Dobrý den,
mám dva samce užovek.
Listopad 2013, červenáxčerná. Mám ho od mala, krmen od začátku správně. Má 90 cm, což mi na 3 letého hada přijde trošku míň, když se do chovu používají i 2 letí a mají mít přes metr. Navíc je štíhlejší, ale to možná, že je kříženec a samec(?)
Květen 2012, červená, koupen jako dvouletý se slovy "krmím 1x za 14 dní" což mi přišlo na tak mladého hada málo a prý měl tuto dávku více jak rok. Od koupení krmím každý týden. Měří 105 cm. A už od zakoupení velice tlustý (víc jak chovné samice) i když už je to lepší než dřív.
Zajímá mě, zda mám změnit krmnou dávku, nebo je to prostě genetika a nic s tím nenadělám.
Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

U křížence s kombinací genů obsoletus x guttatus se dá spíše očekávat rychlejší růst a dosažení větší velikosti, než u dnešních běžně chovaných guttek (již řadu let většina z nich nedosahuje velikostí jako dřívější chovaná zvířata, kde nebývalo výjimkou 160-180cm). Zde je otázka, co je to "krmen od začátku správně".
To druhé zvíře pokud je krmeno každý týden a větším počtem krmných hlodavců (předpokládám adultní myši, případně malí potkani?), by bylo zbytečně překrmováno. Velikost 105cm není taky žádný zázrak na 7leté zvíře, nicméně pokud byl zpočátku zaražený a krmen 1 x 14dní, tak opět záleží čím byl krmen. Zažil jsem 10ti leté kusy korálovek, které byly sice krmeny co týden, ale třemi holaty a zvířata byla podražená, hubená a připomínala délkou sotva dospělé kusy.
V obou případech hraje roli spíše lidský faktor, než genetika.
Mladší byl krmen jednou za 4 dny malou myškou a postupně jsem se dostala na 1 velkou myš týdně. Větší porci nedostává, bojím se, že by se to do něj nevešlo. A ten druhý dostává malé potkánky, ale většinou nejsou, tak má jen mastomyši.
Je možné podávat i dvě myši najednou? Nikdy jsem to nezkoušela, měla jsem strach, že s plným břichem by jí nechytl.
Jinak u křížence jsem předpokládala větší a rychlejší růst, proto mě to překvapuje.
Uživatel s deaktivovaným účtem

karo2702
napsal(a):
Mladší byl krmen jednou za 4 dny malou myškou a postupně jsem se dostala na 1 velkou myš týdně. Větší porci nedostává, bojím se, že by se to do něj nevešlo. A ten druhý dostává malé potkánky, ale většinou nejsou, tak má jen mastomyši.
Je možné podávat i dvě myši najednou? Nikdy jsem to nezkoušela, měla jsem strach, že s plným břichem by jí nechytl.
Jinak u křížence jsem předpokládala větší a rychlejší růst, proto mě to překvapuje.
Je možné dávat i tři myši najednou za předpokladu, že vyzkoušíte, že to had dobře vytráví. Zkuste prvně dvě dospělé myši a pokud to bezproblémů vytráví, lze i tři. Ono dnes "velká" myš z krámu bohužel není velká myš, jako bývalo dříve, většinou jde o střední myši a trávení takové potravy tak velkému hadovi problém dělat nemůže. Většinou po čtyřech pěti dnech se už vyprazdňují a jsou schopny lovit znovu. Já krmím většinou dvěma třemi hlodavci co 10dní během aktivní sezony, kdy zvířata nezimují. Samozřejmě pak jinak žerou ještě březí samice a nebo naopak samci, kteří páří a nechtějí pro změnu nic.