Wiki4220

XXX.XXX.31.50
Hojte, chtěl jsem se zeptat jestli víte o nějakých dobrých, lehce na živu udržitelných rostlinách kterým by se dařilo v prostředí žab, konkrétně teda vysoká vlhkost a teplota od 21°-28° :)
Zatím mám vyhlídnuté :
Lopatkovec (Spathiphyllum )
Ledviník ( Nephrolepis )
Zelenec ( Chlorophytum comosum )
Poděnka ( Tradescantia zebrina )
Pothos/šplhavice ( Epipremnum aureum )
Pepřinec ( Peperomia isabel )
Klidně mi můžete doporučit i kde to sehnat, protože když jsem po nich chtěl pepřenec nebo třeba tu Tradescanitu tak se na mě dívali jak na idiota. Dík za tipy na další kytky a mějte se doobře :)
evan

XXX.XXX.49.222
Nephrolepis ti asi nepude. naprostá sázka na jistotu je Ficus pumila, ten prostě MUSÍŠ mít :) Já všude dávám nějaký menší druhy Guzmánií nebo ještě lepší Neoregelií jako pěknej přírodní zdroj vody. Pak mám nějaký planý Anthurium, který vydrží absolutně všechno a roste krásně. Některý Cryptanthusy bejvaj taky nezničitelný a rozrůstaj se.
Jako, nemá smysl napochodovat do květinářství a říct "nemáte Peperomia isabel?" Protože i kdyby měli, tak to nebudou vědět. Jednou jsem nad nějakou Haworthií nebo Aloí vznesla dotaz "nevíte co je to za druh" a odpověď mě uzemnila - paní se koukla na cedulku u přepravky, přečetla, a s objevným hlasem řekla - to jsou ééh..SUKULENTY!
Prostě obcházej květinářství, a koukej jestli to maj - musíš sám vědět jak to má vypadat a ber klidně jinej druh stejnýho rodu. Pestřejší sortiment maj třeba v hobyobchodech typu hornbach (já příležitostně porůznu pro strýčka Příhodu, jak říkáme my dříve narození, třeba kupuju odkvetlý Bromeliacky ve slevě, když se přesvědčím, že mají výhon ze kterého porostou další rok) nebo zajdi na nejbližší teraburzu.
Hlavně nedávej kytky hned zvířatům, zaprvý se potřebujou uchytit a rozrůst v klidu, zadruhý kvůli ochranný lhůtě na potenciálně použitou chemii.
Wiki4220

XXX.XXX.31.50
Supr, na všechny se podívám, díky za radu.
Jinak ten Nephrolepis by nešel proč? Co jsem tak četl tak by v terariu měl celkem cajk podmínky :)
Do květinářství jsem s tímhle nenakráčel, nakráčel jsem s obrázkem, českým, i latinským názvem.
Já právě obcházím dost pravidelně, a nic moc jsem nenašel :X Možná to bude tím že jsem z malého města a máme tady s těží 3 květinářství.
Občas si zajedu do Ostravy na fauna trhy, ale vidám tam jen věci jako bromelie, nic z toho co jsem našel nějaké takové ty menší plazivé kytky jsem tam nikdy neviděl.
Wiki4220

XXX.XXX.31.50
Pavllis dík moc ! :D Přesně tohle jsem viděl skoro v každém viváriu/paludáriu a netušil jsem co to je. Teď už vím ! :D.