Ahoj. Před týdnem jsem si koupila malou želvu čínskou (Chinemys reevesii). Na prodejně mi řekli, že pro tak malou želvu bude stačit "15ti watová" žárovka na slunění, aby se nepopálila. Žárovku mám nastavenou asi 30 cm od souše, ale želva se stále nesluní. Nevíte, jak daleko by měla být nastavena žárovka od souše? Nebo proč se želva nesluní?
Děkuji za odpovědi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

A Vy se divíte? Zkuste si tam dát teploměr. I silnější 25W žárovka 30cm od souše není teplotně vůbec poznat. Ta žárovka se tam dává proto, aby se pod ní zvíře mohlo vyhřívat, ne aby mělo světlo. Osobně dávám mláďatům vodních želv 25W žárovky cca 6 - 7cm nad místo, kde by se nacházel krunýřek želvy. Na tomto místě je třeba teplota 32-38C. Pokud byste si nebyli jisti, stačí na to vyhřívací místo šoupnout místo želvy něco ve výšce jejího krunýře a na to položit teploměr. Během patnácti dvaceti minut máte o teplotě v dané výšce jasno.
Druhá věc je, že želvičku máte krátce a než se otrká, pravděpodobně se nebude chodit slunit za přítomnosti osob v místnosti. Důležité ale je, aby tam prostě vyhřívací místo bylo a želva ho mohla využívat po dobu 12hodin, kdykoliv si zamane. Ať se daří.