Chameleon jemenský- Nebude se mně bát ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Drogon

23.6.2017 17:09
Drogon

XXX.XXX.64.10

Zdravím

Pořídil jsem si chameleona, kt. se chtěl předchozí chovatel zbavit. Údajně má dva roky a mně zajímá jedna věc a to, jestli si na mne někdy zvykne natolik, aby mi vlezl na ruku, abych mohl trochu důkladněji vyčistit terárium apod. Dnes je tomu asi pět dní, co ho mám a vypadá to, že se mne bojí čím dál méně, ale nechci ho vytahovat násilím a navíc vím, že se ani nedá. Ocením jakoukoliv radu

Dekuji

evan

23.6.2017 19:05
evan

XXX.XXX.45.237

No jasně, násilným vytahováním bys hlavně dosáhl pravýho opaku. Trvá to nějakou dobu než tě začne poznávat a zapamatuje si, že pro něj nejsi hrozba, ale dodavatel potravy. Třeba když jsem na 3 týdny od dospělýho jemena odjela, tak po návratu jsem pro něj zas byla cizí člověk já, zatímco dočasného krmiče bral v klidu.

Měla jsem jich za ty leta víc a všichni poznávali členy rodiny od cizích. Ale ani na domácích neměli rádi křiklavý barvy oblečení - pruhovaný svetry, červenou barvu, i výraznější odstíny zelený, který jim zřejmě připomínaly jinýho obrovskýho chameleona!

Takže můj názor je ten, že na zvyknutí nemusí být zvíře mladý. Samozřejmě povaha chameleonů se mění s věkem, když si koupíš mládě, bude bázlivý, pak dostanou kuráž a zas se vyklidní. Závisí ale zase na povaze každýho jednotlivce, jestli bude při kontaktu "nasírací" nebo flegmatik nebo bojácnej oproti jinejm svýho druhu, a s tím zase neuděláš moc.

Důkladnější čištění jako ve smyslu že jde substrát i zvíře ven nějakou dobu stejně nebudeš muset dělat, běžný úklid hovínek není důvod zvíře vyndavat. Až ho budeš chtít z nějakýho důvodu vyndat, podeber ho rukou zespoda, nebo ho nažeň na větev, na který ho někam odneseš a necháš. Akorát nechytej ho zeshora jako kdybys ho chtěl z větve utrhnout, to se bude oprávněně vzpouzet.

Můžeš mu jako gesto dobrý vůle zkoušet nabízet žrádlo z ruky. Třeba si nakonec nevezme, rozhodně si nevezme hned, ale aspoň si to nechá v klidu "projít hlavou".

Drogon

23.6.2017 19:41
Drogon

XXX.XXX.64.10

Díky moc za rady

Přidejte reakci

Přidat smajlík