Zdravím všechny chovatele těchto leguánků. Rád bych podiskutoval o těchto rodech leguánků, podělil se o fotografie, zkušenosti a v neposlední řadě bych touto cestou rád získal i nějaké nové přírůstky. V mém chovu jsou zastoupeni:
1,1 Leiocephalus schreibersii
1,1 Leiocephalus personatus
čerstvě 0,0,6 Leiocephalus carinatus (Sierra Maestra)
1,3 Sceloporus malachiticus
1,1 Sceloporus magister
1,1 Sceloporus cyanogenys
Budu rád za veškeré reakce, fotky i nabídky :).
rhgoni

XXX.XXX.248.219
Ahoj, jen krátce. Letos v prosinci jsem si pořídil 5 Leiocephalus carinatus / Cuba generace f2/
asi 1 měsíc staré postupně rostli a vyklubali se z nich dva kluci a tři samičky.
Dá se říct že až na malé potyčky jsou v pohodě. Krmím cvrčky, malé šváby a sarančata. Nejraději mají Zophobas morio. Občas dám i čerstvá jednodenní holata.
Z toho doplňkového krmiva dávám vařenou rýži promíchanou z banánem. Vitamíny Plastin.
Páření jsem neviděl a 25.9,16 mi postupně samičky nakladly vajíčka 1samička 7ks, druhá 9ks
a třetí 6ks zatím jsem nevyhodil ani jedno. Tak uvidím. Je zajímavé že samičky postupně nakladly
vajíčka téměř na jedno místo, kam před tím nahrabali veškerý substrát z celého terária.
Tvůj chov leguánků je perfekt jsou to skvělá zvířátka
rhgoni
napsal(a):
Ahoj, jen krátce. Letos v prosinci jsem si pořídil 5 Leiocephalus carinatus / Cuba generace f2/
asi 1 měsíc staré postupně rostli a vyklubali se z nich dva kluci a tři samičky.
Dá se říct že až na malé potyčky jsou v pohodě. Krmím cvrčky, malé šváby a sarančata. Nejraději mají Zophobas morio. Občas dám i čerstvá jednodenní holata.
Z toho doplňkového krmiva dávám vařenou rýži promíchanou z banánem. Vitamíny Plastin.
Páření jsem neviděl a 25.9,16 mi postupně samičky nakladly vajíčka 1samička 7ks, druhá 9ks
a třetí 6ks zatím jsem nevyhodil ani jedno. Tak uvidím. Je zajímavé že samičky postupně nakladly
vajíčka téměř na jedno místo, kam před tím nahrabali veškerý substrát z celého terária.
Tvůj chov leguánků je perfekt jsou to skvělá zvířátka
Díky moc za reakci.
Věřím, že zrovna tahle informace o L. carinatus se bude hodit, až Ti moji dorostou.
Máš nějaký trik, jak rozpoznat pohlaví, nebo to rozlišuješ, podle chování, společenského postavení a tvaru hlavy, jako většina ostatních chovatelů?
Já krmím cvrčky, šváby, smýkaným hmyzem, mouchami, moučňáky (snažím se co nejpestřeji).
Ovoce, ani kašičky žádný z mých chovanců nepřijímá - nevím proč...
Jen samice L. schreibersii mi ožírá květy a poupata sukulentů.
A když už jsem u ní, tak naváži na to snášení vajec: Všechny ostatní vejcorodé druhy, co mám, vejce normálně zahrabávají, většinou i na stejná místa. Ale samice L. schreibersii pokládá snůšku zásadně na povrch, a pokud u toho zrovna nejsem, tak v závěsu za ní jde samec a postupně snášená vejce ihned žere...
Třeba z poslední snůšky se mi podařilo zachránit jen jedno jediné vejce :/.