Dobrý den. Chovám E.C.cenchria (10 let) a chtěla bych dokupit partnera. Máte zkušenosti s chovem více hadů v jednom tera? mám terárko 100x60x60. V případě páru nebo dvou samic a jednoho samce bude nějaký prbl? Pokud by byl odchov, mláďata bych dala do jiného, menšího tera jen pro ně. Díky za informace a rady. Ještě mě zajímají vaše názory na podestýlku? Díky Jana.
Sante1

XXX.XXX.252.36
Obecně se chov více jedinců v jednom teráriu nedoporučuje. Problémy mohou nastat při krmení dvou hadů v jednom teráriu. Po té, co pořídíte nového hada, nedoporučji dávat do terária ke stávajícímu hadovi, protože je nutná karanténa nového hada a to po dobu 6 měsíců. Tedy stejně budete potřebovat další terárium, aby jste mohla nového hada držet zvláš't v karanténě.
dzey.nina
napsal(a):
Dobrý den. Chovám E.C.cenchria (10 let) a chtěla bych dokupit partnera. Máte zkušenosti s chovem více hadů v jednom tera? mám terárko 100x60x60. V případě páru nebo dvou samic a jednoho samce bude nějaký prbl? Pokud by byl odchov, mláďata bych dala do jiného, menšího tera jen pro ně. Díky za informace a rady. Ještě mě zajímají vaše názory na podestýlku? Díky Jana.
10r cenchria je co? Samec, samica? Kludne to doparujte. Podla velkosti teraria staci zostavit 1.1, bez obav spoločne, dozerat pri krmeni, problem iny nehrozi. Karanténu 6 mesiacov urcite nemusite praktizovat, je to blbost! Skontrolujte zdravotný stav, mozne parazity,..a smelo do toho.
Afričan

XXX.XXX.112.242
Asi tak - pul roku karantenu, pokud mate doma jen 1 kus... Já se vždycky snažil mít hady zvlášť, protože je to pohodlné při krmení. Ale pokud máte jen 2, tak jeden se nažere v teráriu, druhého dáte do bedny a je po problému. Případně můžete uvažovat o 2 teráriích nad sebou.
Jako podestýlku bych volil cypřišovou/piniovou kůru nebo neestetické noviny. případně nějakou směs s rašelinou. O lignocelu se toho můžete dočíst spousty špatného, bezprašné hobliny nebo konopné pazdeří taktéž může ucpat zažívací trakt zvířat, když se tím třeba olepí rozmražený krmný hlodavec a nebo se potkan před usmrcením vykoupe v misce s vodou... Proto ideálně krmím všechny hady mimo terária se substrátem.
dzey.nina
napsal(a):
Diky za rady. Ohledne toho krmeni.mimo terarko.. mela jsem za to, ze by se s hadem nemelo cca 3 dny moc hybat, aby pozkana v klidu stravil. Jak to delate teda po tom krmeni? Vracite ihned do tera?
Naozaj chovate cenchriu 10r? Ano s kludom hned premiestnit späť, hybat sa s nim môže. Nejdete ho transportovat. Kludne krmte na opacnych stranach teraria. Trocha zrucnosti a je to.