chameleontomik

XXX.XXX.61.1
Zdravíčko, velice mě zaujal tento inzerát..neb jsem nezjistil co člověk prodává ani nabízí.
Ale neodolal jsem a rozklikl stránku, na které bylo vícero často se omílejících problémů (zabíjení krmných zvířat, rack system, atd) s dost razantním názorem a hromadou paragrafů a překladů co je špatné a kdo je špatný chovatel.
Zajímá mě zda vám přijde správné tu vytahovat policii a trestní zákoník a pod.na slečnu, která zabije potkana, dle jejího tvrzení rychle. (při krmení živou potravou, kdy had blbě chytne potravu to trvá určitě dýl a je to mnohem horší na stres i bolest dle mě) z čehož byla odsouzena jako špatný chovatel i člověk
-> Osobně mě tohle přijde jakonechovatelské, ze snahou se zveřejnit a minimálně to na inzerci nepatří, nýbrž do diskuze
A tak mě zajímá - jak potkana usmrtit v domácích chovatelských podmínkách? Měl jsem zato, že zlomení vazu je nejrychlejší.
Dále se jako lajk ptám na racksystem. Hada teoreticky mám - v životě mě nelezl po větvích, poličkách ani se nevrtal termitištěm, leží v jednom rohu nebo druhém.
Osobně mě přijde zcestné jako srovnávat dnešní pejsky stím co žral vlk, tak i hady, kteří sou překřížení do barev s hadem co potkáte v brázílii na výletě pralesem. Takže v čem je špatný rack s dostatečným prostorem, ideální teplotou, kde se mě had perfektně žere, kde se páří, kde zabřezne i porodí?
Děkuji za názory jak chovatelů, tak těch co si na ně hrají a nesplňují podmínky z webu této stránky.
PS: nejsem zástánce ani jedné možnosti, sám doma potkany neusmrcuji
rack system nepreferuji, jen se jako neználek ptám.
Pppppppppp

XXX.XXX.29.1
Dobrý večer jaké jsou podmínky tohoto webu? Nevím totiž zda jsem chovatel nebo si na něj jen hraju Hodíte sem odkaz na ten inzerát?
Jinak doma zabíjím potkany zlomením vazu, ale znám i lidi "chovatele" co s nimi švihnou o beton. Pak lidi ktetè osobně naštěstí neznám, ale chlubili se na diskuzi, že je zaživa zamrazí, zda je to pravda nevím. Jinak planuju v nejbližší době rozjet větší chov s krmným hmyzem a potkany. Mám v plánu potkany zabíjet oxidem uhličitým.
Jinak k tomu rack systému. Já to osobně také nepreferuju, především proto, že zas tolik hadů nechovám spíše ještěry, savce a pavouky. No, ale známý který se zabývá jen hady a prodává do zahraničí používá rack systém. Před pěti lety mi dal samici s tím, že je mu k ničemu pač nemůže zabřeznou. No a světe div se, ale u mě se to povedlo. Dostala jsem od něj s tímto problémem další dvě samice kterým se také povedlo dostat do požehnanèho stavu a ne jednou.Samec byl pokaždý jiný. Známý je dobrý chovatel oto víc je z toho v prčicích chudák. Nevím jestli je to prostředím nebo jen náhoda. Nic méně chování v racku neodsuzuji pokud mají vyhovující podmínky.
chameleontomik

XXX.XXX.61.1
Stejný nadpis jako tady v topované inzerci
https://www.ifauna.cz/terarijni-zvirata/inzerce/r/detail/2744960/tyrani-zvirat-nekterymi-chovateli/.
Tady jsou zmiňované články:
http://www.terraristik.cz/reptil-club/
Ohledně zacházení s krmnými hlodavci, z vyjádření veterinární správy vyplývá, že krmit živým hlodavcem je v pořádku. A jestli to dobře chápu, tak i usmrcení za účelem krmení bez způsobení nepřiměřené bolesti není trestné. Nevím, jestli je někde definován správný způsob usmrcení, oxid uhličitý je myslím nejlepší způsob, ale když potřebuju jednou za čas zabít potkana, tak kvůli tomu si lahev oxidu pořizovat nebudu. Uplně by stačilo, kdyby se lidi chovali ke zvířatum s úctou, ať už jsou to chovanci nebo krmní hlodavci a zbytečně některé věci nešířili po internetu. Protože i když krmení živým hlodavcem nebo usmrcení oxidem není protizákonné, nebude se to všem líbit a je zbytečné takhle veřejně provokovat. Jinak koukla jsem i na tu diskusi na facebooku a teda pan Robert Schlesinger (řekla bych autor článku?) argumentuje opravdu "zajímavě", každý, kdo chce ztrácet čas, si může diskusi přečíst (odkaz na diskusi je v článku) a udělat si názor.
S tím rack systémem je to složitější. Osobně si myslím, že hodně záleží na druhu, který v tom chci chovat. Zrovna u těch krajt královských mi to přijde jako lepší ubytko než terárko. Stejnak jsou ti hadi věčně schovaní. V článku tam byl použit argument, že v rack systému nemá had rozpětí teplot, což ale platí jen pro případy, kdy je rack ve vyhřívané místnosti.. spousta racků je vytápěna podložkami, takže tam rozdíl teplot určitě je a díky teplotním rozdílům se celkem dobře dá i držet režim den/noc. Nelíbí se mi chov denních druhů v rack systému, ale nemám to nijak podložené, že je to pro ně špatné. Prostě osobně bych necpala denní zvířata do tmavých boxů.
Taky úplně nechápu toto vlákno. Nejsem zastáncem racku, ale např. pro regiusky to není špatná volba. A to usmrcování hlodavců to je úplně lobotomický příspěvek. Někteří hadi prostě živou kořist odmítají a některá narozená mláďata jsou tak maličká, že berou jen rozstřihlé hole (téma na facebooku). Případně když je nutné krmit násilně, tak se také hole naporcuje. Závěrem: mám cca 12 hadů a někteří vezmou jen usmrcenou kořist tzn. kde je potřeba tak jsem hlodavce zabíjel, zabíjím a zabíjet budu. A pokud se někdy vrátím k chovu např. candoií, kde některá mimina odmítají i napachované holátko, budu i stříhat. Chovu zdar a naprosto zbytečným tématům zmar
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208
Pan Schlesinger z diskuse predtim nez ji zverejnil na svych strankach pro jistotu vymazal sve prispevky kde nabada oponenty k chovu drubeze a diskutujici pani a slecny nazyva zenskymi pohlavnimi organy.nasledne si vsechny oponenty na fb zablokuje a vsem vyhrozuje trestnim stihanim. Toliko k profesionalite "chovatele" ktery je zkuseny a udajne dobry. Mimo jine ja od nej kupovala kdysi jednu parmesicni a dve rocni samicky regiusek. Jaky byl muj sok kdyz osondovani ukazalo u jedne rocni ze je to samecek. Argument chovatele? Ja to palpoval jako mimina a pak uz na to nekoukal. Skoncilo to tak ze jsem klucika s drobnou ztratou prodala zname neb na jeho vymluvy jsem nemela nervy. To ze byl problem s krmenim jak zivou tak mrtvou potravou u vsech tri ani nezminuju. Pry si lovily male potkany u me se jich baly a prvni tydny vyhradne mysi. Takze krmeni nejspis taky buhvijake.
Posledni dobou je vsude spousta radoby ochrancu zvirat, kteri kritizuji chovatele jak terearijnich, tak prakticky vsech exotickych zivocichu. Je s podivem ze vetsina z nich nezna zakladni pozadavky pro spravny chov jednotlivych druhu a na vsechny vase argumenty pouziva jen naucenou frazi ZVIRATA PATRI NA SVOBODU. Nechci nikomu radit, ale ja na ne pouzivam jednoduchou metodu. Kdyz stimlhle zacnou, odchazim. Chovam terarijni zvirata od 12ti let, takze uz 20 a vzdy, bez rozdilu, byla mou prioritou naprosta spokojenost moji zvireny. To znamena ze kdyz muj had bere jen mrtvou korist tak proste jdu a korist mu usmrtim. Rychle a s minimalni bolesti a stresem. Ucta ke krmnym zivocichum k chovatelstvi, podle me, proste patri. Ale kdo nechape ze tak to proste chodi, tak tomu to ani za 1000 hodin a s 1000000 argumentu proste nevysvetlite. S pranim uspesneho chovu a radosti z neho L. Chvalinak.