

25.4.2016 17:08
N.u

XXX.XXX.36.255

No jo iFauna to tu je častý, že ze sebe lidi dělají to co nejsou

Přidejte reakci

Přidat smajlík