Agama vousatá vhodné a kvalitní osvětlení, aktivita, krmení atd.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.7.2017 19:15
sahulalukas

XXX.XXX.211.15

Dobrý den

V úterý jsem dostal pogonu, lehce přes 1,5 roku starou, i s teráriem (100*45*45), samice. Pán jí přinesl že už jí nemůžou mít doma. Tak sem se jí ujal. V terárium jsou 3 lampy v jedné Arcadia D3 basking lamp 100w (po dní cca 40 - 42 °C) asi 20 cm od ní zoomed uvb 10.0 compact a ve třetí na druhé straně Sun glo 75w (tu jsem vyndal protože byla daleko od zdroje UVB a v tera by nebyl teplotní gradient).
Do tera jsem přidal kořen (viz. foto).
Je mi jasné že ze začátku nebude moc žrát ze stresu z přesunu (zatím vzala 2 sarančata a cca 2 polévkové lžíce zeleniny). Cvrčka nebere, zkoušel sem velkého moučného červa (aby měla alespoň nějakou energii na nervy a taky nechce).
Po terárku leze, přesouvá se maximálně na kořen blíž ke světlu nebo dál (to beru taky asi jako normální) ale trochu mě znervozňuje že nebaští. Mám možnost v rámci práce krmit nějaké agamy, mláďata a ta žerou jak nezavřená, v tomhle kontrastu jsem nervozní ještě víc. Na zeleninu sypu nutrimix pro plazy, když sem jím obalil saranče tak se na něj ani nekoukla. Pít sem jí viděl až dneska když sem jí narosil kořen kousek od hlavy tak ho olizovala, misku s vodou má k dispozici neustále. když někam přeleze třese hlavou (příde mi jako by výhružně?) a občas jí stmavně hrdlo. Jakmile budu mít trochu času chtěl bych jí tam přidělat zářivkové těleso s arcadií (uvb) a případně přidat 3D stěnu ale to až časem, nerad bych jí ještě víc stresoval.

Co mi ale nepříde asi úplně dobré, má u kořene ocasu dva hrbolky, nejspíše asi kyšel, cca 3 - 5 mm vystouplé, nikdy sem to u agamy nepozoroval, vyznám se v hadech, papoušcích rybách ale u ještěrů sem začátečník (teorii ale znám). Každopádně agilní je, i sílu myslím má, vytágne se na kořen celkem snadno, staví se na nohy také v celku dobře.

Prosím poukažte na chyby jestli nějaké jsou, a případně doporučte co upravit. Děkuji předem všem slušným. L. Pazdera.

16.7.2017 22:54
vitticeps

XXX.XXX.144.5

Dobrý den,

překvapilo mě, kolik dokázal původní majitel nacpat W do tak malého terárka. Zkusím to nějak postupně zhodnotit a uvidíte. smajlík
Výbojka Arcadia jako zdroj tepla a UVB je v pořádku. Aby v sobě nějaké UVB měla, chce to měnit zhruba po roce svícení při 12 hod./denně. Zoomed kompakt jako druhý zdroj UVB je tam zbytečný. Určitě by bylo dobré, abyste měl přehled o době používání těchto světel kvůli včasné výměně. Možná už jsou vysvícené a agamě nic nedávají.
Co Vám tam chybí je plnospektrální zářivka, ta ovlivňuje aktivitu a žravost. Je to vlastně denní světlo, laicky řečeno. Pro Vaše terárko by šla například tato: https://www.terasvet.cz/denni-svetlo-plnospektralni/narva-biovital-21w-85-cm-t5/
Do budoucna bych zvážil, jakou variantu UVB a výhřevu zvolit. Buď tam s tou plnospektrální zářivkou nechte pouze tu výbojku nebo tam dejte k zářivce UVB kompakt 25W a výhřevnou bodovku (max.75W). Kdyby nebylo terárko skleněné, ani byste tolik W nepotřeboval, sklo neudrží teplo. Tím narážím na možnost nového terárka. Ten rozměr totiž není žádná sláva, já bych pod hraniční minimum100x50x50 cm.
Zjednodušte dekoraci, pod výhřev placatý kámen (na něm teplota 43-47°C), ten obrovský pařez pryč, hrozně zmenšuje užitný prostor. Spíš tam dejte úhlopříčně větev, která se bude jen v jednom místě opírat o dno a umožní agamě šplhat. Přebytečné reflektory vyndejte.
Co se agamy týče, nevypadá zrovna v nejlepším stavu. Zdravá agama v kondici vypadá jinak. těžko říct, co jí je. Je celá nahrbená. Nemůže v sobě mít zadrženou snůšku? Kdo ví, co má za sebou, to se pak těžko odhaduje.
Ještě mohu doporučit můj článek k chovu, třeba Vás ještě nějaká možnost na vylepšení trkne: http://www.davidmuzicek.cz/chov-agamy-vousate/.

16.7.2017 22:59
sahulalukas

XXX.XXX.211.15

vitticeps napsal(a):
Dobrý den,

překvapilo mě, kolik dokázal původní majitel nacpat W do tak malého terárka. Zkusím to nějak postupně zhodnotit a uvidíte. smajlík
Výbojka Arcadia jako zdroj tepla a UVB je v pořádku. Aby v sobě nějaké UVB měla, chce to měnit zhruba po roce svícení při 12 hod./denně. Zoomed kompakt jako druhý zdroj UVB je tam zbytečný. Určitě by bylo dobré, abyste měl přehled o době používání těchto světel kvůli včasné výměně. Možná už jsou vysvícené a agamě nic nedávají.
Co Vám tam chybí je plnospektrální zářivka, ta ovlivňuje aktivitu a žravost. Je to vlastně denní světlo, laicky řečeno. Pro Vaše terárko by šla například tato: https://www.terasvet.cz/denni-svetlo-plnospektralni/narva-biovital-21w-85-cm-t5/
Do budoucna bych zvážil, jakou variantu UVB a výhřevu zvolit. Buď tam s tou plnospektrální zářivkou nechte pouze tu výbojku nebo tam dejte k zářivce UVB kompakt 25W a výhřevnou bodovku (max.75W). Kdyby nebylo terárko skleněné, ani byste tolik W nepotřeboval, sklo neudrží teplo. Tím narážím na možnost nového terárka. Ten rozměr totiž není žádná sláva, já bych pod hraniční minimum100x50x50 cm.
Zjednodušte dekoraci, pod výhřev placatý kámen (na něm teplota 43-47°C), ten obrovský pařez pryč, hrozně zmenšuje užitný prostor. Spíš tam dejte úhlopříčně větev, která se bude jen v jednom místě opírat o dno a umožní agamě šplhat. Přebytečné reflektory vyndejte.
Co se agamy týče, nevypadá zrovna v nejlepším stavu. Zdravá agama v kondici vypadá jinak. těžko říct, co jí je. Je celá nahrbená. Nemůže v sobě mít zadrženou snůšku? Kdo ví, co má za sebou, to se pak těžko odhaduje.
Ještě mohu doporučit můj článek k chovu, třeba Vás ještě nějaká možnost na vylepšení trkne: http://www.davidmuzicek.cz/chov-agamy-vousate/.

Dobrý večer, děkuji za odpověď. Vložil jsem stejný dotaz i na teraPoradnu a již to tam řešíme.
Přikládám odkaz:

http://tera.poradna.net/q/view/340476-agama-vousata-vhodne-a-kvalitni-osvetleni-aktivita-krmeni-atd

Je tam i přesněji rozebráno jak jsem k ní přišel.

Ještě jednou děkuji za reakci, pokusím se to, během pár dní vyladit k její spokojenosti. L. Pazdera.

Přidejte reakci

Přidat smajlík