Dobrý den,
Rád bych vás poprosil o radu. Dostal jsem k vánocům chameleona(samičku) jsou jí přibližně 4 měsíce. V neděli jsme úspěšně svlékli starou kůži a od té doby nám začala míň jíst, předtím snědla cca 15 cvrčků denně a nyní 5 za den, ale co mě nejvíc trápí je, že začala občas tak zvláštně kuckat a sípat. Jinak mi přijde v dobré kondici, leze má dobrý úchop. Máme jí ve skleněném taráriu 60x40x30, dvě žárovky jedná je UVB Reptile 100 25w a druhá je obyčejná 25w. Teplota uprostřed je 29°C. Vitamíny dáváme multivitamín od exa terra a Nutriční mix republika celci plus.
Předem všem děkuji za odpovědi.
Jiřisnake

XXX.XXX.234.156
Blbe vitaminy, zdroj vápniku, blbe osvetlenie.
No osvětlení... dá se, ale chce to ještě něco na dosvícení - plnospektrální zářivku. Kolik má pod zdrojem? Jestli jen těch 29, tak je to málo.
Vitamíny já dávám jednou týdně, jinak čistý vápník. Používám mletý vápenec.
A co větrání? Jaké a jak velké? To sípání by s tím mohlo mít spojitost. Nemá takovou bílou krustičku kolem nosních dírek?
Takhle vypadá terárko, dneska už nejedlá vůbec. Jinak u nosních dírek má takovou bílou krustičku.
Nick original

XXX.XXX.22.157
Terárium je pro chameleona bohužel naprosto nevhodné.
Větrání tam v podstatě není (ten proužek nestačí ani náhodou). Měl byste pořídit o kousek větší terárium s větráním pod dvířky a alespoň 2/3 stropu, pořádně vyvětvit a UVB musí být u výhřevu, nebo použít slabší výbojku. Tím exošmejdským kolečkem vlhkost také nezměříte, takže zapracovat i na technice.
Jako vitamíny použijte ověřnou kombinaci Roboran + Plastin a podávejte max 2 x (spíše 1 x) týdně. Zbytek krmení obalujte v čistém Ca. A hlavně moc nerosit!
Jak píše kolega nade mnou, je to terko špatně.
Začnu tou krustičkou. To, že sípe a má jí, jsou jasné respirační potíže ze špatného větrání a přílišné vlhkosti.
Než seženete lepší tera, doporučuji jedno sklo vyndat a dát místo něj pletivo. Pokud už to nemá moc rozsáhlé, mělo by se to za čas spravit.
Za další to uv je potřeba dát k té výhřevné žárovce.
Vitamíny a vápník jsem již psala v minulém příspěvku.
Lépe udělat větvení, takhle toho tam má žalostně málo.
Rosit tak 2-3x (to je max) týdně. Rosím vždy jen tak lehce na listy kytek, aby se mohli napít. Jednoduchá poučka - narosit tak, aby do hodiny bylo terarium zase suché.
A hlavně dokud ty respirační potíže nepřejdou, tak bych to omezila opravdu na úplné minimum.