Wiki4220

XXX.XXX.31.50
Ahojte, chtěl jsem se zeptat jestli by nějak nemohlo rohatce uškodit bioaktivní terarium (isopodi, chvostoskoci, živé kytky, odtékací vrstva), ale myslím si že by nemělo ne?
Dále jsem se chtěl zeptat jestli když budu dávat 'drainige layer' počeštěno jako odtékací vrstvu, myšleno tak že bych dal cca 2 cm těch hydro balls, pak oddělovací tkaninu a na to cca 5-6 cm substrát, jak asi silnou topnou podložku pod to dát, a jestli by to vůbec nějak fungovalo skrz takovou šířku substrátu, a nebo jestli ji nenalepit třeba z boku nebo ze zadu.
Pak ještě jaké kytky by se do takového teraria s rohatkou? Mám v plánu zatím klasika pothos a nějaké mechy.
Až budu rohatku pořizovat, raděj nějakou odrostlou nebo klidně prcka co je velký jako padesátikoruna ? Zatím mám doma jen chov jeméňáků, sklípkany a chovy na krmný hmyz..tak jsem se chtěl podívat na obojživelníky :).
Agamaak

XXX.XXX.234.198
Ne!
Wiki4220

XXX.XXX.31.50
Agamaak
napsal(a):
Ne!
Rozsáhlejší odpověď by se určitě hodila, byla by určitě méně dětinská a možná by mi i pomohla :).
testudo1977

XXX.XXX.153.58
Ahoj,
z vlastní zkušenosti mohu říci, že rohatka "se zadkem zaryje do substrátu a sedí " Je to "tvrdohlavé zvíře", které se doslova prosedne/provrtá až na dno terária, takže doporučuji vrstvu substrátu velkou nejméně 1,5 násobku výšky zvířete - je tam totiž schovaná a čeká.
Za substrát se mi nejvíce osvědčil lignocel, z kterého jsem prohmatem odstranil větší kusy a pokryl je větší vrstvou rašeliníku.V substrátu nesmí být žádné kameny, ostré předměty, které by při zarytí mohli způsobit odřeniny a následné zanícení/zaplísnění a úhyn tvora.
Dopočuji knihu Rohatky z nakladatelství Robimaus - za cca 120Kč nejlepší zdroj informací.
Testudo1977
PS - cca 8 let je již nechovám, jedná se pouze o moje poznatky.
testudo1977

XXX.XXX.153.58
... a topnou podložku dospod nedávej, bude ti to vysušovat substrát a žabku. Já jsem vyhříval topným kabelem, který byl připevněn na zadní straně terária (rozměr 30x30*30 pro dorost,50*40*30 pro dospělé) a jeden kabel vyhříval více terárií.
Testudo1977.
Wiki4220

XXX.XXX.31.50
Super, děkuju moc za rady, substrátu dam určitě teda víc, vím že je to prostě jen taková sedící popelnice, ale když tak přemýšlím...jestli kdyř bych to něčím osadil, by mi to nevyryla ven, zavrtává se vždycky na to samé místo, nebo tam kde se jí zrovna líbí? Knihu už mám, jen se ptám právě na ty věci, které jsem se nedočetl :) A když jste ji krmil tak u ní v teráriu? nestalo se že lignocel požrala? Bojím se ucpání. Děkuji za odpověď které opravdu k něčemu je, přeji hezký den :)
testudo1977

XXX.XXX.153.58
Zdravím - doporučuji substrát měnit 1x za 2-3 týdny, protože moji chovanci (celkem 8ks, bez odchovu - ten se podařil až kolegovi po odprodeji) byly opravdu na jednom místě. Pravda je, že pod rašeliníkem se cítili asi v bezpečí a neměl nikdo z nich potřebu vyhledávat jiné místo. Krmil jsem z pinzety, takže zde nehrozilo, že by požrala lignocel.
Zkus se podívat na následující videa:
https://www.youtube.com/watch?v=jlNBf8cxV2k
https://www.youtube.com/watch?v=uMnffGfCcPM
Zde je vidět, že je to faaakt špatný lovec a z pinzety je to nejlepší.
https://www.youtube.com/watch?v=dJyIUAMj3lY
Opravdu bych se nebál toho lignocelu - lepší než nějaký kamínek, kus dřeva či něco, co bobtná a nadělá to paseku ve vnitřnostech.
Testudo1977.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Po osobních zkušenostech s lignocelem u rohatek NE! Bohužel zvířata ho do sebe skládají poměrně dlouhou dobu, než dojde k zacpání (u některých kusů to trvalo i dýl jak rok), takže to zdánlivě vypadá, že se nic neděje a s jeho používáním to nesouvisí. Pitva byla pak jasná. Ve střevech "jitrnice" napěchovaná lignocelem.
Agamaak

XXX.XXX.3.74
Wiki4220
napsal(a):
Rozsáhlejší odpověď by se určitě hodila, byla by určitě méně dětinská a možná by mi i pomohla :).
Ne ti napoví ve všem!
Wiki4220

XXX.XXX.31.50
Agamaaku tak to bylo zase až moc moudré :D
Testudo1977 No právě jsem nevěděl co s tím substrátem, když bych měl bioaktivní terarko, tak tam mám ty chvostoskoky a isopody, a ty jsou tam právě proto aby se to neměnilo, je to taková čistící jednotka, i když nevím jak se to popere s obříma lejnama té rohatky :D Měnit substrát by asi taky nebylo uplně vhodné když by mi tam rostly kytky.
Topnou podložku dám nejspíš na půlku zadní stěny terárka, a do pozadí jen nějakou tapetu, protože přes nějaké 3d pozadí by to teplo šlo nejspíše špatně.
Giboia lignocel nedám, taky s ním nemám nejlepší zkušenosti od ostatních zvířat, používam ho jen u sklípkanů. Na čem jste to teda pak měli? Terarijní rašelina ? Tu nejspíše zvolím já.
Jinak zase tak dotaz pro všechny : Tohle je asi uplně to samé, jako lignocel že? Napadlo mě to smíchat třeba 1:2 k rašelině, jen aby nebyla taková ''nudná''.
https://profizoo.cz/eshop/teraristika/podestylky/kura-raselina/exoterra-substrat-pro-osazeni?gclid=Cj0KEQjwzpfHBRC1iIaL78Ol-eIBEiQAdZPVKqXfUPt3u4Z1ANaTqVHgXqYONSDOPXIS92aBqyK4UCkaAvmi8P8HAQ.

Wiki4220
napsal(a):
Agamaaku tak to bylo zase až moc moudré :D
Testudo1977 No právě jsem nevěděl co s tím substrátem, když bych měl bioaktivní terarko, tak tam mám ty chvostoskoky a isopody, a ty jsou tam právě proto aby se to neměnilo, je to taková čistící jednotka, i když nevím jak se to popere s obříma lejnama té rohatky :D Měnit substrát by asi taky nebylo uplně vhodné když by mi tam rostly kytky.
Topnou podložku dám nejspíš na půlku zadní stěny terárka, a do pozadí jen nějakou tapetu, protože přes nějaké 3d pozadí by to teplo šlo nejspíše špatně.
Giboia lignocel nedám, taky s ním nemám nejlepší zkušenosti od ostatních zvířat, používam ho jen u sklípkanů. Na čem jste to teda pak měli? Terarijní rašelina ? Tu nejspíše zvolím já.
Jinak zase tak dotaz pro všechny : Tohle je asi uplně to samé, jako lignocel že? Napadlo mě to smíchat třeba 1:2 k rašelině, jen aby nebyla taková ''nudná''.
https://profizoo.cz/eshop/teraristika/podestylky/kura-raselina/exoterra-substrat-pro-osazeni?gclid=Cj0KEQjwzpfHBRC1iIaL78Ol-eIBEiQAdZPVKqXfUPt3u4Z1ANaTqVHgXqYONSDOPXIS92aBqyK4UCkaAvmi8P8HAQ.
Zdravím, přesně tak, terarijní rašelina bez příměsí, případně rašeliník (dá se zakoupit vysušený v cihličkách).
Wiki4220

XXX.XXX.31.50
napsal(a):
Zdravím, přesně tak, terarijní rašelina bez příměsí, případně rašeliník (dá se zakoupit vysušený v cihličkách).
Supr, tak já tam šoupnu tu rašelinu, já koupil na burze sušený rašeliník na zamíchání sklípkanům do substrátu, ale na jednom britském fóru jsem četl že tam volně ''poházený'' rašeliník může být nebezpečný taky tím, že by ho sežrala. Každopádně já mám v plánu ji krmit buďto pinzetou, nebo v jiné nádobě, takže ho do rašeliny nejspíš přimíchám ať to vypadá nějak živěji. Jinak ohledně mého dotazu na ten odkaz..nemáte s tím zkušenosti?

Wiki4220
napsal(a):
Supr, tak já tam šoupnu tu rašelinu, já koupil na burze sušený rašeliník na zamíchání sklípkanům do substrátu, ale na jednom britském fóru jsem četl že tam volně ''poházený'' rašeliník může být nebezpečný taky tím, že by ho sežrala. Každopádně já mám v plánu ji krmit buďto pinzetou, nebo v jiné nádobě, takže ho do rašeliny nejspíš přimíchám ať to vypadá nějak živěji. Jinak ohledně mého dotazu na ten odkaz..nemáte s tím zkušenosti?
Koukal jsem na to, ale připomíná mi to normální lignocel (a to jak vzhledem, tak i cenou), holt jen jinak balený od jiného dodavatele. Jako teoreticky by to mohlo být (ale stejně tak lignocel) tam, kde rohatka nedosáhne, tzn. zamaskované květináče s rostlinami. Na druhou stranu lignocel rostlinám ani živočichům nedává nic, vyjma toho, že vydrží vlhký, což ale rašelina taky. V rašelině rostou rostliny daleko lepší, nejedná se o rozdrcené nebo namleté skořáky z kokosu, jako u lignocelu nebo čipsů, takže případné nabrání do tlamy je oproti kouskům lignocelu bez problémů a nikdy se mi po ní zvířata neucpávala. Navrch v některých várkách lignocelu jsou mycelia nějakých druhů hub, která se po navlhčení aktivují a rostly mi pak v teráriích houby (zpravidla žluté či růžové, něco na styl malých bedel). Vrchol byl lignocel, který pocházel z nějakých skořápek skladovaných blízko ohniště nebo nějaké spalovny a který byl po navlhčení cítit jako spálenina (tehdy jsem ho testoval u spenglerek a během dne šel pryč). Musím říct, že takovou kostku jsem ale koupil pouze jednou a jinak byly ostatní ok. Osobně jsem ho používal právě u sklípkanů a štírů, ale tam už jsem taky přešel na rašelinu, případně její kombinaci s jemným pískem. Kde ho nadále používám jsou kladiště pro hady, tam má z mého pohledu nejlepší využití.